Wandelen in Sapa: een tweedaagse trekking door de groene rijstvelden van Vietnam

by DutchieontheRoad
4 comments

Wandelen in Sapa, daar keek ik al twee weken naar uit. De groene rijstvelden, de vele vrouwen en kinderen in de meest prachtige traditionele kledij, kleurrijke markten enz. Ik had er een geweldig beeld van…tot ik de bus uit stapte. Duf van vermoeidheid en de reistabletten verlaat ik de bus uit om overspoeld te worden door een complete vrouweninvasie. Wat krijgen we nou? Een tiental vrouwen in prachtige kledij, velen met slapend kind op de rug en volbehangen met allerlei koopwaar stormen op de bus af. “You buy from me?, Where you from? Holland, o..small country, How old are you? I make you special price, You buy from meeeeeee??!!!!!”Dat zijn de vragen en opmerkingen die we op de meeste zielige toon naar ons toegeworpen krijgen. Daar staat iedere toerist op te wachten om 7.00 uur in de ochtend, goedemorgen Sapa.

Sapa: een populair dorp onder toeristen

Sapa is een klein dorp met ongeveer 7000 inwoners en ligt een mooi natuurgebied in het uiterste noorden van Vietnam. Sapa ligt op 1650 meter hoogte en vanwege de prettige temperatuur is het erg populair onder toeristen. Sapa is het makkelijkst bereikbaar per nachttrein. Deze trein vertrekt dagelijks vanuit Hanoi en brengt je in ongeveer 9 uur naar Lao Cai. Vanuit Lao Cai kun je verder reizen naar Sapa.

Sapa, Vietnam

Helaas is Sapa de laatste jaren erg druk geworden en er vertrekken dagelijks volle treinen naar dit populaire gebied. De lokale bevolking leeft van het toerisme en daardoor vinden sommige toeristen de sfeer minder prettig. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook enigszins overdonderd werd door de sfeer in Sapa.

Voor mij is het inmiddels al wat jaren geleden dus ik kan me voorstellen dat de sfeer er inmiddels niet beter is geworden. Er wordt veel van je verwacht door de lokale bewoners en men ziet je vooral als een rondlopende portemonnee. De lokale bevolking is erg opdringerig! Dat vond ik erg jammer. Waarschijnlijk is het beter om iets dieper in de buidel te tasten en het verderop gelegen gebied te verkennen voor een meer authentieke indruk.

Wandelen in Sapa

Toeristen gaan naar Sapa voor de lokale minderheden (vreselijk woord eigenlijk) en om te wandelen. De omgeving is prachtig en het frisse klimaat is ideaal voor een meerdaagse trekking. Tijdens een dergelijke trekking bezoek je vaak ook één of meerdere dorpjes waar onder andere de Hmong bevolkingsgroep woont. Naast de Hmong heb je nog diverse andere bevolkingsgroepen die in de omgeving leven.

Omdat wij in Sapa overspoeld werden door verkopende vrouwen, hadden wij binnen twee uur na aankomst al een dagwandeling geregeld. We wilden, ondanks de vermoeidheid na de nachttrein, niet in Sapa blijven want vele vrouwen bivakkeerden voor ons guesthouse en we konden geen kant op. Niet fijn dus maakten wij ons snel uit de voeten. Dat bleek een goede keus te zijn.

Houd wel rekening met het volgende: als je in Vietnam bij een lokale gids informeert naar de zwaarte van een wandeling, klopt die informatie nooit! Ons werd verteld dat de wandeling “a little bit up and down” zou zijn. Uhuh…vooral up! Dat was een wijze les en dit heb ik inmiddels al vaker ervaren in Azië. Al met al was het een prachtige wandeling en dan met name omdat de gids ons meenam naar een gebied waar weinig toeristen wandelen. We eindigden in een Red Hmongdorpje en werden uiteraard weer overspoeld door verkopers. Ik kocht snel een souvenir en was daardoor ook meteen verlost van andere verkopers.

wandelen in Sapa

Tweedaagse trekking in Sapa

Na deze dagwandeling zijn we nog niet klaar met wandelen aangezien wij op voorhand al een tweedaagse trekking hadden geboekt. Wij waren in maart in Vietnam en dat blijkt niet de beste periode te zijn voor een meerdaagse trekking. De eerste dag hebben we amper wat kunnen zien van de omgeving vanwege de zware mist en modderige paden. Het was een zware dag en ik heb daarom ook de hulp geaccepteerd van een lokale verkoopster, die mij over drogere paden leidde. Dat kostte mij natuurlijk wel een dure souvenir maar dat had ik er erg graag voor over.

Het was erg jammer dat we niet veel van de omgeving zagen maar het was niet anders. Aan het einde van de eerste middag trok het eindelijk toch een beetje open zodat we toch nog even uitzicht hadden over de prachtige rijstvelden. Wij verbleven in een homestay en dat is echt een dikke aanrader! Dit was echt een unieke ervaring die meer dan de moeite waard was. Dag twee was het weer iets beter en hadden we een beter uitzicht. Ondanks het mindere weer vond ik het echt een geweldige ervaring want ik had nog nooit eerder een meerdaagse trekking gedaan.

Wandelen in Sapa

Bezoek aan de diverse dorpjes

Heb je geen zin om te wandelen? Je kunt natuurlijk ook diverse dorpjes in de omgeving bezoeken. Let echter wel op dat je bij de goedkope en zeer toeristische tripjes overspoeld zal worden door verkopende vrouwen. Wil je meer authenticiteit, zal je het meer buiten het toeristische gebied moeten zoeken.

Een bezoekje aan de Bac Ha markt is ook erg populair. Ik had hier erg graag naar toe gewild om te fotograferen, ondanks dat het mega toeristisch is. Helaas was een bezoekje aan de markt niet mogelijk om dat moment. Bac Ha is een dorp op twee uur rijden ten oosten van Lao Cai. Het dorp staat vooral bekend vanwege de kleurrijke zondagmarkt. Elke zondagochtend vertrekken tours richting Bac Ha.

Sapa, Vietnam

Ik vond Sapa een indrukwekkende maar ook heftige omgeving. Ik had niet verwacht dat het zo toeristisch zou zijn. Een eventuele volgende keer zou ik toch het verderop gelegen gebied verkennen want je kunt niet echt relaxt wandelen in de directe omgeving van Sapa.

Gelukkig hebben wij de eerste dag een redelijk verkoopvrije wandeling kunnen maken dus het is wel mogelijk. Sapa is een geweldig kleurrijk gebied voor fotografen en wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Ik heb smakelijk moeten lachen om de directheid van de lokale vrouwen. “You have boyfriend, You have husband, You have baby? No husband and no baby??? Mayby next year!” Vietnamezen zijn directer dan de gemiddelde Aziaat maar dat kan ik wel waarderen. Ze zijn in ieder geval erg eerlijk en uiteindelijk heb ik wel vermakelijke gesprekken gehad met de vrouwen, haha.

Benieuwd naar mijn drieweekse reisroute door Vietnam? Lees dan vooral mijn artikel over de hoogtepunten van Vietnam.

Hebben jullie wel eens gewandeld in Sapa?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

4 comments

Yvonne 29 februari 2016 - 22:02

Wat grappig om te lezen dat de dames daar zo direct zijn. Ik hou daar ook wel van, Indiërs zijn ook zo trouwens. Wij werden altijd vol medelijden gevraagd waarom we nog geen baby hadden na 10 jaar samen en dat we het beste tot die en die God konden bidden, zodat we meer geluk kregen. 🙂 Jammer dat Sapa een beetje tegenviel, goed om te weten, want dit is wel een plek waarvan ik ook een bepaald beeld in mijn hoofd had. Dat beeld heb ik dus even een beetje bijgesteld nu 🙂

Reply
DutchieontheRoad 1 maart 2016 - 17:30

Sapa is wel zeker de moeite waard om te bezoeken hoor Yvonne! Houd er alleen wel rekening mee dat het erg toeristisch is maar er zullen zeker nog gebieden zijn die minder bezocht zijn. Wij waren er in maart maar in het hoogseizoen is de kans aanwezig dat je in polonaise over de bekende wandelpaden loopt . Dat is best zonde dus daarom zou ik wat dieper het gebied in reizen. Desondanks ben ik erg blij dat ik het gezien heb want het is zeker meer dan de moeite waard 🙂

Reply
Jenny - ikreis.net 8 maart 2016 - 07:16

Ik ben tien jaar geleden in Sapa geweest. Toen was het ook al toeristisch, maar gelukkig niet zo erg als jij omschrijft.

Voor mij is Sapa het mooiste deel van Vietnam. Ondanks de mist, waar ik ook mee te kampen had 🙂

Reply
Carolien | Dream the World 9 maart 2016 - 12:42

Hmmm… niet blijven hangen daar dus, als ik ergens een hekel aan heb is opdringerige verkopers.. misschien dat ik daarom niet zo van Azië hou, in Thailand was ik er ook al snel klaar mee 😉 Het leek me wel een mooi gebied, dus ik zou dan zeker investeren om een rustiger deel op te zoeken

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.