Wat te doen in Yangshuo?

by DutchieontheRoad
5 comments

Na een korte maar turbulente vlucht met Air China arriveer ik in Yangshuo. Onze hotelkamer heeft het formaat van een balzaal en een heerlijk zacht bed. Wat een verademing! Terwijl ik ’s ochtends naar het raam loop om naar buiten te kijken, ontvang ik een sms’je – zeven jaar geleden was er nog geen whats app en wifi – van de buren…ZON! Enthousiast haal ik eindelijk mijn korte broek en slippers tevoorschijn en dertig minuten later ga ik zo blij als een kind op pad. We gaan op ontdekkingstocht in Yangshuo.

Yangshuo

Yangshuo is een relaxt dorpje in een schitterende omgeving. Jaren geleden was dit een nog een authentiek dorpje, maar daar is helaas tegenwoordig weinig van over. Yangshuo is door de jaren heen overspoeld door toeristen, waardoor van authenticiteit haast geen sprake meer is. Jammer, maar dat neemt niet weg dat het nog steeds zeer de moeite waard is om dit dorp te bezoeken. Er is immers meer dan voldoende te doen in Yangshuo en dit dorp staat dan ook bij vele op de wensenlijst.

Yangshuo - China

Fietsen tussen de rijstvelden

Yangshuo is prachtig gelegen aan de Li rivier, tussen het karstgebergte. De beste manier om Yangshuo te verkennen is per fiets. Je kunt echt op iedere straathoek een fiets huren We starten de ochtend bij Moonhill. Deze berg heet zo vanwege het halfronde gat in de berg. Ik had van te voren al gehoord en gelezen dat Moonhill bekend staat om de zeer vervelende en opdringerige verkoopsters en de eersten staan ons al op te wachten. Drie arrogante Hollandse blikken zijn voldoende om ze af te schudden en zo beginnen we rustig aan de pittige beklimming. Halverwege zien we een lading verkoopsters achter een groep 50+ sprinten en we besluiten ruim achter deze groep te blijven want zij zijn immers een makkelijkere en grotere prooi dan drie jonge dames. Dit blijkt een goede zet te zijn zodat we rustig de berg kunnen beklimmen zonder dat we lastig gevallen worden. Helaas is het zicht niet om over naar huis te schrijven vanwege nevel en bewolking.

Eenmaal beneden stappen we weer op de fiets en maken een fietstochtje langs de rivier en door de rijstvelden. Mijn omafiets en de tandem vormen een enig probleem op de hobbelige wegen en we vragen ons af waarom we toch niet voor de mountainbike hebben gekozen. Tja, het oog wil ook wat hè!? We fietsen langs slaperige dorpjes en rijstvelden waar boeren aan het werk zijn. Een aanrader is om naar het dorpje Xinping te fietsen. Hier vind je het landschap dat op het Chinese briefje van 20 Yuan staat afgebeeld. Al met al was het een zeer geslaagde dag. We hebben een mooie route gefietst en genoten van al het moois. Wat is het hier mooi.

Yangshuo - China

Theater aan de rivier

Toen we richting Yangshuo reisden, werd ons gevraagd of we de bekende lichtshow aan de Li Rivier wilden bijwonen. Daar had ik uiteraard wel interesse in. Elke avond voeren zeshonderd dansers een show op vol muziek, dans, kleur en licht. Deze show vindt plaats in de buitenlucht. Ik had erg goede recensies gelezen over deze spectaculaire lichtshow dus wilde dit zeker meemaken.

Ik moet heel eerlijk bekennen enigszins teleurgesteld te zijn. Het is wel mooi, maar zo ontzettend toeristisch. Het feit dat ik achter een gids aan moest lopen, met een badeend op een stokje, was al geen goed begin. Daar kan ik niet zo goed tegen, haha. Ik voelde me net Ernie die achter zijn badeendje rende. Al met al was het wel leuk, maar niet heel bijzonder en had er meer van verwacht.

Boottocht over de rivier

De tweede dag hebben we een onwijs luie dag. We hebben een boottochtje over de rivier en genieten van het mooie uitzicht over het karstgebergte. Vanuit Yangshuo kun je per gemotoriseerd bamboevlot door het prachtige landschap varen. Je kunt kiezen voor tweepersoons vlotjes, maar wij hebben een groter vlot. Onze lokale gids probeert om de haverklap aan te leggen bij een dorpje, maar daar hebben wij totaal geen behoefte aan. Ik wil helemaal niet winkelen…ik wil genieten van het uitzicht. Ga zelf maar winkelen! We geven aan niet meer te willen stoppen en daarmee basta. Mevrouw is “not amused”, maar dat is niet ons probleem. Ondanks deze opdringerige lokale gids, was het een relaxte middag. We genoten van de adembenemende natuur en een heerlijke lunch.

Yangshuo - China

Kookworkshop

Het is geen groot geheim dat ik dol ben op kookworkshops. Toen ik de kans kreeg om een kookworkshop in Yangshuo te volgen, liet ik mezelf dat geen tweede keer zeggen. Ik ben blij verrast wanneer blijkt dat we de kookworkshop bij iemand thuis volgen. Met een beetje passen en meten is het prima te doen en tot onze verbazing spreekt de kokkin uitstekend Engels. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. We leren verschillende gerechten maken en na ruim twee uur kokkerellen is het etenstijd. Altijd leuk zo’n kookworkshop en erg lekker! Ik heb in ieder geleerd hoe ik dimsum kan vouwen…ideaal!

Winkelen in West Street

De laatste uren in Yangshuo worden al winkelend doorgebracht. Het bruisende West Street is het kloppende hart van Yangshuo. In deze populaire winkelstraat zijn tal van hotels, restaurants en bars te vinden. Overal zijn winkels en souvenirstalletjes…aan Chinese prullaria geen gebrek. Zoals gewoonlijk moet je ook hier onderhandelen als Brugman.
Overigens was ik blij verrast toen bleek dat Yangshuo een Kelly’s eetcafé had, haha. Daar moest ik uiteraard een hapje eten. Wat bleek…het was serieus hartstikke goed! Kelly’s Café is gelegen aan Gui Hua Street, om de hoek van West Street. Er is een zeer uitgebreide kaart en de prijzen zijn ook een stuk aantrekkelijker dan de restaurants aan West Street. Zeker een aanrader!

Meer lezen over China? Lees dan mijn blogartikel met meer informatie over mijn drieweekse route door China.

Yangshuo - China

Zijn jullie wel eens in Yangshuo geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

5 comments

Denise - Follow my footprints 20 oktober 2016 - 15:33

Nee, maar oh, daar wil ik heel graag naartoe! Toevallig dacht ik er net nog aan! Ik maakte voor een blog waar ik mee bezig ben namelijk een foto van een oude foto die ik ooit in Laos maakte en het landschap daar leek op deze beelden die je altijd van Yanghuo ziet en dus dacht ik weer: daar wil ik nog naartoe!
Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Food & fun op de foodboulevard van ScheveningenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 20 oktober 2016 - 20:28

Yangshuo is zeker een aanrader! Wij hadden helaas wat pech met het weer, maar dat kan gebeuren. Het is wel minder authentiek dan ik had verwacht, maar zeker de moeite waard. Het is heerlijk om op de fiets langs de rijstvelden te fietsen 🙂 .

Reply
Gabriëlle ~ GlobeGirl 27 oktober 2016 - 11:49

Wauw! Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit van Yangshuo had gehoord… Maar na deze blog zal ik het niet gauw vergeten. Ik ben vooral benieuwd, heb je nog een foto van de hotelkamer? Ik ben benieuwd hoe het eruit ziet als je zo’n grote hotelkamer hebt, gaaf!
Gabriëlle ~ GlobeGirl onlangs geplaatst…[ Studeren in het buitenland ] Week 8 & 9 Veel bezoek!My Profile

Reply
Carolien | Dream the World 27 oktober 2016 - 20:30

Altijd zo jammer als er van die agressieve verkopers zijn, daar kan ik echt heel slecht tegen. Net als die gidsen die je van alles opdringen. Voor mij één van de redenen dat ik niet zo snel meer naar Azië reis. Toch jammer, want het landschap ziet er schitterend uit! Prachtige foto’s.
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Raften op de Sarapiqui rivierMy Profile

Reply
Yvonne 28 oktober 2016 - 20:43

Ook wij hadden hier nevel en bewolking, maar ik gok erop dat dit vaak zo is, want dit soort bergen en grotten ontstaan juist bij veel vocht en de omgeving was me ook net wat te groen, haha. Die tocht over de rivier op zo’n bamboevlot hebben wij voorbij laten gaan, aangezien al die gidsen vooraf al zo opdringerig waren dat we er al geen trek meer in hadden. Soms roepen we in een opwelling nog weleens heel hard: “helloooo bemboeeee?”
Yvonne onlangs geplaatst…In Mallorca op het politiebureauMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.