Vossen fotograferen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

by DutchieontheRoad
6 comments

Onlangs bezocht ik voor de derde keer de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit bijzondere natuurgebied wordt ook wel AWD genoemd en ligt tussen Zandvoort, Noordwijk en Aerdenhout. De Amsterdamse Waterleidingduinen staat bekend om zijn grote populatie damherten, maar ook om de vossen. Deze had ik nog niet eerder gespot en daarom ging ik op pad met mijn camera. Ik wilde vossen fotograferen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Of mijn missie geslaagd is? Jazeker!

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is maar liefst 3400 hectare groot en is daarmee het grootste natuurgebied langs de kust. Het natuurgebied is ongeveer 5 kilometer breed en tien kilometer lang en is het oudste waterwingebied van Nederland. Het landschap in de Amsterdamse Waterleidingduinen is afwisselend met stuifduinen, bos en grote valleien. Er zijn talloze mooie wandelroutes en de wandelingen staan met houten paaltjes aangegeven. De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn struingebied, dus je bent niet verplicht om op de paden te blijven. Ideaal…de kans op het spotten van dieren is groter wanneer je van het gebaande pad gaat. Vorig jaar was ik tijdens de bronst in de AWD en ook toen verliet ik met regelmaat het wandelpad om burlende damherten te fotograferen.

Wandelen in Nederland

Damherten in de Waterleidingduinen

Er leeft een grote populatie damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar ook vossen, vleermuizen, konijnen, reigers, zwanen, boomkikkers en andere watervogels. De damherten zijn door het hele natuurgebied te bewonderen, met name in het bos en bij het water. Mijn ervaring is dat het niet veel moeite kost om damherten te spotten. Ik heb inmiddels tientallen damherten gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De dieren zijn gewend aan wandelaars en zijn over het algemeen niet bang. Je kunt deze prachtige damherten daarom ook eenvoudig fotograferen en met name de bronst is bijzonder om mee te maken. De mannetjes willen dan veel indruk maken op de vrouwtjes en dit gaat gepaard met veel kabaal en zelfs gevechten.

damherten amsterdamse waterleidingduinen

Vossen spotten

Er worden dagelijks vossen gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De meest bekende plek is waar de Strandweg overgaat in de Duizendmeterweg. Dit is het leefgebied van twee vossenfamilies en wordt daarom ook wel de vossenboulevard genoemd. Het is ongeveer 30-45 minuten lopen vanaf de ingang naar de Duizendmeterweg, dus je bent wel even onderweg. Het gebied waar deze vossenfamilies zich bevinden is niet heel groot en soms zitten de vossen in afgeschermd gebied. Deze gebieden staan duidelijk aangegeven en mag je vanzelfsprekend niet betreden. Overigens wil het niet zeggen dat je alleen op deze plek vossen kunt spotten want ze worden ook met regelmaat op andere plekken gezien.

Ik zag ‘mijn’ vos’ inderdaad nabij de vossenboulevard. Het leefgebied van de vos is te vinden tussen twee schuilhutten en ik had het geluk een vos te spotten om de hoek van een dergelijke schuilhut. Aan de achterzijde van de Duizendmeterweg, bevindt zich een duingebied met water. Ik zou daar zeker een kijkje nemen want daar worden ze geregeld gespot. Na een tijdje zoeken wilde ik het eigenlijk opgeven, maar besloot toch nog een kwartiertje te wachten en even bij het water te gaan kijken. Plots zag ik twee fotografen en een vos aan de waterkant. Jaaaaaaa….ik trok een sprint richting het water. Twee andere fotografen zagen mij in de verte rennen, trokken hun conclusie en renden mij achterna. Volgens mijn moeder (die aan het rusten was in de schuilhut) zag het er erg grappig uit. Ook zij trok haar conclusie en volgde rustig op haar eigen tempo, haha.

Vossen Amsterdamse Waterleidingduinen

Wanneer heb je de meeste kans op het spotten van een vos?

Je kunt het hele jaar door vossen zien in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Met een beetje geluk kun je in het voorjaar zelfs jongen zien. De vos die ik zag, had ook jongen maar deze lieten zich helaas niet zien. De grootste kans om een vos te spotten is vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag. Ik heb de nodige wandelaars gesproken die bekend waren in het gebied en zij gaven allemaal aan dat je de meeste kans hebt na 15.00 uur. Ik was er vroeger en heb echt even moeten zoeken, voordat ik beet had. Het wil dus niet zeggen dat je overdag geen vossen kunt spotten, maar dan heb je vaak wel andere wandelaars om je heen. Ik had daar geen problemen mee…gedeelde smart is halve smart. Ga ergens zitten en wacht rustig af. Dan heb je de meeste kans op het zien van een vos.

Vossen fotograferen Amsterdamse Waterleidingduinen

Ga geen vossen voeden

Waar vossen zijn, zijn ook fotografen. De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft een grote aantrekkingskracht op fotografen en je ziet ze dan ook allemaal richting de Duizendmeterweg lopen. Iedere fotograaf wil dolgraag een vos voor zijn/haar lens en het komt dan ook vaak voor dat deze dieren gelokt worden met voer. Ook ik trof een fotograaf die de vos begon te lokken met voer en toen ik netjes aangaf dat dit niet de bedoeling was, werd mijn opmerking lachend weggewuifd. Erg jammer! De vossen zijn inmiddels erg tam omdat ze gewend zijn aan mensen en lopen echt rakelings langs je af. Het spreekt voor zich dat dit geen natuurlijk gedrag is voor een vos. Het zijn en blijven wilde dieren. Er staan ook borden in het gebied waarop duidelijk staat aangegeven dat de vossen niet gevoerd mogen worden. Houd je hier aub aan!

Vossen niet voeren

Vossen fotograferen in de Amsterdamse Waterleidingduinen: tips & tricks

Om vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen te fotograferen, heb je niet perse een spiegelreflexcamera nodig. De vossen komen soms zo dichtbij dat zelfs een mobiele telefoon al toereikend is. Zelf had ik een telelens op mijn DSLR zitten, maar dit is niet noodzakelijk. Wel zou ik voor een zoomlens kiezen omdat dit gewoon handiger is bij het fotografen van dieren.

  • Probeer zo laag mogelijk te gaan zitten of liggen want dan worden je foto’s veel mooier. Fotografeer de vos op ooghoogte voor het mooiste resultaat. Geen zin in een vies of nat pak? Neem dan een vuilniszak mee waar je op kunt liggen.
  • Houd je camera in de aanslag want een vos kan plots op komen dagen en dan wil je ‘schietklaar’ zijn. Het zou erg jammer zijn als je je camera nog uit je tas moet halen.
  • Stel scherp op de ogen.
  • Neem niet alleen close-ups, maar fotografeer de vos ook in zijn omgeving. Probeer de vos op verschillende manieren vast te leggen.
  • Kies voor een groot diafragma (klein F-getal) want dan komt de vos mooi los van de achtergrond (wazige achtergrond, waardoor de vos beter tot zijn recht komt).

Vossen in Nederland

Praktische informatie Amsterdamse Waterleidingduinen

Een dagkaartje kost slechts € 1,50 en voor € 10,- heb je zelfs een jaarkaart. Je kunt een ticket online kopen of bij één van de automaten bij de hoofdingang. Bij de ingang kun je alleen betalen met je pinpas. Ook kun je dagkaarten kopen bij de diverse restaurants bij de hoofdingangen. Een parkeerkaart kost € 2,- per dag.

  • De Amsterdamse Waterleidingduinen is dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.
  • Honden en fietsen zijn niet toegestaan.
  • Je mag ook buiten de wandelpaden wandelen.
  • Het bezoekerscentrum De Oranjekom vind je aan de Eerste Leijweg 6 (ingang Oase) in Vogelenzang. Op dit moment is alleen de informatiebalie van het bezoekerscentrum geopend en een mondkapje is verplicht. De rest van het gebouw en de toiletten zijn gesloten. (april 2021)
  • Het is verboden om dieren te voeren. Als je betrapt wordt op het voeren van dieren, kun je een fikse bekeuring krijgen.

Vossen Amsterdamse Waterleidingduinen

Ik vond het zo tof om eindelijk vossen te fotograferen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Drie keer is scheepsrecht zeggen en dat was inderdaad het geval voor mij. Helaas woon ik niet om de hoek want anders zou ik hier zeker vaker te vinden zijn. Hopelijk ben ik in het najaar weer van de partij tijdens de bronst 🙂

Hebben jullie ooit vossen gespot in de Amsterdamse Waterleidingduinen?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

vossen fotograferen Amsterdamse Waterleidingduinen

You may also like

6 comments

Jacoba 11 mei 2021 - 11:25

Wat heb je een geweldige foto’s gemaakt! Ik ben er vaak geweest, maar helaas nooit vossen gezien. Maar als ik het goed begrijp moet je dat dus na 15.00 uur doen en dan ben ik meestal al weg vanwege de drukte 😉
Jacoba onlangs geplaatst…Fishermen’s Trail: de mooiste kustwandeling van EuropaMy Profile

Reply
Maaike 11 mei 2021 - 12:16

Wat gaaf dit! En wat een goede tip van de vossenboulevard. Lijkt me heel bijzonder om vossen in het wild te zien, dus dan is dit een goede tip.

Reply
Yvonne 13 mei 2021 - 22:54

Super dat je er vossen hebt kunnen spotten. Wij zagen alleen herten. We waren er dan ook op een drukke dag én met onze kids.. niet echt bevorderlijk. Prachtige foto’s heb je gemaakt.

Reply
Linda 14 mei 2021 - 11:02

Wat gaaf dat je er vossen gezien hebt en wat een mazzel dat je toch nog even wat langer bleef! wij hebben ze niet gezien, maar zijn toen ook niet bewust op zoek geweest. Ik wil nog wel eens terug met jouw tips om nu wel echt op zoek te gaan en geduldig te wachten. Mooie foto’s ook!

Reply
Anirk 15 mei 2021 - 10:59

Wat bijzonder! Ook al zijn ze tam, lijkt me geweldig om te zien. En goed om te weten dat je met telefoon ook op de foto kunt krijgen.

Reply
Denise 29 mei 2021 - 08:05

Heel gaaf hoor! Ik vond het erg jammer dat ik ze niet zag, maar ik ga een keer in de herkansing en dan ga ik misschien inderdaad eens wat later op de dag ipv vroeg.
Denise onlangs geplaatst…11x nieuw in Scheveningen: nieuwe hotspots, restaurants, foodhall, hotel en andere hoogtepunten in ScheveningenMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.