Zuid-Afrika: de hoogtepunten van de Panoramaroute

by DutchieontheRoad
6 comments

Je kunt er niet om heen in Zuid-Afrika: de Panoramaroute. Deze 180 kilometer lange route is één van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika en staat bekend om de vele bezienswaardigheden. Ik startte mijn rondreis in Johannesburg en reed in twee dagen naar het beroemde Krugerpark, via de Panoramaroute. Wat een geweldige kennismaking met Zuid-Afrika was dat! Dit zijn de hoogtepunten van de Panoramaroute.

Panoramaroute in Zuid-Afrika

De Panoramaroute ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, in de provincie Mpumalanga en betekent ‘plek waar de zon opkomt’. Ik was getuige van een prachtige zonsopkomst bij Blyde River Canyon dus kan me helemaal vinden in die naam. In deze provincie beginnen ook de prachtige Drakensbergen, één van mijn favoriete gebieden in Zuid-Afrika. Er zijn meerdere watervallen te bewonderen langs de Panoramaroute en prachtige vergezichten. De beste manier om de Panoramaroute te bewonderen zonder enige twijfel per huurauto. Je kunt dan je eigen tempo bepalen en stoppen waar en wanneer jij wilt. Mijn advies is om minimaal twee dagen voor deze route uit te trekken want er zijn veel hoogtepunten aan de Panoramaroute te vinden en het is zonde als je moet haasten.

De meeste mensen starten vanuit Graskop, op ongeveer 4,5 uur rijden van Johannesburg. Graskop is de ideale uitvalsbasis voor de Panoramaroute.

Blyde River Canyon

Talloze watervallen langs de Panoramaroute

Wanneer je vanuit Graskop richting Sabie rijdt, kom je net buiten het dorp Sabie Falls tegen, een prachtige waterval die zo’n 73 meter naar beneden stort. Vervolg je route richting Horseshoe Falls, Lonecreek Falls en Bridal Veil Falls. Er zijn talloze watervallen te bewonderen, de een nog mooier dan de ander. Ook de 56 meter hoge Mac Mac Falls is de moeite waard want daar mag je zelfs zwemmen.

Hoogtepunten Panoramaroute

God’s Window: God had zijn raampje voor mij gesloten

Eén van de bekendste uitzichtpunten van de Panoramaroute is zonder enige twijfel God’s Window. Toen ik dit uitzichtpunt online zag, wist ik dat ik hier naartoe wilde…maar soms zit het weer een beetje tegen. Normaliter heb je hier een prachtig uitzicht over de vallei, maar op bewolkte dagen is de kans op een vrij uitzicht niet heel groot. Dat was dus ook mijn probleem. Het was zwaar bewolkt die dag en ik zag geen steek voor ogen. Helaas pindakaas, niets aan te doen.

Om de hoek van God’s Window is ook Pinnacle Rock te vinden, een rotsformatie van zo’n 30 meter hoog. Ook hier was het helaas erg bewolkt dus het uitzicht was niet om over naar huis te schrijven. Ik vond het niet zo indrukwekkend, maar als je er toch bent…kun je er net zo goed even langs rijden toch? Op ongeveer 50 meter lopen van de Pinnacle Rock is ook een waterval te bezichtigen.

In de buurt van God’s Window vind je ook Berlin Falls en Lisbon Falls. Deze liggen dicht bij elkaar en zijn dus makkelijk te combineren. Vanwege het slechte weer hebben wij deze niet meer bezocht, maar zijn we verder gereden. Goede reden om nog een keer terug te gaan 🙂

Pech op reis

Bourke’s Luck Potholes: een prachtige en onwerkelijke omgeving

Het weer zit eindelijk mee en de zon staat hoog aan de hemel. Bourke’s Luck Potholes vind ik persoonlijk één van de hoogtepunten van de Panoramaroute. Wat een fotogenieke plek! Deze potholes zijn vernoemd naar de goudzoeker Tom Bourke en zijn ontstaan door erosie toen de rivieren Blyde en Treur samenkwamen. Door de ronddraaiende bewegingen in het water zijn prachtige rotsformaties in cilindervorm ontstaan. Ik vond het werkelijk schitterend en bleef maar foto’s maken! Er zijn goed aangelegde paden en bruggen en je kunt hier heerlijk wandelen.

Bourkes Potholes

Bourkes Potholes

Blyde River Canyon en de Three Rondavels

Dit uitzichtpunt vind ik zonder enige twijfel het mooiste uitzichtpunt van de route, maar dit was ook één van de weinige uitzichtpunten waar het een beetje mee zat qua weer, haha. Ik kan jullie van harte aanbevelen om rond zonsopkomst naar de Three Rondavels te gaan want dan heb je echt een geweldig uitzicht over de Blyde River Canyon. Dit uitzichtpunt is vernoemd naar de traditioneel Zuid-Afrikaanse huisjes, rondavels. Deze Drie Rondavels liggen aan de Blyde River en in de verte zie je de rivier door het landschap kronkelen. Zo ontzettend mooi! De Blyde River Canyon is de derde grootste canyon ter wereld en je kunt hier ook geweldig hiken.

Hoogtepunten Panoramaroute

Ik vond de Panoramaroute echt een prachtige start van mijn rondreis door Zuid-Afrika. Er zijn talloze hoogtepunten op de Panoramaroute die de moeite waard zijn. Ik had een beetje pech met het weer, maar dat mocht de pret niet drukken. Als ik ooit weer naar Zuid-Afrika, wil ik zeker deze route weer rijden.

Hebben jullie ooit de Panoramaroute gereden?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

hoogtepunten Panoramaroute

*Een van bovenstaande foto’s is afkomstig van Pixabay en gelabeld voor hergebruik.

You may also like

6 comments

Janet 2 juli 2021 - 21:33

Wauw! Zo jaloers momenteel! Wat een prachtige foto’s zeg… het lijkt me een prachtig land om te ontdekken!
Janet onlangs geplaatst…Zutphen: 26x zien en doen in deze historische hanzestadMy Profile

Reply
Aniek 3 juli 2021 - 07:55

Wauw, wat zijn die Bourke’s Luck Potholes gaaf! Ik kan me voorstellen dat je wel een paar dagen over deze route doet!

Reply
DutchieontheRoad 9 juli 2021 - 19:35

Ik zou inderdaad lekker de tijd nemen voor deze route…zo ontzettend mooi daar 🙂

Reply
Linda 3 juli 2021 - 17:37

Wauw, dit lijkt mij zo mooi! Ik zou deze route graag eens rijden en dan hopelijk op een minder bewolkte dag. Jammer namelijk van dat ene uitzichtpunt, maar goed, gelukkig was de rest echt prachtig

Reply
DutchieontheRoad 9 juli 2021 - 19:34

De bewolking was inderdaad jammer, maar ik was er ook in de winter. Dat heb je natuurlijk sneller kans op slechter weer. Gelukkig had ik mazzel bij Bourke’s Luck Potholes want dat was echt fantastisch.

Reply
Anne - DitisAnne.nl 17 juli 2021 - 21:00

Gaaf om dit weer terug te zien; we reden deze in 2017 en wil nu weer terug! Ik vond vooral het uitzichtpunt bij de Three Rondavels heel mooi! De Bourkes Potholes hebben we overgeslagen, we waren met z’n vieren en waren op gegeven moment wel klaar met overal voor vier personen intree te moeten betalen 🤣
Ben je ook bij Potlucks Boskombuis geweest?
Anne – DitisAnne.nl onlangs geplaatst…Salzburg: 25 tips voor de leukste stad van Oostenrijk!My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.