Zuid-Afrika: de Big 5 spotten in Hluwluwe-Imfolozi National Park

by DutchieontheRoad
6 comments

Hluhluhe-Imfolozi National Park is het oudste wildpark van Zuid-Afrika en hier heb je een grote kans op het spotten van de Big 5. Dit wildpark is gelegen in de provincie KwaZulu Natal. Buiten de prachtige natuur, kun je hier met een beetje geluk veel wild spotten.

Hluhluwe-Imfolozi National Park

Vroeger waren Hluhluwe en Imfolozi twee aparte wildparken, maar tegenwoordig zijn deze twee samengevoegd. Vandaar de ontzettend lange en onuitspreekbare naam 😉 Sinds deze twee parken zijn samengevoegd, hebben ze de grootste populatie zwarte en witte neushoorns ter wereld. Witte neushoorns zijn gered van uitsterven doordat ze in dit park een succesvol kweekprogramma hebben opgezet. Kom dus zeker een kijkje nemen en ga op zoek naar de witte neushoorn. Het park is vele malen kleiner dan Kruger National Park dus de kans op het spotten van wild is aanzienlijk.

Het park heeft een gevarieerd landschap en daarom zie je dichte bossen, droge ‘bush’ velden en savanne. Persoonlijk vond ik Hluhluwe-Imfolizi vele malen mooier qua landschap dan Kruger National Park.

Hluhluhe-Imfolozi National ParkSpotten van de Big 5

Vraag aan mensen welke dieren tot de Big 5 behoren en dan noemen ze vervolgens vaak de grootste dieren, inclusief de giraffe. Het is immers de ‘Big 5’. Daar klopt dus helemaal niets van. De ‘Big 5’ dankt zijn naam aan de jagers die in het verleden op ‘big game’ joegen. Deze dieren waren de lastigste en gevaarlijkste dieren om te voet op te jagen. De Big 5 bestaat dus uit de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard. Naast de Big 5 leven er natuurlijk nog vele andere diersoorten in Hluhluwe-Imfolozi National Park zoals giraffen, de cheetah, kudu’s , samango apen wilde honden, zebra’s, wildebeesten, krokodillen, slangen, verschillende impala soorten en meer dan 300 vogelsoorten.

Hluhluhe-Imfolozi National ParkHandige informatie en bereikbaarheid

De meeste toeristen bezoeken Hluhluwe-Imfolozi National Park vanuit het gezellige plaatsje St. Lucia en dat kan ik van harte aanbevelen. St. Lucia is een leuk toeristisch dorpje met leuke accommodaties en vele restaurantjes. Er is meer dan voldoende te doen en als je gegarandeerd nijlpaarden wilt zien, moet je echt naar St. Lucia. Meer weten over St. Lucia? Lees dan vooral mijn artikel.

St. Lucia ligt op ongeveer 50 minuten rijden van Hluhluwe-Imfolozi National Park…ideale locatie dus. Het is mogelijk om zelf te rijden door het wildpark, maar de wegen zijn wel wat lastiger dan in Kruger National Park. Wij gingen op pad met een ranger en dat kan ik echt aanbevelen. Zelf rijden klinkt misschien aantrekkelijk, maar rangers zien echt zo ontzettend veel. Deze mannen/vrouwen zijn gewoon getraind in het spotten van wildlife, kennen de wegen, de territoria van de verschillende dieren en kunnen uiteraard alles vertellen over het park. Je gaat eigenlijk op pad met de Zuid-Afrikaanse ‘Freek Vonk’. Altijd handig 😉

Entree voor het park: R240 per persoon (volwassenen) en R120 per persoon (kinderen van 4 t/m 12)

Prijs georganiseerde safari: R1100 pp voor een hele dag en R950 pp voor een halve dag.

Openingstijden: de toegangspoorten zijn van november t/m februari geopend van 05.00 tot 19.00 uur en van maart t/m oktober van 06.00 t/m 18.00 uur.

Aantal toegangspoorten: 3 (Memorial Gate, Nyalazi Gate, Cengeni Gate)

Hluhluhe-Imfolozi National ParkActiviteiten in Hluhluwe-Imfolozi National Park

Er zijn meerdere activiteiten mogelijk in Hluhluwe-Imfolozi:

 • Self-drive: Er zijn speciale auto trails uitgezet om met de eigen auto door het wildpark te rijden.
 • Safari’s in open voertuigen onder begeleiding van een gids.
 • Wandelen: er zijn drie wandelpaden uitgezet waar je zelf mag wandelen. Het spreekt voor zich dat je de wandelpaden niet mag verlaten. Informatie kun je opvragen bij de receptie. Ook worden er wandeltochten georganiseerd onder begeleiding van een ervaren ranger.

Praktische tips voor een safari

 • ‘Foute’ safarikleding (zoals vele Amerikanen dragen) is niet nodig. Draag echter geen felle kleuren.
 • Een warme trui, sjaal, muts en sjaal zijn geen overbodige luxe want het is ‘s ochtends écht héél erg koud. Ik spreek uit ervaring. Neem serieus warme kleding mee want ik heb het zelden zo koud gehad als die ochtend!
 • Je vertrekt vaak in het donker dus een zaklamp kan handig zijn.
 • Heb je een verrekijker? Meenemen. Je kunt overigens ook je fotocamera goed als verrekijker gebruiken. Dat doe ik ook altijd.
 • Staar je niet blind op de Big 5. Alle dieren zijn leuk 😉
 • Klinkt logisch (behalve voor het Franse gezin in de Beekse Bergen) maar verlaat nooit, maar dan ook nooit je auto, behalve op de duidelijk aangegeven plekken waar het wel mag.
 • Ook heel logisch, maar voer geen dieren want dan gaan ze mensen associëren met voedsel en dat is ook niet heel praktisch.
 • Zorg voor voldoende geheugenkaarten en batterijen. Je fotografeert veel – echt heel veel –  tijdens een safari. Je baalt echt als een stekker als je plots geen geheugen meer hebt of je batterij leeg is. Zorg voor een reservebatterij!

Wil je meer weten over wildlife fotografie? Lees dan vooral mijn blogpost over wildlife fotografie want daar geef ik veel meer tips.

Hluhluwe-Imfolozi National ParkMijn ervaring

Oké, na al deze informatie zijn jullie natuurlijk benieuwd naar mijn ervaring. Heb ik de Big 5 gezien. Bij lange na niet, haha. Wij hadden echt een pech dag want we zagen vrij weinig dieren. De savanne schreeuwde om leeuwen, maar Simba was nergens te bekennen. Helaas. Dat neemt niet weg dat Hluhluwe-Imfolozi een prachtig wildpark is om te bezoeken. Qua vegetatie vond ik het écht vele malen mooier dan Kruger National Park, maar we hadden gewoon een beetje pech die dag. Kan gebeuren. Safari blijft altijd een gok. Ik heb in ieder geval een geweldige dag gehad en zou zeker een keer terug willen.

Meer Zuid-Afrika

Zijn jullie wel eens op safari geweest?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

6 comments

Anne - Ditisanne.nl 25 mei 2018 - 14:26

Supermooi! Wij zijn er wel langs gereden maar hadden helaas geen tijd om het te bezoeken. Erg jammer want als ik zo jouw foto’s zie hebben we wel iets gemist!!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Waarom Arnhem superleuk is voor een weekend weg!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 26 mei 2018 - 19:21

Jammer dat jullie geen tijd hadden voor dit wildpark. Zeker de moeite waard!

Reply
Diana 26 mei 2018 - 22:09

Ik zal gelijk maar bekennen dat ik vroeger ook dacht dat de giraffe tot de big five behoorde. Sinds mijn eerste safari in Zambia leerde ik gelijk dat dit fout was haha. Wel heb ik 4 van de 5 in één safari gezien. Was een lucky girl 😍
Diana onlangs geplaatst…Bucket List | Fietsen en mountainbiken over de wereldMy Profile

Reply
Evy - Reisjevrij.nl 27 mei 2018 - 10:24

Wij vonden het hluhluwe park ook erg mooi, bij ons was alles nog mooi groen, maar deze ‘droge’ look is ook fantastisch. Je spreekt het uit als Shloeshloewie in het geval iemand dat wil weten. Haha. Groetjes, Evy

Reply
Ann 30 mei 2018 - 20:46

Oei wat een naam zeg😄! Maar de beelden spreken voor zich! En je hoeft idd niet die stereotiepe Big Five te zien om te genieten van zo’n tocht!

Reply
Geert van der Sanden 31 mei 2018 - 00:18

Wat een leuk blog en site Kelly!
Ik ken van je Fotoclub.nl en wist dat je dit deed, maar het ziet er echt goed uit!
Groetjes Geert 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.