Wandelen over de Chinese muur: Gubeikou naar Jinshanling

by DutchieontheRoad
3 comments

Ik ging twee dagen wandelen over de Chinese Muur en het was fantastisch!! Je hebt China niet gezien als je niet naar de Chinese Muur bent geweest en daarom is dit een absolute must-see.

Wat doe je als je niet wilt dat vijanden je land binnenvallen? Je bouwt een muur van duizenden kilometers lang! 200 jaar voor Christus besloot men de Chinese muur te gaan bouwen en dat resulteerde uiteindelijk in een bescheiden muurtje van 6440 kilometer lang. Alleen een muur bouwen was natuurlijk niet voldoende om vijanden buiten de deur te houden. Daarom moest de muur ook bewaakt worden maar daar waren wel veel mensen voor nodig, heel veel mensen. Meer dan een miljoen mensen waren er voor nodig om de duizend forten en uitkijktorens op de muur te bewaken. Uiteindelijk hield de muur met zijn bewakers stand tot 1644 en toen was het over en uit met de pret.

Wandelen over de Chinese Muur: Gubeikou naar Jinshanling

Genoeg geschiedenis over dit bekende wereldwonder. Voor vertrek vroeg iemand of ik over de hele muur zou gaan lopen!? Lijkt me iets teveel van het goede dus houd ik het liever bij een stukje. Zin in files met touringcars hebben we niet en in driedubbele polonaise op de Chinese muur lopen, trekt me ook niet zo dus vandaar dat wij een stukje verder rijden. De route van Simatai is afgesloten vanwege restauratie dus lopen wij de onbekende route van Gubeikou naar Jinshanling.

Chinese Muur

Onbekend Gubeikou

We rijden met een klein reisgezelschap richting het onbekende Gubeiko. De chauffeur kan het in eerste instantie niet vinden en wil ons bij Jinshanling afzetten maar dat was niet de afspraak. Wij willen naar het onbekende Gubeikou. Het vinden van een restaurant waar we kunnen eten, blijkt een net zo grote uitdaging te zijn. Keer op keer worden we afgewezen want er is te weinig rijst aanwezig?! Uiteindelijk is er een lokale familie bereid hun moestuin leeg te plukken voor ons.

Na verloop van tijd staat er een overheerlijke maaltijd klaar waar een restaurant niet aan kan tippen. Terwijl ik buiten in de moestuin wacht op mijn lunch, breekt het angstzweet me uit als ik in de verte een stuk muur aanschouw waar ik spontaan hoogtevrees van krijg. In mijn hele leven heb ik nog nooit zo’n sterk stijgende beklimming gezien en ik ben niet de enige die het enigszins benauwd krijg. Ik trek aan de bel en gelukkig blijkt dat stuk muur niet toegankelijk voor toeristen omdat het te gevaarlijk is. Fijn dat de Chinezen ook tot die conclusie zijn gekomen!

Wandelen over de Chinese muur

Uiteindelijk beginnen we drie uur (!!) later dan gepland aan de wandeling richting Jinshanling. Het duurt even voor we weten aan welke kant we moeten beginnen en een lokale bewoner wil ons de weg wel wijzen. Terwijl we aan een absurd steile beklimming beginnen, waarvan ik me niet kan voorstellen dat we de juiste kant op gaan, komt de lokale gids ook tot die conclusie.

We moeten weer naar beneden en ik prijs mezelf helemaal niet gelukkig gezien het feit dat ik voorop loop en dus het hoogst sta. Met mijn billen tussen de doornstruiken, schuif ik voorzichtig naar beneden en begin ongeduldig te worden omdat we al zoveel vertraging hebben opgelopen. Eenmaal beneden draaien we een kwartslag en beginnen weer opnieuw. Na een stevige klim bereiken we eindelijk de lang verwachte muur. Amazing!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Chinese Muur, China

Pittige maar fantastische route

Wandelen op dit stuk muur is onbeschrijflijk. Dit uitzicht maakt alles goed want dit stuk muur is zo ongelooflijk puur. Het stuk bij Gubeikou is niet gerestaureerd en dat merk je ook tijdens het klimmen. Geen enkele ‘trede’ is gelijk en de wandeling staat aangegeven als zeer pittig maar is goed te doen.

Buiten onze groep is er geen enkele toerist te bekennen en verkopers zijn minimaal. Vier vrouwen zijn onze groep vanuit het dorp gevolgd maar zij richten zich op de achterste lopers dus daar heb ik geen last van. Ik moet een lach onderdrukken als een van de vrouwen roept: “You are oké, you have strong legs!” Ik voel me inderdaad meer dan oké want ik loop eindelijk op de grote muur en het overtreft al mijn verwachtingen.

Deze wandeling is één groot hoogtepunt. Wat een machtig gevoel als je eenmaal op die grote muur loopt. Na drie uur lopen moeten we de wandeling helaas afbreken omdat het donker begint te worden. Nadat we getuige zijn van een schitterende zonsondergang op de muur, sprinten we in het donker naar de bewoonde wereld. We passeren twee dorpjes en de honden kijken verwonderd omhoog als we met onze hoofdlampjes in het donker voorbij lopen. Wonder boven wonder weet de buschauffeur ons te vinden in het donker en zet ons keurig af bij het hotel in Jinshanling.

Chinese Muur, China

Overnachten in Jinshanling

Wij zijn een van de gelukkigen die twee dagen op de muur mogen spenderen. Dag twee wandelen over een gerestaureerd stuk muur bij Jinshanling en je kunt ook nog verder lopen over een niet gerestaureerd deel. We zien een duidelijk verschil met gister. Het is een mooi en net stuk muur dat makkelijk toegankelijk is. Er lopen meer toeristen en menig verkoopster probeert ons een afzichtelijk T-shirt en ansichtkaarten te verkopen.

Na een aantal uur relaxen op de muur is het tijd om dit prachtig stukje China achter ons te laten. De verkoopster moppert even dat ze geen kaarten aan me kan verkopen maar met een geintje weet ik toch nog een lach op haar gezicht te toveren. Sorry, geen lelijke ansichtkaarten deze keer maar wel prachtige herinneringen aan deze schitterende muur.

Jinshanling Hotel

De meeste toeristen bezoeken vanuit Beijing het bekende Badaling maar dat is zo ontzettend toeristisch. Je loopt hier echt in de file over de muur en daar worden wij Nederlanders niet blij van. Een goed alternatief is route van Simatai. Deze route is minder druk bezocht, maar zal sinds de restauratie ook meer in trek zijn verwacht ik. Simatai staat immers ook in de Loneley Planet vermeld dus zal toch de nodige bezoekers aantrekken. Gubeikou is dus eigenlijk een nog beter alternatief maar wel moeilijker bereikbaar. Wij liepen van Gubeikou naar Jinshanling en dat is serieus een prachtige en vooral rustige route. Wij logeerden in een eenvoudig hotel in Jinshanling, pal naast de muur. Hoe ideaal! Op deze manier konden we optimaal gebruik maken van onze tijd en twee dagen op de muur spenderen.

Houd er wel rekening mee dat dit een zeer eenvoudig hotel is. De eigenaar heeft een pareltje op een unieke locatie in handen maar helaas heeft hij van onderhoud nog nooit gehoord. De badkamer was ronduit smerig! Ik stond tot mijn enkels in het water, je kon het vuil met een plamuurmes van de muur schrapen, ik kwam ’s ochtends tot de ontdekking dat de lakens vuil waren en het personeel was ook niet al te vriendelijk.

De reviews op Tripadvisor zijn ook niet al te lovend. Echter raad ik een overnachting bij de muur wel aan want je kunt immers wel meer tijd doorbrengen op de muur. De overnachtingsomstandigheden neem ik dan wel voor lief, helemaal als het hotel naast de muur ligt. Je kunt niet alles hebben 😉 Ik vond het al geweldig om twee dagen te mogen wandelen over de Chinese Muur.

Meer lezen over Beijing? Lees dan mijn blogartikel met 10 highlights in Beijing.

Chinese Muur, China

Hebben jullie de Chinese muur wel eens bezocht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

3 comments

Rowan 13 juni 2016 - 10:00

Wat een prachtige foto’s! Ik heb de Chinese muur niet bezocht, maar het lijkt mij ontzettend indrukwekkend!
Rowan onlangs geplaatst…Travel DIY: route borduren op een landkaartMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 13 juni 2016 - 19:35

Dank je Rowan 🙂 . Deze wandeling over de muur is nog steeds een van de gaafste dingen die ik ooit gedaan heb. Zo ontzettend mooi!

Reply
Marcella 23 juni 2016 - 12:03

Wat een magische ervaring lijkt me dit joh! Wauwww!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.