Zien en doen in Beijing : 10 highlights

by DutchieontheRoad
9 comments

Beijing is de hoofdstad van China en de op één na grootste stad van het land. Beijing is groot…heel erg groot en daarom zijn er natuurlijk onwijs veel bezienswaardigheden. Deze week zet ik 10 highlights van Beijing voor jullie op een rijtje. Dit wil je zeker zien en doen in Beijing.

#1 De Verboden stad in Beijing: drukker dan druk

Volgens Chinezen is de Verboden Stad de meest indrukwekkende attractie van Beijing. Heel eerlijk gezegd deel ik die mening niet, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Desondanks mag de Verboden Stad natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje want je hebt immers Beijing niet gezien als je hier niet geweest bent. Dit enorme paleis met goudkleurige dagen is met duizend gebouwen en bijna tienduizend kamers zeker de moeite waard. De Verboden Stad is echt enorm en er lijkt geen einde aan te komen. Je kunt hier ontelbaar gebouwen, paviljoenen en kunstgalerijen bezoeken. Nadeel: het is een beetje heeeel erg druk.

Verboden Stad

#2 Plein van de Hemelse Vrede

Als je de Verboden Stad bezoek, breng je uiteraard ook even een bezoek aan het plein van de Hemelse Vrede. Dit plein staat bekend om de historische demonstraties uit 1989. Iedereen kent het bekende portret van de communistische leider Mao, uitkijkend op zijn eigen mausoleum. Dit plein is het grootste plein ter wereld en eerlijk gezegd is hier niet veel te zien, maar een bezoekje hoort er uiteraard wel bij.

Op het plein is de Chairman Mao Memorial Hall te vinden waar je het opgebaarde lichaam van Mao kunt bekijken. Je kunt dagelijks tussen 8.30-12.00 een bezoekje brengen aan Mao en de entree is gratis. Ik heb dit zelf niet gedaan gezien het feit dat ik in Vietnam al twee uur in de rij heb gestaan om het opgebaarde lichaam van Ho Chi Minh te bezichtigen en daar werd ik niet erg blij van. Ik had zo’n vermoeden dat Mao mij ook niet zo blij zou maken en dat ik mijn tijd beter kon besteden 😉

Bereid je hier voor op vele Chinese toeristen die met je op de foto willen want dat vinden Chinezen geweldig. Vraag me niet waarom maar ze zijn er dol op. Ik hou wel van een dolletje en speelde het spelletje vrolijk mee dus heb me eigenlijk best prima vermaakt op dit plein, haha.

zien en doen in Bejing

#3 Zien en doen in Beijing: Het Zomerpaleis in Beijing

Het Zomerpaleis staat bekend als een van de meest indrukwekkende paleizen in heel China en daar ben ik het helemaal mee eens. Ik vond het Zomerpaleis vele malen indrukwekkender dan de Verboden Stad.

Het Zomerpaleis bestaat uit vele paleizen, tempels, paviljoenen, bruggen, pagodes en honderden wandelpaden in uitgestrekte tuinen. Je kunt hier makkelijk een hele dag doorbrengen. Het Zomerpaleis heeft de grootste en best bewaard gebleven Chinese tuin in en staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het Zomerpaleis is aan de rand van de stad gelegen dus je moet er ook echt met het openbaar vervoer naar toe. Wij namen gemakshalve de taxi maar het Zomerpaleis is ook bereikbaar met de bus of de metro. Omdat het aan de rand van Beijing gelegen is, hadden wij serieus een stralende blauwe lucht met zon. Dat is vrij zeldzaam in het centrum van Beijing. Lang leven het Zomerpaleis.

zien en doen in bejing

#4 De Tempel van de Hemel

Deze tempel mag niet ontbreken bij tempelliefhebbers. De stijl is namelijk totaal anders dan van de andere historische gebouwen in Beijing. De Tempel van de Hemel is namelijk een ronde tempel. In het park zijn verschillende andere bouwwerken te bezichtigen en in de ochtend beoefenen veel Chinezen hier Tai Chi. Ik ben dol op Chinese parken.

#5 Zien en doen in Beijing: Lama Tempel

De Lama Tempel is een prachtige tempel en tevens klooster in het noordoosten van de stad Beijing. Het is een van de grootste en goed bewaard gebleven Tibetaanse klooster ter wereld. Op het terrein zijn verschillende kleine tempels te bezichtigen. Ik was blij verrast een Tibetaanse tempel in Beijing te vinden en was zeer onder de indruk van deze tempel. Zeker een bezoek waard.

#6 Hutongs: must-see in Beijing

De bekende Hutongs mag je uiteraard niet overslaan. Hutongs zijn smalle authentieke steegjes en een absolute must-see in Beijing. In de Hutongs zijn vele leuke eettentjes te vinden waar je kunt kennismaken met de heerlijke Chinese keuken. Laat de bekende Chinese draaiplateau maar vol zetten en geniet van de heerlijke lokale gerechten.

Om een nog betere indruk te krijgen van de lokale bevolking is het hartstikke leuk om een fietstour door de Hutongs te maken. Ik ben dol op fietsen tijdens mijn vakantie want je krijgt op deze manier weer een andere kijk op het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Neem dus lekker op zijn Hollands de fiets.

#7 Beihai Park: ontspannen vroeg in de ochtend

Een van de leukste bezienswaardigheden in China, en dus ook Beijing, vind ik de parken. Het Beihai Park is bekend vanwege de witte pagode, een opvallende tempel uit 1278. In het park liggen diverse klassieke tuinen waar het heerlijk vertoeven is. Bezoek dit park vooral vroeg in de ochtend want dan is de lokale bevolking erg actief. Overal zie je gepensioneerden zingen, dansen en Tai Chi beoefenen. Zo ontzettend leuk en schattig om te zien. Ze kunnen niet zingen maar aandoenlijk is het wel.

BaIhei Park, Beijing

#8 Acrobatenshow

In Nederland ga ik graag naar het theater dus toen ik de kans kreeg om in Beijing een acrobatenshow bij te wonen, liet ik me dat geen tweede keer zeggen. Chinezen zijn natuurlijk belachelijk lenig dus dat wilde ik wel eens met eigen ogen aanschouwen. Je kunt deze avond combineren met een bordje Pekingeend maar dat soort diners sla ik dan weer over. Not my cup of tea.

Wij trotseerden Beijing per taxi tijdens de avondspits. Tip: vertrek serieus vroeg…en dan nog vroeger want we zijn zeker een uur onderweg geweest. Wij genoten van een verbijsterende Chinese acrobatenshow, boordevol kleurrijke kostuums, elegante pasjes en bizarre stunts. Ik vond het zeer de moeite waard. Overigens mag je ook fotograferen tijdens de voorstelling.

zien en doen in Bejing

#9 798 Art District: Chinese kunst

Wil je iets totaal anders? Breng dan een bezoekje aan 798 Art District. Deze wijk is voor toeristen, een vrij onbekend stukje Beijing dat erg in opkomst is. Deze wijk is nog vrij jong maar groeit zeer snel uit tot een van de belangrijkste kunstdistricten ter wereld! Van oorsprong was hier een elektronicafabriek maar toen deze dicht ging in 1990, namen jonge kunstenaars hun intrek.

Jonge en gerenommeerde Chinese kunstenaars tonen er hun werken en ook steeds meer buitenlandse kunstenaars worden er getoond. Het contrast met Beijing en het klassieke China is zeer groot. Het is zeker de moeite waard om het Art District te bekijken. De Chinese kunst hier is uitdagend en fris. Wekelijks zijn er meerdere exposities en er zijn meerdere kunstvormen te bewonderen.

Houd er rekening mee dat op maandag alle galerijen zijn gesloten! Je kunt deze wijk het beste bezoeken in het weekend aangezien het doordeweeks misschien te rustig kan zijn. ’s Weekend leeft het Art District meer. In dit district zijn ook vele restaurantjes, cafeetjes en boetiekjes te vinden. Je kunt naar het Art District met de bus maar het makkelijkste is om een taxi te nemen.

#10 Nachtmarkt Donghuamen: slangen, spinnen en sprinkhanen eten

Een bezoekje aan een Chinese markt mag uiteraard niet ontbreken. De nachtmarkt in Beijing vond ik toch wel erg bijzonder, ondanks dat het eigenlijk best heel fout is. Donghuamen is een zijstraat van de hoofdwinkelstraat Wangfujing. ’s Avonds is er een nachtmarkt, waar de nadruk ligt op authentieke Chinese gerechten. Je kunt er ‘gewone’ gerechten eten maar ook hele bijzondere lokale delicatessen proberen zoals slang, schorpioen, sprinkhanen en larven. Ik bedankte voor deze ‘lekkernijen’ maar vond het wel leuk om er te fotograferen. Niet weggelegd voor mensen met een zwakke maag.

Highlights Beijing

Dit wil je dus zeker zien en doen in Beijing en ik hoor jullie bijna denken dat ik de belangrijkste vergeten ben. Waar is die grote muur gebleven? Die is daar toch ook? Natuurlijk! De Chinese Muur was voor mij het absolute hoogtepunt van Beijing.

Meer lezen over de Chinese Muur? Lees dan vooral mijn artikel over mijn prachtige tweedaagse wandeling over de Chinese Muur.

Zijn jullie wel eens in Beijing geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

9 comments

Sanne 12 juni 2016 - 15:18

Zo leuk om te lezen! Ik ben zelf ook in Bejing geweest en ik zie mijn eigen belevenissen terug in je blog, heel leuk! Bijzondere en leuke stad he?!

Reply
DutchieontheRoad 16 juni 2016 - 12:50

Beijing is inderdaad een bijzondere stad. Ik moest wel even wennen want het was best een cultuurshock 😉 .

Reply
Carolien | Dream the World 12 juni 2016 - 20:29

Nee, nog niet in Bejing geweest en ook niet in China. De Chinese muur zou ik graag nog eens zien. Overigens wel eens sprinkhanen gegeten in Thailand en die waren best lekker 😉
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…5x doen Flinders Ranges Zuid AustraliëMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 juni 2016 - 12:51

De Chinese muur is echt geweldig! Sprinkhanen zou ik echt niet eten…die dingen zijn niet voor consumptie bedoeld 😉 .

Reply
Yvonne 13 juni 2016 - 20:30

Leuke herinnering van onze eigen 2 bezoeken aan Beijing. Ja, ongelooflijk, maar wij zijn er zelfs 2 keer geweest. De laatste keer eigenlijk alleen om een visum voor Kyrgyzstan aan te vragen en te shoppen halverwege onze reis van 18 maanden. De herinneringen zijn dus voornamelijk van die eerste keer in 2008 en ik heb zo het gevoel dat de stad sinds toen flink veranderd is. Gelukkig zijn de highlights nog onveranderd en zeker de moeite waard!
Yvonne onlangs geplaatst…Paklijst handbagage baby en peuterMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 16 juni 2016 - 12:52

De highlights zullen inderdaad wel hetzelfde zijn gebleven maar het blijft een leuke stad 🙂 .

Reply
Jenny - ikreis.net 17 juni 2016 - 07:55

Toevallig heb ik gisteren mijn foto’s van Beijing weer eens bekeken. Ik was er exact 10 jaar geleden.

Ik vond Beijing mooi, maar ook heel druk. Ik was een beetje opgelucht toen ik met de TME naar Mongolië vertrok.

Reply
Aniek 18 juni 2016 - 16:33

Ik zou denk ik meest fan zijn van het Zomerpaleis met de Chinese tuin 🙂
Aniek onlangs geplaatst…Allez, on y va! Druivenplukken bij Ilja GortMy Profile

Reply
Metrocazar 28 juli 2020 - 19:13

Een geweldig overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van Peking.
De meeste hiervan zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Wellicht is ons navigatie-systeem voor de metro van Peking wel handig voor bezoekers van deze prachtige stad.
https://www.metrocazar.com/beijing/

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.