Walvissen spotten in Zuid-Afrika

by DutchieontheRoad
9 comments

Eén van mijn mooiste reiservaringen is toch wel het spotten van walvissen. Deze prachtige dieren zag ik voor het eerst in Australië en omdat ik zo onder de indruk was, wilde ik dit nog wel een keer meemaken. Toen ik dus in het juiste seizoen in Zuid-Afrika was, kon ik het niet laten. Ik wilde nog een keer walvissen spotten!

Wanneer walvissen spotten in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is één van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Ieder jaar migreren deze prachtige dieren van Antarctica naar de warmere wateren van Zuid-Afrika. Tussen juli en november kun je walvissen spotten voor de kust van Zuid-Afrika. Een geweldige ervaring die ik alleen maar kan aanbevelen. Ik was er in juli en zag maar liefst drie walvissen…twee mannetjes die aan het vechten waren om één vrouwtje. Heel erg indrukwekkend om te zien. Er zijn diverse plekken in Zuid-Afrika waar je walvissen kunt zien.

Walvissen spotten in Plettenberg Bay

Ik maakte een boottour in Plettenberg Bay. Tot het laatste moment twijfelde ik aangezien ik heel erg zeeziek kan worden en mijn laatste poging in IJsland was alles behalve een feestje. Uitgebreid visjes voeren over de reling en dan druk ik mij nog voorzichtig uit (als ik heel eerlijk ben, heb ik de reling niet eens gehaald) Ik was dus enigszins huiverig voor de boot. Het was echter windstil en het water was zeer kalm…dus met knikkende knieën stapte ik op de boot . Ik wilde dit zo graag dus op goed geluk! Godzijdank ging het prima. Een beetje wiebelig maar daar doe ik het voor 🙂

Plettenberg Bay is een populaire plek voor locals om walvissen te spotten aangezien er ook meerdere uitkijkpunten zijn. Je kunt dus ook vanaf de kust walvissen zien…als je geluk hebt uiteraard. Ik zocht het geluk op en ging dus toch met de boot. Wij werden vanaf het strand de zee ‘opgeschoten’…het leek wel een soort katapult. Heel bijzonder maar ik vond het wel heel erg tof! Ook op de terugweg vaarden wij met hoge snelheid zo het strand op.

Het was prachtig weer en we hadden het geluk om maar liefst drie walvissen te spotten. Twee mannetjes vochten om de aandacht van één vrouwtje en dat ging er vrij heftig aan toe. Na een tijdje droop de verliezer af en we kunnen wel raden wat de winnaar ging doen 😉 Ik vond het heel bijzonder om te zien want mijn ervaring in Australië was weer totaal anders, maar daar zag ik dan ook bultrugwalvissen en in Zuid-Afrika zuidkapers.

walvissen spotten in zuid-afrikaDé bekendste plek van Zuid-Afrika: Hermanus

Op anderhalf uur rijden van Kaapstad ligt de walvishoofdstad van Zuid-Afrika…het dorp Hermanus. De meeste toeristen komen hier naar toe om walvissen te spotten. Hier zijn echt veel walvissen te vinden en met name de maanden september en november zijn piekmaanden. Het warme water van Hermanus is ideaal voor walvissen en ze komen hier dan ook in grote getale spelen en paren.

Wil je écht iets bijzonders doen en ben je niet bang aangelegd, dan kun je in Hermanus ook gaan kajakken. Met een beetje geluk kom je dan wel héél dichtbij een walvis. Er is een walvismuseum in Hermanus voor de mensen die meer willen leren over deze bijzondere dieren. Wat ook heel handig is dat er Hermanus een walvisomroeper heeft. Jazeker…deze meneer roept door een toeter wanneer de walvissen zich laten zien. Dat scheelt zelf zoeken 😉

Tsitsikamma National Park: één van mijn favoriete natuurparken in Zuid-Afrika

Tsitsikamma National park heeft een bijzonder plekje in mijn hart. Geen idee waarom eigenlijk want toen ik arriveerde, kwam de regen met bakken naar beneden. Op het eerste gezicht niet heel uitnodigend dus. Toch was ik meteen onder de indruk van dit ruige natuurpark. Daags nadien stond de zon gelukkig hoog aan de hemel en kon ik alsnog op ontdekking in dit mooie stukje Zuid-Afrika. O jongens…het is daar zo ontzettend mooi en dat uitzicht vanaf het uitkijkpunt. Briljant!

Ook hier zag ik walvissen…op een grote afstand weliswaar. Dat mocht de pret echter niet drukken. Met een beetje geluk zie je hier dus walvissen en dolfijnen voorbij zwemmen en alleen de omgeving maakt het al een bijzondere ervaring.

walvissen spotten zuid-afrika

Tips om walvissen te fotograferen

Ik weet inmiddels uit ervaring dat het niet meevalt om walvissen te fotograferen op een boot…helemaal niet als je snel last hebt van zeeziekte. Ik heb dan wiebelbenen…niet normaal meer. Dieren zijn ook nog eens totaal onvoorspelbaar en je bent dus afhankelijk van hun gedrag. De volgende tips kunnen van pas komen.

  • Maak gebruik van een zoomobjectief! Kies niet voor een vast objectief want daar heb je echt geen fluit aan, tenzij de walvis pal voor je boot zwemt. Je zal heel snel moeten reageren dus een zoomobjectief is onmisbaar.
  • Kies voor een snelle sluitertijd (minimaal 1/500 of 1/1000). Je wilt geen bewogen foto’s hebben op zee (succes) en daarom kies je voor een snelle sluitertijd zodat je eventuele acties kunt bevriezen.
  • Zorg dat je een snelle burst hebt ingesteld. Best balen wanneer je camera hapert na één opname.
  • Houd je camera altijd gereed (niet in de tas opbergen, tenzij het slecht weer is natuurlijk). Zorg dat je camera correct is ingesteld want daar heb je echt geen zin (of tijd) voor op het moment zelf. Je baalt écht als een stekker wanneer je vecht met de instellingen en jij net een briljant actiemoment hebt gemist.
  • Walvis (of dolfijn) gespot? Probeer het dier te volgen met je camera. Vlak voor ze omhoog komen, zie je een donker silhouet. Houd dan je camera gereed en blijf klikken (burst).
  • Bescherm je apparatuur. Zorg voor tas waar je je spullen veilig in kunt opbergen. Ik heb ook altijd een plastic tas bij me voor extra bescherming.

Natuurlijk is het ook gewoon geluk hebben. Het zijn echt momentopnames en vaak ook lucky shots. Toch kunnen bovenstaande tips van pas komen. Ik heb toch de nodige leuke foto’s kunnen maken. Met name mijn foto’s in Australië waren heel tof omdat ik daar toevallig een walvis vast legde die op dat moment uit het water sprong. Echt een lucky shot want ik was de enige die een goede foto had.

walvissen spotten in zuid-afrika

Mijn eerste ervaring in Australië was magisch, maar de boottour in Zuid-Afrika was ook echt heel gaaf. Dit waren andere walvissen die weer totaal ander gedrag toonden dan bultrugwalvissen. Heel mooi om dat verschil te zien en het feit dat twee mannetjes in de weer waren om een vrouwtje te veroveren, vond ik ook heel bijzonder om te zien. We hebben echt zeker 1 uur van deze drie walvissen mogen genieten dus we hadden ook ruim te tijd om foto’s te maken. Als ik weer de kans krijg, wil ik dit ook een derde keer willen ervaren 🙂 Het blijven prachtige dieren!

Hebben jullie wel eens walvissen gespot?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

walvissen spotten in zuid-afrika

*Dit artikel bevat twee affiliatelinks

You may also like

9 comments

Janet 24 april 2020 - 23:03

Ik heb al walvissen mogen spotten in Australië en Sri Lanka.. en wat was dat machtig zeg! Het zijn zulke prachtige en immense dieren. Ik zou ze graag nog een keer willen zien.

Reply
Jenny 25 april 2020 - 00:17

Jaaaaaa, gaaf! Ik heb ook walvissen gezien in Hermanus, echt heel tof. Voorafgaand aan de boottocht heb ik gedoken met witte haaien – een avontuurlijk dagje.

Reply
DutchieontheRoad 2 mei 2020 - 20:09

Duiken met witte haaien zou ik echt nooit doen! Lijkt me zo ontzettend eng. Als kind zijnde trauma opgelopen van Jaws denk ik 😉

Reply
Linda 26 april 2020 - 17:00

Zo gaaf! wij gingen walvissen spotten in Nieuw-Zeeland en in Amerika en het was zo gaaf. Wat jammer dat je altijd zo zeeziek wordt, dat lijkt me lastig. Heb ik gelukkig zelf weinig last van. Goede fototips! Ik heb eigenlijk nooit echt goede foto’s kunnen maken, er was altijd wel iets niet goed haha. Gelukkig was er in Amerika een fotograaf mee op de boot die geweldige foto’s heeft gemaakt

Reply
Annemarie 27 april 2020 - 18:10

Walvissen spotten is echt zo gaaf… Wij hebben dit in Zuid-Afrika in Hermanus gedaan en echt van heel dichtbij walvissen gezien. Helaas was de zee een beetje ruw (het waaide), waardoor op de terugweg bijna iedereen zeeziek werd.

Reply
DutchieontheRoad 2 mei 2020 - 20:06

Zeeziekte is echt vreselijk…ik weet er alles van. Als de zee te ruw geweest zou zijn, was ik nooit die boot op gegaan. Ik ben namelijk een extreem geval 😉 Gelukkig was het prima te doen.

Reply
Anouk 3 mei 2020 - 03:42

Een geweldige ervaring zeg. Je hebt er mooie foto’s van kunnen maken. En oh, ik word ook zo snel zeeziek… Zo niet leuk. Dat kajakken lijkt me toch wel best spannend, dan kun je wel heel dichtbij komen. Hier in Costa Rica komen twee keer per jaar de bultrugwalvissen voorbij, wij hadden geluk tijdens de tour en zagen een moeder met baby.
Anouk onlangs geplaatst…Waterval Llanos de Cortés, een groene oase in GuanacasteMy Profile

Reply
Cindy 6 mei 2020 - 20:40

Mooie beesten hè? In Canada zag ik ze vanaf de boot, in Zuid Afrika vanaf het strand. Geweldig dat ze zo dicht bij de kust komen. En Tsitsikamma vond ik ook geweldig mooi. Zo mooi hoe de golven daar breken op de rotsen. Toppark!

Reply
Aniek 8 mei 2020 - 20:57

Wat een immense dieren en hoe mooi moet het zijn om ze te zien. Ik kom niet verder dan bruinvissen spotten 🙂
Aniek onlangs geplaatst…Hydro Flask flessen in nog meer frisse kleurenMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.