Vulkanen en watervallen bezoeken op IJsland

by DutchieontheRoad
8 comments

CNN en BBC zijn op de televisie ver te zoeken dus doe ik een poging iets van het IJslandse nieuws mee te krijgen. Al zappend zie ik een vulkaanuitbarsting voorbij komen. Het zal toch niet…!!?? Aangezien het IJslands mij niet zo ligt haal ik mijn schouders op, zet de televisie uit en kruip in mijn bed. Als mijn wekker gaat bedenk ik me dat ik vandaag vulkanen en watervallen ga bezoeken. Vandaag ga ik onder andere naar Eyjafjallajokull. Na het ontbijt blijkt dat die vulkanendag wel erg letterlijk is. De vulkaanuitbarsting van de televisie is helaas werkelijkheid want Grimsvôth heeft de hik gekregen, een flinke hik welteverstaan.

Eenmaal onderweg blijkt dat de vulkaanuitbarsting erger is dan die van vorig jaar en dat er een grote kans is dat ik overmorgen niet kan vliegen. Tja, shit happens! In gedachte zie ik mezelf mijn baas al bellen met de mededeling dat er niets anders op zit nog een aantal dagen extra vakantie te vieren in IJsland. Tja, erg vervelend allemaal. Sorry baas, ik kan er ook niets aan doen…overmacht! Vandaag reis ik naar het oosten, richting vulkaanuitbarsting.

Vulkanen en watervallen bezoeken op IJsland: Eyjafjallajokul vulkaan

Via Eyrarbakki arriveer ik bij de vulkaan met die onmogelijke naam, Eyjafjallajokul (Aye-ya fyah-dla jow-kudl). Menig nieuwslezer (wie niet) heeft deze vulkaan in 2010 vervloekt, zich afvragend waarom er in hemelsnaam niet een vulkaan uit kon barsten met een makkelijkere naam. Jan de Hoop & Co zal menige uren spraaktherapie hebben gehad in de hoop deze naam enigszins fatsoenlijk over de lippen te krijgen tijdens het nieuws. De uitspraak van deze vulkaan haalde net zo vaak het nieuws dan al die duizenden gestrande reizigers. Na vele mislukte pogingen, waarbij menig nieuwslezer een zenuwinzinking nabij was kwam daar de redding, E15 (15 letters beginnend met een E). Probleem opgelost! Ik heb deze week ook al meerdere pogingen gedaan maar kom nog steeds niet verder dan Ejafjallalalalalala…

De vulkaan is helaas niet heel goed zichtbaar dus maak ik er maar snel een foto van onder het motto van: check.

Eyjafjallajokul

Seljalandfoss waterval

Gelukkig heb ik vandaag meer op het programma staan dan alleen vulkanen. Het is tijd voor meer watervallen want ook daar staat IJsland om bekend. Seljalandsfoss is een van de meest beroemde watervallen van IJsland. Deze waterval is ongeveer 60 meter hoog en een plaatje om te zien, vooral als er ook een regenboog zichtbaar is. Je kunt zelfs achter de waterval door lopen, maar voorzichtigheid is wel gewenst want je wilt hier niet onderuit gaan. Houd rekening met een nat pak maar dan heb je ook wel achter een waterval gelopen 🙂

Ik bezocht IJsland in mei en daarom was het erg rustig. In de zomermaanden kan het echter behoorlijk druk zijn bij de bekende watervallen. Het is dan een optie om de watervallen ’s avonds te bezoeken. In de zomer is het zo goed als de hele nacht licht, waardoor je tot diep in de nacht toeristische highlights kunt bezoeken. Een groot voordeel is dat dagjesmensen en groepsreizigers dan alweer vertrokken zijn en je de waterval helemaal voor jezelf hebt. Dat is nog eens luxe 🙂

Seljalandsfoss

Skogafoss waterval

Skogafoss is met een breedte van 25 meter en een hoogte van 60 meter één van de grootste watervallen in het land. Op zonnige dagen is hier vaak een enkele of dubbele regenboog zichtbaar. Volgens een legende heeft de kolonist Þrasi Þórólfsson achter de Skógafoss waterval een kist met goud verborgen. Vele zoekpogingen hebben tot nu toe niets opgeleverd maar wie weet…

Aan de oostkant van de waterval kun je via een trap naar boven klimmen. Je hebt hier een geweldig uitzicht op de IJslandse kustlijn en de waterval. Vanaf dit punt loopt er ook een wandelpad langs de rivier naar Þórsmörk en Landmannalaugar. Deze wandeling is niet aan te raden voor onervaren wandelaars en mensen met hoogtevrees. Er zijn echter ook kortere wandelingen mogelijk voor minder ervaren wandelaars.

Wil je meer lezen over de hoogtepunten van IJsland? Lees dan vooral mijn artikel wat je allemaal kunt zien en doen in slechts één week.

Skogafoss

Sólheimajökull gletsjer

Sólheimajökull is een uitloper van de Mýrdalsjökull, de 4e grootste gletsjer van IJsland. Deze gletsjer ligt in het zuiden van IJsland, op een half uurtje rijden van het kleine dorp Vik. De gletsjer is een uitloper van de grote Mýrdalsjökull. De rand van de gletsjer is via een onverharde weg te bereiken.

Je kunt hier zelfs een gletsjerwandeling maken. Gewapend met een helm, stijgijzers en een pikhouweel ga je onder leiding van een ervaren gids de gletsjer op. Hoe gaaf is dat! Ik had me serieus al voorbereid op een dergelijke wandeling maar ter plaatse bleek dat het niet mogelijk was. Er was haast geen zicht wegens de vulkaanuitbarsting. Serieus…ik baalde als een stekker want ik had écht heel graag deze wandeling willen maken.

IMG_3804logo

Het kustplaatsje Vik

Eindstation van deze dag is het kustplaatsje Vik. Ik kijk al dagen uit naar Vik want hier zouden de bekende papegaaienduikers zitten. Deze geweldige vogels wil ik uiteraard heel graag op de gevoelige plaat vastleggen.

Terwijl ik met een vreugdedansje de bus uit wil huppelen, word ik tegen gehouden door onze buschauffeur. “Don’t go outside without a mask”. Pardon!? Ik krijg een afzichtelijk zusters maskertje toegeworpen en ik ben serieus verplicht om dat ding op te zetten. Een vreemdere strandoutfit kan ik me niet indenken en achteraf ben ik nog vergeten om er een foto van te maken. Terwijl ik me op mijn paasbest verkleed, stap ik de bus uit zie hoe ontzettend mistig het buiten is. Mijn ogen beginnen te prikken, ik krijg een benauwd gevoel en mijn keel begint te prikkelen. Het is echt menens hier.

Ik zie geen hand voor ogen en na dertig minuten geven we het op. Er is geen papegaaienduiker te bekennen ondanks dat het wel het goede seizoen is. Het koude weer en de vulkaanuitbarsting gooien letterlijk roet in het water. De wegen na Vik zijn helaas afgesloten dus zijn we verplicht om eerder terug te keren naar Reykjavik. Ik had me deze dag iets anders voorgesteld maar het is niet anders. Overmacht.

Vik, IJsland

Terwijl we terug rijden klaart het gelukkig op en eenmaal terug ziet het er helder uit in Reykjavik. Ik heb goede hoop dat ik misschien toch overmorgen kan vliegen maar gedurende de avond zie ik de aswolk Reykjavik naderen. Misschien toch alvast mijn baas bellen? Ondanks het slechte weer vond ik het toch tof om deze vulkanen en watervallen te bezoeken. Maar ik ga zeker een keer terug en hopelijk tref ik dan beter weer.

Zouden jullie ook wel eens vulkanen en watervallen willen bezoeken op IJsland? (zonder vulkaanuitbarsting uiteraard 😉 )

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

8 comments

Yvonne 24 april 2016 - 21:28

IJsland lijkt me echt prachtig, maar als je daar dan bent dan wil je toch liever dat die vulkanen zich een beetje gedeisd houden. Haha en als er dan 1 uitbarst idd het liefst 1 met een uitspreekbare naam. Leuk stuk!
Yvonne onlangs geplaatst…de Ardèche met escape optieMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 25 april 2016 - 19:58

Die vulkaanuitbarsting had ik inderdaad niet besteld, haha. Ach ja, kan ik dat ook weer afstrepen 😉 .

Reply
Carolien | Dream the World 25 april 2016 - 22:06

En hoe is het nog adgelopen? 😉 wow die eerste foto vind ik supermooi met die paarden! Wel beetje balen van die vulkaan…reden om nog eens terug te gaan?
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Wildlife roadsigns spannende ontmoetingen onderwegMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 april 2016 - 11:41

Zeker een reden om nog eens terug te gaan. Hoe het is afgelopen? Ik had mazzel want ik zat op het eerste vliegtuig richting Nederland. Tot op het laatste moment spannend gebleven maar uiteindelijk kon ik toch richting Nederland 🙂

Reply
Aniek 27 april 2016 - 09:34

Wat jammer dat je ook de tocht over de gletsjer niet hebt kunnen maken. Heb je wel een reden om weer eens terug te gaan . 🙂
Aniek onlangs geplaatst…Costa degli Dei, CalabriaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 27 april 2016 - 11:42

Ja, daar baalde ik ook van. In gedachte stond ik al helemaal klaar in de stijgijzers, haha.

Reply
Jenny - ikreis.net 29 april 2016 - 08:01

Het zuiden van IJsland is zo mooi! Ik was er in de winter en ik zou graag nog een teruggaan in een ander seizoen.

Reply
DutchieontheRoad 29 april 2016 - 19:52

En ik zou graag eens in de winter gaan, haha 🙂 lijkt me ook heel bijzonder

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.