Van Gogh Village Nuenen: 8x zien en doen in Nuenen

by DutchieontheRoad
5 comments

Als echte Brabantse ben ik natuurlijk fan van mijn eigen stad Eindhoven en Den Bosch vind ik ook erg leuk. Ik ben een stadsmeisje, maar als er een dorp is waar ik zou willen wonen…is dat Nuenen. Ik ging in Nuenen naar school, heb familie wonen in Nuenen en winkel geregeld in Nuenen. Voor mij is dit gezellige dorp ‘thuis’, ondanks dat ik er niet woon. Onlangs besloot ik naar het Vincent van Gogh Museum in Nuenen te gaan, Vincentre. Eerlijk gezegd had ik niet zo’n hoge verwachtingen maar gezien het feit dat ik een liefhebber ben van Vincent van Gogh, besloot ik toch een kijkje te nemen. Dat had ik dus eerder moeten doen. Vandaag deel ik mijn ervaring en nog meer tips over wat je kunt zien en doen in Nuenen.

#1 Vincentre: beleef het Nuenen toen Vincent van Gogh er kwam wonen

Van Gogh woonde twee jaar in Nuenen bij zijn ouders. Hier liet hij zich inspireren door de natuur en eenvoudige levensstijl van de mensen in de omgeving van Nuenen. In Nuenen maakte hij zijn eerste echte meesterwerk: ‘De Aardappeleters’. Bij Vincentre leer je op een interactieve manier Vincent kennen als mens en zie je zijn ontwikkeling tot wereldberoemd kunstschilder. Je komt meer te weten over zijn levensloop, zijn familie, zijn vrienden, zijn afkomst en de inspiratie voor veel van zijn werken zoals de wereldberoemde aardappeleters. Deze expositie is heel mooi in beeld gebracht met verschillende elementen.

Het museum is klein, maar al met al heb ik er toch anderhalf uur doorgebracht. Het museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Nuenen. Ook is het leuk om langs de 21 locaties te wandelen of fietsen die een rol hebben gespeeld in het leven van Vincent van Gogh. Ik vond het museum echt de moeite waard.

Zien en doen in Nuenen

Vincentre

Vincentre

#2 Wandel langs diverse plekken die Vincent van Gogh heeft geschilderd

Bij Vincentre kun je ook een wandelroute kopen. Tijdens deze wandeling kom je langs diverse plekken die Van Gogh heeft vastgelegd. Je kunt overigens ook een gratis route downloaden via de ANWB 😉

Schuin tegenover Vincentre vind je het voormalig ouderlijk huis van Vincent van Gogh, de pastorie. Een stukje verderop is het Van Goghkerkje te vinden waar de vader van Vincent predikant was. Het kerkje stamt uit 1824 en Vincent heeft deze meerdere malen vastgelegd. Als je naar het kerkje loopt, passeer je ook het kostershuisje/wevershuisje. Hier woonde vroeger de koster van het Van Goghkerkje, vandaar de naam. Ik vind dit zo’n schattig huisje en vroeger zei ik tegen mijn moeder dat ik in dit huisje wilde wonen, haha. Een aantal jaar geleden kwam het serieus te koop te staan en uiteraard werd ik op het huisje gewezen. Ik was overigens al voorzien van een woning en tegenwoordig is het voormalig wevershuisje een Bed & Breakfast.

In het park staan twee standbeelden. Het eerste is een standbeeld van Vincent van Gogh en een stukje verderop staat een beeld van ‘De Aardappeleters’. Op de weg van Eindhoven naar Nuenen vind je de Opwettense Watermolen. Vincent van Gogh vond het grootste waterrad van Nederland erg fascinerend en legde deze dan ook graag vast. Tegenwoordig is er een restaurant in deze molen gevestigd waar je heerlijk kunt lunchen/dineren. De Opwettense Molen was niet de enige molen die Van Gogh schilderde. Ook de Collse Watermolen in Eindhoven, even ten zuiden van Nuenen, was een geliefd onderwerp.

Al met al is er meer dan voldoende te zien en bewonderen in Nuenen. Als je geïnteresseerd bent in het leven van Vincent van Gogh, is een bezoekje aan Nuenen zeker aan te raden.

Zien en doen in Nuenen

wandeling Nuenen

#3 Dierenrijk Nuenen: een leuk uitje voor jong en oud

Dierenrijk Nuenen is een begrip in Zuid-Oost Brabant en terecht! Deze dierentuin staat bekend als ‘dé kinderdierentuin’ en daar ben ik het volledig mee eens. Vele gezinnen in mijn omgeving hebben een abonnement en ik ook. Ik kan zelfs op de fiets naar deze dierentuin…ideaal. Buiten het feit dat Dierenrijk Nuenen een erg leuke dierentuin is, hebben ze er ook meerdere geweldige speeltuinen en alleen daarom is een bezoek al aan te raden. In Dierenrijk zijn de hele dag door leuke en leerzame presentaties en je kunt deelnemen aan vele activiteiten. 

Dierenrijk Nuenen

Dierenrijk

#4 Strandbad Nuenen

Deze zomer was niet om over naar huis te schrijven, maar normaliter is het Strandbad Nuenen een heerlijk plekje om te vertoeven tijdens een warme zomerdag. Ondanks dat ik geen liefhebber van van zwemmen in natuurwater, vind ik het wel een fijne plek om te relaxen. Strandbad Nuenen is een recreatieplas met een groter ligweide. Er is een speeltuin en een terras waar je de nodige versnaperingen kunt kopen. Overigens kun je hier ook kanoën, waterfietsen en Flow Flight Boarden.

#5 Dorpsboerderij de Weverkeshof

Dorpsboerderij de Weverkeshof is echt jeugdsentiment voor mij. Hier is van alles te doen voor jong en oud. Kinderen kunnen hier knuffelen met de dieren, spelen in de speeltuin en de speelhoek, wandelen door de bloemen- en moerastuin of over het bomenpad. Er is een moestuin waar groenten en fruit worden verbouwd. Deze producten zijn te koop in de boerderijwinkel. Maar…de Weverkeshof staat in Nuenen vooral bekend om het huis van Sinterklaas. Die goede oude man heeft namelijk in Nuenen ook een logeerhuis. Ieder jaar komt de goedheiligman logeren bij de Weverkeshof en dat is natuurlijk groot feest. Ik kwam hier al als kind zijnde en nu kom ik er met mijn nichtje en neefje…zo leuk. Daarom…jeugdsentiment voor mij.

#6 Bezoek een tuincentrum

Vaste lezers weten dat ik regelmatig bij een tuincentrum te vinden ben en Nuenen heeft er maar liefst twee. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat ik op beide locaties geregeld te vinden ben. Je kunt kiezen uit Intratuin of Coppelmans, maar ik kan beide aanraden dus je kunt ze ook gewoon allebei bezoeken. Lunchen doe ik bij voorkeur bij Coppelmans want daar hebben ze ook een leuke indoorspeeltuin voor kinderen (aanrader). Coppelmans staat bekend om zijn prachtige kerstshows en ik kan niet wachten om deze weer te bezoeken. Overigens heeft de Intratuin ook altijd een mooie kerstshow en vooral vorig jaar vond ik deze erg de moeite waard. Mocht je dus een kerstliefhebber zijn, kan ik deze twee tuincentra van harte aanbevelen.

intratuin nuenen

#7 Hapje eten in Nuenen

Gezellig lunchen of culinair uiteten? Geen probleem…het kan allemaal in Nuenen. Michelinsterren doen mij helemaal niets, maar mocht je een liefhebber zijn, kun je gaan eten bij de Lindenhof (twee sterren). Mijn ouders zijn groot fan van Restaurant Olijf…ook best chique vind ik zelf. Ik ben er één keer geweest en was erg onder de indruk moet ik zeggen.

Overigens ben ik niet zo’n chique eter en daarom maak je mij al blij met Restaurant De Bengel. Een uitgebreide kaart en heel erg betaalbaar. Mijn schoonzus maakte een tijdje geleden kennis met Aziatisch restaurant The Yellow Rabbit en vond het geweldig. Gezien het feit dat ik dol ben op Aziatisch eten, wil ik hier ook nog wel een keer naartoe.

Als je in Nuenen bent, mag je absoluut ijssalon Italia niet overslaan. Dit vind ik persoonlijk de beste ijssalon in de regio. Ik rijd graag even naar Nuenen om daar een Italiaans ijsje te gaan halen…heerlijk!

Om de hoek van Intratuin Nuenen en de Collse Watermolen, vind je restaurant De Kleine Dommel. Een hartstikke leuk kindvriendelijk restaurant op een hele mooie locatie. Ze staan bekend als pannenkoekenrestaurant, maar hebben nog veel meer op de kaart staan. Er is een mooi buitenterras met speelweide voor de kinderen, inclusief enorm springkussen. Ideaal! Ook binnen is een speelruimte voor kinderen en bij de pannenkoeken, ontvangen kinderen een muntje waarmee ze een cadeautje mogen uitzoeken. Jullie snappen wel waarom dit restaurant geliefd is bij kinderen.

Zien en doen in Nuenen

#8 Van Gogh Roosegaarde fietspad: het magische fietspad

Kunstenaar Daan Roosegaarde bedacht een schitterende fietsroute. In het asfalt van dit magische fietspad zijn lichtgevende parels verwerkt, die overdag opladen en ‘s avonds licht geven. Echt super mooi om te zien! Zeker de moeite waard om even te bezoeken als het donker is. Als je hier ‘s avonds fietst, lijkt het net of je door het bekende schilderij van Vincent van Gogh – The Starry Night – rijdt.

zien en doen in Nuenen

Er is dus zeker heel veel te zien en doen in Nuenen. Wil je dus een keer een leuk en gezellig Brabants dorp bezoeken, denk dan eens aan Nuenen.

Zouden jullie Nuenen een keer willen bezoeken?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Zien en doen in Nuenen

You may also like

5 comments

Annemarie 16 september 2021 - 19:20

Ik wist niet dat Van Gogh in Nuenen heeft gewoond. Leuk dat er niet alleen een museum is, maar ook een wandelroute. En dat fietspad lijkt me heel bijzonder, dat zou ik ook wel eens willen zien in het donker!
Annemarie onlangs geplaatst…Tips voor een stedentrip Londen met een tienerMy Profile

Reply
Yvonne 17 september 2021 - 22:19

Ik denk dat onze oudste dame dit wel leuk zal vinden, meer te weten komen over één van haar favoriete schilders. Leuk ook, de combinatie met Dierenrijk Nuenen, had ik zelf nog niet aan gedacht, maar zo een mooie dagtrip voor ons!
Yvonne onlangs geplaatst…De mooiste stranden op Cres – ontoeristisch eiland in KroatiëMy Profile

Reply
Aniek 20 september 2021 - 14:52

Ik ben wel benieuwd naar de wandelroute rond alle plekken die te maken hebben met Van Gogh. De Van Gogh fietsroutes die er zijn lijken me ook geweldig.
Aniek onlangs geplaatst…Op zoek naar de mooiste heidevelden in UtrechtMy Profile

Reply
Elisa 1 oktober 2021 - 19:20

Vincentre, ik had er nog nooit van gehoord maar nu staat ie op de bucketlist! Net als dat toffe fietspad, mooie foto!
Elisa onlangs geplaatst…De 5 leukste steden in Polen + 5 redenen om te bezoekenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 3 oktober 2021 - 15:45

Dat fietspad is echt heel tof. Ik kom er zelden terwijl ik om de hoek woon…binnenkort toch maar eens een rondje fietsen.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.