Wat te doen in Zandvoort: 8 tips voor een weekendje weg

by DutchieontheRoad
14 comments

Een paar dagen naar zee…daar had ik zin in. Een fijn zandstrand, voldoende wandelmogelijkheden in de omgeving, een knus centrum en leuke strandtenten. Ik heb het natuurlijk over Zandvoort aan Zee. Superleuk voor een dagje strand, maar nog leuker voor een weekendje weg. Ben je op zoek naar leuke tips wat je kunt zien en doen in Zandvoort? Ik heb de leukste bezienswaardigheden voor jullie op een rij gezet.

Maak een wandeling op het strand

Inkoppertje natuurlijk, maar je kunt het strand natuurlijk niet overslaan. Zandvoort heeft een negen kilometer lang zandstrand, ideaal voor een mooie strandwandeling in de zomer. Ik moet eerlijk bekennen weinig strand gezien te hebben want de straffe noordenwind gooide roet in het eten. Ik waaide nog net niet van het strand, maar ik ben er wel geweest 😉

Door de lockdown waren de strandtenten helaas nog gesloten, maar dat mocht de pret niet drukken. Toch was een bezoek aan een strandtent (binnen uiteraard ivm de koude noordenwind) wel leuk geweest als ik eerlijk ben. Heb ik in ieder geval een goede reden om nog een keer terug te gaan.

Winkelen in het knusse centrum van Zandvoort

Wil je graag shoppen? Je kunt prima winkelen in het kleine en knusse centrum van Zandvoort. Er zijn voldoende winkeltjes in de Kerkstraat, het Kerkplein, de Grote Krocht en de Haltestraat te vinden. Op woensdag is er een weekmarkt en ook daar kun je naar hartenlust winkelen.

Toen ik in Zandvoort was, kon je helaas alleen op afspraak winkelen en sprong ik een gat in de lucht toen ik een bekende winkelketen mocht betreden zonder afspraak. Dat was mijn eerste winkelbezoek in maanden en daar was ik al heel blij mee, haha. Ik hoop zeker nog een keer terug te gaan om meer winkeltjes te bezichtigen.

Kibbeling eten bij een viskar aan het strand

Ik moet altijd een bakje kibbeling bij een viskar eten als ik aan het strand ben, haha. Dat hoort bij het ‘strandgevoel’ vind ik persoonlijk. Een visje bij een viskar is ook vele malen goedkoper dat uit eten gaan en ik kan daar echt van genieten. Als je een visliefhebber bent, hoort er gewoon kibbeling of lekkerbekje bij 😉

Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ben je een liefhebber van wandelen? Dan wil je zeker naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit natuurgebied strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden. Er leven hier talloze bijzondere dieren, zoals herten, Schotse Hooglanders, Konikspaarden en zelfs wisenten. Ook vogelliefhebbers zijn hier aan het juiste adres. Er zijn ontzettend veel wandel- en fietsroutes die meer dan de moeite waard zijn. Je kunt kiezen uit één van de vele gemarkeerde routes, maar je kunt natuurlijk ook zelf een leuke route uitstippelen of wandelingen combineren. Er zijn ook diverse speelterreinen die uitermate geschikt zijn voor gezinnen.

Ik koos voor een wandeling rondom het Vogelenmeer en startte bij het Parnassiastrand.  Dit natuurgebied heeft mij echt positief verrast en ik wil zeker een keer terug om meer te ontdekken. Wil je meer weten over Nationaal Park Zuid-Kennemerland? Lees dan vooral mijn artikel over wandelen in de Kennemerduinen.

wat te doen in Zandvoort

Vossen en damherten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is maar liefst 3400 hectare groot en is daarmee het grootste natuurgebied langs de kust. Het natuurgebied is ongeveer 5 kilometer breed en tien kilometer lang en is het oudste waterwingebied van Nederland. Het landschap in de Amsterdamse Waterleidingduinen is afwisselend met stuifduinen, bos en grote valleien. Er zijn talloze mooie wandelroutes en de wandelingen staan met houten paaltjes aangegeven

Ik was twee keer eerder in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar wilde dolgraag vossen spotten. Damherten is het probleem niet in dit natuurgebied, daar struikel je nog net niet over. Vossen spotten is iets moeilijker. Gelukkig had ik de derde keer mee geluk en deze keer zag ik wel een vos. Deze poseerde uitgebreid voor mijn camera en ik was als een kind zo blij. Meer weten over dit mooie natuurgebied? Lees dan mijn tips over vossen fotograferen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Wat te doen in Zandvoort

Bezoek de bollenvelden rondom Lisse in het voorjaar

Overweeg om Zandvoort te bezoeken in de maanden maart en april want dan kun je meteen de Bollenstreek bezoeken. De Bollenstreek is het meest bekende gebied in Nederland om tulpen, narcissen en hyacinten te zien. De meeste bollenvelden zijn rondom Lisse, Hillegom, De Zilk, Vogelenzang en Noordwijkerhout te vinden. Huur een fiets in Zandvoort of in de omgeving van Lisse en fiets de 35 kilometer lange Bloemenroute in de regio.

Vanwege de coronamaatregelen was de Keukenhof helaas gesloten, maar misschien mogen we volgend jaar wel weer dit mooie bloemenfestijn bezoeken. Ik bezocht drie jaar geleden de Keukenhof en was echt onder de indruk van alle pracht en praal. Heel toeristisch, maar zeker de moeite waard.

Wat te doen in Zandvoort

Shop till you drop in Haarlem

Ik vind Haarlem echt een hele fijne stad om te winkelen en helaas had ik er deze keer geen tijd meer voor (en als ik eerlijk ben ook geen zin om winkelafspraken te maken). Haarlem bewaar ik wel voor een andere keer. Zandvoort is de ideale uitvalsbasis voor een dagje Haarlem want met de trein is deze leuke stad binnen tien minuten bereikbaar.

Waar overnachten in Zandvoort?

Ik boekte mijn overnachting bij Zylt Zantvoort, een fijne accommodatie met een privéparkeergelegenheid en een terras. Zylt Zandvoort ligt op slechts 250 meter van het strand en het centrum en is daarom een ideale uitvalsbasis. Er worden drie verschillende kamers en een chalet aangeboden. Ik verbleef in het chalet en kan deze van harte aanbevelen. De accommodatie is heel schoon en de gastheer was erg gastvrij. Robin gaf veel tips over de omgeving en tips voor het eten. Absoluut een fijne accommodatie waar ik zeker terug zou gaan.

Zylt Zandvoort

Zylt Zandvoort

Ik vond het heerlijk om een paar dagen aan de kust te zijn! Was helemaal vergeten hoe fijn het aan de kust kan zijn en wil zeker een keer terug. Ik heb echt genoten van het wandelen en natuurlijk was het spotten van een vos de kers op de taart. Zandvoort is écht een fijne plek om even een paar dagen bij te komen.

Zijn jullie wel eens in Zandvoort geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Wat te doen in Zandvoort

*Dit artikel bevat een affiliatelink

You may also like

14 comments

Jacoba 9 juni 2021 - 15:04

Zandvoort is echt heerlijk om even te ontsnappen uit de sleur. Ik ben dol op NP Zuid-Kennemerland en de Waterleidingduinen, daar ging ik graag wandelen toen ik nog in Amsterdam woonde 🙂
Jacoba onlangs geplaatst…Op vakantie naar Nice: tips en de mooiste bezienswaardighedenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 12 juni 2021 - 19:09

Dat snap ik als je in Amsterdam woonde. Dan zou ik er ook vaker te vinden zijn 🙂

Reply
Yvonne 11 juni 2021 - 10:07

Het ziet er echt uit als een heerlijke vakantie Kelly, mooie mix tussen strand, natuur en stad. Wij waren in de Kerstvakantie in deze omgeving, maar jij had een betere periode gekozen qua weer en met de bloeiende bollen.
Yvonne onlangs geplaatst…Slapen in een kerk in Friesland – bijzonder overnachtenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 12 juni 2021 - 19:08

Ik wilde eerst naar de Veluwe, maar toen bedacht ik me dat de bollenvelden in bloei stonden en was de keuze snel gemaakt 😉

Reply
Linda 11 juni 2021 - 19:21

Ik kom graag in NP Zuidkennemerland en de Amsterdamse waterleidingduinen, echt een mooi gebied. Zandvoort is echt perfect inderdaad voor een weekend weg. Voor ons is het 50 minuten tot een uurtje rijden, dus wij gaan wel eens een dagje heen. leuke accommodatie had je

Reply
DutchieontheRoad 12 juni 2021 - 19:07

Heerlijk dat het voor jullie slechts een uurtje rijden is. Ik ben helaas ruim twee uur onderweg want anders zou ik er zeker vaker te vinden zijn.

Reply
Janet 11 juni 2021 - 20:58

Ik ben nog nooit in Zandvoort geweest, maar het lijkt me een heerlijke bestemming, vooral als het lekker weer is. Ik moet toch eens een bezoekje brengen!

Reply
DutchieontheRoad 12 juni 2021 - 19:06

Nog nooit in Zandvoort geweest? Zeker een keer naartoe gaan want het is een erg fijne bestemming voor een weekendje weg.

Reply
Chayenne 11 juni 2021 - 21:57

Ben er een paar jaar geleden nog een weekendje geweest, altijd leuk! Vind het ook fijn om altijd even op het circuit te gaan spieken😊
En die kibbeling niet te vergeten!

Reply
DutchieontheRoad 12 juni 2021 - 19:06

Het circuit is niet zo’n mijn ding, maar mijn vader en broer zijn groot Formule 1 fan en vinden dat één grote speeltuin 😉

Reply
Denise 19 juni 2021 - 08:29

In Zandvoort zelf is ook nog meer te zien (ik was er een tijdje terug ook weer), maar Zuid-Kennemerland staat inderdaad nog op mijn lijstje.
Denise onlangs geplaatst…11x nieuw in Scheveningen: nieuwe hotspots, restaurants, foodhall, hotel en andere hoogtepunten in ScheveningenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 juni 2021 - 19:37

Zuid-Kennemerland vond ik heel verrassend…zo ontzettend mooi! Als je er nog niet geweest bent, kan ik het zeker aanraden.

Reply
Marcella 5 juli 2021 - 15:37

Tijdens onze roadtrip in mei verbleven we in Noordwijk en zijn we vanaf de camping door de waterleiding duinen naar Zandvoort gefietst. Wij hebben er een tijd gezeten bij een strandtent en dat was heerlijk! Ik heb echt heimwee naar de kust joh.
Marcella onlangs geplaatst…Bezienswaardigheden Medemblik: een leuke stad vol historie aan het IJsselmeerMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 9 juli 2021 - 19:33

Ik vond het ook echt heerlijk aan de kust. Noordwijk heb ik ook nog even aan gedacht, maar uiteindelijk toch voor Zandvoort gekozen. Fijn dat jullie wel bij een strandtent konden zitten, deze waren helaas nog gesloten toen wij er waren.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.