Vaccinaties op reis: Hoe, wat en wanneer?

by DutchieontheRoad
0 comment

Vaccinaties op reis…heel belangrijk! Ik snap persoonlijk niet dat er mensen zijn die zich niet laten vaccineren. Mijn hobby is het ook niet, maar vaccinaties zijn zo ontzettend belangrijk. Je kunt echt hele nare ziektes oplopen tijdens je vakantie en dat wil je écht niet op je geweten hebben. Ik vertel jullie meer over vaccinaties op reis.

Waarom vaccineren?

Wij Europeanen reizen steeds vaker en ook verder. Continenten als Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika worden steeds populairder maar ook reizen in Oost-Europa en het Caribisch gebied kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

In niet westerse landen komen hele nare infectieziektes voor en de hygiënische omstandigheden zijn vaak niet om over naar huis te schrijven. Om een lang verhaal kort te maken; je kunt gewoon héél erg ziek worden.

Hoelang van te voren vaccineren?

Zodra je een reis hebt geboekt, neem dan contact op met de GGD, Vaccinatiebureau of apotheek. De keuze is reuze. Ik heb mij in het verleden laten vaccineren bij de GGD en de plaatselijke apotheek, maar de laatste jaren kies ik steevast voor de Travel Clinic. Zij waren iets goedkoper dan de GGD en dat was voor mij de doorslaggevende factor. Er is dus wel degelijk een prijsverschil tussen de verschillende aanbieders en het loont om te gaan ‘vaccinatie shoppen’.

Maak ruim bijtijds een afspraak met het desbetreffende vaccinatiebureau. Het beste is om 6 tot 8 weken voor vertrek een afspraak te maken, maar ik laat mij meestal 4-6 weken van te voren vaccineren.

vaccinaties op reisWat is het verschil tussen een verplichte vaccinatie en aanbevolen vaccinatie?

Zodra je gaat googelen op vaccinaties, vliegen de medische termen om je oren. Welke vaccinaties heb ik nou nodig en wat is het verschil? Een verplichte vaccinatie is een vaccinatie die een land zelf verplicht stelt, om de eigen bevolking te beschermen tegen besmettelijke ziektes.

Een aanbevolen vaccinatie is een vaccinatie die het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering adviseert. Uit ervaring weet ik dat het niet altijd nodig is om alle aanbevolen vaccinaties te laten zetten. Overleg altijd met een vaccinatiebureau. Zij kunnen precies vertellen welke vaccinaties noodzakelijk zijn voor een bepaalde bestemming.

Prikangst en bijwerkingen van vaccins

Heel veel mensen hebben last van prikangst. Ik heb er gelukkig geen last meer van, maar geloof mij…I used to be a major drama queen! Als kind zijnde was ik echt een drama als het ging op spuiten (sorry mam). Gelukkig ben daar overheen gegroeid!

Heel erg vervelend als je last hebt van prikangst maar als je ziek wordt, ben je nog verder van huis (met nog meer spuiten als gevolg). Geef bij het vaccinatiebureau aan als je prikangst hebt want dan houden ze daar rekening mee.

Tegenwoordig hoor en lees je veel over eventuele bijwerkingen van vaccinaties. Over het algemeen heb je meestal weinig of geen last van vaccinaties. Mijn ervaring is dat ik meestal last heb van een stijve spier en/of pijnlijke bovenarm, maar daar blijft het bij. Soms kan de plek van vaccinatie rood zijn. Bij sommige vaccins (BMR en gele koorts) kun je lichte koorts krijgen. De klachten gaan echter snel weer over. Bij ernstige bijwerkingen wordt geadviseerd om contact op te nemen met het vaccinatiebureau.

De meeste injecties worden gegeven in je bovenarm, maar als je meerdere vaccinaties nodig hebt, kan het voorkomen dat je ook een injectie in je bovenbeen krijgt. Tijdens mijn eerste ronde vaccinaties, kreeg ik echter drie injecties in mijn bovenarmen en dat was prima te doen.

Kosten van vaccinaties

Het spreekt voor zich dat er kosten verbonden zijn aan vaccinaties. Je betaalt voor consultkosten, vaccinkosten, een vaccinatieboekje en recepten.Als je malariatabletten moet slikken, betaal je ook daar kosten voor bij de apotheek.

De eerste keer dat je gaat vaccineren, is de rekening behoorlijk pittig omdat je vaak meerdere vaccinaties nodig hebt. Ook malariatabletten zijn behoorlijk kostbaar, vooral als je net zoals mij vier weken naar Zuidelijk-Afrika gaat. Als je echter aanvullend verzekerd bent, krijg je de kosten (deels) weer terug. Ik heb tot op heden altijd alles volledig vergoed gekregen via mijn aanvullende verzekering.

De kosten van de vaccinaties betaal je contant/per pin bij het vaccinatiebureau en dan dien je achteraf de rekening in bij je zorgverzekeraar.

vaccinaties op reisMeest voorkomende infectieziektes en vaccinaties

Er zijn tal van infectieziektes en vaccinaties, maar ik heb de meest voorkomende voor jullie op een rij gezet.

Buiktyfus: Buiktyfus is een infectie die je op kunt lopen via besmet water of voedsel. De symptomen van buiktyfus zijn koorts, algemene malaise, obstipatie, hoofdpijn en diarree. Als je op reis gaat naar een land waar buiktyfus voorkomt, is een vaccinatie aanbevolen. Eenmalige vaccinatie geeft bescherming van drie jaar.

Dengue: Dengue (knokkelkoorst) is een hele vervelende virusziekte die steeds vaker voorkomt. Dengue wordt overgedragen door de beet van een mug. De symptomen zijn plotselinge, snel oplopende koorts, spier- en gewrichtspijn, diarree, pijn achter de ogen, hoofdpijn, soms huiduitslag. Er is helaas geen vaccinatie tegen Dengue. Indien je naar een land reis waar Dengue voorkomt is het belangrijk dat je je overdag goed tegen muggenbeten beschermd. Gebruik DEET, bedekkende kleding en eventueel een klamboe tijdens middagdutjes.

DTP: DTP is een vaccinatie die kinderen tegenwoordig op de basisschool krijgen. Dit vaccin is echter maar tien jaar geldig. Houd er dus rekening mee dat je deze dient te herhalen als je op reis gaat. Indien je naar een land reist waar DTP voorkomt, wordt een vaccinatie aanbevolen. Eenmalige vaccinatie geeft bescherming van tien jaar.

Hepatitis A: Hepatitis A is een leverontsteking veroorzaakt door een virus, welke wordt overgedragen door slechte hygiëne. De symptomen zijn griepachtige verschijnselen, verminderde eetlust, hoofdpijn, pijn in de leverstreek en uiteindelijk geelzucht. Eenmalige vaccinatie geeft bescherming van één jaar. Als je slim bent, ga je zes tot twaalf maanden nadien op herhaling want dan ben je 30-40 jaar beschermd. Even een extra spuitje halen loont dus de moeite.

Hepatitis B: Hepatitis B is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Hepatitis B wordt overgedragen door seksueel contact en via bloed. Over het algemeen verloopt een besmetting zonder klachten, maar na verloop van tijd worden de eerste symptomen zichtbaar. Symptomen zijn griepachtige verschijnselen, geelzucht, koorts, ontkleurde ontlasting en vermoeidheid. Voor een volledige bescherming tegen Hepatitis B zijn er drie inentingen nodig. Sinds 2011 zit het Hepatitis B vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma.

Gele Koorts: Gele Koorts is een zeldzame en ernstige infectieziekte en wordt overgedragen via de speekselklieren van besmette muggen. Eenmaal besmet, is er geen medicijn als behandeling. Symptomen zijn plotselinge koorts en rillingen, spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken, mogelijk geelzucht. Eenmalige vaccinatie geeft bescherming van minimaal tien jaar. Sommige landen stellen een vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht.

Bovenstaande infectieziektes en vaccinaties zijn de meest voorkomende, maar er zijn nog veel infectieziektes waar je rekening mee moet houden zoals de mazelen, meningitis, hondsdolheid, Japanse encefalitis, TBC, Cholera enz.

Malaria

Niet geheel onbelangrijk, Malaria! Malaria is een infectieziekte, veroorzaakt door malariaparasieten via een muggenbeet. Malaria komt vooral voor in West-, Centraal, Oost- en Zuid-Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. De eerste symptomen zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Malaria kan een ernstig ziekteverloop hebben met blijvende hersenschade of zelfs de dood als gevolg. Neem malaria dus altijd serieus.

Laat je goed voorlichten als je naar risicogebied reist. Er is geen vaccin tegen malaria, maar er zijn wel verschillende soorten malariapillen die je preventief kunt gebruiken. Dit wil echter niet zeggen dat je geen malaria kunt oplopen, maar de ziekteverschijnselen zullen minder ernstig zijn wanneer je toch besmet raakt.

De meest gangbare medicijnen zijn Malarone en Lariam. Over het algemeen wordt meestal Malarone voorgeschreven ivm de bijwerkingen van Lariam. Sommige mensen hebben erg veel last van bijwerkingen van malariatabletten en besluiten daarom geen medicatie te slikken. De eerste keer dat ik malariatabletten slikte (Malarone) had ik ook last van bijwerkingen, maar dat was slechts de eerste dagen. Tijdens mijn vierweekse reis door Zuidelijk Afrika heb ik echter geen last gehad van bijwerkingen.

Naast het gebruik van malariatabletten, is het heel raadzaam om bedekkende kleding te dragen, mugwerend middel te gebruiken waar DEET in zit en te slapen onder een muskietennet.

De laatste jaren zijn de adviezen mbt tot malaria iets milder geworden. In steeds meer landen is het niet meer nodig om dagelijks malariatabletten te slikken, maar hoef je alleen een noodbehandeling mee te nemen.

vaccinaties op reisReizigersdiarree

Een bekend fenomeen is natuurlijk reizigersdiarree. Heel vervelend en heel veel reizigers krijgen hier mee te maken. Ook ik ben bekend met reizigersdiarree. Het wordt veroorzaakt door bacteriën en soms door virussen of parasieten. Reizigersdiarree gaat gepaard met dunne ontlasting, darmkrampen, misselijkheid, braken en soms koorts.

Je kunt reizigersdiarree voorkomen (de kans verkleinen) door koud, rauw en ongepasteuriseerd voedsel te eten, water uit verzegelde flessen te drinken (ook voor het tandenpoetsen), altijd je handen te wassen na toiletbezoek, voor het koken en ook voor het eten.

Ik ben dol op Street Food, maar denk wel aan het volgende:

  • Eet geen voorgesneden fruit (schil altijd zelf je fruit)
  • Is er geen klandizie? Geen goed teken! Eet waar het druk is want dat betekent dat er veel omloop is qua vers voedsel.
  • Vlees en/of vis open en bloot in de buitenlucht? Niet doen. Wie weet hoe lang het daar al ligt. Nog beter is het om vegetarisch te eten. Ik eet al jaren vegetarisch dus voor mij geen probleem 🙂
  • Kijk uit met ijs! Ik eet over het algemeen alleen voorverpakt ijs en heel soms schepijs in een ijssalon (Häagen-Dazs bijvoorbeeld).
  • Ik ben dol op salades maar in niet westerse landen laat ik ze toch links liggen. Ingrediënten voor salades worden namelijk vaak met kraanwater gewassen.
  • Pas ook op met ijsklontjes! IJsklontjes van kraanwater kunnen natuurlijk ook voor problemen zorgen.

Vaccinaties op reisHebben jullie al zin om weer op reis te gaan, haha? Er komt de nodige voorbereiding bij kijken, maar het valt echt reuze mee. Laat je goed adviseren door de huisarts, GGD, apotheek of een vaccinatiebureau en neem dat advies ook serieus. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik vertrek over een paar dagen naar Marokko en mijn vaccinaties zijn allemaal nog geldig 🙂 Ik hoop dat jullie ook goed voorbereid op reis gaan.

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.