Zonsopkomst bij de Bromo Vulkaan

by DutchieontheRoad
7 comments

De Bromo vulkaan is voor veel reizigers een van de belangrijkste redenen om naar Java af te reizen. Ik keek ook altijd kwijlend naar de foto’s van de zonsopkomst bij deze vulkaan. Daar wilde ik ook naar toe.

De vulkaan Bromo maakt onderdeel uit van het Tenggergebergte in Oost-Java en ligt in het Bromo Tengger Semeru Nationaal Park. De Bromo ligt met twee andere vulkanen weer in één grote krater, de Tengger. Deze krater is een zandvlakte van acht bij elf kilometer en doet aan als een maanlandschap

Onderweg naar de Bromo Vulkaan

In Tumpang stappen we in open jeeps, waarop we staand een avontuurlijke rit gaan maken door het vulkaanlandschap tussen Bromo en Semeru.

Het begint donker te worden en het ziet er naar uit dat het gaat regenen en ik besluit even te informeren bij de lokale gids. “Zufnal, gaat het regenen?” vraag ik. “Nou…misschien” krijg ik als antwoord. Ja dus “grote of kleine bui? Mmmm…weet ik niet zo goed.” Oké, die boodschap is ook duidelijk, grote bui! Kijk, ik leer al heel snel Indonesisch.

We kruipen met vier personen achter op de jeep en de rugzakken worden boven op het dak vastgebonden. Zodra we beginnen te rijden, krijg ik een glimlach van oor tot oor. Wat is dit geweldig! Met hoge snelheid sjezen we naar boven en mijn haren wapperen alle kanten op. Echt geweldig om boven op die jeep te staan!

Het koelt al snel af dus de jassen komen voor het eerst deze reis te voorschijn. Snel voel ik de eerste druppels naar beneden vallen en moet ook de capuchon op. Balen!! Zijn we eindelijk bij Bromo en dan begint het te regenen.

Zonsopkomst Bromo VulkaanWandelen in de Tengger krater

We stappen uit de jeep voor een korte wandeling in de Tengger krater. Heel bizar eigenlijk om in een krater lopen. Het is een groot maanlandschap en de lucht ziet er zeer dreigend uit.

Na dertig minuten lopen worden we weer opgehaald door de jeeps. We zijn nu op de open vlakte dus de chauffeur geeft flink gas en zo sjezen we met hoge snelheid door de krater…echt super gaaf!

Zonsopkomst Bromo Vulkaan

Bromo VulkaanHello, you want horse?

We worden afgezet in de buurt van de Bromo vulkaan en vanaf daar kunnen er voor kiezen om naar de rand van de krater te lopen. Prima! Doen we even…

Ik vraag me af waarom we zover eigenlijk zover van de vulkaan worden afgezet maar al snel zie ik paarden aan komen rennen. Aha…daarom dus. Lokale bewoners verdienen hier aan paardentripjes naar de voet van de Bromo. Gezien het feit dat ik niet zo goede ervaringen heb met paarden, besluit ik dat mijn eigen benen prima werken.

Ik loop naar de voet van de vulkaan en vanaf daar moeten we nog een stuk omhoog lopen. Ik zie de ene na de andere toerist voorbij komen op een paard. Achter mij loopt ook een gids die overtuigd is dat ik zal afhaken en halverwege op zijn paard zal stappen. “Hello, you want horse? You sure…you want horse?” Man serieus…laat me met rust! Al moet ik kruipend naar boven, maar ik ga niet op jouw paard! Halverwege geeft hij het op en keert om.

Uiteindelijk moeten we nog een trap met 253 treden beklimmen voordat we bij de rand van de krater zijn. Pffff…duurt even, maar dan heb je ook wat. De Bromo vulkaan ligt in de middag vaak gehuld in een dikke laag wolken en dat is deze middag niet anders. Ik had me er eerlijk gezegd iets meer van voorgesteld, maar dat ligt vast aan het slechte weer. Er hangt echt een enorme stank boven en ik ga nog net niet over mijn nek. We lopen een stuk verder de kraterrand op en daar is de stank gelukkig een stuk minder. De krater trekt zelfs nog even open waardoor we beter zicht hebben.

We vinden het wel welletjes en lopen weer terug naar de jeeps zodat we naar het hotel kunnen gaan voor een warme douche. De zonsondergang valt helaas in het water door het slechte weer. Morgen weer een herkansing bij de zonsopkomst.

Zonsopkomst Bromo Vulkaan

Bromo VulkaanZonsopkomst bij de Bromo vulkaan

“Wake-up call” klinkt het om 3.30!!!!!!!! Ik sleep mezelf mijn bed uit en trek alle kleding aan die ik bij me heb. Om 4.00 uur vertrekken met een klein groepje richting de vulkaan. Zo rustig als het gister was, zo druk is het nu. Het lijkt wel of heel Indonesië onderweg is naar deze populaire zonsopgang.

Het is nog pikkedonker als we aankomen en in colonne lopen we richting het uitzichtpunt. Het is niet ver lopen maar ik heb er moeite mee vanwege de hoogte en droge lucht. Eenmaal aangekomen hebben we zicht op de vulkaan Batoc (2601m), links daarvan de actieve vulkaan Bromo (2392m) en helemaal in de verte de actieve Semeru (3676m). We weten een goed plekje te bemachtigen en nu is het wachten tot de zon opkomt. Het lijkt een eeuwigheid te duren en het wordt alsmaar drukker.

Rond 6.00 uur komt de zon op en zien we eindelijk Semuru. Gedurende een uur wachten we en beetje bij beetje wordt het steeds mooier. Oké, er hangt een flink wolkendek maar het is vele malen mooier dan gisteren.

We besluiten zelfs nog tot 7.30 uur te wachten want het begint steeds meer open te trekken en de meeste toeristen zijn na 6.00 uur weer weg. Eindelijk is daar het moment waar we zolang op hebben gewacht…Bromo is zichtbaar! Vijf minuten lang kunnen we genieten van drie zichtbare vulkanen. Ik kan eindelijk mijn foto’s maken en al snel trekt het weer dicht. Het maakt me niet meer uit want ik heb gezien wat ik wilde zien…Bromo!

Zonsopkomst Bromo Vulkaan

Hebben jullie de Bromo vulkaan ooit bezocht?

 

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

7 comments

Sanne 22 oktober 2017 - 19:40

Waanzinnige ervaring. Die foto kan op canvas zo aan de muur. Ik zou dit zeker ook ondernemen
Sanne onlangs geplaatst…Autoroute Ring of Kerry van het gebaande pad. Vittoria Island, Kerry Cliffs en Molly’s GapMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 24 oktober 2017 - 20:33

Was inderdaad een hele mooie ervaring Sanne 🙂

Reply
Eva 25 oktober 2017 - 11:24

Wow, wat een avontuur! Tof zeg

Reply
Chantal 27 oktober 2017 - 21:05

Leuk! Ik ben hier 4 jaar geleden geweest 🙂 Prachtige foto’s heb je gemaakt!

Reply
Marcella 29 oktober 2017 - 17:47

Lijkt me zó’n gave ervaring dit, echt wauw! Wishlist dingetje 🙂
Marcella onlangs geplaatst…Mestá, Olympi & Pyrgí – De mastiekdorpen van ChiosMy Profile

Reply
Agnes 5 maart 2018 - 11:53

Mooie fotos!
Heb je dit met een georganiseerde tour gedaan? En was dit dan in combinatie met de IJen vulkaan beklimmen of heb je ze apart gedaan?
Ik ben aan het twijfelen of ik een gecombineerd tour wil doen of het beter per vulkaan kan regelen..

Groetjes Agnes

Reply
andristour 31 augustus 2019 - 06:03

buitengewone toeristische attracties. Ik hou van … bedankt voor het delen
andristour onlangs geplaatst…Cheap Tour Packages Malang, Surabaya, Mount Bromo 2019My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.