Als ik aan Vietnam denk, denk ik vooral aan…ETEN. Ik ben dol op lekker eten en was dan ook erg onder de indruk van de Vietnamese keuken. De meeste mensen denken uiteraard aan de bekende Vietnamese loempia maar de Vietnamese keuken is veel meer dan alleen de loempia…die er overigens daar toch anders uit ziet.
In tegenstelling tot de Thaise of Indonesische keuken, is de Vietnamese keuken mild gekruid. Ik vond dat persoonlijk erg prettig want mijn maag reageert niet altijd even goed op pittig eten. De Vietnamezen hebben een heel eigen kookstijl, waarin met name groenten en kruiden veel aandacht krijgen. Deze week deel ik vijf Vietnamese gerechten die je zeker een keer geproefd en/of gemaakt moet hebben.
Vietnamese springrolls
‘Onze’ Vietnamese loempia is in Vietnam ook te verkrijgen, weliswaar in een kleiner formaat en zonder sambal. De échte Vietnamese loempiaatjes zien er echter heel anders uit. Je kunt eigenlijk alles in ‘banh trang’ (rijstvellen) rollen wat je maar lekker vind. Ze gaan niet in de frituurpan waardoor ze ook nog eens gezonder zijn. Oorspronkelijk gaat er vaak varkensvlees, garnalen, dunne rijstnoedels, sla en kruiden in. De garnalen worden zo gerold, dat je ze aan de buitenkant ziet. Ik heb ze in Nederland ook wel eens gemaakt, echter zonder vlees. In Nederland willen we uiteraard altijd sambal bij de loempia, want dat hoort immers. Niets is minder waar. In Vietnam dip je de loempia in nuoc cham, oftewel vissaus. Voor het recept, klik hier.
Pho
Wie in Vietnam is geweest zal het beamen, de Vietnamezen zijn dol op soep. Overal zie je slurpende Vietnamezen die genieten van hun o zo geliefde Pho. Pho is een echte Vietnamese traditionele specialiteit bestaande uit: noedels, vlees (in mijn geval zonder vlees) en veel verse groenten. De Vietnamezen eten deze soep als ontbijt, lunch en diner. Multifunctioneel dus. Het is als westerling overigens wel een uitdaging om deze soep te eten want de noedels vliegen alle kanten op. Voor het recept van Pho, klik hier.
Cau Lau noedels
Hoi An is zonder enige twijfel mijn favoriete stadje in Vietnam. Dit historische stadje is opgenomen op de Werelderfgoed van UNESCO en erg populair onder reizigers. Het meest traditionele gerecht van Hoi An is Cao Lau. Dit gerecht wordt gemaakt van dikkere noedels, zoals de Japanse udon noedels, waar ik dol op ben. Dit gerecht wordt normaliter gemaakt met varkensvlees maar ik maak hem uiteraard weer zonder vlees. Voor het recept van Cau Lau noedels, klik hier.
Ca Hap, gestoomde vis
Ik ben dol op vis en daarom belandde Ca Hap dan ook regelmatig op mijn bordje. De Vietnamezen kunnen deze vis echt zo mooi opmaken. Met regelmaat stond deze vis rechtop gespiesd voor mijn neus (dat is weer wat minder), vol met kruiden. Ze serveren deze vis regematig met banh trang (rijstvellen) die je vochtig maakt, en veel verschillende groenten. De gestoomde vis rol je dan vervolgens samen met de groenten op in een rijstvel die je dan uiteraard dipt in nuoc cham. Heerlijk! Voor het recept, klik hier.
Banh mi
In Azie is goed brood zeldzaam en daarom was ik zo verrast toen bleek dat ze in Vietnam gewoon stokbrood hebben. Het brood is echt geweldig want ze hebben dat namelijk geleerd van de Fransen kolonisators. Hebben ze toch nog iets goed gedaan want ik had namelijk drie weken stokbrood bij mijn ontbijt. Kunnen ze in China nog wat van leren. Bij Banh mi kraampjes kun je zelf je ingredienten kiezen maar let wel op dat je niet overal ‘ja’ op zegt, tenzij je graag alle rommel van een varken op je pistoletje wilt. Je kunt uiteraard je eigen versie maken met vlees, vis of zelfs vega. Voor het vegetarische recept, klik hier .
Zijn jullie wel eens in Vietnam geweest? Wat vonden jullie van de Vietnamese keuken?
4 comments
Ik vond het Vietnamese eten goed en goedkoop en we zijn in 6 weken tijd geen enkele keer ziek geweest. Loempia’s van rijstvellen ken ik wel maar stiekem vind ik de gefrituurde wel iets lekkerder. Pho soep aten we geregeld als lunch en over het vinden van brood in Azië was ik ook aangenaam verrast. Wel een kanttekening bij het stokbrood; er zijn plekken waar je echt goed stokbrood krijgt maar op meer toeristische plekken krijg je vaak van dat halfzware/luchtige stokbrood. Dat is dan wel weer jammer. Vietnamezen eten trouwens alles dat los en vast zit dua je moet goed opletten wat je kiest!
Eten in Vietnam is inderdaad erg goedkoop. Ik vind de gefrituurde loempia’s stiekem ook lekkerder hoor, haha. Ik heb de nodige loempia’s naar binnen gewerkt daar 😉 . Het brood vond ik ook een aangename verrassing, want dat is echt zeldzaam in Azië. Vietnamezen eten inderdaad alles dat los en vast zit, net als de Chinezen. Alles met poten, behalve een tafel 😉 .
Klinkt heel erg lekker! Op Bali was ik alle rijst en dergelijke na 6 weken wel even zat trouwens 🙂
De Vietnamese keuken is een van mijn favoriete keukens 🙂 Rijst is lekker, maar wel met mate, haha. Ik heb in Indonesië ook zo nu en dan een vette pizza naar binnen gewerkt. Normaliter ben ik geen liefhebber van junkfood maar na alle rijst, heb je dat soms even nodig 😉