Wildlife fotograferen? Ga naar de waterplas!

by DutchieontheRoad
6 comments

Ik vind wildlife fotograferen echt één van de leukste dingen om te doen. Niet gemakkelijk maar zo ontzettend gaaf! Ik heb inmiddels meerdere Afrikaanse landen bezocht en kan daarom best het nodige over wildlifefotografie vertellen. Neem maar van mij aan dat het vies tegenvalt. Dieren zijn niet te regisseren en ik kan inmiddels een album vullen met billenfoto’s, haha. De realiteit is ook dat je uren onderweg kan zijn, zonder één dier te zien. Dat overkwam mij in Etosha National Park. Toch ontdekte ik daar iets heel belangrijks. Wil je wildlife fotograferen in Afrika? Ga naar de waterplas want daar heb je de grootste kans op het spotten van dieren.

Wildlife fotograferen in Afrika

Veel mensen denken dat je in Afrika over de dieren struikelt. Think again! Ik had hele goede ervaringen in Krugerpark en dacht dat je in andere wildparken ook best veel dieren zou spotten. Dat bleek niet helemaal te kloppen. In Etosha National Park is er weinig vegetatie en daarom dacht ik dat het eenvoudig zou zijn om dieren te spotten. Mmmm…ik was een beetje dom 😉

Na een volle dag safari zakte de moed ons haast in de schoenen. Wat een drama! Uren en uren hadden we gezocht, maar het resultaat was om te huilen. Bizar dat we zo weinig dieren zagen terwijl er amper vegetatie is. Eenmaal terug op de campsite bleek dat alle dieren gewoon om de hoek waren…bij de waterplas. Wij hadden echt de hele dag rond gereden en vervolgens bleek dat er tientallen dieren bij de waterplas stonden. Heel logisch eigenlijk. Afrika + water = party, party!

Wildlife fotograferenWildlife fotograferen? Zoek water!

Het mooie aan Etosha Nationaal Park is dat iedere camping een eigen waterplas heeft. Wij zagen dus meer dieren bij de campsite dan in het natuurpark zelf. Dat was een nieuwe ervaring voor mij, maar eigenlijk was het heel logisch. Zoals ik al eerder aangaf, is er heel weinig vegetatie in Etosha. Vergeleken met Krugerpark is het best een kale bedoeling. Het is daarom heel logisch dat alle dieren naar de waterplassen gaan.

Op de kaart van Etosha Nationaal Park staan duidelijk alle waterplassen aangegeven. Focus je daarom ook op deze waterplassen en blijf daar vooral wachten. Gegarandeerd dat je hier de meeste dieren ziet. Wij zagen echt complete kuddes met olifanten, zebra’s en impala’s. Ook neushoorns en giraffen kwamen in grote getale naar het water. Benieuwd naar de beste plekken om wildlife te spotten in Etosha Nationaal Park? Check dan vooral deze kaarten.

Vooral de waterplas bij Okaukuejo trekt vele dieren aan. Hier kun je heerlijk relaxen op een bankje. Bestel een drankje bij de bar en geniet van het briljante uitzicht. De waterplas bij deze camping is 24 uur per dag toegankelijk. Vooral vroeg in de ochtend, laat in de middag en de avond kan het hier een wilde beestenboel zijn.

Andere bekende waterplassen zijn:

 • Okondeka
 • Halali
 • Goas
 • Klein Namutoni
 • Chudop
 • Kalkheuvel
 • Rietfontein
 • Salvadora
 • Charitsaub
 • Homob
 • Nebrownni
 • Moringa

Dit geldt overigens niet alleen in Etoscha National Park natuurlijk. Ook in Chobe National Park zagen we tientallen dieren bij de river, met name veel nijlpaarden, vogels en olifanten. Ga dus altijd op zoek naar water en je hebt gegarandeerd een grote kans om dieren te zien.

Wildlife fotograferenMeer tips over wildlife fotografie

Oké, je bent bij de waterplas maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Onderstaande tips komen vast van pas.

 • Zorg altijd voor een extra reservebatterij en voldoende geheugen! Je hebt nooit genoeg geheugen tijdens safari want je fotografeert echt vele malen meer dan normaal.
 • Kies de juiste plaats in de jeep. Ga je georganiseerd, zal je misschien wel met 8-10 mensen in een jeep zitten. Yep…dat is een flink aantal dus zorg voor een goede plek. Achterin de jeep is mijn minst favoriete plek want de kans is aanwezig dat je negen stuiterende mensen voor je camera hebt. Been there…done that. Geen fijne plek. Ik probeer altijd een plekje aan de zijkant te bemachtigen want daar heb ik nou eenmaal het beste zicht om te fotograferen.
 • Fotografie = schrijven met licht. Mooi licht is zo ontzettend belangrijk en het mooiste licht heb je nou eenmaal tijdens het gouden uurtje. Dat is een feit! Ga daarom heel vroeg op pad en ook laat op pad. Je pakt dan het mooiste licht mee en dat kan voor magische foto’s zorgen.
 • Lang leve de telelens! Ik heb geregeld mensen op safari gezien met een spiegelreflex in combinatie met een kitlens van 18-55 mm. Tja…dat gaat een beetje tegenvallen. Heel erg tegenvallen. Bereid je voor en weet wat de mogelijkheden zijn van je camera. Een telelens is onmisbaar in Afrika. Zorg voor minimaal 200mm en het liefst nog 300 mm. Ik fotografeer met een 70-200mm F4 L en dat is soms al krap aan.
 • Kies voor een snelle sluitertijd want dieren zijn nou eenmaal constant in beweging en je wilt geen onscherpe foto’s. Stel je camera ook in op Al Servo zodat je camera het dier blijft scherpstellen.
 • Ik ben dol op close-ups, maar vergeet ook niet om overzichtsfoto’s te maken. Als je een close-up maakt, zorg dan wel voor een rustige achtergrond en een groot diafragma (klein getal) zodat je een mooie vage achtergrond krijgt. Dit maakt de foto rustiger en het dier komt beter tot zijn recht. Maak ook foto’s met de dieren in hun omgeving, maar plaats de dieren niet in het midden van de foto. Zo zonde (ik wil ook niet in het midden van een foto staan). Plaats een dier in de rechterhoek/linkerhoek en houd rekening met de kijkrichting. Op deze manier is de foto vele malen spannender en je ziet ook meer van de mooie Afrikaanse omgeving.

Meer weten over wildlife fotografie? Lees vooral mijn artikel over het fotograferen van wildlife.

wildlife fotograferen

Ik hoop dat jullie iets met bovenstaande tips kunnen en dat jullie ook zo enthousiast worden over wildlifefotografie. Het is zonder enige twijfel één van mijn favoriete fotografietakken. Super leuk om mee te experimenteren. Ook in de Nederland kun al prima oefenen met wildlife fotograferen. Ga gewoon naar de dierentuin en ga daar een dagje fotograferen. Ideaal om je voor te bereiden op het echte werk in Afrika.

Wat zijn jullie ervaringen met wildlife fotograferen?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

6 comments

Jessica 4 november 2018 - 00:02

Leuk artikel, krijg helemaal zin om dieren in Afrika te gaan fotograferen haha! Ik wist helemaal niet dat iedere plek waar je overnacht in Etosha een waterplas heeft, op die manier trekken ze natuurlijk wel veel dieren die je dan van dichtbij kunt bewonderen! Als ik ooit naar Afrika ga voor een safarireis zou ik denk ik een telezoomlens huren. Die dingen zijn teringduur, maar eigenlijk wel onmisbaar als je dieren mooi op de foto wilt krijgen 🙂

Reply
Martin 16 november 2018 - 14:45

Helemaal waar! Wildlife fotograferen is niet zo makkelijk als het lijkt. Het blijven dieren en die zijn onvoorspelbaar. Laten ze zich zien? Is het licht goed? Kijken ze de goeie kant op? Staan ze stil of bewegen ze? Allemaal dingen die je niet zelf in de hand hebt! Met jouw tips maak je toch mooie foto’s!! Prachtig, vooral die cheetah!
Martin onlangs geplaatst…Uit de oude doos, een Hollandse klassieker, hete bliksemMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 17 november 2018 - 19:26

Ik vind het juist leuk dat je wildlifefotografie niet in de hand hebt…dat houdt het spannend. Des te leuker is het wanneer je een goede foto gemaakt hebt 🙂

Reply
Janet | thatonetime 23 november 2018 - 20:52

Oh hierdoor gaat het alleen maar nog meer kriebelen om naar Afrika te gaan. Prachtige foto’s zeg! Vooral die met de olifanten, wat een kleuren!

Reply
DutchieontheRoad 26 november 2018 - 20:29

Afrika kan ik alleen maar aanbevelen Janet. Ik heb mijn hart verloren aan Afrika.

Reply
Marcella Molenaar 30 november 2018 - 20:04

Wauw, wat lijkt het me gaaf om op safari te gaan! Ik heb het nog nooit gedaan, dus het staat nog op mijn wishlist. Jouw tip voor het spotten bij de waterplas zal ik dan zeker onthouden!
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Wishlist ABC – Update 2018My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.