Vietnam: bezoek de kleurrijke Cau Dai tempel in Tay Ninh

by DutchieontheRoad
0 comment

Veel mensen bezoeken het noorden van Vietnam maar het zuiden is ook zeker de moeite waard. Een absolute must-see is de Cau Dai tempel in Tay Ninh. Wat een kleurenexplosie! Ben je in Ho Chi Minh City en wil je een leuk uitstapje maken? Breng dan een bezoek aan deze bijzondere tempel.

Cau Dai tempel: een samensmelting van meerdere religies

Een van de meest bijzondere religies van Vietnam is het Cao Daïsm. Het Cao Daïsme bestaat uit meerdere religies en vormen zo een godsdienst. Cau Dai is een geloofsleer bestaande uit het Christendom, Boeddhisme, Confucianisme, Hindoeïsme, Taoïsme en de Islam. In Vietnam zijn er minstens twee miljoen en mogelijk zelfs zeven miljoen mensen die leven volgens de Cao Dai.

Bij het Cau Daïsme hebben alle religies dezelfde god en streven dezelfde geestelijke waarden na. Deze religie heeft het meest weg van het Katholicisme want zij hebben ook een paus, kardinalen, aartsbisschoppen, bisschoppen en priesters. Alle geestelijken leven celibatair en zijn vegetariër. De lagere ambten staan open voor mannen én vrouwen. Volgens vanuit het boeddhisme dragen gele kledij, vanuit het Confucianisme rood, vanuit het christendom blauw en de volgers van de overige religies wit.

cu chi tunnels

Bezoek een gebedsceremonie

Wil je Cao Dai in actie zien, dan kun je naar het hoofdkwartier van de sekte. Dat is de zogenaamde ‘Heilige Stoel’ in Tay Ninh, zo’n anderhalf uur rijden ten noordwesten van Ho Chi Minh City. Deze kleurrijke tempel is een kitscherig geheel met elementen uit de verschillende godsdiensten.

Een bezoek aan deze tempel is zeer de moeite waard en vooral als je er tijdens één van de vier dagelijkse gebedsceremonies bent. Er zijn een paar honderd priesters gekleed in ceremoniële gewaden. Deze diensten, waarin ‘Het Oog’ wordt aanbeden, zijn zeer indrukwekkend en toegankelijk voor toeristen. Zorg dat je je respectvol kleedt en je schoenen uittrekt voor je de tempel betreedt. Het is toegestaan om foto’s te maken, maar het is zeker gepast om even toestemming te vragen. De gebedsceremonies vinden plaats om 6.00 uur, 12.00 uur, 18.00 uur en 24.00 uur. Het beste uitzicht heb je vanaf het balkon. De gebedsdiensten duren een uur maar de meeste toeristen zijn na vijftien tor twintig minuten weer vertrokken. Blijf vooral nog langer in de tempel want dan is het lekker rustig. Een bezoek aan een dergelijke ceremonie is absoluut een hele bijzondere ervaring!

Een andere Cao Dai tempel die je kunt bezoeken is die van Danang. Deze is een stuk minder toeristisch dan de tempel van Tay Ninh. Probeer ook hier tijdens één van de gebedsceremonies te gaan, want de kans bestaat dat je anders voor een gesloten deur staat. Wij gingen georganiseerd trouwens naar deze tempel in combinatie met de Cu Chi tunnels en dat is prima te doen.

Cau Dai tempel
Cau Dai, Vietnam
Cau Dai Tempel

Sommige mensen vinden deze Cau Dai tempel té veel van het goede maar ik vond het echt geweldig. Ik heb al vele tempels gezien, maar dit is zonder enige twijfel nog steeds de meest kleurrijke tempel die ik tot nu toe gezien heb. Ik vond de Cau Dai tempel in Tay Ninh écht heel tof om te zien en heel anders dan de meeste tempel. Maak dus vooral even tijd om ook het zuiden van Vietnam te bezoeken…je krijgt er geen spijt van!

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Cau Dai tempel

 

You may also like

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.