Wat te doen in Fez? (Ver)dwaal in de grootste medina van Marokko

by DutchieontheRoad
6 comments

Fez is een van de vier koningssteden in Marokko en na Marrakesh de bekendste stad in Marokko. Steeds meer mensen vliegen naar Fez voor een stedentrip…en terecht! Er is ontzettend veel te doen in deze hectische stad. De medina van Fez is de grootste en oudste ter wereld en je kijkt er je ogen uit. De oude stad van Fez zit vol verrassingen en de tijd lijkt hier te hebben stilgestaan.

Ik was slechts één dag in Fez en dat is natuurlijk veeeeel te kort. Toch heb ik meer kunnen zien dan verwacht. Het weer zat helaas niet mee, maar desondanks heb ik toch een goede indruk van de stad kunnen krijgen. Wat is er allemaal te doen in Fez? Ik heb de leukste bezienswaardigheden in en rond de medina voor jullie op een rij gezet.

Bezoek de Sidi Musa leerlooierij

Fez staat natuurlijk bekend om zijn leerlooierijen dus sla dit zeker niet over. De Sidi Musa leerlooierij ligt een klein beetje uit de medina van Fez, maar is een bezoek meer dan waard. Je hebt vanaf het dakterras een geweldig uitzicht over de leerlooierij. Ik vond het geweldig om te zien. Bereid je wel voor op de geur bij een leerlooierij. Wij kregen allemaal een paar takjes munt om de geur te maskeren, maar ik vond het eerlijk gezegd erg meevallen. Dat zal ook wel gedeeltelijk aan de regen van die ochtend hebben gelegen. Ik kan me voorstellen dat de geur op een bloedhete dag een stuk erger is. Tijdens je bezoek kun je natuurlijk de nodige snuisterijen aanschaffen.

Wat te doen in Fez
Wat te doen in Fez
tips voor betere reisfoto's
Wat te doen in Fez

Wat te doen in Fez(Ver)dwaal in de oudste medina ter wereld

De medina van Fez is écht enorm…een wirwar van ontelbare straten, steegjes en monumenten. Een groot labyrint dat vraagt om te verdwalen. Laat google maps maar voor wat het is. Je telefoon gaat je echt niet helpen om de weg te vinden. Verdwaal gewoon lekker en geniet van de kleurrijke winkeltjes, de souks, schattige pleintjes en de vele bedrijvigheid. De medina van Fez is een ware aanslag op al je zintuigen en je kunt hier uren rondlopen. Shop till you drop maar vergeet vooral niet af te dingen! Pas op voor de vele ezels en karren en maak vooral plaats wanneer je ze ziet/hoort aankomen. Loop vooral niet in de weg want dat maakt het voor de ezeltjes alleen maar lastiger.

Wij hebben eerst met een gids door de medina gelopen en dat vond ik zelf best prettig. Je krijgt zo een goede eerste indruk van de medina en kwamen op plekken die we zelf niet gevonden zouden hebben. Na de lunch zijn we vervolgens zelf op pad gegaan. Voor de lunch kan ik trouwens Cinema Café aanbevelen. Een fijne plek op korte afstand van Bab Boujeloud. Ze hebben hier een geweldige internationale kaart en prima Wifi. Café Clock is overigens ook erg populair onder toeristen en vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over de medina. Pak een verse muntthee en geniet van het uitzicht. Life is good!

Ben je toch verdwaald? Vraag dan de weg aan een local en laat je naar één van de bekende stadspoorten brengen. Spreek overigens wel een duidelijke prijs af als je dit doet. Drie reisgenoten van mij waren inderdaad verdwaald en hebben onder bedreiging geld moeten afgeven. Een erg vervelende situatie zullen we maar zeggen.

Wat te doen in Fez
Wat te doen in Fez
Wat te doen in Fez
Wat te doen in Fez

Wat te doen in FezBab Bou Jeloud: de blauwe poort van Fez

De meeste toeristen betreden de medina via Bab Bou Jeloud. Deze blauwe poort kun je haast niet missen en is één van de bekendste monumenten van de stad. De poort heeft twee kleuren. De ene kant is blauw (een verwijzing naar de kleur van Fez) en de andere kant is groen (de kleur van de islam).

Breng een bezoek aan de ambachtslieden van Place Seffarine

Place Seffarine is een vrij onbekend plein en wij werden hier naar toe geleid door onze gids. Heel handig want ik betwijfel of ik het plein zelf gevonden zou hebben 😉 Rond Place Seffarine vind je diverse ambachtswinkels, met name metaalsmeden. Je hoort ze al op afstand op het metaal slaan. Super leuk om te zien en te horen. Het plein is een groot orkest van metaallieden.

Wat te doen in Fez
Wat te doen in Fez

Bezoek koranschool Medersa Bou Inania

De enige moskee die je als toerist in Marokko mag bezoeken, vind je in Casablanca. Een bezoek aan een koranschool is dan een goed alternatief. Medersa Bou Inania is één van de meest gefotografeerde plekken van de stad en dat begrijp ik helemaal. Wat een prachtige plek! Dit is echt een prachtige koranschool met kleurrijke tegeltjes en geweldig houtsnijwerk. Vroeger werd hier onderwijs over de islam gegeven en deze koranschool behoorde tot de beste scholen van de stad. Zeker een bezoekje waard.

Wat te doen in Fez
Wat te doen in Fez
Wat te doen in Fez

Een stukje rust in Jardin Jnan Sbil

Op loopafstand van Bab Bou Jeloud vindt je de prachtige tuin Jardin Jnan Sbil, een stukje rust in het hectische Fez. Dat is ook wel eens prettig 😉 Deze Marokkaanse tuin zit verborgen achter een muur…een geheime tuin dus. Daar houd ik van. De tuin is ook nog eens gratis te bezoeken en dat is natuurlijk altijd prettig. Wil je even ontsnappen aan de drukte van de medina? Breng dan een bezoekje aan deze mooie tuin.

Dineer met bastilla en Marokkaanse muntthee

Ik wist voor vertrek dat ik het vrij moeilijk zou krijgen als vegetariër in Marokko. De Marokkaanse keuken bestaat nou eenmaal voor een groot deel uit vlees. Ik moet eerlijk bekennen dat het niet altijd even makkelijk was, maar ik ben ook diverse keren positief verrast. De eerste verrassing was in Fez. Ik maakte daar voor het eerst kennis met de Bastilla…een vegetarische variant. Zooooo….was dat even lekker!! We werden verwend met een plateau met diverse vegetarische voorgerechten en dat was toch een partij genieten. Schotel mij iedere avond een dergelijk plateau voor en ik ben een zielsgelukkig mens  Als hoofdgerecht werd ik verrast met een vegetarische bastilla. Een heerlijke zoete lekkernij die al mijn smaakpapillen prikkelde. Zelden heb ik zo gezocht naar de ingrediënten van een gerecht. Diverse ingrediënten herkende ik, maar iedere hap bleef mij verbazen. Wat zit er in vredesnaam allemaal in? Het mag wel duidelijk zijn dat ik erg onder de indruk was van deze maaltijd.

Waar at ik deze heerlijke maaltijd? Bij Dar Hatim. Een absolute aanrader. Buiten het feit dat het eten echt ontzettend lekker was, kijk je ook je ogen uit. Wat een schitterend en kleurrijk interieur.

Wat te doen in Fez
vegetarische gerechten marokko
Wat te doen in Fez
vegetarische gerechten Marokko

Zijn jullie wel eens in Fez geweest en wat zijn jullie tips voor een langer verblijf?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂 

Wat te doen in Fez

You may also like

6 comments

Jenny 11 januari 2019 - 19:42

Fez is toch wel mijn favoriete stad van Marokko. Ik zou hier graag nog een keer naar toe willen. De medina en de leerlooierijen zijn zo gaaf om te zien!

Reply
Sanne 12 januari 2019 - 10:40

Lijkt erg op de medina van Marrakech, alleen heb ik daar geen leerlooierijen gezien. Ik vond het daar ook een enorm doolhof!

Reply
Maaike 12 januari 2019 - 12:04

Fez lijkt me heel tof. Staat zeker nog op mijn lijstje!

Reply
Aniek 12 januari 2019 - 12:25

Fijn dat je er een 1 dag ook nog zoveel kan zien. Lijkt me heerlijk om daar een dag rond te dwalen in de medina. Al die kleuren en geuren!
Aniek onlangs geplaatst…Berlin Tempelhof, een verlaten vliegveld in BerlijnMy Profile

Reply
Jessica 16 januari 2019 - 13:13

Ik hoor van veel mensen dat ze inderdaad maar 1 dag in Fez zijn geweest en er daarna spijt van hebben dat ze niet langer zijn gebleven ;p Lijkt me een heerlijke stad om rond te dwalen! En volgens mij ook wat rustiger dan Marrakech in de medina of niet?

Reply
DutchieontheRoad 19 januari 2019 - 19:43

Ik vond het eigenlijk verrassend rustig in de medina van Marrakesh maar dat zal vast aan het tijdstip gelegen hebben.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.