Zuid-Afrika: Wat te doen in Oudtshoorn?

by DutchieontheRoad
9 comments

Oudtshoorn is de grootste stad van Little Karoo. Er zijn aardig wat bezienswaardigheden in de omgeving die de moeite waard zijn. Oudtshoorn wordt ook wel de verenhoofdstad van Zuid-Afrika genoemd. Het mag wel duidelijk zijn waar Oudtshoorn bekend om staat: struisvogelboerderijen. Persoonlijk was ik minder onder de indruk van de struisvogels, maar Oudtshoorn heeft nog een grote trekpleister die absoluut de moeite waard is.

De Cango grotten: een ondergronds mirakel

Negenentwintig kilometer van Oudtshoorn vandaan, liggen de beroemde Cango grotten. De Cango grotten liggen in het Swartsberg gebergte en hebben een lengte van maar liefst vijf kilometer. Deze grotten werden vroeger bewoond door de bevolkingsgroep San.

Er zijn schitterende druipsteengrotten met uitgestrekte zalen en indrukwekkende steenformaties. Ik heb in het verleden al de nodige grotten gezien, maar deze steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Dit natuurwonder mag je absoluut niet overslaan. Buiten het feit dat de grotten echt schitterend zijn, krijgen we hier de beste rondleiding in heel Zuid-Afrika! Wat een enthousiasme en passie heeft deze gids en ze trakteert ons zelfs op het Ave Maria in een van de zalen. Vol verbazing luisteren we in het donker naar haar prachtige stem.

De Cango grotten zijn dus zeker de moeite waard om te bezoeken. Als je iets meer tijd hebt, kun je ook een adventuretour doen waarbij je veel dieper de grotten in gaat.

Oudtshoorn Zuid-AfrikaStruisvogelhoofdstad van de wereld

Oudtshoorn is dé struisvogelhoofdstad van de wereld dus een bezoekje aan een struisvogelboerderij mag natuurlijk niet ontbreken. Als vegetariër sta ik daar niet echt om te springen, maar ik wil het toch een kans geven. Mijn twijfel blijkt echter terecht, wat een foute toeristenattractie 🙁

We krijgen een rondleiding en uitleg over struisvogels, waarbij vooral de nadruk wordt gelegd op het feit dat struisvogels zeer domme dieren zijn. Zodra we foto’s willen maken, wordt er voortdurend gezegd dat we door moeten lopen en op de terugweg foto’s kunnen maken. Overal staan bakjes voor ‘tippies’ en de gids zorgt er goed voor dat we deze zeker niet over het hoofd zien. Je kunt een kusje krijgen van een struisvogel, maar deze heeft daar uiteraard helemaal geen zin in. Logisch want wie nou de hele dag toeristen zoenen? Zo dom zijn die struisvogels nou ook weer niet 😉 .

Als klap op de vuurpijl kun je op een struisvogel rijden. Wie wil dat nou niet? Ik niet want daar zijn struisvogels niet voor bedoeld. Het zijn immers geen paarden. De gids is verbaasd dat niemand staat te juichen en na veel aandringen gaat één persoon overstag. Ik kan me echt niet voorstellen dat struisvogels hier gelukkig van worden. Als afsluiter mag je nog even op een struisvogelei staan voor de foto. Ik laat het ei links liggen en ren snel (voorbij het ‘tippiebakkie’) naar de uitgang. Dit was overduidelijk niet mijn ding.

Oudtshoorn Zuid-Afrika

Cango Wildlife Ranch

We rijden naar de laatste stop van deze dag, Cango Wildlife Ranch. Waarom gaan we in hemelsnaam naar een Wildlife Ranch in Zuid-Afrika? Tja, dan zien we in ieder geval nog een leeuw 😉 . Cango Wildlife Ranch is niet een ‘dierentuin’ zoals wij dierentuinen kennen. Het is een vrij compacte dierentuin, mooi opgezet en erg schoon. We krijgen een rondleiding van een uur en de gids is erg professioneel en weet veel te vertellen. Na de rondleiding ben je vrij om zelf rond te lopen in het park. Er is een leuke speeltuin voor kinderen en een mooi terras met een prima restaurant.

De meeste dieren die hier verblijven, leven er permanent. Buiten deze dieren om, worden er ook regelmatig gewonde dieren door burgers gebracht die men langs de weg heeft gevonden. Deze dieren worden weer opgelapt en uitgezet in het wild. Cango Wildlife Ranch werkt ook intensief mee aan fokprogramma’s om bedreigde diersoorten te beschermen.

Oudtshoorn Zuid-AfrikaWaar overnachten?

Er zijn volop mogelijkheden om te overnachten in Oudtshoorn. Wij sliepen in Turnberry Boutique Hotel, een prima middenklasse hotel. Dit hotel ligt in het centrum van Oudsthoorn, is van alle gemakken voorzien en de eigenaars zijn erg vriendelijk.

Wil je niet overnachten in een hotel, maar een nachtje kamperen? Dat kan. Bij Africamps Klein Karoo kun je overnachten in een hele bijzondere tent. Deze camping is gevestigd ligt op tien minuten rijden van Oudsthoorn. De tenten zijn erg luxe, inclusief keuken, airco, open haard, toilet, badkamer en een eigen houten terras. Vanaf dit terras heb je een prachtig uitzicht!

Oudtshoorn Zuid-Afrika

Zijn jullie wel eens in Oudtshoorn geweest?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

9 comments

Judith 18 augustus 2017 - 09:16

Tijdens mijn reis door Zuid-Afrika later dit jaar ga ik ook naar Oudtshoorn. We slapen bij Africamps Klein Karoo. Dat hebben we vooral gekozen om de ligging (prachtige natuur) en omdat ik wel eens wil ‘glamperen’. Is dat een woord ja? De tenten daar zijn onderdeel van een werkende struisvogelboerderij. Ben heel benieuwd of dat net zo’n toeristische attractie is als waar jij bent geweest. Ik hoop het niet want dan ben ik ook zo weg. Er op rijden ga ik sowieso niet doen. Zoals jij zegt, daar is zo’n dier niet voor gemaakt.
Die grotten zien er heel gaaf uit en staan bij ons ook op de planning.
Judith onlangs geplaatst…10x romantiek in BruggeMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2017 - 19:14

Volgens mij noemen ze het tegenwoordig ‘Glamping’ maar ik vind ‘glamperen’ ook wel leuk. Lijkt me wel een hele mooie locatie om te kamperen. Ik ben benieuwd naar je ervaringen. De recensies zijn prima dus dat vast helemaal goed. De grotten zijn echt een aanrader!

Reply
Denise 18 augustus 2017 - 10:46

Haha, dat hoofd (die kop) van die struisvogel. Leuk om er iets meer over te lezen. Verder dan de combinatie Oudtshoorn en struisvogels ging mijn kennis niet.
Denise onlangs geplaatst…Paradijselijk strand San Vito lo CapoMy Profile

Reply
Yvonne 18 augustus 2017 - 14:59

Ik kende Oudtshoorn inderdaad van de struisvogels, maar wist niet dat er nog meer te doen is, leuk! Ze kijken altijd zo eigenwijs die struisvogels hè?! Goed in beeld gebracht! 🙂

Reply
Sanne 18 augustus 2017 - 17:13

Wat een prachtige foto’s! Leuk om zo weer wat meer over Zuid-Afrika te weten te komen!
Sanne onlangs geplaatst…Impressie: Vuurwerkfestival ScheveningenMy Profile

Reply
Elisa 18 augustus 2017 - 22:44

Lijkt mij een toffe plek. Ik ben er nog niet geweest, er zijn nog zoveel plekken in Zuid Afrika die ik nog wil bezoeken dat ik de volgende keer beter een maand kan gaan 😉
Elisa onlangs geplaatst…Instagram update en favoriete accounts #5My Profile

Reply
Martin 19 augustus 2017 - 21:23

Ik heb mezelf ooit beloofd nooit meer een grot in te gaan…met 2 meter is het soms wat claustrofobisch…maar dit lijkt goed te passen. Ziet er gaaf uit!
Martin onlangs geplaatst…Matter paneer, Indiase kaas met doperwtenMy Profile

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 21 augustus 2017 - 14:08

Wij hadden eerlijk gezegd niet zo veel van Oudthoorn verwacht, maar we vonden het heel leuk! Omdat het onze eerste dag was, hadden we maar een paar uurtjes de tijd, dus we zijn alleen naar de Cango Ostrich Farm geweest. Wat overigens super leuk was 😀 Leuk artikel dit btw, mooie foto’s en leuke dingen!
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…HUWELIJKSREIS ZUID-AFRIKA DEEL 2 | ROADTRIPPEN OVER DE ROUTE 62My Profile

Reply
Carolien 23 augustus 2017 - 16:43

Oh dat zou ook niks voor mij zijn, zo’n toeristengebeuren. Ik kan daar echt chagrijnig van worden. Maar wel een prachtige foto van de struisvogel. Het liefst maak jer die als ze in het wild rondlopen hé ?
Carolien onlangs geplaatst…Vraag en antwoord over mijn wandelen: de wandel-tagMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.