Wat te doen in Praag? 22 leuke tips voor een stedentrip Praag

by DutchieontheRoad
5 comments

Een paar maanden geleden was ik voor het eerst in Praag en wat verraste deze stad mij. Praag behoort tot één van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Praag is geen stad van highlights zoals sommige andere Europese steden dat hebben, maar dat maakt deze stad niet minder mooi. Praag is de stad van de prachtige gebouwen en mooie uitzichten. Wat te doen in Praag? Ik heb 22 leuke tips voor jullie op een rij gezet.

#1 Bewonder het Oude Stadsplein

Het Oude Stadsplein, is één van de mooiste stadspleinen van Europa. Ik had het geluk dat mijn hotel pal naast de Týnkerk lag en mede daarom heb ik talloze rondjes over dit prachtige plein gelopen. Het is altijd gezellig druk en er worden geregeld evenementen gehouden. Het Oude Stadsplein staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je vindt hier de meest prachtige gebouwen in verschillende stijlen. Je kunt diverse gebouwen bezoeken op het Oude Stadsplein zoals het Oude Raadhuis, de Týnkerk en de Sint-Nicolaaskerk. Ik heb alle drie gebouwen bezocht en vond ze zeker de moeite waard.

Entree Oude Raadhuis + uitzichtpunt: 225 Kč (oktober 2021)

De Týnkerk en de Sint-Nicolaaskerk zijn gratis te bezoeken

Wat te doen in Praag

#2 Bewonder de mooie Astronomische Klok

Als je dan toch op het Oude Stadsplein bent, moet je natuurlijk even de Astronomische Klok uit 1490 bewonderen. Het is onmogelijk om deze klok te missen want er staan altijd grote groepen mensen bij deze klok. Iedereen staat vol verwachting naar boven te staren want ieder uur is er een ‘spectaculaire’ show te zien. Elk uur komen er twaalf beeldjes van apostelen tevoorschijn uit de klok. De zogenaamde show (zoals ze het daar noemen) is niet heel bijzonder, maar het is zonder enige twijfel een prachtige klok om te zien. Vergeet vooral niet om het uitzichtpunt te bezoeken bij de Astronomische Klok want dit is toch wel één van de mooiste uitzichten van Praag.

Astronomische toren

#3 Wandel over de beroemde Karelsbrug

Je kunt natuurlijk niet om de Karelsbrug heen. Toegegeven, het is heel toeristisch (zelfs tijdens de pandemie) maar ik vind het toch wel een heel mooi stukje Praag. De Karelsbrug verbindt het oude stadscentrum met de mooie wijk Malá Strana. Aan beide kanten van de brug staan talloze gotische beelden. Als je één van deze standbeelden aanraakt, mag je een wens doen. Je ziet al snel om welk standbeeld het gaat want er staan altijd toeristen. Op de Karelsbrug staan diverse artiesten, kunstenaars en straatverkopers en dat maakt het extra gezellig. Vergeet vooral niet om de Karelsbrug te bezoeken tijdens zonsondergang want dan kun je de mooiste plaatjes maken.

Wat doen in Praag

#4 Verken de Praagse burcht

Ik had het geluk dat ik al heel vroeg in Praag arriveerde en omdat de zon hoog aan de hemel stond, trok ik meteen een sprintje richting de Praagse burcht. Wil je net zoals mij meerdere gebouwen bezoeken, kun je het beste een combiticket kopen. Je hebt dan toegang tot de kathedraal, diverse musea en het Gouden Straatje. Met name het Gouden Straatje en de Sint-Vituskathedraal vond ik de moeite waard. De Praagse burcht is een ruim en mooi complex waar je heerlijk kunt wandelen. De tuin is ook zeker de moeite waard en je hebt een prachtig uitzicht over de stad.

Combiticket Praagse burght: 250 Kč (oktober 2021)

Praagse Burght

Gouden Straatje Praag

#5 Wandel door Josefov, de Joodse wijk

Ten noordoosten van het Oude Stadsplein lig de Joodse wijk van Praag, een hele mooie en vooral ook interessante wijk om rond te wandelen. Josefov bestaat al sinds de elfde eeuw en is echt een must-see als je in Praag bent. Deze wijk deed mij eeen beetje aan Parijs denken. Je kunt het Joods Museum bezoeken, diverse synagogen en de oude Joodse begraafplaats. Met name de Joodse begraafplaats vond ik erg indrukwekkend en had ik niet willen missen.

Combiticket Joodse wijk voor entree van het museum, synagogen en de Joodse begraafplaats: 350 Kč (oktober 2021)

Joodse wijk Praag

#6 Bezoek de prachtige Sint-Nicolaaskerk in Malá Strana

Er zijn twee kerken die Sint-Nicolaaskerk heten in Praag (om het makkelijk te maken) maar de mooiste is zonder enige twijfel die in de wijk Malá Strana. Deze is een van de meest bezochte kerken in Praag en dat is niet zonder reden. De koepel is maar liefst 75 meter hoog en deze kerk wordt gezien als een van de meest bezienswaardige barokke monumenten van Europa. Het interieur heeft beelden en versieringen in marmer en goud. Als je een liefhebber bent van fresco’s (en dat ben ik) kom je hier zeker aan je trekken. Mijn camera maakte echt overuren in deze kerk.

Entree Sint-Nicolaaskerk: 100 Kč (oktober 2021)

Wat te doen in Praag

#7 De kleurrijke John Lennon Wall

Onwijs toeristisch natuurlijk maar ik moest hem gezien hebben als street art liefhebber. Bij Kampa eiland vind je de bekende John Lennon Wall. Ooit was dit een kale muur, totdat jongeren in 1980 de muur begonnen te vullen met teksten en portretten van John Lennon en de Beatles. Dit deden ze als een soort protest tegen het communistische regime van die tijd. De schilderingen werden snel verwijderd door de overheid, maar de jongeren wisten de muur weer snel te vinden. De muur werd uiteindelijk een bron van inspiratie. Tot 2019 veranderde de muur regelmatig, maar sinds 2019 is het verboden om de muur te bekladden.

Wat te doen in Praag

#8 Geniet van de mooie uitzichtpunten in Praag

Praag is met recht een stad van de mooie uitzichtpunten. Ik heb ontelbare kilometers gelopen in Praag, van het ene naar het andere uitzichtpunt. Ze zijn allemaal mooi maar ik heb natuurlijk zo mijn favorieten. Sommige uitzichtpunten zijn gratis en voor andere dien je een kleine entree te betalen.

Benieuwd naar mijn favoriete uitzichtpunten in Praag? Lees dan hier mijn meer over de mooiste uitzichtpunten van Praag.

Uitzichtpunten in Praag

#9 Doe een Free Walking Tour

Ik ben waarschijnlijk één van de weinige Hollanders die nog nooit een Free Walking Tour had gedaan dus dat moest er maar eens van komen, haha. Ik had vijf dagen de tijd in Praag en het leek mij wel handig om een Free Walking Tour te doen om meer te leren over de stad. Dat was het inderdaad. Wij bezochten het Oude Stadsplein en omgeving en liepen vervolgens door de Joodse Wijk. Het is handig om meteen aan het begin van je stedentrip een dergelijke wandeling te doen. De gids kan je veel vertellen over de omgeving, je krijgt tips voor eten en drinken en je leert een paar handige woorden Tsjech. In principe is de tour gratis, maar het is uiteraard wel de bedoeling dat je een fooi geeft.

Oude Stad Praag

#10 Bezoek de mooiste bibliotheek van Praag, het Klementinum

Toen ik in Praag was, zag ik toevallig een foto voorbij komen van het Klementinum. Wow…daar moet ik naartoe. Het duurde even voordat ik het gevonden had want het ligt goed verscholen in de oude stad. Deze wereldberoemde bibliotheek wil je echt een keer gezien hebben. Tycho Brahe en Johannes Kepler bestudeerden hier tussen 1600 en 1612 de posities van de planeten. Oorspronkelijk was het Klementinum een jezuïetenklooster, maar tegenwoordig is het een museum en vind je er de Nationale Tsjechische Bibliotheek, het eerste Mozarteum van de wereld en een sterrenwacht.

Het hoogtepunt is de barokke bibliotheekzaal en deze kan alleen onder toezicht worden bezocht. Normaliter mag hier absoluut niet worden gefotografeerd, maar ik had mazzel. Geen idee of het aan mijn mooie glimlach lag of dat de portier een goede bui had…maar ik kreeg toestemming om te fotograferen. Toen ik bij het kopen van mijn ticket vroeg of je mocht fotograferen (had ik natuurlijk online al gelezen, maar je kunt het altijd vragen 😉 ) kreeg ik als antwoord dat het eigenlijk niet mocht, maar dat ik wel snel even een foto mocht maken zonder flits. Ik was stomverbaasd dat ik toestemming kreeg en bedankte de portier duizend maal. De gids keek enigszins verbaasd toen de portier aangaf dat ik foto’s mocht maken van hem (waarom zij wel?) maar ik en de andere mensen van de rondleiding waren hem erg dankbaar.

Entree Klementinum: 300 Kč (oktober 2021)

Klementinum Praag

#11 Kunstwerk van boeken in de bibliotheek van Praag

Schuin tegenover het Klementinum vind je de bibliotheek van Praag. In de hal van deze bibliotheek is een geweldig kunstwerk van boeken te bewonderen. Het is een enorme toren van boeken waar je in kunt kijken. Doordat er spiegels aan de bovenkant en onderkant zitten, lijkt deze toren van boeken een oneindige put. Heel leuk om gezien te hebben. Je kunt de bibliotheek gratis betreden.

Bibliotheek Praag

Kunstwerk boeken Praag

#12 Loop over het Wenclasplein

Eigenlijk kun je het geen plein meer noemen, maar een enorm lange straat. Het Wenclasplein is maar liefst 700 meter lang en ondanks het feit dat het zeker geen hoogtepunt is, vond ik het toch leuk om het even te bezoeken. Er zijn diverse mooie gebouwen te vinden, leuke restaurants en je kunt er uitstekend winkelen.

Wat te doen in Praag

#13 Bezoek het Nationaal Museum

Als je over het Wenclasplein loopt, kun je niet om het Nationaal Museum heen. Dit museum werd opgericht in 1818 en is sinds 1891 te vinden in dit gebouw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebouw zwaar beschadigd geraakt en in 1947 werd het museum weer heropend. De collectie van het museum is erg uitgebreid (te uitgebreid als je het mij vraagt) en persoonlijk vond ik het een beetje tegenvallen. Het interieur is echter zo ontzettend mooi, dat je alleen daarvoor al naar binnen wil. De entree is heel erg laag dus daar hoef je het niet voor te laten.

Entree Nationaal Museum: 200 Kč (oktober 2021)

Wat te doen in Praag

Dit vond ik dus echt heel erg tof! Op het Wenclasplein viel mijn oog op een enorme stalen Transformer en ik werd erg nieuwsgierig. Wat is dat? Ik ben opgegroeid met een broer en dus ook met Transformers…vandaar. In de verte zag ik talloze stalen figuren staan en het bleek een museum te zijn. Daar wilde ik naar binnen en daar trof ik twee verdiepingen vol met prachtige kunstwerken. Beroemdheden, stripfiguren en ook vervoersmiddelen waar je zelfs in kon zitten. Echt heel erg mooi gemaakt. Zeker ook de moeite waard als je met kinderen in Praag bent.

Entree Gallery of Steel Figures: 300 Kč (oktober 2021)

Gallery of steel figures

#15 Bezoek Kampa eiland

Kampa eiland ligt vlakbij de wijk Malá Strana en wordt van het vasteland gescheiden door een smal kanaal. Kampa eiland is heel erg rustig en ik vond het heerlijk om er even rond te wandelen. Er zijn diverse leuke cafeetjes en restaurants en een mooi park waar het heerlijk toeven is. Ook kun je er het Kafka museum bezoeken en kun je een aantal beelden van David Cerny bewonderen.

Kampa eiland praag

#16 Geniet van de rust op Petrinheuvel

Ondanks de pandemie was het best druk in Praag en hoe fijn is het dat je even de drukke stad kan ontvluchten. Ik had nog tijd over en wilde toch graag nog even Petrinheuvel bezoeken. Met het treintje zou ik immers zo boven zijn want ik had al genoeg gelopen. Tja…de trein bleek buiten werking te zijn en toen kon ik alsnog naar boven lopen. Halverwege vroeg ik mezelf uiteraard af waarom ik zonodig deze 318 meter hoge heuvel moest beklimmen, maar toen ik eenmaal boven was wist ik het antwoord.

Mocht je nog meer willen klimmen (had ik geen behoefte meer aan) kun je de Petrintoren ook nog beklimmen voor een fenomenaal uitzicht over de stad. Ik ben lekker een stukje gaan wandelen in mijn uppie en het was heerlijk. Vanaf de top loop je in ongeveer 15-20 minuten ook naar het Strahov Klooster.

Petrinheuvel

#17 Bezoek de mooie bibliotheek in het Strahov Klooster

Omdat ik toch in de buurt was, wilde ik uiteraard ook het Strahov Klooster bezoeken…of eigenlijk de bibliotheek. Het klooster zelf is niet heel bijzonder, maar je kunt niet om deze beroemde bibliotheek heen. Er zijn twee bijzondere zalen die meer dan de moeite waard zijn. Houd er rekening mee dat je de bibliotheek niet mag betreden, maar de zalen mag bekijken vanaf de deuropening. Als je wil fotograferen, dien je ook extra te betalen.

Entree bibliotheek Strahov Klooster: 200 Kč, inclusief toestemming voor fotografie (oktober 2021)

Strahov bibliotheek

Wat te doen in Praag

#18 Ga lekker shoppen bij het Palladium

Tref je slecht weer? Ik heb ook de nodige regen gehad in Praag en dan is een winkelcentrum altijd zeer welkom. Het Palladium is met zijn 200 winkels het grootste winkelcentrum van Praag en goed voor een aantal uurtjes winkelplezier. Ook vind je er een foodcourt waar je voor een leuk bedrag goed kunt eten.

#19 Het Dansende Huis: één van de opmerkelijkste gebouwen van Praag

Ik hou van bijzondere gebouwen dus hier moest ik gewoon even naartoe. Het ligt aardig uit de buurt van het oude centrum dus ik nam uiteindelijk toch maar de metro. Ondanks het feit dat Praag een historische stad is, vind je er ook moderne architectuur. Het dansende huis is zonder enige twijfel één van de opmerkelijkste gebouwen van Praag. Het gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry en de bijnaam is ‘Fred en Ginger’ (omdat het eigenlijk twee gebouwen zijn die doen denken aan een danspaar). Het kantoorgebouw is niet toegankelijk, maar het Franse restaurant op de bovenste etage wel.

Wat te doen in Praag

#20 Bezoek de diverse kunstwerken van David Černý

De Tsjechische kunstenaar David Černý provoceert en choqueert. Je kunt niet om hem heen als je in Praag bent want zijn werken staan verspreid door Praag. Als kunstliefhebber kan ik provocerende kunstwerken wel waarderen. Ik heb vijf kunstwerken voor jullie op een rij gezet:

  • In de Lucerna Passage nabij het Wenclasplein kun je het bekende paard ondersteboven bewonderen.
  • Op Spálená, nabij het shoppingcenter kun je het bekende roterende hoofd van Kafka vinden. Dit kunstwerk bestaat uit 42 schijven van glanzend roestvrij staal en vond ik bijzonder om te zien.
  • Voor de ingang van het Kafka museum staan twee bronzen mechanisch ronddraaiende mannen te urineren in een plas die erg veel lijkt op de kaart van de Tsjechische Republiek. 
  • De Zizkov Televisietoren staat ook bekend om de de reuzenbaby’s die omhoog schijnen te klimmen. In eerste instantie was het een tijdelijk kunstwerk, maar de baby’s waren zo’n succes dat ze er nog steeds zijn.
  • Voor het Kampa Museum staan ook drie bronzen baby’s…dan kun je ze van dichtbij bewonderen.

Wat te doen in Praag

#21 Even ontspannen en genieten van het uitzicht in Letná Park

Het mooiste uitzichtpunt van Praag is ongetwijfeld Letná Park. Je bereikt Letna Park door vanuit het centrum de Moldau over te steken en vanaf de rivier loop je naar het uitzichtpunt via een aantal trappen. Ik was er in de herfst en de mooie herfstkleuren maakte het plaatje toch wel compleet. Letna Park is een heerlijke plek om even tot rust te komen en te wandelen.

Uitzichtpunten in Praag

#22 Proef de traditionele Trdelník

Je bent niet in Praag geweest als je geen Trdelník geproefd hebt. Trdelník bestaat uit repen deeg en een mix van suiker, kaneel en amandelen. Je kunt de Trdelník ook laten vullen met ijs, Nutella, slagroom, appel, aardbeien en ga zo maar even door. Ik koos de eerste keer voor ijs, slagroom en chocolade maar vond dat uiteindelijk toch iets te veel van het goede (ik kan niet goed tegen lactose). Ondanks het feit dat het ontzettend lekker was, koos ik de tweede keer voor een eenvoudige variant en deze was ook zeker de moeite waard. Je kunt Trdelník nog net niet op iedere straathoek halen, maar de meesten zijn de vinden in de straat tussen de Karelsbrug en het Oude Stadsplein.  

Benieuwd waar ik lekker vegetarisch gegeten heb? Lees dan mijn blogartikel over vegetarisch eten in Praag.

Vegetarisch eten in Praag

Even was ik bang dat vijf dagen te lang zou zijn, maar dat was zeker niet het geval. Ik heb me geen moment verveeld en had nog meer in de omgeving willen zien. Ooit ga ik terug om meer van Tsjechië te ontdekken want het is zo’n mooi land. Met de Prague Card kun je makkelijk tijd en geld besparen. Profiteer van kortingen op rondleidingen en krijg gratis toegang tot monumenten. Altijd handig 🙂 Ik vond Praag echt een hele toffe stad en ga zeker een keer terug.

Zijn jullie ooit in Praag geweest?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Wat te doen in Praag

*Dit artikel bevat affiliate links

You may also like

5 comments

Diana 14 februari 2022 - 10:07

Praag is echt een stad waar tegen ik elk jaar zeg van daar ga ik naar toe maar elk jaar niet kom :). Echt heel erg want de stad ziet er fantastisch uit.

Reply
Manon Ruitenberg 14 februari 2022 - 15:04

Ik ben ooit toen ik 17 was, alweer 20 jaar geleden 😉 op schoolreis naar Praag geweest. Een super stad, nu herinner ik me alleen die klok en brug nog. Wellicht toch weer eens tijd om terug te gaan naar Praag.
Manon Ruitenberg onlangs geplaatst…Auto huren Malta en Gozo dit moet je wetenMy Profile

Reply
Marcella 18 februari 2022 - 14:07

Wat een leuke stad is het hé! Wij hebben het dansende huis ook opgezocht, maar vonden het er wat tegenvallen gezien de hele reis er naar toe, Die boekentunnel ziet er onwijs tof uit!
Marcella onlangs geplaatst…Paklijst – Met je hond op vakantieMy Profile

Reply
Janet 18 februari 2022 - 20:44

Ik ben lang geleden (zo’n veertien jaren geleden) eens in Praag geweest en ik weet nog dat ik het een leuke stad vond. Verder dan dat kom ik echter niet echt, ik weet er niet veel meer van, dus het wordt zeker tijd voor een nieuwe trip.
Janet onlangs geplaatst…Berchtesgaden National Park: de leukste bezienswaardigheden bij Schönau am KönigsseeMy Profile

Reply
Linda 18 februari 2022 - 20:44

Praag is zo leuk! Ik ben er inmiddels twee keer geweest, dus veel van deze plekken zijn herkenbaar voor mij. Toch heb ik een aantal plekken nog niet bezocht, dus daarvoor kom ik graag nog eens terug 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.