Vrouw op reis: 6 redenen om alleen te reizen

by DutchieontheRoad
15 comments

Vrouw alleen op reis…waarom zou je dat doen? De reacties in mijn omgeving zijn niet mals als het gaat om reizen als vrouw zijnde alleen. Iedereen ziet honderden beren op de weg. Woorden als gevaarlijk, eng, stoer en dapper vliegen om mijn oren. Blijkbaar mag je als vrouw zijnde nog steeds niet alleen op pad. Men verwacht dat ik braaf met een partner op reis ga – die ik overigens niet heb – of met een groepsreis. Groepsreizen kunnen erg gezellig zijn, maar dat neemt niet weg dat je ook prima alleen kunt reizen. Overigens krijg ik ook de nodige reacties als ik alleen met een groepsreis op pad ga. Ook dat vinden veel mensen nog steeds vreemd. Het is ook nooit goed. Waarom zou je in hemelsnaam met een groep vreemde mensen op reis gaan?

Al met al zijn er nog steeds heel veel vooroordelen over alleen reizen, ondanks het feit dat er steeds meer alleenstaanden zijn. Newsflash: ik kom ook regelmatig vrouwen tegen die wel een relatie hebben, maar nog steeds graag alleen op pad gaan. Applaus voor alle zelfstandige vrouwen! Het is 2019 mensen! Vandaag is het tijd om alle vooroordelen van tafel te vegen. Ik geef jullie zes redenen om alleen op reis te gaan.

#1 Eigen keuzes maken: vrijheid blijheid!

Met stip op nummer 1! Je kunt geheel je eigen keuzes maken. I love it! Alleen al de voorpret vind ik heerlijk. Ik beslis waar ik naar toe ga, wanneer, hoe en wat. Ik hoef serieus met niemand rekening te houden. Hoe ideaal is dat!? Normaliter ben ik heel slecht in keuzes maken. Lang leve de eeuwige twijfelaar 😉 Als ik alleen op reis ga, beslis ik alles alleen. Wat een geweldige training voor Kelly 😉

Alleen op resi

#2 Je wordt zelfstandiger en flexibeler: hoezo stress??

Tja, niet alles gaat over rozen. Ondanks mijn perfectionisme – nooit geen last van, ahum – wil het bij mij ook wel eens misgaan. Je kunt immers niet alles plannen. Zo werd ik in Thailand onverwacht uit de bus gezet, om vervolgens anderhalf uur te moeten wachten op de volgende bus…zonder enige uitleg. What the…!? Geen idee waarom, maar het was nou eenmaal zo. Ook had ik urenlange vertraging met de nachttrein waardoor ik mijn aansluiting miste en ander vervoer moest regelen naar mijn volgende bestemming. Ik verdwaalde in Ayutthaya, had medische problemen in Chiang Mai, liep een voedselvergiftiging op in Jordanië, ben ontelbare keren ziek geweest op de boot, heb de meest smerige toiletten ter wereld gezien en ga zo maar even door. Tja, die dingen gebeuren. Schouders ophalen en doorgaan.

Bovenstaande klinkt misschien wat dramatisch, maar de ervaring die je opdoet is onbetaalbaar! Reizen is het mooiste ter wereld, maar soms zit het ook wel eens tegen, haha. Het maakt je in ieder geval wel flexibeler en stressbestendig. Hoe handig is dat in een land als Nederland. Flexibel en stressbestendig…staat erg goed op je CV 😉

#3 Je wordt socialer: hallo nieuwe vrienden!

Maar dan ben je constant alleen!? Uhhh…nee hoor. Als ik alleen op reis kan, kan iedereen het. Ik ben van nature een rustig en introvert persoon, maar op reis ben ik veel socialer dan in Nederland. Iets met vrijheid en blijheid Je moet natuurlijk wel openstaan voor nieuwe contacten. De mensen komen niet vanzelf naar je toe. Heb je geen behoefte aan contact? Ook prima! Het is immers jouw keuze (zie nummer 1…eigen keuzes maken). Geloof me…je bent echt niet alleen. Ik heb nog steeds contact met mensen die ik op reis heb leren kennen en ben zelfs twee keer op reis geweest met iemand die ik heb leren kennen in China. Hartstikke leuk toch!

Alleen op reis

#4 Je leert eindelijk onderhandelen

Over het algemeen vinden vrouwen het niet fijn om te onderhandelen. Dat is toch vaak meer een ‘mannending’. Mijn favoriete hobby is het ook niet. Plak gewoon overal een prijskaartje op en klaar is kees. Zo werkt dat natuurlijk niet wanneer je Europa achter je laat. Als je niet overal teveel voor wil betalen, moet je leren onderhandelen. Ik haal nog steeds niet het onderste uit de kan, maar ik word er steeds beter in. Vijftien jaar geleden durfde ik echt niet te onderhandelen, maar tegenwoordig draai ik er mijn hand niet voor om. Het is immers mijn portemonnee.

#5 Genieten van ‘me-time’

Oké, ik heb al aangegeven dat je niet alleen bent, maar je hebt natuurlijk niet altijd gezelschap. Het valt mij op dat heel veel mensen niet alleen kunnen/willen zijn. Men wil altijd gezelschap en vindt het helemaal niets om alleen te zijn. Alleen zijn vindt men al snel saai. Ik denk persoonlijk dat mensen het vooral eng en confronterend vinden, maar dat kan juist ook wel eens goed zijn.

Ik kan serieus heel goed alleen zijn. Overigens vind ik het heerlijk om alleen naar een museum te gaan of te fotograferen. Even tijd voor jezelf is heerlijk! Zo werd ik in Thailand meer dan eens aangesproken terwijl ik op een bankje rustig een boek aan het lezen was. Men vond dat ik er zo relaxt uitzag en een gepensioneerde man uit Maleisië legde mij zelfs vast op de gevoelige plaat terwijl ik lag te lezen, haha. Hij kwam het wel meteen netjes melden en vervolgens hebben we nog gezellig een uurtje gekletst. Zo zie je maar weer, Kelly was weer niet lang alleen 😉

Alleen op reis

#6 Ben je ooit alleen op reis geweest? Jazeker!

Veel mensen hebben het stiekem op de bekende bucketlist staan: alleen op reis gaan. Echter kiezen de meeste mensen toch om met vriend/vriendin/gezin op pad te gaan. Heel begrijpelijk hoor. Hoe tof is het wanneer jij wel die stap hebt durven nemen. Probeer het gewoon eens. Bevalt het niet? No worries! Dan heb je het in ieder geval geprobeerd en kun je het tenminste van je bucketlist afstrepen.

Ik stapte met die gedachte alleen op het vliegtuig naar Australië. Ik deed het serieus nog net niet in mijn broek van de spanningen op Schiphol. Het huilen stond mij nader dan het lachen. Waarom wilde ik dit ook al weer!? Who cares? Je hoeft je niet te schamen want het is heel begrijpelijk dat het spannend is. Achteraf bleek het de beste keus ooit te zijn. Ik leefde helemaal op in Australië en had de beste tijd van mijn leven. Wat als ik het vreselijk had gevonden? Nou, dan was ik toch gewoon eerder terug naar Nederland gevlogen. Jammer van het geld, maar dan heb ik het ieder geval geprobeerd. Je hoeft natuurlijk ook niet meteen het vliegtuig naar Australië te nemen. Ga anders eerst een weekend weg in Nederland of Europa. Ga lekker in je eentje op pad en probeer het eens uit.

Is het alleen maar rozengeur en maneschijn?

Natuurlijk niet! Ik vind het hartstikke gezellig om samen met iemand op reis te gaan. Met z’n twee is het toch gezelliger, daar ben ik heel eerlijk in. Je hebt het nou eenmaal niet altijd voor het uitkiezen. Als ik moet kiezen tussen alleen reizen of helemaal niet, is de keus heel makkelijk. Niet reizen is voor mij geen optie dus zit er niets anders op dan alleen op het vliegtuig te stappen. Dat neemt niet weg dat ik het prima naar mijn zin heb in mijn eentje. Wanneer mis ik een reisgenoot?

#1 Alleen eten is niet leuk

Overdag vermaak ik me altijd prima. Ik maak er echt geen punt van om alleen naar een museum, strand of bezienswaardigheid te gaan. Ik huur een fiets en trek er makkelijk in mijn eentje op uit. Wil ik een nationaal park bezoeken, doe ik dat keurig georganiseerd. Veiligheid staat altijd voorop en ik zal nooit in mijn eentje door de jungle gaan hiken. Maar ja, een mens moet ook eten. Alleen eten is gewoon niet leuk. Natuurlijk ontmoet ik ook wel eens mensen waarmee je samen eet, maar over het algemeen eet je toch geregeld alleen. Dat zijn de minder gezellige momenten van de dag. Tip: neem lekker een boek mee.

#2 Je hebt niemand om die mooie momenten mee te delen

Je gaat op reis om nieuwe landen en culturen te ontdekken. Het liefst deel je dat met iemand…ik althans wel. Eenmaal thuis kun je samen herinneringen ophalen. Je vrienden en familie hebben immers geen idee wat jullie allemaal hebben meegemaakt. Ik was in Thailand onwijs onder de indruk van Sukhothai Historical Park en had een geweldige dag. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor mezelf, maar ik zou het toch wel leuk hebben gevonden als ik dat mooie moment met iemand had kunnen delen. “Vond jij het ook zo mooi Kelly? Jazeker, ik vond het geweldig”. Tja, af en toe mis je toch iemand om mooie momenten mee te delen.

#3 Ik wil ook een keer op de foto!

Dit is toch wel een dingetje. Ik vond het heerlijk om in Thailand op pad te gaan met mijn camera. De persoon die met mij op reis gaat, moet er rekening mee houden dat ik heel veel fotografeer. Ik houd daar soms toch (on)bewust rekening mee want ik kan me heel goed voorstellen dat het niet altijd leuk is. Daar had ik dit jaar geen ‘last’ van want ik hoefde echter met niemand rekening te houden.

Toch kan het juist een voordeel zijn om een reispartner te hebben. Je ziet samen immers meer dan alleen en daarbij wil ik zelf ook wel eens op de foto. Je ziet tegenwoordig de meest geweldige selfies voorbij komen, maar de meeste plaatjes zijn niet makkelijk te maken zonder een tweede persoon. Ik heb een bloedhekel aan selfiesticks en ik wil niet altijd mijn dure spiegelreflexcamera op statief zetten. Ik zie het al voor me dat iemand er met mijn camera vandoor gaat terwijl ik sta te poseren. Je kunt natuurlijk een voorbijganger vragen om een foto te maken, maar neem maar van mij aan dat de meeste mensen zich een hoedje schrikken wanneer ze een spiegelreflexcamera zien, laat staan dat ze een fatsoenlijke compositie kunnen bepalen. In Thailand miste ik toch geregeld een reismaatje zodat ik ook een keer fatsoenlijk op de foto sta.

Alleen op reis

Al met al zijn er meer voor- dan nadelen vind ik zelf. Dat neemt niet weg dat ik liever gezellig met z’n twee op avontuur ga. Ik vind persoonlijk dat iedereen een keer alleen op reis zou moeten gaan. Al is het maar om te ervaren hoe het is. Chantal van alleen op reis, reist ook graag alleen. Chantal blogt echt specifiek over solo reizen dus neem zeker even een kijkje als je na mijn blog nog steeds twijfelt. Niet nadenken…ga gewoon eens alleen op pad 🙂

Zijn jullie wel eens alleen op reis geweest?

You may also like

15 comments

Sanne 4 december 2016 - 23:08

Het sociale is zeker waar! En ja het alleen eten is ook een nadeel! Ik ga zelf volgend jaar ook weer een paar dagen alleen. Heerlijk om echt in je kop tot rust te komen.
Sanne onlangs geplaatst…Urban Hotspot in het hart van Nederland: De GelderlandfabriekMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 6 december 2016 - 20:37

Alleen eten vind ik echt een ‘dingetje’. Dat is zo ongezellig. Gelukkig zijn er ook voordelen. Wat een fijn vooruitzicht voor volgend jaar.

Reply
karlien 5 december 2016 - 09:39

Heerlijk om alleen op reis te gaan. Ik ben ook zelf in Australië en daarna Nieuw-Zeeland geweest. Je kan gaan en staan waar je wilt. Je ontmoet mensen, trekt met ze op en gaat weer je eigen gang als je daar zin in hebt.
karlien onlangs geplaatst…Roadtrip Spanje via België en FrankrijkMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 6 december 2016 - 20:38

Heerlijk dat je alleen naar Australië en Nieuw-Zeeland bent geweest. Nieuw-Zeeland lijkt me ook geweldig.

Reply
Yvonne 5 december 2016 - 12:37

Groot gelijk dat je lekker alleen gaat! Toen ik net klaar was met mijn studie wilde ik ook graag op reis. Niemand kon/wilde op dat moment mee en dus boekte ik vliegtickets voor mezelf.. de eerste keer vliegen van m’n leven. Ik heb een heerlijke tijd gehad.
Yvonne onlangs geplaatst…Rajasthan route van 1001 nachtMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 7 december 2016 - 19:32

Zo te lezen ben ik niet de enige 😉 . Veel mensen vinden het zo eng om alleen op reis te gaan, maar het valt echt reuze mee. Niet reizen is geen optie dus dan maar lekker alleen. Heerlijk om je eigen ding te kunnen doen 🙂 .

Reply
Gabriëlle ~ GlobeGirl 7 december 2016 - 15:28

Veel dingen zijn herkenbaar! Het afdingen en onderhandelen laat ik meestal aan mijn vriend of mijn broer over. Ik ging ook eens naar Texel in mijn eentje. Het meisje in het restaurant is gewoon een half uur langs mij heen gelopen, tot ik haar aansprak omdat ik wilde bestellen. Ze dacht dat ik op iemand wachtte, awkward.

Reply
DutchieontheRoad 7 december 2016 - 19:34

Herkenbaar! Ik merk ook regelmatig dat men het vreemd vindt als er iemand alleen aan tafel zit. In Thailand kreeg ik overigens na vijf minuten een bord met eten voor mijn neus en na vijftien minuten was ik gewoon helemaal klaar. Dat is ook niet gezellig uiteten.

Reply
Stéphanie 7 december 2016 - 19:38

Alleen reizen staat ook op mijn bucketlist. Ik reis namelijk altijd met mijn vriend maar ik zou er dolgraag een keer alleen tussenuit willen gaan. Voor de ervaring, maar ook voor de rust. Ik ben ook erg benieuwd hoe het mij dan afgaat. Soms voel ik me zo afhankelijk, omdat ik gewend ben om samen weg te gaan. Tof dat je in je eentje in het vliegtuig naar de andere kant van de wereld stapte en dat je zo vaak alleen op reis gaat. Ik doe het je niet na hoor 😉
Stéphanie onlangs geplaatst…Reizen langs de mooiste dorpjes van CorsicaMy Profile

Reply
Jenny - ikreis.net 8 december 2016 - 20:17

Ik plan elk jaar wel een paar dagen tot een weekje alleen in. Heel fijn, die me-time.

Mijn vriend kan best even zonder mij 🙂

Reply
Jessica 9 december 2016 - 01:34

Aan die punten valt eigenlijk niks meer toe te voegen haha! Ik vind alleen eten overigens helemaal niet zo erg, neem ik gewoon lekker een krantje of een boekje mee, of ik ga lekker notities uitwerken. Of gewoon lekker met vreemden kletsen. Ik heb dan altijd zo’n film-momentje als ik ergens alleen aanschuif hihi. Maar kan me wel voorstellen dat sommige mensen dat toch best wel spannend vinden. Maar het is een heerlijk gevoel, alleen op reis!
Jessica onlangs geplaatst…Stedentrip battle: Madrid vs. BarcelonaMy Profile

Reply
Maud - Maudgeniet.nl 9 december 2016 - 11:15

Dit vind ik zo’n leuk artikel! Het lijkt me heeel ‘stoer’ om eens alleen weg te gaan.. Voor mij zou een weekendje dan lang genoeg zijn, maar ik zou het heel graag eens doen. Misschien gewoon maar eens doorpakken 🙂
Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Kerstversiering in reisstijlMy Profile

Reply
Aniek - travelwriter.nl 9 december 2016 - 12:06

Ik ga vaker alleen op reis, alleen zijn het dan stedentrip of taalreizen. Een langere tijd op reis lijkt mij ook mooi om te doen! Gelukkig vind ik het niet erg om alleen te eten in het restaurant. Weer een zorg minder. 😉
Aniek – travelwriter.nl onlangs geplaatst…Puntneuzen en Kersenpitten, een tijdreis naar de 15e eeuwse keuken van Jeroen BoschMy Profile

Reply
Linda | travellersoftheworld 11 december 2016 - 16:31

Ik ben nog nooit alleen op reis geweest. Ik wilde het altijd heel graag, maar ik moet zeggen dat ik die behoefte de laatste tijd helemaal niet meer heb.

Reply
Carolien | Dream the World 12 december 2016 - 20:52

Ik ben nog nooit echt helemaal alleen op reis geweest, het staat nog wel op mijn bucketlist. Het liefst in een mooi, leuk huisje of b&b waar ik heerlijk tot rust kan komen met een mooi boek en nieuwe inspiratie opdoe. Of lekker kan schrijven en fotograferen. Misschien moet ik het maar gewoon eens gaan doen ?
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Costa Rica reisinformatieMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.