Weekendje weg: Wat te doen in Berlijn?

by DutchieontheRoad
12 comments

Dit najaar bracht ik een bezoek aan Berlijn, een stad die eigenlijk niet heel hoog op mijn wishlist stond. Ik hoorde echter steeds meer positieve verhalen over deze stad en werd nieuwsgierig. Zou het echt zo’n leuke stad zijn? Ik ging mezelf eens verdiepen in Berlijn en kwam tot de conclusie dat dit best wel eens een erg leuke citytrip zou kunnen zijn. Toen mijn moeder vroeg naar welke stad ik wilde gaan, antwoordde ik resoluut: Berlijn! Dat bleek een erg goede keuze te zijn. Berlijn is serieus een geweldige stad! Wat is er allemaal te doen in Berlijn? Onwijs veel!

Weekendje Berlijn

I love Berlin! Echt waar. Deze wereldstad maakte diepe indruk op mij. Berlijn is een erg creatieve stad waar de geschiedenis en toekomst samen komen. Er zijn vele interessante monumenten die te maken hebben met de turbulente geschiedenis. Ben je een liefhebber van kunst en musea? Dan ben je in Berlijn ook zeker aan het juiste adres. Er zijn meer dan 180 (!!) musea en meer dan 400 kunstgalerijen. Ook worden er vele evenementen georganiseerd waardoor er altijd wel wat te doen is. Berlijn is de ideale stad voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis, de mensen zijn erg vriendelijk en je kunt er geweldig eten. O ja, Berlijn is ook nog eens erg betaalbaar. Need I say more?

#1 De Berliner Dom

De Berliner Dom heeft een lange geschiedenis. Deze kerk werd op bevel van keizer Wilhelm II vernietigd, vervolgens weer opgebouwd en tijdens de Tweede Wereldoorlog weer zwaar beschadigd. Gelukkig is deze prachtige kathedraal weer gerestaureerd. Ga vooral even binnen een kijkje nemen. Het Sauerorgel is wereldberoemd en onder de kerk bevindt zich een crypte die je kunt bezoeken. Vergeet ook vooral niet om helemaal naar boven te lopen want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over Berlijn.

Entree: € 7,-

Wat te doen in Berlijn?Wat te doen in Berlijn? Wat te doen in Berlijn#2 Holocaust Monument

Dit is toch wel een van de meest indrukwekkende monumenten van Berlijn.  Dit monument bestaat uit 2.711 betonnen blokken die de slachtoffers van alle vermoorde Joden in de Tweede Wereldoorlog symboliseren. De smalle gangen zouden mensen het gevoel moeten geven alsof je in een concentratiekamp loopt, smalle paden en eindeloze gangen. Opgesloten, zonder uitweg. Ik vond dit monument echt heel erg indrukwekkend. Breng ook vooral een bezoek aan het informatiecentrum onder het monument.

Entree: Gratis

Wat te doen in Berlijn

#3 Reichstag

In dit gebouw zetelt het Duitse parlement en ook vinden hier elke vijf jaar de verkiezingen plaats. Reichstag is een belangrijk politiek gebouw, maar staat ook bekend om de mooie glazen koepel. Deze koepel staat symbool voor de democratie en je hebt hier een geweldig uitzicht over de stad.

Het is aan te raden om een bezoek vooraf vast te leggen via deze website. Er zijn echter nog andere mogelijkheden want tijdens ons bezoek, waren er online geen kaartjes meer te verkrijgen. Schuin tegenover de Reichstag, is een klein gebouwtje waar je ook tickets kunt regelen. Wij konden niet meer dezelfde dag terecht, maar wel daags nadien. Vergeet niet om je ID mee te nemen want anders kom je er niet in.

Ook Ann van wannderful was erg onder de indruk van het Duitse parlement en deelt een aantal praktische tips.

Entree: Gratis

Wat te doen in Berlijn

Wat te doen in Berlijn#4 Street Art spotten

Ben je een liefhebber van Street Art? Dan ben je in Berlijn aan het juiste adres. Ik bezocht East Side Gallery, een voormalig stuk Berlijnse muur vol graffiti. Deze 1.3 kilometer lange muur staat vol met kunstwerken en is daarmee het langste openbare kunstwerk ter wereld. Sommige vinden het helemaal niks, maar ik vond het geweldig!

Rondom Hackescher Markt zijn ook vele mooie muurschilderingen te vinden. Uiteraard mag een bezoekje aan de creatieve wijk Kreuzberg ook niet ontbreken. Helaas had ik hier geen tijd meer voor, maar deze wijk wil ik een volgende keer zeker bezoeken. Friedrichshain is ook een aanrader als het gaat om Street Art. Ik heb helaas minder kunnen zien dan ik gehoopt had, maar helaas waren er een aantal werken waar ik naar op zoek was verdwenen. Ook kwam tijdens onze zoektocht de regen met bakken naar beneden. Tja…kan gebeuren.

berlijn23
Reistag

 

Wat te doen in Berlijn

Dutchie on the Road

#5 Eten, drinken en een geweldige foodtour

Berlijn is een smeltkroes van culturen en je kunt hier dan ook geweldig eten. Berlijn is van alle markten thuis en je kunt hier ook nog eens goedkoop eten. Ook erg fijn 😉 Berlijn is veel meer dan curryworst, Eisbein en bier. Iedere internationale keuken is hier vertegenwoordigd. Mijn ervaring is dat je werkelijk overal goed kunt eten. Het maakt niet uit of je naar een goed restaurant gaat of een broodje in een kleine kiosk eet, de kwaliteit is overal goed. Daar kunnen wij Nederlanders nog veel van leren.

Ben je een echte foodie? Denk dan eens aan een foodtour. Sam van Bite Berlin neemt toeristen mee op pad en laat de beste eetspots van Berlijn zien. Wij aten overheerlijke Pretzels, de beste (vega) curryworst van Berlijn, Vietnamees, zoete taartjes en de lekkerste cinnaman roll ooit. Ik had een geweldige culinaire middag. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees dan vooral mijn artikel over deze geweldige foodtour.

Wat te doen in Berlijn?#6 Brandenburger Tor

Je bent niet in Berlijn geweest als je de Brandenburger Tor niet gezien hebt. Deze oude stadspoort is één van de belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden van Berlijn. Dit is de enige stadspoort die nog overeind staat en hij staat symbool voor de Duitse eenwording.

#7 Festival of Lights

Ons weekendje weg viel stom toevallig samen met Festival of Lights. Dat was serieus niet gepland. Dit jaarlijkse festival is één van de indrukwekkendste evenementen in Berlijn. Ieder jaar in oktober is Berlijn thuishaven van één van de grootste licht-festivals ter wereld. De dagelijkse lichtshows beginnen elke avond rond 19.00 uur en duren tot middernacht. Er zijn meer dan zeventig lichtobjecten over de stad verspreid. Rondom beroemde historische plekken en toeristische attracties, zijn er prachtige lichtshows te zien.

Wij waren dus per toeval in Berlijn en ik kan jullie vertellen dat dit festival echt geweldig is. Wij hebben slechts een fractie kunnen zien, maar dat was al zo ontzettend mooi. Ik ben Glow Eindhoven gewend en dat valt eerlijk gezegd in het niet vergeleken met Berlijn. Wow…dat was pas een lichtfestival.

 #8 Shoppen, shoppen, shoppen

Ik ben een echte vrouw en dol op winkelen. Tijdens ons weekendje Berlijn moest er daarom ook gezellig gewinkeld worden. Terwijl mijn moeder en ik op zoek waren naar een lunchplek, zagen we in de verte Mall of Berlin. Oeehhh…een winkelcentrum. Dat betekent eten en winkelen. Dubbel pret 😉 Mall of Berlin heeft meer dan 270 verschillende winkels en er is een gigantische Foodcourt. Hier aten wij de lekkerste sushi ooit! We besloten het er van te nemen en aan de lopende band met sushi te gaan zitten. Beste besluit van dat weekend.

De meeste toeristen brengen een snel bezoekje aan Check Point Charlie. Leuk om even te zien, maar meer ook niet. Als je daar dan toch bent, kun je meteen even winkelen aan de Friedrichstrasse. Hier vind je wel de wat duurdere en exlusieve winkelen, maar dat neemt niet weg dat het een leuke straat is.

Persoonlijk vond ik de omgeving van Hackescher Markt erg leuk. Je vindt hier onwijs leuke restaurantjes en barretjes waar je heerlijk kunt eten en fijne betaalbare winkels.

Het is wel duidelijk, ik ben fan van Berlijn en wil zeker een keer terug. Ik bezocht Berlijn tijdens een stedentrip, maar je kunt ook gaan interrailen door Duitsland. Hoe gaaf is dat! Ik heb altijd al willen interrailen en misschien dat ik dat ooit nog wel ga doen. Berlijn zou ik dan zeker bezoeken. Natasja van Wat Zij Zegt bezocht diverse plaatsen in Duitsland, waaronder Berlijn. Zij legde maar liefst 2000 kilometer per trein af in zes dagen tijd.

Zijn jullie ooit in Berlijn geweest en wat vonden jullie van deze wereldstad?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

12 comments

Anne - Ditisanne.nl 8 december 2017 - 15:33

Leuk! Wij brachten vorig jaar echt een flitsbezoekje aan Berlijn, toen we terugreden van een weekendje Polen en een paar uur overhadden op zondag. Geloof dat we er vijf uur rondgelopen hebben maar wel echt zoveel gezien. Ik was ook echt enorm verrast door Berlijn, dus we gaan zeker nog eens terug!
Checkpoint Charlie hebben we ook gezien maar dat was wel een beetje een afknapper… 🙂
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Dit was november! Een escaperoom, blognominatie en Wenen!My Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 december 2017 - 20:24

Checkpoint Charlie is inderdaad een afknapper. Je loopt er toch langs, terwijl je eigenlijk weet dat het niets zal zijn 😉 Ik wil ook zeker nog een keer terug naar Berlijn.

Reply
Jenny 8 december 2017 - 17:31

Berlijn is zeker een van mijn favoriete steden in Europa! Misschien dat ik in het voorjaar weer eens die kant op ga – maar het kan ook zomaar een andere Duitse stad worden.

Het lichtjesfestival in Berlijn lijkt me echt heel tof. Daar ben ik nog nooit geweest.

Reply
DutchieontheRoad 9 december 2017 - 20:25

Dat lichtfestival kan ik echt aanraden! Glow is echt niets vergeleken met Berlijn.

Reply
Gabriëlle 9 december 2017 - 09:56

Leuk, goede tips voor Berlijn! Ik wist helemaal niet dat Berlijn ook een Light festival heeft, dat lijkt mij echt super leuk😊
Gabriëlle onlangs geplaatst…Wintersport met een doorlopende reisverzekering: Hoe werkt het?My Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 december 2017 - 20:26

Dat wist ik dus ook niet. Ik was dan ook blij verrast toen ik plots een folder in mijn hand kreeg. Light Festival…dit weekend. Cool!

Reply
Yvonne 9 december 2017 - 17:27

Grappig, die zelfde kaarsen waren er in jaren terug ook al in de Berliner Dom.. ik heb ze ook op de foto staan. Shoppen hebben wij destijds niet gedaan, daarvoor waren de 3 dagen te kort, maar verder heb ik wel redelijk hetzelfde gedaan als jij!

Reply
DutchieontheRoad 9 december 2017 - 20:27

Wij hadden ook echt veel te weinig tijd. Drie dagen is veel te kort voor Berlijn, maar shoppen konden we echt niet laten. We waren immers net oma en tante geworden van een heel lief en schattig meisje 😉

Reply
Marjolein 12 december 2017 - 15:40

Veel overeenkomsten met mijn weekje Berlijn van vorig jaar. Het lichtfestival heb ik toen niet gezien want ik was in de zomer, maar deze ga ik zeker onthouden. En zo zie je maar dat je ook zonder budget een hoop leuke dingen kunt doen in Berlijn

Reply
Carolien 15 december 2017 - 15:18

Toevallig schreef ik ongeveer het zelfde niet lang voor jou, voor mij stond Berlijn ook niet op één maar heeft mij ook verrast. Jij hebt weer andere dingen gedaan dan wij. De Berliner Dom wel van buiten gezien maar niet vanbinnen, wel een aanrader zo te zien. Wij hebben dan wel weer meer streetart gezien en ik vond vooral de Prenzlauerberg een leuke wijk met veel leuke eettentjes en winkeltjes, hoewel ik niet echt gewinkeld heb. Ik vond het ook heel leuk om een dagje in Berlijn te fietsen, zo zie je weer andere (buiten)wijken. Checkpoint Charlie vond ik zo’n touristtrap! Echt snel wegwezen daar. Die foodtour lijkt me ook erg leuk. Ik moet echt nog een keer terug!
Carolien onlangs geplaatst…De dieren van Costa RicaMy Profile

Reply
Marcella Molenaar 15 december 2017 - 22:58

Wat leuk, het festival of lights! Ik vond Glow in Eindhoven ook erg leuk, dus kan me voorstellen dat het in Berlijn ook tof was! Ik heb de meeste bezienswaardigheden in je blog gezien/gedaan, maar ik mis een bezoek aan De Berliner Dom. Die zet ik voor een volgend bezoek op mijn lijstje!
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…3x Fijn in ItaliëMy Profile

Reply
Travel Inspiratie: 5 uitzichtpunten over Berlijn voor nog geen 25 euro in totaal 4 november 2018 - 18:05

[…] Ga je een weekendje naar Berlijn? Lees dan deze tips van Dutchie on the Road. […]

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.