Waarom een groepsreis? Weg vooroordelen! Dit zijn de voordelen.

by DutchieontheRoad
2 comments

Groepsreizen…you love it or you hate it. Er zijn veel vooroordelen over groepsreizen, maar is dat eigenlijk wel terecht? Groepsreizen zijn niet avontuurlijk, je hebt geen vrije tijd, er reizen veel oude mensen mee en je wandelt achter een gids met die gevreesde stok. Geloof mij nou maar, niets is minder waar. Die vooroordelen zijn echt achterhaald. Waarom een groepsreis? Ik geef jullie 5 redenen waarom ik voor een groepsreis kies.

Waarom een groepsreis? Omdat het leuk is!

Ik kom er heel eerlijk voor uit; ik reis geregeld met een groepsreis. Klaar. Punt. De ‘echte reiziger’ of ‘echte backpacker’ vindt een groepsreis tenenkrommend, maar wat is een ‘echte reiziger of backpacker’? Als ik ergens een hekel aan heb, dan zijn het hokjes. Mensen in hokjes plaatsen. Serieus…wie dat ooit bedacht heeft!! Afschaffen die handel.

Ik reis ook wel eens zelfstandig…flashpacken zal ik het maar even noemen (weer zo’n hokje 😉 ) want écht backpacken is voor mij niet (meer) weggelegd. Als dertig plusser voel ik mij niet thuis tussen de zuipende backpackers die kruipend door het hostel gaan. Niet mijn ding.

Ik kan prima alleen reizen hoor…geen probleem. Toch zijn er bepaalde bestemmingen waar ik liever met een groepsreis naar toe ga. Ik vind sommige bestemmingen gewoon niet prettig om alleen rond te reizen. Ook Zuidelijk-Afrika deed ik georganiseerd, terwijl er toen een vriendin meeging. We zagen het niet zitten om als twee vrouwen in een huurauto door Namibië en Botswana te rijden. We kozen heel bewust voor een groepsreis en was de leukste reis (en groep) ooit. Tijd om die vooroordelen overboord te gooien 😉

waarom groepsreizenWeg vooroordelen

Groepsreizen zijn niet avontuurlijk

ONZIN! Er zijn meer dan voldoende groepsreizen die écht avontuurlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan reizen naar Nepal met diverse zware trekkingen, safarireizen waar je tussen de wilde dieren kampeert en ga zo nog maar even door. Veel groepsreizen worden tegenwoordig bewust avontuurlijk gemaakt omdat er veel vraag naar is. De groepsreizen die ik gemaakt heb, zijn avontuurlijker dan de reizen die ik zelfstandig ondernomen heb.

Je hebt geen vrije tijd

Ook onzin! Natuurlijk zijn er reizen waar je minder vrije tijd hebt (Afrika bijvoorbeeld) maar er zijn voldoende groepsreizen waar je echt voldoende vrije tijd hebt. Mijn eerste kennismaking met Azië was een groepsreis naar Vietnam. Die reisbegeleidster snapte ons helemaal. Op de plaats van bestemming gaf zij ons de nodige informatie, hotspots enz en verder mochten we onze dagen zelf invullen. Soms zagen we haar twee dagen niet en als we haar wel nodig hadden voor iets, konden we contact met haar opnemen. Ideaal. Lees het programma van de desbetreffende reis goed door en kijk of er voldoende optionele mogelijkheden en vrije dagen zijn.

Er reizen alleen oude mensen met een groepsreis

Dit slaat helemaal nergens op. Natuurlijk zijn er ook wel eens oudere mensen, maar neem maar van mij aan dat deze nog erg jong van geest zijn. Ik ben wel eens ingehaald door een 65+ tijdens een pittige beklimming, haha. Zo gênant  Bij veel reisorganisaties kun je bij een reis zien wat de groepssamenstelling is. Ik kijk altijd of er meerdere leeftijdsgenoten zijn want dit vind ik wel belangrijk. Als er alleen maar 56+ zijn, zal ik een andere reis kiezen. Dit is een persoonlijke keus. Er reizen zelfs veel twintigjarigen met een groepsreis. Vooral alleenreizende vrouwen kiezen regelmatig voor een groepsreis. Ze willen toch op vakantie, maar liever niet alleen. Een groepsreis is dan ideaal. Overigens heb ik ook voldoende jonge stellen gezien tijdens een groepsreis. De reden: gewoon voor de gezelligheid.

Je wandelt de hele dag achter zo’n stomme gids met een stok

Ik moet de eerste nog tegenkomen en als ik er eentje tref, zou ik heel snel zeggen dat die aanwijsstok weg moet 😉 Een gids is geen reisbegeleider! Dergelijke gidsen zie je in China met een stomme stok lopen. Vreselijk…ik ben er allergisch voor. No way dat ik achter zo’n ding loop. Dus…nee, je loopt niet de hele dag achter een stok aan.

Singles reizen zijn datingvakanties

O ja…nog een heel bekend vooroordeel. Single reizen zijn datingvakanties. Slaat ook nergens op want dat is helemaal niet het geval. Natuurlijk zal er wel eens iets ontstaan (ik heb het nog niet gezien of meegemaakt) maar single reizen zijn gewoon bedoeld voor alleenreizenden die liever niet alleen reizen. Niet meer…niet minder. Er zijn ook mensen die met een single reis meegaan, terwijl ze gewoon een relatie hebben. Sommige mensen willen namelijk ook wel eens alleen op vakantie. Ja…echt waar. Ik heb groepsrondreizen gedaan en ook wel een een single reis, maar dit had dan puur met de groepssamenstelling te maken en niet omdat ik wanhopig op zoek was naar een prins op een wit paard 😉

Waarom groepsreizenVoordelen van een groepsreis

#1 Je ziet  veel in korte tijd

Ik ben heel slecht in slow travel! Ik wil altijd veel zien in een korte tijd. Dan ben je bij een groepsreis aan het juiste adres, haha. Vervoer en accommodatie zijn geregeld dus daar hoef ik mij geen zorgen over te maken. Over het algemeen zie je de belangrijkste highlights van een bestemming dus die kun je ook van je bucketlist afstrepen. De reizen zijn zo in elkaar gezet dat je in een korte periode veel ziet en veel kunt ondernemen. Met een drukke baan vind ik het prettig dat ik niet alles zelf hoef uit te zoeken. Begrijp me niet verkeerd hoor…ik ben dol op vakantievoorbereidingen, maar soms vind ik het ook prettig om het uit handen te geven. Des te meer tijd heb ik over om mezelf in te lezen over leuke hotspots en activiteiten ter plaatse.

#2 Een groepsreis kan écht heel gezellig zijn

Mensen die nog nooit met een groepsreis gereisd hebben, zijn vooral héél erg bang dat ze een vreselijke groep treffen. Ik heb de nodige groepsreizen gemaakt en slechts één keer heb ik een minder leuke groep getroffen. Over het algemeen heb ik altijd nog hele leuke groepen gehad. Het ligt ook aan jezelf. Als jij geen zin hebt om met andere mensen om te gaan, gaat het ook niet werken. Je moet er wel voor openstaan.

Drie jaar geleden was ik in mijn uppie in Thailand, een prima bestemming om alleen te reizen. De contacten die ik legde waren echter heel vluchtig. Je zegt waar je vandaan komt, wat je plannen zijn, waar je geweest bent en dat was het ongeveer. Verder naar de volgende bestemming en daar begint het riedeltje weer opnieuw. Ook in Australië had ik die ervaring. Bij een groepsreis gaan de contacten gewoon dieper. Je kunt ervaringen uitwisselen, ‘s avonds gezellig eten, een spelletje spelen en de kans op nieuwe vriendschappen is aanwezig. Tijdens mijn groepsreis door China leerde ik twee vrouwen kennen, met wie ik inmiddels goed bevriend ben. Met één ben ik nog twee keer op vakantie gegaan. Super gezellig 🙂 Twee groepsreizen (China en Zuidelijk-Afrika) waren zo gezellig dat we nog langer hadden willen reizen met z’n allen. Er waren totaal geen irritaties en naarmate de vakantie vorderde…des te gezelliger het werd. Zo kan het dus ook.

#3 Lokale gidsen hebben erg veel kennis

Soms heb je een Nederlandse reisbegeleider, soms een lokale reisbegeleider en soms zelfs beiden. Vooral lokale reisbegeleiders hebben erg veel kennis over de plaats van bestemming, de geschiedenis en ga zo nog maar even door. Soms tref je heuse verhalenvertellers en dat zijn de beste 🙂 Ook met Nederlandse reisbegeleiders heb ik goede ervaringen want zij weten natuurlijk hoe Nederlanders in elkaar zitten en zijn gewoon lekker direct. Plaatselijke gidsen willen er vaak omheen draaien en dat is soms verwarrend.

#4 Er worden veel gave activiteiten aangeboden

Tijdens een groepsreis worden er over het algemeen diverse activiteiten aangeboden. Vaak ook activiteiten die je zelf niet snel zult ondernemen…althans niet alleen. Denk aan activiteiten zoals skydiven, bungeejumping, raften, ziplinen, quadbiken, helikoptervluchten, paardrijden, (meerdaagse) hikes enz. Samen een activiteit ondernemen is dan toch leuker dan in je uppie. Kun je meteen dat gave moment samen beleven.

Tip van Kelly: Kies voor een groepsreis met voldoende optionele mogelijkheden! Er zijn namelijk groepsreizen waar veel activiteiten verplicht zijn en waar je serieus 24/7 met elkaar optrekt. Dat zijn reizen die ik over het algemeen links laat liggen. Ik heb een persoonlijke voorkeur voor groepsreizen met voldoende eigen tijd en de mogelijkheid om (ter plaatse) losse excursies te boeken. Dit geeft je namelijk een stukje ruimte om zelf op pad te gaan of om juist even tijd voor jezelf te nemen. Ik ben graag onder de mensen, maar soms heb ik ook echt even ‘me-time’ nodig. Bij een flexibele reis heb je de mogelijkheid om geregeld je eigen plan te trekken. Ideaal.

Houd er overigens wel rekening mee dat georganiseerde reizen door Afrika minder flexibiliteit bieden, maar dat is een keus die je zelf maakt. Je hebt op een campsite in Afrika (in een wildpark) nou eenmaal niet de mogelijkheid om zelf aan de wandel te gaan 😉

#5 Alleenreizenden hebben geen last van diverse toeslagen OMDAT je alleen bent

Een doorn in het oog van vele alleenreizenden; de toeslag die je betaalt omdat je alleen bent. Het kan een duur grapje zijn om alleen in een hotel te verblijven, vooral in westerse landen. Niet goed voor je portemonnee. Ga dan in een hostel slapen, zullen de jongere mensen roepen. Leuk als je in de twintig bent, maar ik heb daar niet altijd behoefte aan. Een vriendin van mijn moeder gaat altijd alleen op reis want haar man geeft niets om vakantie. Zij geniet daar echter wel heel erg van, maar dat betekent wel dat zij erg veel betaalt voor een kamer alleen. In Europa moet ik ook écht zoeken naar betaalbare accommodaties. Dat valt niet mee.

Bij een groepsreis kun je er echter voor kiezen om een kamer te delen met iemand van hetzelfde geslacht. Geen extra kosten en dat scheelt al snel honderden euro’s. Ik heb in het verleden geregeld een kamer met iemand gedeeld en vond dat een fijne en betaalbare optie. Wil je toch een kamer alleen, kun je altijd nog een extra toeslag betalen.

Waarom groepsreizenMet welke reisorganisatie heb ik ervaring?

De ene reisorganisatie is natuurlijk de andere niet. Ik heb met de volgende Nederlandse reisorganisaties ervaring:

Sawadee

Persoonlijk mijn favoriete reisorganisatie 🙂 Sawadee organiseert avontuurlijke groepsrondreizen in alle continenten. De groepen zijn niet al te groot (max. 20), ze werken veel met lokale organisaties, houden rekening met duurzaamheid en qua organisatie is het gewoon top. Sawadee biedt groepsreizen, single reizen en familiereizen aan. Ook worden er internationale reizen aangeboden.

Baobab

Ik heb in een ver verleden één keer met Baobab gereisd, maar tegenwoordig valt dat ook onder Sawadee. Een pot nat dus 😉

Shoestring

Vorig jaar ging ik voor het eerst met Shoestring op pad. Shoestring biedt avontuurlijke rondreizen aan (max. 24 personen) die over het algemeen scherper geprijsd zijn dan bij andere reisorganisaties. Dit zie je overigens wel terug in de accommodaties want die vond ik persoonlijk soberder dan bij andere organisaties. Ook de kosten ter plaatse waren hoger dus uiteindelijk maakt het niet heel veel uit. Shoestring staat wel bekend om een ‘wat jonger publiek’ maar dit hoeft uiteraard niet. Ook werken ze volgens mij altijd met lokale reisbegeleiders wat natuurlijk goed is voor de lokale werkgelegenheid 🙂 Shoestring biedt groepsreizen, single reizen en individuele reizen aan.

Internationale reisorganisaties

Je hoeft natuurlijk niet altijd op pad te gaan met een Nederlandse reisorganisatie. In het verleden heb ik ook twee keer met een internationale organisatie gereisd. Ook dit was prima geregeld en het is natuurlijk heel erg goed voor je Engels. Toch kies ik tegenwoordig altijd voor een Nederlandse organisatie. Waarom? Internationale reisorganisaties zijn gewoon duurder…flink duurder. Ze bieden pakketreizen aan zonder vlucht en daardoor lopen de kosten erg hoog op. Het verschil is gewoon te groot voor mijn portemonnee. Ook vind ik persoonlijk dat Nederlandse reisorganisaties een rustiger reistempo hebben en de groepen zijn kleiner.

Er zijn in Nederland erg veel reisorganisaties die groepsreizen aanbieden. Denk aan Djoser, Koning Aap, SNP, Fox, Kras, Mambo, No Sun en ga zo nog maar even door. De keuze is reuze. Je hebt tegenwoordig ook organisaties die bouwpakketten aanbiede. Ideaal, maar wel alleen weggelegd voor stellen want als alleenreizende betaal je namelijk dan het dubbele. Voor mij niet interessant.

Waarom groepsreizenZijn er ook nadelen?

Is een groepsreis altijd rozengeur en maneschijn met? Natuurlijk niet. Er kleven ook nadelen aan. Wil je langer blijven op een bestemming? Helaas pindakaas. Afwijken van de route gaat niet, je kunt je eigen accommodaties niet uitzoeken en je hebt natuurlijk minder vrije tijd dan wanneer je zelfstandig op reis gaat. Toch reis ik graag met een groepsreis omdat ik het nou eenmaal gezellig vind. Momenteel reis ik twee weken door Marokko…met een groepsreis!

Zijn jullie wel eens met een groepsreis op pad geweest of hebben jullie dat wel eens overwogen?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

*PS: dit is geen promotie voor Nederlandse reisorganisaties. Dit artikel is geen samenwerking maar betreft mijn eigen mening.

You may also like

2 comments

Marie de Jonge 11 juli 2019 - 16:55

Ik was vroeger ook geen grote fan van groepsreizen, maar tegenwoordig vind ik deze erg leuk. Je leert altijd nieuwe mensen kennen en stapt uit je comfortzone. Ook kan je kiezen voor een groepsreis voor leeftijdsgenoten. Zoveel opties en er past er altijd wel een bij jou.

Reply
Monique 16 mei 2022 - 20:51

Ik weet het gewoon niet meer. Ik ben 5x met Shoestring geweest tot volle tevredenheid omdat we maar met 4á6 personen reisde naar India en Nepal en de reisleiders ons veel vrije tijd gaven. Super gaaf gewoon. Toch met elkaar maar veel ruimte om zelf te gaan.
Een paar maanden geleden met Djoser ( die van veel individuele eigen tijd) naar Jordanie geweest en dat heb ik vreselijk gevonden.De reis was prachtig maar de reisleider vroeg net na de landing erg veel geld bij hem in te leveren voor van alles en nog wat en er werd verwacht dat we de hele reis achter hem aan sjokte met 20 man. Waar ik bij Shoestring zelf een kaartje kon kopen voor de Taj Mahal, moesten we nu verplicht in de groep Petra bezoeken overdag. Ook waar we (duur) gingen eten besliste de reisleider. Ik heb zoveel moeite moeten doen om af en toe er alleen op uit te kunnen gaan en dat waren geen ingewikkelde dingen hoor. Nooit meer

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.