Wat te doen in Songpan?

by DutchieontheRoad
6 comments

We vervolgen onze weg richting Songpan, een klein stadje in het noorden van de provincie Sichuan. Songpan is een klein stadje op 3000 meter hoogte en er wonen voornamelijk Tibetanen, Han-Chinezen en Hui. Toch voelt het stadje meer Chinees dan Tibetaans aan en is het vrij toeristisch. Er is een lange hoofdstraat met houten huizen, winkels en werkplaatsen. Songpan is een populaire stop voor georganiseerde reizen, maar wordt vaak over het hoofd gezien door overige reizigers. Omdat dit oude stadje voor een groot deel is afgestemd op toerisme, is er meer dan voldoende te doen.

Paardrijdtochten

Ik probeer paarden over het algemeen te ontwijken want Kelly en paarden gaan niet zo goed samen. Paardenliefhebbers kunnen hier echter hun hart ophalen want Songpan is één van de beste locaties in China om te paard te genieten van de prachtige natuur.

Je kunt hier tours boeken van een aantal uur, maar er zijn ook meerdaagse opties voor de liefhebbers. Ik heb meerdere groepen zien vertrekken en ik moet eerlijk bekennen dat de Chinezen niet al te vriendelijk waren tegen hun grootste inkomstenbron. De paarden zagen er wel prima uit maar ik ben serieus allergisch voor mensen die hardhandig met dieren omgaan en de Chinezen staan niet bepaald bekend als diervriendelijke mensen.

Songpan, China

Wandelen in de omgeving van Songpan

Geen paarden voor Kelly…lijkt mij duidelijk. Wat gaan we dan wel doen? Wandelen uiteraard. Er zijn meerdere organisaties die tours organiseren, maar je kunt het gebied ook prima op eigen gelegenheid verkennen. Wij kozen voor de laatste optie.
Steek de rivier over en beklim de berg naar de Guanyin tempel. Deze tempel ligt in een schitterende omgeving en je hebt een mooi overzicht over de stad. Toentertijd was er niet echt een duidelijk wandelpad en zijn wij op de bonnefooi gaan wandelen. De heren dachten dat het wel even te weten…uhuh.

Het was een hele klimpartij en we moesten serieus door dwars door de rivier klimmen. Eenmaal boven werden we beloond met een prachtig uitzicht met een kudde yaks op de achtergrond. De terugweg was zo mogelijk nog gekker. Met veel geschuifel, hilariteit en enig angstzweet, klommen we via een pad voor berggeiten weer naar beneden. Via het ongebaande pad bereikten we de rand van het stadje. Uiteindelijk was het meer dan een geslaagde dag met veel lol 😉

songpan, China

Jiuzhaigou & Hualong

De meeste georganiseerde reizen bezoeken Songpan i.v.m. het populaire Hualong National Park.
Dit schitterende nationale park vormt een bijzonder Chinees natuurfenomeen. In een dichtbegroeide vallei heeft kalk zich afgezet op plassen en vormt een dikke gelige laag. De plassen, die variëren van 1 tot verscheidene honderden vierkante meters liggen als gele schubben tegen elkaar aan en lijken vanuit de lucht gezien op de pantser van een draak. Bij zonnig weer kleuren de kalklagen wit, amber, roze en blauw. Dit gebied is serieus sprookjesachtig mooi en daarom keek ik ook heel erg uit naar deze dag.

Geloof niet alle gidsen

Helaas troffen wij deze dag een Chinese gids die hele andere plannen had. Hij deelde mee dat de weg naar het nationale park onbegaanbaar was i.v.m. sneeuwval. Het zou niet veilig zijn en daarom gingen wij naar een klein deel van Jiuzgaigou National Park. Ik baalde als een stekker maar als het niet veilig is, spreekt het voor zich dat hij een alternatief moet bedenken. Yeah right! Halverwege dag versprak de Chinese gids zich per ongeluk en bleek dat er niets waar was van het verhaal. Hualong National Park was gewoon toegankelijk!

Serieus…ik baalde als een stekker want ik had zo naar deze dag uitgekeken! We beklaagden ons massaal bij de reisbegeleider maar het kwaad was al geschied. Er was niets meer aan te doen en we hadden immers toch een mooie dag gehad? Daar ging het niet om. We hadden betaald voor Hualong en dan scheep je ons niet af met een ander nationaal park terwijl dat niet nodig was. Niet netjes! Zo…ik ben mijn frustratie weer even kwijt, haha.

Maar goed, je kunt dus ook Jiuzhaigo National Park bezoeken wanneer je in Songpan bent 😉 In dit nationale park zijn prachtige bergen, bossen, meren en watervallen te bezichtigen. Een bezoek aan Jiuzhaigo is zeker de moeite waard, maar in mijn geval baalde ik toch van de situatie. Wie weet ga ik ooit nog terug om alsnog Hualong te bezoeken.

Songpan, China

Emma’s Kitchen

Iedereen die ooit in Songpan is geweest, weet wie Emma is. Emma is de vraagbaak voor iedere toerist en de regeltante van Songpan 😉 . Je kunt hier echt heerlijk eten. Ik wist serieus niet wat ik moest kiezen als ontbijt en daarom namen wij met twee personen gewoon drie gerechten. Dat zegt genoeg denk ik 🙂 Tegenwoordig heeft Emma ook een klein guesthouse.

Zijn jullie wel eens in Songpan geweest?

Liefs Kelly

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

6 comments

Yvonne 4 september 2016 - 11:38

Prachtige plek! Jammer alleen dat het zo Chinees en toeristisch voelt. En die Chinese gids… grrrr… ik snap dat je ervan baalde als een stekker. Ik zou trouwens het paardrijden hier zeker hebben uitgeprobeerd, toen we destijds deze kant op zouden gaan stond het al op de planning… 🙂

Reply
DutchieontheRoad 4 september 2016 - 11:42

Die Chinese gids kon ik inderdaad wel wat ‘aandoen’. Ik was echt boos toen bleek dat Hualong gewoon bereikbaar was. De entree van Hualong was hoger en wij hadden in Nederland al betaald voor deze excursie. Waarschijnlijk een gevalletje ‘zakken vullen’. Erg jammer maar het is niet anders. Songpan is inderdaad een populaire omgeving om te gaan paardrijden. Ik vertrouw liever op mijn eigen benen 😉 .

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 5 september 2016 - 07:05

Wat een prachtige omgeving! Hahha, paardrijden.. Ik heb het al zeker 15 jaar niet meer gedaan maar zeg al jaren dat ik het op reis eens wil doen, al ben ik een beetje bang 😉 hehe. Hier moet ik naartoe dus!
Kirsten | Travelaar.nl onlangs geplaatst…Reisdagboek #32 | Ruzie met een buschauffeur in KrabiMy Profile

Reply
Judith | Worldwife.nl 9 september 2016 - 21:23

Wauw wat gaaf! Jammer van die gids, wat een eikel zeg!
Judith | Worldwife.nl onlangs geplaatst…Top 5 op Instagram augustusMy Profile

Reply
Ellen 13 november 2016 - 11:07

Net terug uit China en daar zo’n 10 dagen in Songpan verbleven. Bij Emma. Dit (lange) verblijf in Songpan was niet gepland maar het resultaat van een onverwachte wending in mijn rondreis door Amdo. Maar het was geheel naar genoegen en in Songpan en omgeving is genoeg te doen. Ik heb daar wel paard gereden. Ook gewandeld. En heb zowel Jiuzhaigou en Hualong N.P. bezocht. Beide vond ik schitterend mooi. Omdat ik laat in het seizoen was, viel het met de hoeveelheid Chinese toeristen in de parken wel mee. Ik heb ook nog Mounigou NP bezocht. Wat kleiner en nauwelijks toeristen, maar wel mooi (maar haalt het niet bij de twee eerder genoemde N.P.). Ik had er geen gids maar heb voor mijn trips naar de N.P. vervoer via Emma geregeld. En voor de trip naar Mounigou had Emma mij uitgenodigd als haar gast mee te gaan. Heel gezellig!

Reply
Kees Bikker 24 mei 2020 - 00:25

Leuk hier iets over te lezen. Ik was daar in 1990 en heb vanuit mijn toenmalige dagboeken een blog over het plaatsje Songpan geschreven. Ik kan me nog herinneren, dat ik er geradbraakt aankwam na een slopende busrit van 12 uur vanuit Chengdu. Dat lijkt tegenwoordig wel sneller te gaan. Ben er expres een dag extra gebleven om aan de hoogte te wennen, daarna naar Jiuzhaigou doorgereisd. Huanglong was toentertijd nog niet eens toegankelijk voor buitenlanders. Ik kan je dus ook niet vertellen wat je gemist hebt in Huanglong. Weet nog wel dat ik vet onder de indruk was van Jiuzhaigou.
Kees Bikker onlangs geplaatst…Hotels en vakantieparken in de Eifel: waar & hoe boek je dat?My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.