Vietnam: Wat te doen in Hanoi

by DutchieontheRoad
3 comments

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. Voor velen is Hanoi een hoogtepunt en anderen vinden de stad verschrikkelijk hectisch. Ik behoor tot de laatste categorie. Hanoi is absoluut leuker dan Ho Chi Minh City, maar ik was dan inmiddels ook al gewend geraakt aan het drukke verkeer. Hanoi staat bekend om de enorme hoeveelheid brommers in het drukke verkeer. Net zoals in Ho Chi Minh, is oversteken een grote uitdaging. Je kunt je in Hanoi prima een dag of drie vermaken en vele toeristen reizen vanuit Hanoi door naar Halong Bay of Sapa. Wat is er nog meer te doen in Hanoi?

Hoan Kiem meer

Hoan Kiem meer is een mooi meer op loopafstand van het oude centrum. Rond het meer ligt een mooi park waar je heerlijk kunt wandelen. In het meer vind je de Ngoc Son Temple die op een klein eiland in het midden van het meer staat. Als je een vroege vogel bent, kan je in de vroege ochtend meedoen met Tai Chi, Yoga of ritmisch dansen. In de omgeving vind je ook de Ngoc Son tempel en de Back Ma tempel.

Hanoi

St. Josef kathedraal

Op loopafstand van het Hoan Kiem meer ligt de prachtige St. Josef kathedraal. Dit is een populaire attractie die zeker een bezoekje waard is.

Ho Chi Minh Mausoleum en museum

In het mausoleum ligt de oprichter van de eerste democratische republiek van Vietnam, Ho Chi Minh opgebaard. Houd er rekening mee dat het hier erg druk kan zijn. Het is belangrijk stil en respectvol te zijn (netjes in rijen van twee) als je naar binnen gaat. Camera’s zijn verboden! Vietnamezen nemen een bezoekje aan het mausoleum zeer serieus. Op maandag en vrijdag is het mausoleum gesloten. In de wintermaanden gaat het lichaam naar Rusland voor onderhoud. Entree is gratis. Tassen mogen niet naar binnen maar voor 1000 Dong kan je een kluisje huren. De meningen over een dergelijk bezoekje zijn erg verdeeld. Sommige mensen vinden het erg bijzonder, maar op mij maakte het niet veel indruk. Twee uur in de rij staan om langs een opgebaarde Ho Chi Minh te lopen vond ik niet cool.

Niet ver van het mausoleum ligt het Ho Chi Minh museum. Hier is een tentoonstelling over het leven van de vroegere leider van Vietnam. Er zijn meerdere musea in Hanoi, maar de meeste staan wel in het teken van oorlog. Mede daarom, vond ik één museum wel voldoende.

One Pillar Pagode

Deze kleine pagode staat in een kleine vijver met prachtige lotusbloemen en goudvissen. Je kunt de pagode beklimmen en van binnen bekijken. De entree is gratis.

Temple of Literature

Op tien minuten lopen van het Mausoleum ligt de Tempel van de Literatuur. Deze confucianistische tempel is te vinden binnen het Quoc Tu Giam park en was de eerste universiteit van Vietnam. In dit park is ook het Museum voor Schone Kunsten te vinden. Dit prachtige complex heeft vijf ommuurde binnenplaatsen en mooie, goed onderhouden tuinen. Op het terrein vind je ook een aantal stenen schildpadden en het aanraken van de hoofden brengt volgens de Vietnamezen geluk.

Hanoi

Water puppets

Hanoi Water Puppets is een poppenspel langs Hoan Kiem Lake. Het waterpoppentheater is een unieke kunstvorm uit Vietnam en de traditie van dit poppenspel gaat meer dan 1000 jaar terug. De spelers staan, achter een doek, tot aan hun middel in het water. De poppen hangen onder water vast aan lange bamboestokken. Met deze poppen worden historische gebeurtenissen uitgebeeld of scènes uit het plattelandsleven. Het geheel wordt begeleid door een live orkest. De meningen over dit poppenspel zijn ook zeer verdeeld. Ik heb serieus toeristen weg zien lopen bij dit poppenspel. Bereid je voor op een enorm ‘kattengejank’ want een live orkest in Vietnam is toch net even iets anders. Desondanks vond ik het wel leuk om gezien te hebben want is een belangrijke kunstvorm in Vietnam. Ik heb het in ieder geval kunnen afstrepen van mijn lijstje 😉

Oude wijk

Ten noorden van het Hoan Kiem meer ligt de oude wijk. Deze oude wijk is sinds de 15e eeuw het commerciële hart van Hanoi. Er zijn hier massa’s winkels, restaurants, straatverkopers, hotels en guesthouses te vinden. Dit is de plek waar je wilt verblijven in Hanoi. Let op dat je niet omver gereden wordt want het verkeer is hier zeer chaotisch. Wij hebben hier erg lekker gegeten bij restaurant Little Hanoi.

oversteken vietnam

Koto

Koto is een geweldig initiatief en een leuke plek om lekker te eten. Restaurant KOTO ligt naast de Temple of Literature. Dit restaurant leidt straatjongeren op in de keuken, als ober en als kassière zodat ze later zelfstandig kunnen gaan werken. Een prachtig initiatief en het eten is heerlijk!

Meer lezen over een cruise in Halong Bay? Lees dan mijn artikel over dit prachtige gebied in het noorden van Vietnam.

Al met al is er meer dan voldoende te ondernemen in Hanoi. Zijn jullie wel eens in Hanoi geweest en wat zijn jullie ervaringen?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

3 comments

Yvonne 25 februari 2016 - 22:56

Uiteenlopende dingen om te doen en zien, maar toch trekt Hanoi mij niet zo heel erg. Hoewel ik dan juist dat hectische misschien wel weer het leukste zou vinden. 🙂 Ben benieuwd of je in die oude wijk ook echt nog van die woonbuurtjes hebt, zoals de hutongs in Beijing (die dan wel steeds meer aan het verdwijnen zijn)

Reply
DutchieontheRoad 28 februari 2016 - 12:15

Ik vond Hanoi eerlijk gezegd ook iets minder en zou een volgende keer snel verder reizen naar Sapa of Halong Bay. Ik vond het toch iets te hectisch. De oude wijk vond ik wel leuk maar vond het niet echt op de hutongs in Beijing lijken.

Reply
Lizette 2 maart 2016 - 08:45

Leuk om te lezen. Ik ben wel in Saigon geweest, maar in Hanoi slechts een paar uur voor op doorreis naar Halong Bay. Ooit, als ik weer in fijn Vietnam ben, zou ik er toch wel een paar dagen willen blijven.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.