Vietnam: Mekong Delta

by DutchieontheRoad
2 comments

De beroemde Mekongrivier begint in de bergen van Tibet en stroomt door tot aan het zuiden van Vietnam. Het gebied in Vietnam omvat grofweg het hele gebied ten zuidwesten van Ho Chi Minh. De Mekong Delta bestaat uit vele honderden kleine waterwegen, en diverse grote rivieren. De Mekong Delta is een zeer populaire attractie in Vietnam en staat bekend als één van de hoogtepunten. Er zijn kleine dorpjes, drijvende markten en prachtige groene rijstvelden. Meer dan de helft van alle rijst die in Vietnam wordt verkocht, komt hier vandaan. De Delta wordt daarom ook de ‘rijstschuur’ van Vietnam genoemd. De delta is groen en vruchtbaar. Al met al is de Mekong Delta een absolute must-see in Vietnam.

Bootreis door de Mekong Delta

De meest gebruikelijke manier om het leven in de Mekong Delta te ervaren is uiteraard per boot. Je kunt per gemotoriseerd bootje over de Mekong, maar ook per kajak. Ik vond de kajak persoonlijk wat minder aangezien je werd geacht met een Vietnamese hoed in de kajak te gaan zitten. Hoezo toeristisch? Het leverde in ieder geval wel hele foute toeristische plaatjes op dus ik heb de hoed snel weer afgezet. Een tocht per gemotoriseerde boot vond ik daarentegen wel een aanrader. Onderweg zie je dorpjes die op palen boven het water uitsteken en maak je kennis met de geweldige Vietnamese keuken door te eten bij kraampjes en restaurantjes langs de oevers. Dergelijke boottochtjes zijn te regelen in Ho Chi Minh, Can Tho, Ben Tre, My Tho of Cai Be.

Mekong Delta

Homestay in de Mekong Delta

Een boottochtje is natuurlijk erg leuk maar wil je het echte leven in de Delta ervaren, is overnachten bij een lokale familie natuurlijk vele maken leuker. Er zijn vele lokale families die gasten ontvangen in hun huis. Wij hadden een boottocht van ruim een halve dag, inclusief foute kajaktocht, lunch bij een geweldig lokaal restaurantje en sliepen vervolgens één nacht bij een lokale familie. Dat was de ultieme Mekong Delta ervaring! Het is er schoon, maar zeker niet luxe. Wij hadden de luxe van een westers toilet en koude douche maar dat is bij lange na niet bij alle families. Wij sliepen in een ruimte met zes bedden en klamboes waren ook aanwezig. De familie was echt ontzettend aardig en oma was te schattig voor woorden. Liefhebbers mogen een handje helpen in de keuken en van het eten ga ik nu nog steeds watertanden. Een verblijf bij een lokale familie zal je nog lang bijblijven. Op deze manier krijg je een uniek en onvergetelijk kijkje in het dagelijkse leven van de bevolking.

Op de fiets

Vietnamezen fietsen ontzettend veel, en daar kunnen wij Nederlanders natuurlijk wel wat mee. Het landschap in de Mekong Delta is net zo plat als in Nederland, ideaal om te fietsen dus. Liefhebbers kunnen tussen de groene rijstvelden van dorpje naar dorpje fietsen en overnachten in een guesthouse of homestay. Je kunt hier uitstekend een meerdaagse fietstocht maken. Hoe gaaf is dat? Mocht ik ooit nog eens door Vietnam reizen, staat een dergelijke fietstocht zeker op mijn wensenlijstje.

Zijn jullie wel eens in de Mekong Delta geweest?

You may also like

2 comments

Karlien 29 januari 2016 - 21:26

Ziet er heel erg mooi uit 🙂

Reply
DutchieontheRoad 31 januari 2016 - 12:46

Dank je Karlien 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.