Wat te doen in Kathmandu? 10 x zien en doen

by DutchieontheRoad
7 comments

Nepal is toch wel één van mijn favoriete bestemmingen.  Wat was ik onder de indruk van de prachtige tempels, duizenden gebedsvlaggen, kleurrijke sari’s, de prachtige natuur en vriendelijke mensen. Wat zou ik graag een keer terug willen gaan naar dit bijzondere land. Sommige mensen vinden Kathmandu een vreselijke stad, maar ik vond het écht een hele toffe stad. Er is zo ontzettend veel te doen in Kathmandu. Iedere straathoek is weer een verrassing. Kathmandu is een drukke maar hele kleurrijke stad. I love it! Dit wil je zien en doen in Kathmandu.

#1 Wat doen in Kathmandu? Bezoek de apentempel Swayambhunath

Ik word gelukkig niet snel ‘tempelmoe’ en dat komt goed uit in Kathmandu. Je struikelt hier namelijk over de tempels en ze zijn allemaal zo ontzettend mooi en indrukwekkend. Swayambhunath is zonder enige twijfel mijn favoriete tempel in Kathmandu en absoluut één van de mooiste tempels die ik ooit bezocht heb.

Swayambhunath wordt ook wel de apentempel genoemd vanwege de vele apen die er leven. Deze bijzondere tempel ligt bovenop een heuveltop welke te bezoeken is via een lange trap met maar liefst 365 treden. Oké…je kunt de tempel ook bezoeken via de Westelijke zijde (geen trap) maar ik kan de beklimming aan de Oostelijke zijde van harte aanbevelen. Onderweg naar boven zie je veel pelgrims, vrouwen in kleurrijke sari’s en uiteraard de nodige apen. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op een enorme witte stoepa. Er zijn diverse monumenten en tempels en vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Kathmandu. Had ik al gezegd dat deze tempel mijn favoriete tempel is in Kathmandu 😉

Wat doen in Kathmandu
Favoriete wildlife foto's
wat doen in Kathmandu

#2 De grootste stoepa van Nepal: Boudhanath

Deze enorme stoepa was behoorlijk beschadigd door de verwoestende aardbeving, maar is inmiddels weer gerestaureerd. Wat een plaatje. Boudhanath is één van de grootste boeddhistische stoepa’s in Azië en heeft een grote aantrekkingskracht op pelgrims. Deze stoepa is te vinden op een mooi plein met vele restaurantjes en winkeltjes…zo leuk. Ik kan je van harte aanbevelen om op één van de dakterrassen te lunchen want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het plein en de stoepa. Geniet van de honderden wapperende gebedsvlaggen en pelgrims die rond de stoepa lopen, terwijl je op de achtergrond de boeddhistische mantra “Om Mani Padme Hum” hoort. Life is good!

Wat doen in Kathmandu#3 Een beetje luguber maar wel bijzonder: Pashupatinath

Pashupatinath is zonder enige twijfel een fascinerend tempelcomplex en een bezoek zal zeker een diepe indruk achterlaten. Pashupatinath is één van de heiligste tempels van Nepal en staat vooral bekend om de ghats. Lokale mensen gaan hier naar toe om te baden, maar ook voor openluchtcrematies. De hoofdtempel mag je alleen betreden als je Hindoe bent, maar je kunt aan de overzijde van rivier wel de crematies toeschouwen. Toen ik naar deze tempel ging wist ik nog niet of ik dit wel wilde zien, maar ik vond het erg bijzonder om te zien.

O ja…Pashupatinath staat ook bekend om zijn vele kleurrijke sadhoes die door toeristen worden gefotografeerd. Deze zogenaamde heilige mannen zitten hier voornamelijk om wat bij te verdienen. Voor een kleine financiële bijdrage mag je ze fotograferen en krijg je een rode tikka. Denk niet dat je ze stiekem kunt fotograferen want ze houden alles in de gaten. Een lucratieve bron van inkomsten voor deze heren…maar de foto’s zijn wel heel mooi, haha.

Tempels Kathmandu
Mooiste reisfoto's

#4 Bezoek Durbar Square

Kathmandu is één van de Koningssteden en dan wil je natuurlijk Durbar Square bezoeken. Dit historische plein was jarenlang dé bezienswaardigheid van Kathmandu. Helaas werd dit plein alles behalve gespaard door de verwoestende aardbeving in 2015. Talloze gebouwen zijn ingestort en tijdens mijn bezoek in 2017 waren ze nog volop aan het restaureren. Ondanks de vele beschadigingen is het toch de moeite waard om er een kijkje te nemen en de lokale bevolking te steunen. Ooit zal dit plein weer in zijn volle glorie hersteld zijn en ik hoop dit mijn eigen ogen te kunnen zien.

Er zijn meer Koninklijke pleinen in Kathmandu en omgeving. In het zuiden van Kathmandu kun je Patan Durbar Square bezoeken. Ik heb begrepen dat dit plein inmiddels behoorlijk is gerestaureerd.

#5 Ga shoppen in de backpackerswijk Thamel

Je kunt eigenlijk niet om de backpackerswijk Thamel heen. Ik verbleef maar liefst vijf dagen in deze wijk en heb er dus vele dagen/avonden rondgeslenterd. Het is alles behalve rustig in de wijk Thamel, maar ik vond de sfeer erg prettig. Er zijn veel hotels, guesthouses, restaurants en je kunt er naar hartenlust winkelen.

Kathmandu#6 Bezoek de lokale markt van Asan

Als je van Thamel richting Durbar square loopt, kom je de wijk Asan tegen. Ik ben echt dol op lokale markten en kan dan helemaal los gaan qua fotografie. De lokale markt is echt een gekkenhuis maar wat was het tof. Het mooie was dat er haast geen toeristen waren. Ik was nagenoeg de enige toerist op de markt en werd hartelijk verwelkomd door de lokale bevolking. De Nepalezen zijn echt zo vriendelijk…oprecht vriendelijk. Ik was tijdens het Diwali festival in Kathmandu en overal werden er bloemenkransen verkocht, mannen dansten op straat, er werden prachtige tekeningen gemaakt voor het festival enz. Neem echt even een kijkje op deze lokale markt…zeer de moeite waard en heel fotogeniek. Sowieso is het heerlijk om door Kathmandu te struinen. Overal zie je kleine tempels en stoepa’s, vrouwen in prachtige sari’s en ceremonies. Ik wil terug naar Kathmandu!

wat doen in Kathmandu
Divali festival
Kathmandu

#7 Kom tot rust in de Garden of Dreams

Kathmandu is een stoffige en chaotische stad en dan kan het erg prettig zijn om jezelf even terug te trekken. Gelukkig hebben ze een prachtige tuin in Kathmandu waar de tijd even stil staat. Het contrast met de rest van Kathmandu kan haast niet groter zijn. Wat een oase van rust! Er zijn prachtige tuinen aangelegd in de Garden of Dreams en je kunt hier even een paar uurtjes even relaxen.

Garden of Dreams#8 Maak kennis met de Nepalese keuken

Iedere reiziger start in Kathmandu en zal hier voor het eerst kennis maken met de Nepalese keuken. Als vegetariër was het iedere dag een feestje voor mij 🙂 Ik kon niet wachten om momo’s en Dal Bhat te proeven. Ik ben echt een enorme fan van momo’s!! Zo schandalig lekker. Ik wil ze nog steeds een keer in Nederland maken en weet eigenlijk niet waarom ik dat nog steeds niet gedaan heb. Met regelmaat at ik een heerlijke Thali…een groot plateau met diverse schaaltjes die gevuld zijn met linzensoep, rijst, groenten, yoghurt enz. Heerlijk! Benieuwd waar je lekker kunt eten in Kathmandu? Ik heb een aantal tips voor jullie op een rij gezet.

Wat doen in Kathmandu#9 Plan je reis tijdens één van de vele festivals

Nepal kent vele feesten en deze zijn echt fantastisch om mee te maken. Ik raad je dan ook van harte aan om je reis te plannen tijdens één van de vele festivals. Mijn grote wens is om ooit tijdens het Holi festival in Nepal of India te zijn. Dat lijkt me echt geweldig om mee te maken. Ik was in Nepal tijdens het Divali festival en ook dat is een dikke aanrader!

Divali betekent ‘rij lichtjes’ en tijdens dit feest worden dan ook overal olielampjes aangestoken. Het licht wint van de duisternis en ze vieren de overwinning van het goede op het kwade. Dit festival gaat gepaard met muziek, dans en zang. Divali wordt uitgebreid op straat gevierd en er zijn zelfs optochten door de straten. Op straat worden er prachtige tekeningen van gekleurd poeder gemaakt om de huizen te beschermen tegen kwade geesten. Ik vond Divali echt zo bijzonder om mee te maken.

Wat doen in Kathmandu
Reisroute Nepal
Wat doen in Kathmandu

#10 Loop langs het huis van de levende godin Kumari

Vlak bij Hanuman Dhoka staat het huis van de Kumari. Dit indrukwekkende bouwwerk is voorzien van bijzonder mooi houtsnijwerk. Hier leeft de maagd Kumari. Deze levende godin wordt op zeer jonge leeftijd gekozen en de huidige Kumari was pas drie jaar oud toen zij als godin werd aangewezen. Het meisje wordt gezien als de belichaming van godin Taleju, en ze wordt buitenshuis rondgedragen omdat haar voeten de grond niet mogen aanraken. De Kumari leeft in een tempel en volgt daar ook onderwijs.

Zodra de Kumari voor het eerst menstrueert, zal er een nieuwe Kumari gekozen worden. Ik kan mij haast niet voorstellen hoe haar leven er dan uit zal zien. Dit meisje is dan jarenlang als godin behandeld, heeft geen échte kindertijd gehad  en moet vervolgens weer integreren in de maatschappij. Dat is haast onmogelijk.Het huis van de Kumari is een bezoekje waard en met een beetje geluk, zie je haar misschien wel door het raam naar buiten kijken.

Ik vond Kathmandu echt een hele toffe stad en hoop er ooit nog terug te keren. Zijn jullie ooit in Kathmandu geweest en wat zijn jullie favoriete plekken?

 

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

Wat te doen in Kathmandu

 

You may also like

7 comments

Lizette 25 mei 2020 - 09:34

Nepal is ook een van mijn favoriete bestemmingen. Ik was er jaren voor de grote aardbeving en sindsdien een beetje huiverig voor hoe het nu zou zijn. Boudhanath vond ik een magische plek. Veel pelgrims en toch een serene rust. De mantra vergeet ik nooit meer. Ook gewoon zitten op het Durbar plein vind ik tof, kijken naar de bedrijvigheid van de mensen.
Lizette onlangs geplaatst…Vakantie in eigen land: Zuid-LimburgMy Profile

Reply
Sanne 25 mei 2020 - 17:34

Ja zo’n gave stad moet dat zijn. Uit jouw tips blijkt dat ook wel. Ik zou me daar prima een paar dagen kunnen vermaken!

Reply
Linda 27 mei 2020 - 13:19

Nepal staat hoog op mijn lijstje door de natuur, maar ook zeker door de cultuur. Wij wilden eerst tijdens onze wereldreis gaan, maar onze plannen zijn ter plekke compleet omgegooid en Nepal verdween toen van het lijstje. Dat vind ik achteraf wel eens jammer, want de zomer is niet de beste reistijd maar wel voor ons de enige optie in de toekomst. Maar goed. Pashupatinath Klinkt trouwens heel bijzonder, ook wel gek, maar ik zou het toch wel willen zien denk ik. Zo’n festival zou ik er ook graag mee willen maken, gaaf!

Reply
Anouk 29 mei 2020 - 01:26

Ik heb zoveel fijne herinneringen aan Nepal en die komen nu weer bovendrijven door jouw artikel. Heerlijk! De meeste bezienswaardigheden die jij beschrijft hebben we bezocht. We gingen bijvoorbeeld met het openbaar vervoer naar Boudhanath. Wat een avontuur. De Nepalezen zijn inderdaad zo vriendelijk. Ik kan me ook nog herinneren dat we zomaar gingen dwalen in Kathmandu en dat we bij een mooie stoepa uitkwamen. Ik zou ook nog wel een keer terugwillen naar Nepal. Wij vertrokken drie weken voor de aardbeving weer naar Nederland… Dat was wel even schrikken.

Reply
Aniek 29 mei 2020 - 21:03

Geweldig! Nepal stond op de planning voor dit jaar, maar of het door kan gaan…. Boudhanath lijkt me ontzettend indrukwekkend om te zien.
Aniek onlangs geplaatst…Getest: Primus Micron Trail gasbranderMy Profile

Reply
Denise 29 mei 2020 - 22:26

Au, ik voel meteen een steek in mijn buik aks ik alleen de titel al lees. Dat we dit soort plekken nu niet kunnen bezoeken doet me soms echt fysiek bijna pijn.
Natúúrlijk is Nederland mooi, maar de sfeer van een land als Nepal vind je hier gewoon níet. En juist daarom blijft het trekken. Het échte reizen.
Ik was lang gelden in Nepal en wil er best graag nog eens naartoe. Liefst in combinatie met India. Hoewel ik in India zoveel wil zien dat ik eigenlijk maanden moet gaan, haha.
Denise onlangs geplaatst…Aan zee slapen in een strandhuisje in Wijk aan ZeeMy Profile

Reply
Anne - Ditisanne.nl 30 mei 2020 - 08:02

Klinkt goed! Azië an sich trekt mij niet zo maar Nepal staat juist wel heel hoog op mijn verlanglijstje! En word nu ook enthousiast over Kathmandu. Mooie foto’s ook!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Fietsroute: 45 km door de Veluwse bossen rondom ApeldoornMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.