Thailand: Wat te doen in Kanchanaburi?

by DutchieontheRoad
16 comments

Na lang wikken en wegen, besloot ik Kanchanaburi toch in mijn route op te nemen. Ik moest even een ‘omweg’ maken, maar het was het meer dan waard. Voor geschiedenis ben je in Kanchanaburi aan het juiste adres, maar dit stadje heeft veel meer te bieden. Kanchanaburi is een rustig stadje, met een zeer mooie en gevarieerde omgeving. Mede hierdoor is Kanchanaburi een grote trekpleister in Thailand.

Kanchanaburi

Kanchanaburi ligt 120 kilometer van Bangkok vandaan. Veel reizigers vertrekken vanuit Bangkok naar het noorden en bezoeken onderweg Kanchanaburi. Ik reisde echter echter in tegenovergestelde richting – lekker dwars – en bezocht Kanchanaburi vanuit het zuiden. Kanchanaburi is vanuit Bangkok makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De goedkoopste optie is met de lokale trein of per minibus. De makkelijkste, maar duurste optie, is per taxi. Ik reisde vanaf het zuiden met de nachttrein naar Bangkok en nam daar de minibus naar Kanchanaburi. Deze route nam maar liefst vierentwintig uur in beslag, dus zint eer gij begint. Vliegen naar Bangkok zou een veel snellere optie zijn geweest, maar ik kan wel zeggen dat ik met de nachttrein heb gereisd.

Erawan National Park

Eén van de grootste trekpleisters van deze regio is Erawan National Park. Dit nationale park is toch wel de hoofdreden waarom ik naar Kanchanaburi wilde. In dit park vind je zeven mooie watervallen, de Erawan Watervallen. Je kunt hier zwemmen en relaxen. Houd er wel rekening mee dat er ook vissen zwemmen, dus schrik niet wanneer er een vis aan je tenen knabbelt.

De watervallen bestaan uit zeven niveaus. Hoe hoger, hoe mooier en hoe hoger, hoe rustiger. Vanaf niveau drie begint het een pittige wandeling te worden, dus de meeste toeristen haken halverwege af. Je moet vanaf niveau drie flink klimmen en goede schoenen zijn raadzaam. Niveau zeven ligt op maar liefst 1,5 kilometer hoogte dus houd daar rekening mee. Voordeel is wel dat er amper toeristen zijn op niveau zeven 🙂  Ik haakte af op niveau vier, haha. Tijdens het regenseizoen zijn de watervallen op zijn mooist, maar ondanks dat ik er was tijdens het regenseizoen, was er helaas nog te weinig regen gevallen. Tja, in het zuiden viel er te veel regen en in Kanchanaburi te weinig. Helaas vielen de watervallen hierdoor een beetje tegen. Op niveau vier was er nog amper water te bekennen en hadden ze zelfs een grote ‘tuinslang’ opgehangen zodat er nog een beetje water naar beneden viel. Jullie snappen wel dat ik geen 1,5 kilometer naar boven ga lopen als er op niveau vier al amper water te zien is. Ik maakte daarom rechtsomkeer.

Op het eerste niveau kun je gezelschap hebben van apen. Laat deze apen met rust en maak vooral geen oogcontact. Ook is het raadzaam om je spullen niet onbeheerd achter te laten want je zal niet de eerste toerist zijn wiens spullen verdwijnen. Ik heb gelukkig geen apen gezien dus kon met een gerust hart fotograferen. Ik heb namelijk niet zo’n goede ervaringen met dergelijke aapjes.

Kanchanaburi

Wanneer Erawan National Park bezoeken?

Erawan National Park is erg populair bij de locals. Het is daarom aan te raden om de watervallen op een doordeweekse dag te bezoeken, gezien het feit dat de locals in het weekend gaan. Tijdens het regenseizoen zijn de watervallen op zijn mooist, maar dan wel laat in het seizoen.

Hoe kom je bij Erawan National Park?

Vanaf Kanchanaburi is het ongeveer 65 kilometer rijden naar de watervallen. Vanaf het busstation vertrekken er tussen 8.00 uur en 16.00 uur bussen naar de ingang van de watervallen. Deze busrit duurt ongeveer negentig minuten en kost 50 bath. De entree voor het park bedraagt 300 bath, wat voor Thaise begrippen vrij flink is. Echter vind ik het de toegangsprijs zeker waard. De laatste bus naar Kanchanaburi vertrekt om 16.00 uur. Wil je meer vrijheid, kun je natuurlijk ook een scooter huren. Je hoeft dan geen rekening te houden met vertrektijden wat wel zo makkelijk is. Je betaalt echter wel extra entree wanneer je met een scooter het nationale park wil betreden.

Ik koos echter voor minder vrijheid en boekte een combinatietour. Ik had slechts één dag de tijd vanwege mijn onverwachte lange reis naar Kanchanaburi en had geen zin meer om zelf op pad te gaan. Daarom boekte ik een tour via mijn guesthouse. Lekker lui, maar wel zo makkelijk.

Ik maakte een combinatietour naar de watervallen, Death Railway, Bridge over the River Kwai en Hellfire Pass. Normaliter ben ik niet zo’n fan van dergelijke combinatietours, maar deze was echt dikke prima! Ik betaalde 1100 bath, inclusief entree voor de watervallen, Hellfire Pass, een treinrit en lunch. Dat vond ik een hele nette prijs en ik heb me prima vermaakt deze dag. Sommige mensen overwegen om een dagtrip vanuit Bangkok naar Erawan National Park. Ik zou dit serieus niet aanraden. Je hebt zeker drie uur nodig bij de watervallen en je bent ongeveer drie tot vier uur onderweg van Bangkok naar Erawan National Park. Ieder zijn ding, maar ik zou aanraden om minstens één nacht in Kanchanaburi te verblijven.

Kanchanaburi

Hellfire Pass & Death Railway

Naast de bekende Erawan watervallen zijn Hellfire Pass en Death Railway zeer de moeite waard om te bezoeken. Bij Hellfire Pass is een klein museum te bezichtigen, welke ik zeer indrukwekkend vond. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vooraf weinig wist over Hellfire Pass. Mede daarom maakte dit bezoek zeer diepe indruk op mij. Veel krijgsgevangenen stierven bij het uithakken van de solide rots.

Het bekendste stuk van de Death Railway is toegankelijk en je kunt hier ook met de trein komen. Er is een indrukwekkende grot te bezichtigen langs het spoor. Ook ik maakte een treinritje en ondanks het feit dat dit natuurlijk erg toeristisch is, vond ik het geweldig! Ik had niet verwacht dat Hellfire Pass en Death Railway zoveel indruk op mij zouden maken.

Kanchanaburi

Kanchanaburi

Bridge Over the River Kwai

Deze wereldberoemde brug is één van de grootste bezienswaardigheden van Kanchanaburi. De brug is niet heel bijzonder, maar het verhaal wel. Gevangen genomen geallieerde soldaten werden gebruikt om deze spoorlijn te bouwen. Later kreeg het de naam Death Railway, omdat er meer dan 100.000 levens verloren gingen bij het aanleggen van de spoorlijn.

Hoe indrukwekkend ik het verhaal ook vind, zo saai is de brug. Houd er rekening mee dat je de brug moet delen met serieus honderden toeristen. Het was echt filelopen! Overal stonden souvenirkraampjes, dus ik was na vijf minuten weer weg. Niet bepaald mijn ding. Ik vond Hellfire Pass echt vele malen indrukwekkender. Wil je de brug mooi fotograferen, bezoek deze dan rond zonsopkomst, wanneer er nog geen honderden toeristen lopen. Ik was er rond zonsondergang, samen met alle toeristen van Kanchanaburi.

Kanchanaburi

Kanchanaburi

Kanchanaburi Allied War Cementery

Als je Kanchanaburi bezoekt, mag je deze begraafplaats eigenlijk niet overslaan. Vlakbij het station ligt Kanchanaburi Allied War Cementery. Er liggen hier maar liefst 6.982 stoffelijke resten van Australische, Britse en Nederlandse oorlogsgevangenen. Na mijn bezoek aan Hellfire Pass en Death Railway, wist ik dat ik nog een bezoek wilde brengen aan deze begraafplaats. Daarom nam ik een bus later naar Bangkok. Het is moeilijk uit te leggen wat deze begraafplaats met mij deed. Ik werd stil, heel erg stil. Het is gewoon bizar dat hier zoveel oorlogsgevangenen begraven liggen, waaronder vele Nederlanders. Het zijn er veel, zo ontzettend veel! Zo bizar! Ik was ontzettend onder de indruk van deze begraafplaats.

Kanchanaburi

Waar overnachten in Kanchanaburi?

Als je naar Kanchanaburi gaat, wil je uiteraard graag in de bekende floating hotels verblijven. Ik schrok echter van de hoge prijzen en aangezien ik een dergelijke overnachting in mijn eentje moest  ophoesten, koos ik toch voor een meer betaalbare optie. Wie weet ooit, maar dit jaar niet. Eigenlijk wilde ik een guesthouse met uitzicht op de rivier, totdat ik las over de vele karaokeboten die over de rivier varen. Nee, dank je. Ik kies voor een beetje nachtrust.

Ik stuitte op  Tara Bed and Breakfast. Dit guesthouse stond zo ontzettend goed aangeschreven, dat ik niet lang hoefde na te denken. Reserveren! Voor slechts € 16,- per nacht heb je hier een prima kamer met airconditioning. Je mag gebruik maken van het zwembad van de achterburen, er is een prima restaurant, gratis wifi en een reisbureau. Ik boekte mijn dagtour bij Tara en dit was echt super goed georganiseerd. Ik kan dit guesthouse echt zeer aanbevelen vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Wat zijn jullie ervaringen in Kanchanaburi?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

*Dit artikel bevat een affiliate link.

You may also like

16 comments

Judith 25 oktober 2016 - 16:36

Leuk om te lezen. Ik vertrek nl volgende week richting Thailand en ga ook Kanchanaburi bezoeken. Ben heel benieuwd naar de Erawan watervallen maar hoor er nogal wisselende verhalen over. Ook de geschiedenis trekt mij wel.

Reply
DutchieontheRoad 6 november 2016 - 18:58

Wat leuk dat je ook naar Kanchanaburi gaat Judith. Ik heb ook even getwijfeld, maar ben toch blij dat ik het gezien heb. Er was helaas weinig water dus ik hoop dat de watervallen nu mooier zijn.

Reply
Yvonne 30 oktober 2016 - 21:09

Het Erawan national park hebben wij destijds niet bezocht, jammer hoor… ziet er echt super uit!! Ik kan me nog herinneren dat er bij de brug zelf elke avond een light en sound was, waarbij de gevechten werden nagespeeld. Horen en zien verging je, wat een spektakel, haha. Maar overdag vonden wij de brug ook nogal saai idd. 🙂
Yvonne onlangs geplaatst…Tuk Tuk Sri Lanka ervaringen en tipsMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 6 november 2016 - 19:00

Wat jammer dat jullie Erawan niet hebben bezocht Ivonne. Ik weet niets over light en sound ‘s avonds, maar het zal ongetwijfeld spectaculairder zijn dan overdag.

Reply
Stéphanie 30 oktober 2016 - 21:25

Wat een mooie natuur daar! Wel jammer dat er te weinig regen was gevallen tijdens je bezoek aan de watervallen. Ik snap wel dat je niet voor niets naar het hoogste niveau bent geklommen. Ik moest even lachen toen ik las dat ze een tuinslang hadden aangesloten. Hoe verzin je het haha. Maar de watervallen op je foto’s vind ik er prachtig uitzien. Aan het einde van het regnseizoen zal het helemaal boven vast de moeite waard zijn.
Stéphanie onlangs geplaatst…Wandelen op Manitoulin Island: Cup and Saucer TrailMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 6 november 2016 - 19:02

Die tuinslang was ook de afknapper van de dag, haha. Ik heb daarom ook aan een lokale gids gevraagd of het nog de moeite waard was om naar boven te lopen. Hij gaf stiekem toe dat er boven niets te zien was en liep snel verder met zijn groepje Japanners, haha.

Reply
ivonne 1 november 2016 - 22:42

Ik heb al deze plekken bezocht tijdens mijn allereerste reis door Thailand. Ik was met een groep en zou ze graag nog eens op eigen gelegenheid en in mijn eigen tempo willen bezoeken. De Erawan watervallen vond ik prachtig, maar er was nu eigenlijk te weinig tijd. Prachtige foto’s bij je verhaal kelly!
ivonne onlangs geplaatst…Hoogtepunten van Oregon en Washington StateMy Profile

Reply
Aniek - travelwriter.nl 2 november 2016 - 10:30

Heel mooi! Zeker iets wat ik zou bezoeken wanneer ik naar Thailand zou gaan!
Aniek – travelwriter.nl onlangs geplaatst…Deze bijzondere najaarstentoonstellingen mag je niet missen!My Profile

Reply
Marcella 2 november 2016 - 22:31

Leuk, ik ben hier 8 jaar geleden ook geweest tijdens mijn rondreis. Ik vond het indrukwekkend bij Kanchanaburi!

Reply
Jenny - ikreis.net 3 november 2016 - 08:06

De opa van m’n beste vriend ligt in Kanchanaburi begraven. Ik heb twee keer aan zijn graf gestaan, de eerste het met tranen in m’n ogen.

Het is goed de geschiedenis te laten leven, maar jammergenoeg lijkt het hier soms meer om een filmdecor te gaan dan om gedenken….

Erewan is heel tof! Zeker als je naar boven loopt.

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 3 november 2016 - 14:16

Wauw, wat een prachtige omgeving daar! Ik kan me heel goed voorstellen dat het zo’n grote trekpleister is. Heel mooI!
Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Genietmomentjes – september & oktober 2016My Profile

Reply
anto 3 november 2016 - 21:04

Ik was hier zo’n 13 jaar geleden en er lijkt weinig veranderd. Ik was met name onder de indruk van de Erawan Falls, die hadden overigens wel iets meer water dan toen jij er was …

Reply
Wanda 4 november 2016 - 09:31

Wat een mooie ccombinatie geschiedenis en natuur. Ik heb een zwak voor watervallen. Jammer dat toen jij er was er nauwelijks water naar beneden kwam, die tuinslang kan het dan ook niet meer goedmaken.

Reply
Carolien | Dream the World 4 november 2016 - 19:54

Ik ben hier ook geweest, maar wel al zo’n 16 jaar geleden (oeps). Toen was het nog een stuk minder toeristisch. De brug maakte op mij ook indruk door de verhalen die erbij horen. Wij sliepen wel in een floating hotel, erg leuk, omdat er ‘s ochtends olifanten om fruit kwamen ‘bedelen’ en in het water kwamen baden. Thailand was onze eerste verre reis, dus dat was toen voor ons erg bijzonder 😉
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Flashback Travel #Oktober 2016My Profile

Reply
Jessica 5 november 2016 - 11:21

Toen ik een paar jaar terug in Thailand was ben ik hier jammer genoeg niet meer heen geweest. Klinkt allemaal erg goed in ieder geval! En ik kan me voorstellen dat die brug niet zo interessant is.. De geschiedenis erbij is natuurlijk super interessant, maar ik denk dat je je dat niet echt kunt voorstellen als je op zo’n brug staat met honderden andere mensen die je met een selfiestick eraf proberen te slaan..
Jessica onlangs geplaatst…8 cadeaus die je zeker op je verlanglijstje wilt zetten!My Profile

Reply
Sanne 5 november 2016 - 15:17

Heel mooi met die watervallen! en die begraafplaats is zeker indrukwekkend.
Sanne onlangs geplaatst…Met welke camera fotografeer ik?My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.