Zomerspecial: Waarom zonbescherming zo belangrijk is

by DutchieontheRoad
10 comments

De zomer is begonnen en we weten het allemaal. Zonnebrand smeren is belangrijk tegen verbranding. Niemand wil immers als een rode tomaat rondlopen met de daarbij behorende pijn. Het valt mij echter op dat er nog steeds heel veel mensen het belangrijk vinden om bruin te worden want zo’n ‘gezond kleurtje’ wil iedereen. Zelfs kinderen betrap ik op de uitspraak ‘ik wil geen zonnebrand want ik wil bruin worden’. Veel mensen smeren hun kinderen 1x daags in voordat ze naar school en that’s it. Zo’n vaart zal het toch niet lopen…we wonen immers in Nederland. Think again! Vandaag vertel ik een heel persoonlijk verhaal en hoop ik jullie te kunnen overtuigen waarom zonbescherming zo belangrijk is.

Waarom zonbescherming zo belangrijk is

Zoals jullie natuurlijk ook wel merken, verandert het klimaat drastisch en worden onze zomers ook steeds warmer en zonniger. Een goede zonberscherming is niet alleen belangrijk tegen verbranding, maar beschermt ook tegen huidkanker. Veel mensen weten namelijk niet dat huidkanker kan ontstaan door verbranding op hele jonge leeftijd. Kinderen die meerdere malen te maken krijgen met zonverbranding, hebben een verhoogd risico op huidkanker. Dit kan zich echter pas op latere leeftijd uiten en mede daardoor is er een enorme stijging van huidkanker onder jongvolwassenen. Twintigers en dertigers die plots vanuit het niets de diagnose huidkanker krijgen omdat ze als kind/tiener zijnde te maken hebben gehad met zonverbranding. Het is echt van groot belang dat we weten waarom zonbescherming zo belangrijk is…en er ook serieus iets mee doen.

Waarom zonbescherming zo belangrijk isNederland staat in de top 3 van West-Europa als het gaat om huidkanker

Nederlanders zijn erg laks als het gaat om zonbescherming want we willen bruin worden. Ook denkt men dat de Nederlandse zon het niet zo goed doet. Nou…wel dus! Ik zal even een paar cijfers/feitjes geven om jullie wakker te schudden.

 1. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.
 2. De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom (ongeveer 70% van alle nieuwe patiënten), plaveiselcelcarcinoom (20%) en melanoom (10%). Daarnaast zijn er nog enkele zeldzame vormen van huidkanker zoals merkelcelcarcinoom.
 3. Jaarlijks krijgen ongeveer 60.000 mensen te maken met huidkanker! Ongeveer 40.000 mensen krijgen te maken met een basaalcarcinoom (de minst kwaadaardige vorm, welke zelden uitzaait). Jaarlijks zijn er bijna 14.000 nieuwe patiënten met een plaveiselcarcinoom en meer dan 7.000 mensen met melanoom. Vooral de laatstgenoemde is erg agressief.
 4. Epidemiologen concluderen dat huidkanker in Nederland epidemische vormen aan neemt. Nederland behoort tot de top 3 (samen met Noorwegen en Zwitserland) als het gaat om nieuwe gevallen van melanoomkanker.  Momenteel krijgt 1 op de 5 mensen te maken met een vorm van huidkanker.

Daar schrikken jullie zeker van? Veel mensen zijn onwetend als het om huidkanker gaat. ‘Ach…dat snijden ze even weg en dan is het toch klaar? Neem maar van mij aan dat dat niet het geval is. Waarom ik aandacht voor dit onderwerp wil? Ik gaf hierboven toch aan dat het een heel persoonlijk verhaal zou zijn. Juist ja…ik werd een paar maanden geleden geconfronteerd met huidkanker.

Waarom zonbescherming zo belangrijk isPersoonlijk verhaal: het monster melanoom

Ik heb lang – héél erg lang – getwijfeld of ik over dit onderwerp zou schrijven. Ik wil namelijk niet zielig zijn, geen aandacht en dit monster zo snel mogelijk vergeten. Gewoon vergeten wat er allemaal gebeurd is en doen alsof het er niet was. Daar schiet ik echter helemaal niets mee op en daar help ik mezelf al helemaal niet mee. In februari gaf ik in Dutchies Diary al aan dat het niet zo goed met mij ging, maar dat ik er niet over wilde praten. Nu weten jullie dus wat er gaande was…ik werd geconfronteerd met huidkanker, melanoom welteverstaan.

Al vanaf kind zijnde heb ik extreem veel moedervlekken, een lichte huid en sproeten. En bedankt oma. Zonverbranding was voor mij eerder regel dan uitzondering. In mijn kinderjaren hadden ze immers nog geen factor 50. Ik roep altijd heel hard dat ik maar twee kleurtjes heb: wit en rood. Mensen roepen dan ook heel mijn leven dat ik meer in de zon moet zitten, er ongezond uit zie, zo bleek ben en ga zo maar even door. Mensen zeg dat aub niet tegen mensen die iets witter zijn dan de gemiddelde medemens. We kunnen zonnen wat we willen, bruin worden we toch niet. Ik  verbrand meteen!

Maar goed…omdat ik in januari een moedervlek niet vertrouwde kwam ik via de huisarts bij de dermatoloog terecht. Een week later lag ik de operatietafel en op 14 februari (leuk Valentijnscadeautje) kreeg ik de diagnose melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Mijn wereld stond even stil en een week later ging ik voor de tweede keer onder het mes. Gelukkig bleek ik ‘slechts’ stadium 1A te hebben en werd ik na de re-excisie schoon verklaard. Gefeliciteerd…u heeft een litteken van 10 centimeter en nu kunt u weer verder met uw leven.

Neem maar van mij aan dat dit toch anders werkt. Ik ben nog steeds dagelijks bang. Bang voor nieuwe melanomen en bang voor uitzaaiingen. Vanwege mijn vele moedervlekken blijf ik de rest van mijn leven onder controle staan en bij twijfel hoef ik maar te bellen en kan ik binnen no-time terecht bij de dermatoloog. Erg fijn maar dat neemt niet weg dat de angst blijft. Ik moet weer vertrouwen krijgen in mijn eigen lichaam en leren leven met het feit dat ik een melanoom had. Dat heeft tijd nodig. Ik begrijp nu wat kanker doet met je hoofd…dat is echt mindfuck!!!

Hoe herken je huidkanker?

Het is erg belangrijk om je moedervlekken/huid regelmatig te checken. Wanneer een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groot. Bij vroege ontdekking is de kans op genezing na de operatie groter dan 95%.

Een melanoom ontstaat meestal vanuit een moedervlek (maar ben ook alert op nieuwe vlekjes/bultjes enz). Een ‘onrustige’ moedervlek kun je herkennen als deze donkerder, dikker, lichter, meer gevlekt of grillig wordt. Ook kan de moedervlek gaan jeuken, bloeden of wordt pijnlijk. Raadpleeg bij deze symptomen de huisarts.

De volgende ABCDE-methode wordt vaak gebruikt om een melanoom te herkennen:

– Asymmetrie: de (moeder)vlek is niet symmetrisch in kleur of vorm
– Border: De (moeder)vlek heeft een onregelmatige grillige rand
– Color: De (moeder)vlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren
– Diameter: De (moeder)vlek heeft een doorsnede van meer dan 6 mm

– Evolving/verandering: De (moeder)vlek jeukt, bloedt of verandert

Sinds een paar maanden heb ik ook een handige app op mijn telefoon staan. SkinVision helpt je om zelf je huid te controleren en gezond te houden. Skinvision beantwoord je vragen, beoordeelt je moedervlekken en geven direct advies. Het spreekt voor zich dat deze app niet 100% betrouwbaar is, maar toch zijn er al heel veel mensen dankzij deze app met een melanoom bij de dermatoloog terecht gekomen. Maak regelmatig foto’s van je moedervlekken en raadpleeg bij twijfel altijd een arts!

Ben of ken je iemand die geconfronteerd is met huidkanker

Ik kan inmiddels uit eigen ervaring zeggen dat er heel erg veel op je afkomt wanneer je de diagnose huidkanker krijgt. Je wereld staat even letterlijk stil? Kanker…ik!? Dat kan niet. Je gaat meteen richting Google en neem maar van mij aan dat je dan helemaal niet vrolijk wordt. Maar goed…het is logisch dat je informatie wilt. Wil je meer weten over melanoom, dan kan ik  Stichting Melanoom van harte aanbevelen. Stichting Melanoom is een kankerpatiëntenvereniging voor mensen met melanoom en oogmelanoom. Zij richten zich op het geven van voorlichting en informatie, scheppen mogelijkheden voor lotgenoten contact en behartigen belangen van mensen met melanoomkanker.

Hoe moet ik mezelf beschermen tegen de zon?

Mijn boodschap is inmiddels wel duidelijk. Jullie weten nu waarom zonbescherming zo belangrijk is. Doe mij een groot plezier en doe er ook wat mee.

 • Vermijd tussen 11.00 en 15.00 uur de zon. De zon is natuurlijk erg fijn maar ook dan geldt…geniet met met mate.
 • Bedek jezelf voldoende tegen de zon (zonnebril, hoofddeksel). Er zijn zelfs kledingmerken die speciale UV-kleding verkopen voor extra bescherming. Voor baby’s/dreumesen/peuters zijn er ook speciale zwempakjes die extra tegen de zon beschermen.
 • Smeer jezelf in met minimaal factor 30 en het liefst om de 2 uur. Vergeet je vooral niet opnieuw in te smeren na het zwemmen of zweten.
 • Weg met die zonnebank! Ook ik heb vroeger wel eens onder de zonnebank gelegen want die dagelijkse opmerkingen over mijn lichte teint kwamen mijn neus uit. Juist ja…dat had ik dus beter niet kunnen doen want ik werd er immers toch niet bruiner van.

Weet wanneer het belangrijk is om je huid te beschermen. Volg de UV-index en gebruik onderstaand schema:

 • Groen: Laag risico. Geen bescherming nodig.
 • Geel: Matig risico. Let op tussen 12 en 15 uur en blijf niet lang onbeschermd in de zon.
 • Oranje: Hoog risico. Bedek je en blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik minstens factor (SPF) 15 voor jezelf en factor (SPF) 30 voor kinderen.
 • Rood: Zeer hoog risico. Bedek je en blijf steeds in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik een hoge beschermingsfactor.

Waarom zonbescherming zo belangrijk isNogmaals waarom zonbescherming zo ontzettend belangrijk is

Ik hoop van harte dat jullie iets aan bovenstaande informatie hebben en ik jullie wakker heb kunnen schudden. Heel eerlijk gezegd was ik een paar maanden geleden helemaal niet plan om dit persoonlijke verhaal met jullie te delen. Waarom uiteindelijk dan toch wel? Het verbaasde mij serieus hoe makkelijk sommige mensen over huidkanker denken en hoe laks mensen zijn als het gaat om zonbescherming. Ook mensen uit mijn directe omgeving zijn nog steeds van mening dat het niet nodig is om jezelf in Nederland in te smeren. Ze halen laconiek hun schouders op met een blik van ‘dat overkomt mij toch niet’. Dat dacht ik dus ook…terwijl ik mezelf wel insmeerde en ook amper in de zon kwam. Waarschijnlijk is de zonschade uit mijn jongere jaren de oorzaak geweest.

Dit kan jullie dus ook overkomen…in Nederland maar ook tijdens het vele reizen. Ik ben immers net zoals vele lezers dol op zonnige bestemmingen in Azië, Afrika, Oceanië, Amerika of Europa. Als het maar lekker weer is toch? De zon is nooit mijn beste vriend geweest, maar tegenwoordig ben ik extra alert. Niet alleen tijdens een zonvakantie is zonbescherming erg belangrijk, maar vergeet ook vooral de wintersport niet. Ook dan is het erg belangrijk om je goed te beschermen.

Ik hoop dat ik jullie duidelijk heb kunnen maken waarom zonbescherming zo belangrijk is.

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

waarom zonbescherming zo belangrijk is

*Een aantal foto’s zijn afkomstig van Pixabay en Pxhere en zijn gelabeld voor hergebruik

You may also like

10 comments

Manon Ruitenberg 22 juli 2019 - 08:54

Lijkt me vreselijk dat er huidkanker bij je wordt geconstateerd. Gelukkig was je er op tijd bij. Goed dat je er over schrijft. Ik word zelf ook niet snel bruin en heb een gevoelige huid. Dus ik smeer me lekker in met factor 50 en zit heerlijk in de schaduw. Dan maar niet bruin. En dan vraagt iedereen waarom zit je niet lekker in de zon….. omdat dit niet goed voor me is. Owja ik ben er achter gekomen dat je zonnebrandcreme maar 1 seizoen kan bewaren… dus ik moet wel even nieuwe flesjes kopen…
Manon Ruitenberg onlangs geplaatst…By: Paul sr.My Profile

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2019 - 11:37

Je kunt zonnebrandcrème inderdaad maar één seizoen bewaren. Dat wist ik eerst ook niet en ik deed vervolgens dus meerdere seizoen met een fles. Niet zo handig.

Reply
Maaik 22 juli 2019 - 11:39

Wow wat een schokkende cijfers zeg. Meer smeren voortaan…

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2019 - 11:38

Die cijfers zijn inderdaad schokkend! Dat wist ik eerst ook niet dus…smeren, smeren, smeren.

Reply
Yvonne van der Laan 22 juli 2019 - 15:33

Jeetje, dat is schrikken Kelly! Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ik ben het helemaal met je eens dat mensen er te laks mee omgaan. Onze kinderen dragen altijd dunne maar bedekkende kleding, zodat ze niet verbranden en zoveel mogelijk beschermd zijn tegen de zon, want juist de kinderhuid is kwetsbaar en nu verbranden kan later ook kanker veroorzaken. Geen dingen om licht over te denken. En wat betreft je angst… hopelijk wordt dat met de tijd wat minder weer! Sterkte!!

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2019 - 11:39

Het was inderdaad erg schrikken! Gelukkig zijn jullie wel op de hoogte dat kinderen goed beschermd moeten worden en dat verbranden op latere leeftijd huidkanker kan veroorzaken. Wij zijn ook extra alert bij mijn kleine nichtje aangezien zij ook een erg blanke huid heeft. We willen niet dat de geschiedenis zich gaat herhalen.

Reply
Linda 23 juli 2019 - 11:08

Wat goed dat je dit deelt en wat ontzettend heftig zeg. Ik ben zelf ook enorm bleek en ook echt wel vaak rood. Insmeren vergeet ik wel eens in Nederland, in het buitenland heb ik altijd factor 50. Goed dat je mensen hier nog meer bewust van maakt, mijn opa heeft het ook gehad en het is niet niks. Je blijft bang dat het terugkomt. Sterkte!

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2019 - 11:41

Dank je Linda. Ik smeer tegenwoordig ook met factor 50 (voorheen met 30). Vroeger smeerde ik mezelf ook niet altijd in in Nederland, maar nu doe ik dat standaard als ik ‘s morgens opsta. Zonnebrandcrème is mijn nieuwe dagverzorgzing 😉

Reply
Verbeterhaar 25 juli 2019 - 14:09

Dankjewel voor het schrijven van deze blog! Zonnebescherming wordt zo vaak nog onderschat! Hetzelfde geldt voor haarverzorging tijdens de zomermaanden. Misschien niet zo gevaarlijk voor de gezondheid, maar de conditie van je haar kan zo erg aangetast worden door de zon en het water uit de zee en zwembad. Heel erg veel sterkte en bedankt voor het delen van waar je op moet letten!

X Lisanne

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2019 - 11:43

Zonbescherming wordt inderdaad nog door veel mensen onderschat. De wens om een bruin kleurtje te krijgen is gewoonweg te groot voor veel mensen. Haarverzorging doe ik eerlijk gezegd te ook weinig aan, maar tijdens de zomermaanden merk ik ook dat mijn haar lichter wordt (terwijl ik al rossig ben).

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.