Walvissen spotten in Australië: één van de mooiste ervaringen ooit

by DutchieontheRoad
4 comments

Australië is natuurlijk een geweldige bestemming en je kunt écht geweldig walvissen spotten in Australië. Walvissen trekken vanuit Antarctica naar het noorden en passeren Australië. Op sommige plekken kun je zelfs walvissen vanaf land spotten! Ik zag walvissen voorbij zwemmen in Byron Bay…zo gaaf. De ultieme ervaring is natuurlijk walvissen spotten op zee. Dit wil je écht een keer meemaken!

Walvissen spotten in Australië

Hervey Bay staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Ik heb echter een tour gedaan vanuit Fraser Island. Walvissen doen zich hier tegoed aan vis en krill en migreren voor de wintermaanden naar warme tropische wateren. Vanaf half juli tot eind oktober kun je hier walvissen spotten. Er zijn geen garanties maar die heb je nooit in het leven.

Wij gingen tijdens de laatste dag van het seizoen en namen dus best een risico. Het bleek echter de beste dag van het seizoen te zijn (volgens de schipper). We zagen meerdere walvissen, waaronder deze moeder met haar kalf. Zij gaven een spectaculaire show weg door vlak langs onze boot te zwemmen en de springen. Er zwom zelfs een walvis onder onze boot. Deze giganten waren slechts enkele meters van de boot verwijderd. De adrenaline gierde door mijn lichaam. Wat was dit gaaf! Mocht je in het juiste seizoen in Hervey Bay zijn, grijp je kans want dit vergeet je nooit meer. Dit is nog steeds een van de mooiste ervaringen ooit!

Waar en wanneer walvissen spotten?

Je kunt echt op heel veel plekken walvissen spotten. Ik heb drie bekende walvisplekken voor jullie op een rijtje gezet.

Sydney

Van mei tot en met begin december kun je walvissen spotten langs de kust van Sydney. In juni en juli is de kans op het zien van bultrugwalvissen het grootst.

Warrnambool

Warrnambool staat bekend om haar whale nursery. Hier worden jaarlijks een tiental kalfjes geboren. Tussen mei en oktober heb je de grootste kans om walvissen te spotten.

Hervey Bay

Hervey Bay is een échte hotspot in Australië als het gaat om walvissen. Bultugwalvissen zijn hartstikke nieuwsgierig en komen heel dicht bij de boten (zoals ik zelf ook heb kunnen ervaren). In augustus zie je hier voornamelijk volwassen walvissen, in september zie je veel families en in oktober moeders met jonge kalfjes.

Walvissen spotten AustraliëZwemmen met walvishaaien: Het kan in West-Australië

Ben jij ook zo’n liefhebber van walvissen en kun je er geen genoeg van krijgen? Bezoek dan Ningaloo Reef in West-Australië. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waar je met walvishaaien kunt zwemmen. Met een beetje geluk zie je zelfs mantaroggen, dolfijnen en schildpadden. Zie je dit wel zitten? Van april t/m juli zwemmen de walvishaaien langs Ningaloo Reef dus zorg dat je tijdens deze periode aanwezig bent.

Walvissen fotograferen: Hoe ga je te werk?

Fotograferen op zee valt niet mee, helemaal niet met mijn zeeziekte. Ik ben al blij als ik de boottrip overleef. Je bent immers bezig met overeind blijven staan en foto’s maken. Dieren zijn ook nog eens totaal onvoorspelbaar. Veel plezier dus! De volgende tips kunnen van pas komen.

  • Maak gebruik van een zoomobjectief! Heel logisch. Kies niet voor een vast objectief want daar heb je echt geen fluit aan. Je zal heel snel moeten reageren dus een zoomobjectief is onmisbaar.
  • Kies voor een snelle sluitertijd (minimaal 1/500 of 1/1000). Je wilt geen bewogen foto’s hebben op zee (succes) en daarom kies je voor een snelle sluitertijd zodat je eventuele acties kunt bevriezen.
  • Zorg dat je een snelle burst hebt ingesteld. Best balen wanneer je camera hapert na één opname.
  • Houd je camera altijd gereed (niet in de tas opbergen, tenzij het slecht weer is natuurlijk). Zorg je camera correct is ingesteld want daar heb je echt geen zin (of tijd) voor op het moment zelf. Je baalt écht als een stekker wanneer je vecht met de instellingen en jij net een briljant actiemoment hebt gemist. Major bummer!
  • Walvis (of dolfijn) gespot? Probeer het dier te volgen met je camera. Vlak voor ze omhoog komen, zie je een donker silhouet. Houd dan je camera gereed en blijf klikken (burst).
  • Bescherm je apparatuur. Zorg voor tas waar je je spullen veilig in kunt opbergen. Ik heb ook altijd een plastic tas bij me voor extra bescherming.
  •  O ja…het is ook gewoon heel veel geluk hebben. Veel plezier en succes 🙂

Hebben jullie ooit walvissen gespot en waar?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

4 comments

Linda 18 maart 2019 - 07:37

Wij hebben walvissen gespot in Nieuw-Zeeland, sperm whales, maar die zijn best saai eerlijk gezegd. In Australië zijn er inderdaad veel plekken om humpbacks te spotten en die wil ik zo graag eens zien, helaas zijn wij er nu is het dus geen walvissen seizoen. Wat een mazzel hadden jullie dat jullie zo’n goede dag hadden:)
Linda onlangs geplaatst…Hobbiton Movieset: op bezoek bij de hobbits in HobbitonMy Profile

Reply
Daphne de Vries 18 maart 2019 - 11:30

Walvissen spotten is inderdaad echt ontzettend gaaf! Ikzelf heb het ook 2x gedaan in Australië. 1x in Sydney (niet zo’n succes, maar 1 walvis die alleen een beetje aan het cruisen was) en 1x bij Jervis Bay (wat geweldig was, veel walvissen die de hele tijd aan het springen waren, zo gaaf!). En wat een geluk hadden jullie op de laatste dag van het seizoen! En dan ook nog dat het volgens de schipper de beste dag van het seizoen was haha!
Daphne de Vries onlangs geplaatst…Karijini National Park: hét park in West-Australië dat je niet mag missenMy Profile

Reply
Aniek 19 maart 2019 - 19:35

Geweldig getimede foto! Walvissen spotten is iets wat ik nog heel graag een keer wil doen. Vele meer dan bruinvissen en zeehonden heb ik nog niet gezien 🙂
Aniek onlangs geplaatst…Leven op de fiets: Hera van WillickMy Profile

Reply
Marcella Molenaar 9 april 2019 - 15:19

Ik heb al wel een aantal keer een walvis-tour gedaan, maar nog nooit walvissen gespot. Wél orka’s en dat vond ik echt magisch! Ik wil tijdens onze reis door Australië – ooit -weer graag zo’n tour doen!
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…5x Mijn favoriete Nationale ParkenMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.