Vincent meets Rembrandt: een prachtige expositie in Amsterdam

by DutchieontheRoad
3 comments

Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn zijn zonder enige twijfel de twee bekendste Nederlandse kunstenaars aller tijden. Ik ben vooral een liefhebber van Vincent van Gogh, maar ben ook enigszins bevooroordeeld omdat Vincent enige jaren in Nuenen heeft gewoond. Op de middelbare school kon een uitgebreid werkstuk over Vincent van Gogh niet uitblijven en ik ben altijd een liefhebber gebleven van zijn bijzondere werk. Toen ik las over de Vincent meets Rembrandt expositie, wist ik meteen dat ik hier naartoe wilde gaan. Kon ik meteen ook naar het van Goghmuseum waar ik nog nooit was geweest. Sla ik meteen twee vliegen in een klap. Zodoende stapte ik afgelopen vrijdag in de trein richting Amsterdam…op naar Vincent meets Rembrandt.

Vincent meets Rembrandt in de Noorderkerk

Normaliter is de Noorderkerk zelden toegankelijk voor publiek, maar afgelopen zomer opende deze kerk zijn deuren voor de bijzondere expositie ‘Vincent meets Rembrandt’. Wat velen niet weten is dat Rembrandt van Rijn een grote inspiratiebron was voor Van Gogh. Je wordt meegenomen in Vincents liefde voor de schilderijen van Rembrandt en bent getuige van een 360-graden-experience waarbij schilderijen worden geprojecteerd op de wanden en plafonds van de kerk.

Vincent was de zoon van een dominee en wilde net als zijn vader predikant worden. Het wilde echter niet vlotten met zijn studie en uiteindelijk koos Vincent toch voor de kunst. Toen Van Gogh in Amsterdam aankwam, was de Noorderkerk de eerste kerk waar hij naartoe ging. Hoe bijzonder is het dat juist in deze kerk de expositie Vincent meets Rembrandt te zien is.

Vincent meets Rembrandt

Wonderbaarlijke voorstelling van 40 minuten

De voorstellingen in het weekend waren al uitverkocht dus plande ik mijn bezoek op een regenachtige vrijdag, waar ik achteraf erg blij mee was. Het was erg rustig in de kerk toen ik om 16.00 uur arriveerde en dat vond ik gezien de huidige omstandigheden toch wel prettig. Amsterdam bleek namelijk al druk genoeg te zijn en in de kerk was het heerlijk rustig.

De voorstelling duurt 40 minuten en loopt continu door zonder onderbreking. Je ticket is 120 minuten geldig dus het is geen probleem als je later arriveert. Je hebt dus ruimschoots de tijd om de hele voorstelling minimaal twee keer te zien en ik zal eerlijk toegeven dat ik ruim een uur binnen geweest ben. Ik vond het zo ontzettend mooi en bijzonder. Vol verwondering heb ik een uur lang naar de wanden en plafonds gestaard en ik kon niet stoppen met fotograferen en filmen.

Wil je liever liggen? Ook dat is geen probleem want er liggen ook talloze enorme zitkussens op de grond waar je heerlijk kunt chillen om van de voorstelling te genieten. Ik vond het ook erg leuk om iedere keer nieuwe bezoekers binnen te zien druppelen die vol verbazing en met open mond een plekje zochten in de kerk.

De voorstelling komt heel goed tot zijn recht in de Noorderkerk omdat het een ‘eenvoudige’ kerk is zonder toeters en bellen. De kunstwerken komen zo goed tot hun recht en ook de akoestiek is erg goed. Vincent meets Rembrandt was voor mij het hoogtepunt van deze kunstzinnige dag.

Toegangsprijzen Vincent meets Rembrandt

 • € 15,-
 • Kom je met familie of partner en woont je samen onder 1 dak? Dan kun je een groepsticket kopen.

Let op: Vincent meets Rembrandt is te zien t/m 31 oktober dus reserveer je ticket snel voordat de voorstelling stopt.

Vincent meets Rembrandt

Vincent meets Rembrandt

Van Goghmuseum: De Aardappeleters: misser of meesterwerk?

Ik wilde al jaren naar het Van Goghmuseum en gezien het feit dat ik toch een museumkaart heb, kon ik daar meteen gebruik van maken. Het zou de hele dag regenen dus perfect weer van een dagje musea. Ik startte mijn dag in het Van Goghmuseum, waar ik met mijn neus in de boter viel omdat er dit najaar ook een tentoonstelling is over ‘de aardappeleters’.

Alleen de vaste collectie is al een bezoek waard. Je ziet zijn meesterwerken, maar ook tekeningen en brieven. Het is algemeen bekend dat Van Gogh intens leefde en in het museum volg je zijn zoektocht naar het kunstenaarschap. Als je de vaste collectie gezien hebt, kun je de tentoonstelling ‘De aardappeleters: misser of meesterwerk’ bezoeken. Deze tentoonstelling is een ode aan het bekende werk dat Van Gogh maakte toen hij in Nuenen woonde. Je ziet diverse schetsen, studies, schilderijen en brieven over het ontstaan en de betekenis van het schilderij. Toentertijd vond men het een misser, maar tegenwoordig is het één van zijn meest bekende werken. Vincent vond het zijn beste werk en ik ben er persoonlijk ook erg gecharmeerd van. Natuurlijk ben ik een beetje bevooroordeeld omdat het schilderij in Nuenen ontstaan is.

Mocht je trouwens meer willen weten over zijn leven in Nuenen. Breng dan vooral een bezoek aan Vincentre in Nuenen, waar je de schilder op een interactieve beter leert kennen en zijn ontwikkeling tot wereldberoemd kunstschilder kunt volgen.

Vergeet vooral niet om de audiotour te boeken want deze is echt de moeite waard. Je leert Van Gogh beter begrijpen door zijn werk vanuit een andere hoek te bekijken. Je kunt kiezen of je het museum in je eigen tempo wilt bekijken, alleen de hoogtepunten wilt zien of op ontdekking gaat met je familie. Ik koos voor de audiotour op mijn eigen tempo en vond deze echt de moeite waard. De audiotour kost slechts € 3,- dus voor het geld hoef je het niet te laten.

Toegangsprijzen Van Goghmuseum

 • Volwassenen: € 19,-
 • Jeugd onder 18 jaar: gratis (schoolgroepen uitgezonderd)
 • CJP: € 9
 • Studenten: € 10. Studententickets zijn geldig gedurende het hele jaar van maandag t/m vrijdag, met uitzondering van feestdagen.
 • Museumkaart: gratis
 • Vincent’s Friends: gratis
 • VriendenLoterij VIP-KAART: gratis
 • ICOM-kaart: gratis
 • Rembrandtkaart: gratis
 • Stadspas: gratis

Van Goghmuseum

Rijksmuseum: meer dan alleen de wereldberoemde Nachtwacht

Terwijl ik door het Van Goghmuseum loop, concludeer ik al snel dat ik wel erg ruim de tijd heb gerekend voordat ik naar de Noorderkerk kan (ik plan altijd heel ruim, haha) en daarom kijk ik snel online of er nog tickets beschikbaar zijn voor het Rijksmuseum. Daar ben ik een aantal jaar geleden al geweest, maar een tweede bezoek is zeker geen straf. Ik heb geluk want er zijn nog enkele tickets beschikbaar en daarom reserveer ik snel mijn ticket.

Het Rijksmuseum behoort tot één van de beroemdste musea ter wereld en dat komt vooral door de meesterwerken uit de vaste collectie. Het melkmeisje van Johannes Vermeer, het zelfportret van Van Gogh, het huishouden van Jan Steen en uiteraard de wereldberoemde Nachtwacht van Rembrandt. Er is onwijs veel te zien in het Rijksmuseum en dat maakt dit museum geschikt voor jong en oud. In de tram richting het museumplein hoorde ik een meisje van een jaar of negen enthousiast vertellen dat ze zo graag de Nachtwacht wilde zien. Dat vind ik zo ontzettend mooi om te horen, dat jonge kinderen geïnteresseerd zijn in kunst.

Overigens kun je de Nachtwacht momenteel niet in vol ornaat bewonderen omdat ze bezig zijn met ‘operatie Nachtwacht’. Operatie Nachtwacht is het grootste onderzoek ooit naar De Nachtwacht en met een stereomicroscoop onderzoeken ze de schildertechniek en de conditie van het schilderij. Op deze manier kunnen ze bepalen hoe ze de Nachtwacht zo goed mogelijk kunnen behouden voor de toekomst. De Nachtwacht wordt momenteel afgeschermd door een glazen wand, maar hij is dus wel te bewonderen. Vergeet ook vooral niet om de schitterende bibliotheek te bezoeken, echt een plaatje.

Het Rijksmuseum blijft een schitterend museum om te bezoeken en er is altijd iets te doen. Er zijn workshops, tours en zelfs theaterprogramma’s. Ook voor kinderen worden er geregeld workshops georganiseerd en tijdens mijn bezoek zag ik ook een grote groep kinderen achter een schildersezel staan…zo leuk om te zien. Kom je voor het eerst naar het Rijksmuseum, dan kun je ook een rondleiding boeken.

Toegangsprijzen Rijksmuseum

 • Volwassenen: € 20,-
 • Jeugd t/m 18 jaar: gratis
 • Museumkaart: gratis
 • CJP: € 10,-
 • VriendenLoterij VIP-KAART: gratis
 • ICOM-kaart: gratis
 • Rembrandtkaart: gratis
 • Stadspas: gratis

Rijksmuseum

Mijn dagje musea was meer dan de moeite waard. Mocht je nog naar Vincent meets Rembrandt willen gaan, moet je snel zijn want de voorstelling is nog maar te zien t/m 31 oktober. Het zuiden heeft nu herfstvakantie en een dagje Amsterdam is altijd een goed idee. Bezoek deze bijzondere voorstelling en dan kun je dit mooi combineren met het Van Goghmuseum en/of het Rijksmuseum. Dat maakt de beleving helemaal compleet.

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Vincent meets Rembrandt

You may also like

3 comments

Janet 27 oktober 2021 - 13:16

Kunst en musea is niet echt mijn ding, maar dit ziet er toch wel heel gaaf uit hoor.
Janet onlangs geplaatst…Hallstatt, Oostenrijk: een bezoek aan dit magische dorpjeMy Profile

Reply
Yvonne 29 oktober 2021 - 22:16

Wat een leuke expositie, lijkt me super! Helaas heb ik dat dan weer gemist, want we zijn in Polen en had dus deze herfstvakantie geen tijd. Ik had geen idee dat Rembrandt een grote inspiratiebron was voor van Gogh.
Yvonne onlangs geplaatst…De mooiste plekken in het Atlasgebergte van MarokkoMy Profile

Reply
Aniek 30 oktober 2021 - 08:56

Wat fijn dat we -na afgelopen jaar- eindelijk weer naar musea kunnen! Ik wil ook graag weer naar het Rijks en het Van Gogh.
Aniek onlangs geplaatst…Mijn wintersportplannen voor 2022 + fijne skikleding (korting!)My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.