Wandelen over de Strabrechtse Heide

by DutchieontheRoad
3 comments

Het is zaterdagochtend en de zon staat hoog aan de hemel. Het weerbericht geeft 27 graden Celsius aan, een stralende zomerdag in september. Ik app mijn moeder en een uurtje later staan we op de Strabrechtse Heide in Heeze. Even een ochtend me-time in de natuur. Dat had ik écht even nodig.

Strabrechtse Heide in Heeze

De Strabrechtse Heide is één van mijn favoriete plekken in de omgeving Eindhoven om te wandelen. Vooral vanaf eind augustus is het hier prachtig. De heide kleurt dan prachtig paars, net zoals vele andere natuurgebieden in Nederland. De Strabrechtse Heide is circa 1500 ha groot en ligt in het noorden van Heeze.

Dit mooie natuurgebied is de perfecte plek om uren te wandelen want hier vind je heide, vennen, stuifduintjes, kronkelpaden en schattige boerderijtjes. Naast wandelen kun je ook uitstekend fietsen of paardrijden op de Strabrechtse Heide. Vroege vogels kunnen hier genieten van een prachtige zonsopkomst en wie weet zie je de schaapsherder met zijn kudde schapen lopen.

reisplannen staycation

Wandelroutes Strabrechtse Heide

Ik vind het heerlijk om even te wandelen over de Strabrechtse Heide en ook de hond van mijn ouders is dolenthousiast als we naar dit gebied gaan. Dit is namelijk het enige gebied waar we haar even los durven te laten en dan springt ze echt als een jong lammetje rond

Er zijn diverse wandelroutes op de Strabrechtse Heide en veel van deze routes zijn ook geschikt voor rolstoelen. Ik zal een aantal routes voor jullie op een rij zetten:

Wandelroute Herderspad

Deze route wandel ik regelmatig want hij start vanaf de parkeerplaats waar ik altijd mijn auto parkeer (De Plaetse in Heeze). De wandelroute is 3,3 kilometer en je passeert de schaapskooi, insectentuin en groentetuin.

Boswachterspad Vennenroute

Ook deze route start bij de Plaetse in Heeze. Volg vanaf de Natuurpoort de paaltjes met de paarse koppen om deze wandeling van 5,1 kilometer te maken. Dit boswachterspad loopt over de heide en is onverhard.

Wandelroute Snuffelroute

Wil je met de honden wandelen? Dan is de snuffelroute van 4 km lang misschien wel jouw/jullie route want hier mogen de honden namelijk los lopen. De route start van de parkeerplaats op de Heezerweg in Mierlo.

Wandelroute Stuifzandroute Leende

Ook op deze route mag je hond loslopen.  Deze route is 2,6 kilometer lang en je wandelt langs heide, zandverstuivingen, akkertjes en speelweides. De stuifzandroute start vanaf de parkeerplaats aan de Valkenswaardseweg in Leende.

Wandelroute Vlonderpad heidetuin

Deze 3 km lange route is toegankelijk voor rolstoelen en leidt over een vlonderpad in de heidetuin, met twee eilanden van waar je een mooi uitzicht hebt over de Strabrechtse Heide. Ook deze wandelroute start vanaf de Plaetse in Heeze.

Benieuwd naar meer wandelroutes over de Strabrechtse Heide? Check dan even deze website.

Wandelen over de Strabrechtse Heide
20 dingen die ik in 2020 wil doen

Op pad met de boswachter

Toen wij op pad waren, zagen we een aantal kleine groepjes lopen onder leiding van een boswachter. Er worden op de Strabrechtse Heide diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Wil jij meer leren over de natuur en diens bewoners? Ga dan op pad met de boswachter en misschien zie je zelfs wel reeën. Ook voor kinderen worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals het Kabouterpad, een wandelstok maken of wol vilten.

wandelen over de Strabrechtse Heide
zomervakantie

Een hapje en drankje bij het Heidecafé

Dit vind ik dus écht een heerlijke plek om een bezoek aan de Strabrechtse Heide af te sluiten. In deze kleine schattige boerderij kunt u een prima hapje eten en drinken. De producten die ze in de gerechten verwerken, komen voornamelijk bij lokale ondernemers vandaan. Dat kan ik erg waarderen. Wat ik een een erg mooi initiatief vind is de samenwerking met Kempenhaeghe, een expertise centrum op het gebied van epilepsie en neurowetenschappen. Cliënten van Kempenhaeghe werken hier mee in de keuken, de bediening of de groenvoorziening. In de werkschuur ‘het Schob’ kunnen de cliënten van Kempenhaeghe producten van natuurlijke materialen maken.

Hebben jullie ook al over de paarse heide gewandeld dit jaar?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Wandelen over de Strabrechtse Heide

You may also like

3 comments

Danny 16 september 2019 - 22:59

Leuk om artikelen te lezen over de Strabrechtse Heide, die liggen zowat in mijn achtertuin. Eigenlijk ook weer vreemd om dan geïnspireerd te worden door andere blogs, want ondanks dat ik er binnen 5 minuten ben, heb ik er nog nooit één wandelroute gelopen. Volgend jaar toch maar eens die wandelschoenen aan 🙂

Reply
Marie de Jonge 5 augustus 2020 - 17:08

Erg mooie natuurfoto’s zeg! Ik vind het fijn dat er Nederland nog zoveel groen te vinden is. Een bos of park vind je altijd wel in de buurt van waar je bent. Ik hoop dat er in de toekomst ook meer op het behoud van groenvoorzieningen gefocust wordt.

Reply
DutchieontheRoad 8 augustus 2020 - 11:15

Nederland is zo ontzettend mooi! Fijn dat we ons daar steeds meer bewust van worden.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.