Wandelen in de Kennemerduinen: Wandeling rondom het Vogelenmeer

by DutchieontheRoad
7 comments

Toen ik naar Zandvoort ging, was het al snel duidelijk dat ik wilde wandelen in de Kennemerduinen. De Kennemerduinen is een onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en dit prachtige natuurgebied is absoluut de moeite waard! Ik was echt verbaasd hoe divers dit Nationaal Park is. Je kunt prachtige wandelingen maken en ook is er kans op het spotten van wild 🙂  

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland bevindt zich in Noord-Holland en strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden. Er leven hier talloze bijzondere dieren en planten en het landschap is erg divers. Er zijn ontzettend veel wandel- en fietsroutes die de meer dan de moeite waard zijn. Je kunt kiezen uit één van de vele gemarkeerde routes, maar je kunt natuurlijk ook zelf een leuke route uitstippelen of wandelingen combineren. Er zijn ook diverse speelterreinen die uitermate geschikt zijn voor gezinnen. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen en ik weet zeker dat mijn kleine nichtje dit helemaal geweldig zal vinden.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen in de Kennemerduinen

Er zijn talloze wandelingen mogelijk en er is voor ieder wat wils. Er zijn korte wandelingen van één uur, maar ook dagwandelingen behoren tot de mogelijkheid. Ik wilde graag de verschillende landschapstypen van de Kennemerduinen bewonderen en als het even kon, ook nog dieren spotten. Ik kwam daarom al snel uit op een wandeling rondom het Vogelenmeer.

Wandeling rondom het Vogelenmeer vanaf Parnassiastrand:

De wandeling rondom het Vogelenmeer voert langs strand, jonge duinen en natte duinvalleien. Vanuit de schuilhut bij het Vogelenmeer zie je een grote verscheidenheid aan vogels. Met een beetje geluk kom je ook nog Konikspaarden of Schotse Hooglanders tegen.

Ik vond het een fantastische wandeling en had ook ontzettend geluk met het weer! De zon stond hoog aan de hemel en de temperatuur was aangenaam. Dat maakt wandelen een stuk prettiger 😉 Bij de Hazewei kunnen kinderen naar hartenlust spelen. Hier mag je de paden verlaten en de jonge duinen ontdekken. Wat een prachtig stukje natuur! Even verder kun je de Hazenberg beklimmen vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de zee en het Vogelenmeer. We besluiten een klein stukje om te lopen richting de Koebocht en dat blijkt een goede keus te zijn. Een paar minuten later staan er een aantal Schotse Hooglanders op het pad. Wat een mazzel! Ik probeer ze op afstand te fotograferen, maar ze gaan er al snel vandoor.

We besluiten terug te lopen en rondom het Vogelenmeer te lopen richting de schuilhut. Vanuit de schuilhut heb je een fantastisch uitzicht op het meer en ik zie diverse vogels, waaronder een aalscholver. Helaas is mijn lens niet toereikend om de diverse vogels vast te leggen. Het geeft niet want ik geniet met volle teugen. Na het rondje Vogelenmeer, besluiten we terug te lopen naar het strand. Dit natuurgebied heeft mij echt positief verrast en ik wil zeker een keer terug om meer te ontdekken. +

 • Startpunt: Restaurant Parnassia aan Zee.
 • Duur: 1,5 uur (wij zijn echter langer onderweg geweest wegens meerdere fotostops en een omweg richting Koevlak)
 • Afstand: 5,5 kilometer

Vogelenmeer Kennemerduinen

Vogelenmeer Kennemerduinen

Vogelenmeer Kennemerduinen

Diverse wandelroutes in de Kennemerduinen

Ik vond het zo ontzettend moeilijk om te kiezen omdat er veel interessante wandelingen zijn in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Er zijn ook kortere wandelroutes zodat je ook met kinderen kunt wandelen in de Kennemerduinen. Ik heb drie leuke routes voor jullie op een rij gezet:

Rondwandeling Parnassiastrand: blauwe route

Een populaire wandeling is de blauwe wandeling van Koevlak naar Parnassia. Deze wandeling is 9 kilometer lang en start bij het bezoekerscentrum bij ingang Koevlak. De blauwe route is een van de meest afwisselende wandelingen door de Kennemerduinen. Je doorkruist het duinlandschap richting de zee en passeert meerdere plassen en vogelmeren. Je kunt er ook voor kiezen om de wandeling te beginnen bij Parnassia, maar parkeren is hier duurder dan bij het bezoekerscentrum.

 • Startpunt: Koevlak aan de Zeeweg of restaurant Parnassia aan Zee.
 • Duur: 3 uur.
 • Afstand: 9 kilometer
NS-wandeling Kennemerduinen

Wil je met de trein richting Zandvoort? Dan adviseer ik je de NS-wandeling want deze is te volgen vanaf het treinstation. Ontdek de afwisselende landgoederen Duin- en Kruidberg en Midden Herenduin. Vervolgens kun je kiezen om via de Kennemerduinen te lopen of het strand.

 • Startpunt: station Santpoort-Noord
 • Duur: 5 uur
 • Afstand: 15 of 16 kilometer
Wisentenpad: gele route

Deze route had ik ook graag willen lopen, maar het pad is gesloten tijdens het broed- en kalverseizoen, van maart t/m augustus. Tijdens deze wandeling loop je dwars door het leefgebied van de wisenten, in het Kraansvlak. In het kraansvlak grazen ook Schotse Hooglanders, konikspaarden, reeën, damherten en konijnen. Jullie snappen natuurlijk wel waarom ik graag deze route wil wandelen. De kans op het spotten van grote grazers is hier zeker aanwezig.

 • Startpunt: Noordduinen of Wurmerveld
 • Duur: 1 tot 2 uur
 • Afstand: 3 kilometer

Wandelen in de Kennemerduinen

Wandelen Kennemerduinen

Bezoekerscentrum de Kennemerduinen

De meeste mensen starten bij het bezoekerscentrum van de Kennemerduinen, bij ingang Koevlak. Je kunt hier veel informatie vinden over Nationaal Park Zuid-Kennemerland én er is een horecagelegenheid (+ toilet…altijd fijn 🙂 ) Het bezoekerscentrum is ook een fijn startpunt voor gezinnen aangezien er ook een leuke speeltuin voor kinderen is.  De entree van Nationaal Park Zuid-Kennemerland is gratis.

Wij zijn gestart bij restaurant Parnassia aan Zee. Parkeren is hier wel duurder, maar vanaf dit punt ben je wel sneller bij het Vogelenmeer en aansluitend kun je ook het strand van Parnassia bezoeken. Horeca en sanitaire voorzieningen zijn aanwezig bij Parnassia aan Zee.

Parkeren bij Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Er zijn diverse ingangen bij de Kennemerduinen en bij de meeste parkeerplaatsen is het onbetaald parkeren. Betaald parkeren geldt alleen voor de parkeerterreinen Koevlak, Parnassia en Bleek en Berg. Het eerste half uur is gratis en vervolgens € 2,20 per uur. Voor Parnassia geldt een maximumbedrag van € 16,50 en voor Bleek en Berg en Koevlak € 9,- per dag. Je kunt betalen met pinpas of creditcard.

Schotse Hooglander Kennemerduinen

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ik was echt onder de indruk van dit natuurgebied en je kunt echt geweldig wandelen in de Kennemerduinen! Het is een heel divers Nationaal Park en ik wil zeker een keer terug om andere wandelroutes te ontdekken. Wil je meer ontdekken in de buurt van Zandvoort? Bezoek dan ook vooral de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar je damherten en vossen kunt spotten.

Hebben jullie de Kennemerduinen al eens bezocht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

wandelen in de kennemerduinen

You may also like

7 comments

Jacoba 28 mei 2021 - 08:19

Mooi! Het Vogelmeer is wat mij betreft een van de mooiste plekken in de Kennemerduinen. Eigenlijk mooi in ieder jaargetijde 🙂
Jacoba onlangs geplaatst…Nationaal Park Lauwersmeer bezoeken: tips & de mooiste wandelingenMy Profile

Reply
Yvonne 28 mei 2021 - 20:37

Mooi daar hè?! Ik was er in de Kerstvakantie.. helaas begon het halverwege te regenen, beetje jammer. Ik heb niet echt een route gevolgd, maar ben ook rond deze plas gelopen.. verder wat gestruind, maar toen het ging regenen toch maar terug richting auto.. ben echt een mooi weer wandelaar. Zo te zien had jij meer geluk. 🙂

Reply
Janet 28 mei 2021 - 22:19

Ik ken deze regio nog niet, maar het lijkt me een prachtige plek. Het ziet er zo mooi uit op de foto’s!

Reply
Mirre 29 mei 2021 - 12:34

Mooi wandelgebied! Wat mij het meest bijzonder lijkt in dit gebied is om het groot wild tegen te komen!
Mirre onlangs geplaatst…De leukste activiteiten in de stad GroningenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 12 juni 2021 - 19:10

Jaaa…ik was ook zo blij toen ik die Schotse Hooglanders zag. Dat was echt geluk hebben want eigenlijk zouden we al terug naar auto gelopen zijn.

Reply
Linda 29 mei 2021 - 12:47

Wij hebben de blauwe route en de NS wandeling gedaan. Beide erg mooi! Moet zeggen dat de NS wandeling mijn favoriet is. Het is echt een heel mooi wandel gebied. De wandeling om het vogelmeer heen zou ik wel eens willen doen

Reply
DutchieontheRoad 12 juni 2021 - 19:09

De NS wandeling bewaar ik voor een andere keer want die lijkt me ook de moeite waard.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.