Wandelen in Nepal: van Panauti naar Sanga

by DutchieontheRoad
5 comments

Nepal is het ultieme land om te gaan wandelen. De natuur is verbluffend mooi, de bergen zijn hoog en de wandelpaden zijn prima onderhouden. Er zijn ontelbare wandelroutes, variërend van dag wandelingen tot trekkingen van drie weken. Er is voor ieder wat wils. Ook ik wilde uiteraard wandelen in Nepal, maar een meerdaagse trekking zag ik niet zo zitten. Deze stijve hark heeft al twee jaar (!!) niet meer gesport en daarbij krijg ik op hoogte snel last van mijn luchtwegen. Voor mij een reden om het bij een dag wandeling te houden. Ik liep een prachtige route van Panauti naar Sanga.

Homestay in Panauti

Wij verbleven in een Community Stay in Paunati. Wil je een lokale en culturele ervaring opdoen, kan ik een verblijf in deze gemeenschap van harte aanbevelen. Panauti is een eeuwenoude stad met gebouwen die dateren uit de 1400de eeuw. Deze Community Stay wordt  beheerd door de lokale vrouwen en ik heb niets dan lof voor deze vrouwen. Ze heten je echt van harte welkom in hun huis.

Wandelen in Nepal

Wandelen in NepalWandelen in Nepal: Nepal op zijn mooist

Deze dag wandeling is opgezet om bij de Nepalese bevolking, meer bewustzijn te creëren over duurzaamheid en het belang van het schoonhouden van de natuur. Er wordt aandacht besteed aan het beschermen en behoud van hun cultuur en milieu. Ook stimuleer je de lokale werkgelegenheid. Een aantal bewoners hebben inmiddels op de route een eigen winkeltje wat natuurlijk een erg goede ontwikkeling is.

Je kunt de route in Panauti starten, maar veel toeristen lopen de route ook vanaf Sanga. Beide opties zijn dus mogelijk. De route leidt over prachtig groene wegen en je krijgt een glimp mee van het dagelijkse leven. Deze dag wandeling is nog vrij onbekend bij toeristen en dat merk je ook onderweg. Wij (vier vrouwen) waren de enige toeristen op deze route en je zag aan de reactie van de mensen dat ze (nog) geen ladingen toeristen gewend zijn.

Wandelen in Nepal

Wandelen in NepalPrachtige dag wandeling die voor iedereen te doen is

We starten de wandeling met een flinke beklimming. Ook als je in Sanga begint, zal je een stuk moeten klimmen dus dat maakt niets uit 😉 We klimmen van het ene rijstplateau naar het andere plateau en passeren vele huisjes. De mensen kijken ons een beetje vreemd aan als we voorbij lopen. Waar komen die blanken nou vandaan??  Het is flink klimmen, maar het uitzicht maakt alles goed. Wow…wat een prachtige omgeving. We zien vrouwen aan het werk in het veld en met regelmaat zien we vrouwen voorbij lopen met enorme bossen hout en dergelijke op hun hoofd. Diep respect voor deze vrouwen! Wat een zwaar werk!

Eenmaal boven gearriveerd, lassen we een pauze in. Ik moet echt een sanitaire stop houden, een foto maken, even rusten en iets eten. In die volgorde uiteraard 😉  Het zwaarste deel van de wandeling is achter de rug en vanaf nu is het eigenlijk een vlakke wandeling. Deze wandeling is dus prima te doen voor iedereen. De beklimming is even flink zweten, maar nadien is het een eenvoudige wandeling. We lopen door kleine dorpjes, langs prachtige groene velden en ik kan het niet laten om even te schommelen. Mijn Hollandse heupen passen alleen niet zo goed op Aziatische schommels, haha.

Wandelen in Nepal

Wandelen in NepalDrie redenen om deze dagwandeling te maken

Al met al was dit één van de mooiste dagen in Nepal. Een eventuele volgende keer wil ik zeker een meerdaagse trekking doen, maar dan moet ik eerst even gaan sporten 😉 Deze wandeling loopt door een geweldig natuurgebied, je schenkt aan duurzaamheid bij de lokale bevolking en je stimuleert de lokale werkgelegenheid. Drie prima redenen om juist deze dag wandeling te maken.

Wandelen in Nepal

Wandelen in Nepal

Wandelen jullie ook graag tijdens je vakantie?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

5 comments

Cynthia 30 januari 2018 - 16:38

Wat zijn dit prachtige foto’s! Nepal staat hoog op mijn lijstje van landen die ik wil zien en ik hoop er binnen een jaar of twee eens naartoe te kunnen gaan! Ik hou best wel van wandelingen maken maar toch liefst niet te zwaar. Al zal ik wel moeten beginnen met mezelf te trainen want we hebben deze zomer enkele trekkingen in de bergen van Kirgizie op ons programma staan. (hopelijk overleef ik het, haha, want ik ben tegenwoordig ook best een stijve hark :D).

Reply
Sanne 31 januari 2018 - 12:38

Wij wandelen ook graag en in dit gebied lijkt wandelen me dan ook prachtig. Toch bijzonder dat ze hier nog weinig toeristen gewend zijn, wat het uiteraard alleen maar beter maakt. En die schommel.. die is ook wel heel tof hoor!
Sanne onlangs geplaatst…Wandelen op de Veluwe: Landgoed de DellenMy Profile

Reply
Jessica 31 januari 2018 - 23:42

Heerlijk als je tijdens wandelingen de lokale bevolking kunt leren kennen 🙂 Ik maakte ooit een meerdaagse wandeling in het noorden van Laos en hoewel we te weinig drinken bij ons hadden (de gids dacht dat we voor de tweede dag wel water in het overnachtingsdorp konden halen. Daar hadden ze dus geen schoon drinkwater meer ;p) was het wel een geweldige ervaring om op die manier de mensen te zien in hun dagelijks leven. Nepal lijkt me inderdaad ook een fantastisch land om te wandelen!

Reply
Britte 2 februari 2018 - 17:01

Sommige vakanties wandelen we alleen maar 😉 Nepal staat voor volgend jaar op ons lijstje en we zijn ons nu alvast aan het verdiepen in de regio’s die we willen bezoeken. Die Community Stay in Paunati klinkt heel goed, ben je daar lang gebleven? Fijn ook dat de wandelpaden in die regio nog niet overspoeld worden met toeristen!
Britte onlangs geplaatst…13 tips voor je eerste reis naar ThailandMy Profile

Reply
Martin 2 februari 2018 - 22:08

Oh ja, wandelen in Nepal. Veel mooier wordt het niet. Langs dorpjes met lieve mensen! Het hoeft niet perse een trekking van een week te zijn. Wat een prachtige foto’s …ik ben gewoon weer even terug!
Martin onlangs geplaatst…Veggie Feb, vier maal vegetarisch, Italiaanse auberginerolletjes met ricotta en spinazieMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.