Zoutmijn Wieliczka bezoeken vanuit Krakau

by DutchieontheRoad
7 comments

Over het algemeen gaan de meeste toeristen ongeveer drie dagen naar Krakau en bezoeken ze één dag Auschwitz en Birkenau. Heb je net zoals wij iets langer de tijd, dan kan ik een bezoek aan de zoutmijn Wieliczka aanraden. Zoutmijn Wieliczka is eenvoudig vanuit Krakau te bezoeken en neemt ongeveer een halve dag in beslag. Je kunt de zoutmijn georganiseerd bezoeken, maar het is kinderlijk eenvoudig (en goedkoper) om Wieliczka op eigen gelegenheid te bezoeken.

Zoutmijn Wieliczka

Net buiten Krakau ligt een van de grootste zoutmijnen ter wereld. De mijngangen van Wieliczka zijn in totaal ruim 300 kilometer lang en gaan ongeveer 350 meter de grond in. Geen kleine jongen dus. Deze zoutmijn stamt uit de middeleeuwen toen zout van zeer grote waarde was. Krakau profiteerde rijkelijk van het zout uit de mijnen. Tegenwoordig wordt er nauwelijks zout meer gewonnen en is de zoutmijn vooral een toeristische plek. Ook in de 15de eeuw kwamen er al mensen naar Krakau om de zoutmijn te bewonderen. Dat wil toch wat zeggen.

Begeleide ondergrondse tour

De zoutmijn staat sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt gezien als één van de zeven wereldwonderen van Polen. Er zijn ondergrondse meren en indrukwekkende kunstwerken gemaakt van zout. Zoutmijn Wieliczka staat bekend om de ondergrondse kathedraal, waar alles gemaakt is van zout. Heel indrukwekkend dat ze dit ondergronds hebben kunnen bouwen. De kathedraal en andere ruimtes worden ook gebruikt voor feesten en speciale missen. Er zijn zelfs diverse kuuroorden en blijkbaar is het zout goed voor diverse medische aandoeningen. Al met al is de mijn een belangrijke toeristische trekpleister voor Krakau en brengt deze behoorlijk wat geld in het laatje 😉 Er zijn diverse routes in de zoutmijn.

zoutmijn WielicszkaToeristen route

Deze route gaat langs alle belangrijke bezienswaardigheden en is de meest populaire route. Deze route duurt ongeveer 2,5 uur en is onder begeleiding van een gids, welke uitgebreid tekst en uitleg geeft. De route is ongeveer 3,5 kilometer lang en de paden zijn prima begaanbaar. Houd er rekening mee dat je wel behoorlijk wat trappen moet lopen. Vooral het eerste stuk moet je een ellenlange trap naar beneden lopen. Op de terugweg ga je met ongeveer zes mensen in een kleine mijnwerkerslift naar boven. Ik had gelezen dat dit vrij ‘eng’ zou zijn, maar ik had er geen problemen mee. Misschien wel handig om te weten voor de mensen die niet graag in een lift gaan of claustrofobie hebben.

Overige routes

De ‘Miners route’ is een drie uur durende actieve tour. Je kruipt in de huid van een mijnwerker, inclusief overall en helm. Help bij het uithouwen van zout, het transporteren en verwerken van de producten en leer meer over het leven van de mijnwerkers. Bij de ‘Pelgrims route’ ga je met een priester 2,5 uur op pad welke je meeneemt naar de religieuze gedeeltes van de mijn.

Georganiseerd naar Wielieczka

Heb je geen zin om alles zelf te regelen? Dan ga je toch gewoon georganiseerd naar Wieliczka. Er zijn echt talloze toeristenbureautjes in Krakau waar je een georganiseerde tour kunt boeken. Wil je verzekerd zijn van een plekje? Boek dan voor vertrek bijvoorbeeld via Getyourguide.nl. Een georganiseerde tour naar zoutmijn Wieliczka kost tussen de € 30 en € 40. Je wordt dan bij je hotel opgehaald of bij een centrale plek in het centrum van Krakau. Een dergelijke tour duurt ongeveer 4 tot 4,5 uur, inclusief rondleiding met gids.

Zoutmijn Wielicszka
zoutmijn Wielicszka

Op eigen gelegenheid naar Wieliczka

Wij besloten op eigen gelegenheid naar Wieliczka te gaan. Het is wel handig om van te voren kaartjes te reserveren zodat je niet onnodig hoeft te wachten bij de zoutmijn. Je kunt online kaartjes reserveren of bij het ticketbureau in Krakau. Tickets kosten 89 zloty en als je wilt fotograferen, moet je een fotopermit voor 10 zloty aanschaffen (maar daar werd bij ons niet op gecontroleerd…we hebben wel netjes een kaartje gekocht hoor 😉 )

Vanaf het centraal station vertrekken er (mini)bussen naar Wieliczka, maar wij hebben gewoon lijnbus 304 genomen. Deze bus vertrekt vanaf Galeria Krakowska (aan de overkant van de straat) en brengt je binnen 30 minuten naar Wieliczka. Stap uit bij de stop ‘Wieliczka Kopalnia Soli’. De buschauffeur of lokale mensen wijzen je wel op de stop want toeristen gebruiken deze lijnbus alleen om naar de zoutmijn te gaan. Een enkele reis kost nog geen 5 zloty en de kaartjes kun je bij een ticketautomaat bij de halte of in de bus kopen.

Praktische informatie

  • Zoutmijn Wieliczka is het hele jaar geopend, behalve op 1 januari, 1 november, 24 december en 25 december.
  • De openingstijden verschillen het hele jaar door dus kijk voor je bezoek even wanneer de zoutmijn geopend is.
  •  Om foto’s te maken moet je een permit aanschaffen voor 10 zloty.
  • De temperatuur in de zoutmijn ligt tussen de 14°C en de 16°C dus houd daar rekening mee. Een vestje is geen overbodige luxe. Makkelijke schoenen is ook wel een aanrader. De paden zijn goed begaanbaar en de afstand is niet enorm, maar een makkelijke sneaker is toch wel aan te bevelen.
  • Mocht je je zorgen maken over eventuele sanitaire stops…no problemo. Er zijn voldoende ondergrondse sanitaire voorzieningen. Altijd handig voor de mensen met een kleine blaas (zoals ik 😉 )
  • Na de rondleiding eindig je in een gigantisch ondergronds dorp (hoezo commercieel) met restaurant, souvenirwinkel en zelfs een bioscoop. Heb je dus altijd al in een ondergronds restaurant willen lunchen…ook dat is geen probleem. De zoutmijn is van alle gemakken voorzien.

Ik vond zoutmijn Wielicszka een leuk uitstapje en zeker de moeite waard. Mocht je dus iets langer de tijd hebben in Krakau, breng dan zeker een bezoek aan deze zoutmijn. Ben je trouwens een liefhebber van street art? Ik heb de mooiste Street Art in Krakau op een rijtje gezet. Ik ben benieuwd of jullie nog iets meer in de omgeving van Krakau gezien hebben. Hadden jullie wel eens van zoutmijn Wieliczka gehoord?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

 

Zoutmijn Wieliczka

You may also like

7 comments

Manon Ruitenberg 26 augustus 2019 - 17:23

Lijkt me een bijzondere bestemmingen. Schijnt ook vaak een dagtrip te zijn gecombineerd met Auschwitz.
Manon Ruitenberg onlangs geplaatst…By: Manon Ruitenberg- de ZeeuwMy Profile

Reply
Linda 28 augustus 2019 - 16:02

Als ik naar Krakau zou gaan zou ik hier ook zeker de tijd voor willen nemen. Lijkt me heel bijzonder om eens te zien. Goed om te weten dat je hier gemakkelijk ook zelf naar toe kunt gaan!

Reply
Janet 29 augustus 2019 - 18:31

Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat een leuk uitje. Als ik i Krakau zou zijn, zou ik er zeker heengaan. Zo’n ondergrondse tour lijkt me tof.

Reply
Anne - Ditisanne.nl 30 augustus 2019 - 11:19

Leuk! Ik ben al een aantal keer in Krakau geweest maar vaak voor mijn werk dus dan kwam er niets van uitstapjes. Vorig jaar waren we er echt op vakantie maar toen hadden we helaas te weinig tijd voor de zoutmijn. Het ziet er wel heel mooi uit dus ik moet toch nog maar eens een keertje terug!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Acht prachtige bestemmingen voor de herfst!My Profile

Reply
Marcella Molenaar 20 september 2019 - 22:26

Ik had nog nooit gehoord van deze zoutmijn, maar het klinkt als een leuk uitje. Goed om te weten dat er ook best veel vlak buiten Krakau te zien en doen is!
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Cobá – Op de fiets langs tempels tussen de slingerapenMy Profile

Reply
Linda 24 augustus 2020 - 13:28

Zo veel jaar ben ik naar Polen gereisd voor mijn werk en nog nooit heb ik deze zoutmijn bezocht. Super zonde zo te zien. Wat een gave foto’s. Deze staat vanaf nu zeker op de wishlist voor mijn volgende werkreis naar Polen

Reply
DutchieontheRoad 25 augustus 2020 - 11:29

Zeker een keer naartoe gaan Linda. Is echt de moeite waard 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.