Tropische vlindertuin: Op vlindersafari in Gemert

by DutchieontheRoad
5 comments

Waan jezelf in de tropen en breng een bezoekje aan een tropische vlindertuin. Jaren geleden bezocht ik voor het eerst een tropische vlindertuin en ik was meteen verkocht. Wat is dit leuk en ik was dan ook verrast toen bleek dat er nog een vlindertuin in de buurt te vinden was! In het Noord-Brabantse Gemert bevindt zich een klein stukje jungle waar je op vlindersafari kunt gaan. Dit jaar geen verre reizen voor mij en daarom was dit stukje jungle zeer welkom. Ik pakte mijn cameratas in en reed in een klein half uurtje naar Gemert waar ik op vlindersafari ging.

Tropische vlindertuin

Er zijn helaas steeds minder vlinders en dat vind ik zo ontzettend jammer want ik heb een zwak voor vlinders. Als ik er eentje in mijn tuin zie vliegen, word ik altijd zo blij. Tropische vlinders zijn natuurlijk ver te zoeken in Nederland en daarom is een tropische vlindertuin een erg leuk uitje. In een tropische vlindertuin ontmoet je de meest bijzondere vlinders uit alle windstreken. Er zijn diverse tropische vlindertuinen in Nederland en onlangs ging ik op vlindersafari in Gemert.

jaaroverzicht 2020

Vlindersafari in Gemert

Ik ben positief verrast zodra ik met mijn auto parkeer bij Vlindersafari in Gemert. Wat een mooie aangelegde tuin en het buitenterras ziet er meer dan prima uit. Een heerlijke plek om even bij te komen. Volgens de website is de tropische vlindertuin verhuisd naar een nieuwe locatie en de vlindertuin is dus geheel vernieuwd. Ik ben dan ook erg benieuwd.

Het spreekt voor zich dat je momenteel een kaartje moet reserveren en dat heb ik uiteraard braaf gedaan. Omdat ik wil fotograferen en de drukte voor wil zijn, heb ik vroeg gereserveerd. Dat blijkt een goede zet te zijn want de dame achter de kassa geeft aan dat het later op de dag steeds drukker zal worden. Eenmaal binnen weet ik weer hoe warm het kan zijn in een tropische vlindertuin…pfff. Logisch natuurlijk en ik trek dan ook meteen mijn jas uit.

Binnen enkele seconden zie ik een blauwe vlinder voorbij fladderen en de fotografie nerd komt meteen in mij naar boven. Aahhhh…snel mijn camera pakken, haha. De vlindertuin is niet groot, maar dat maakt voor mij niet uit. Ik heb aan een paar vierkante meter genoeg als ik een camera in mijn handen heb. Ik zie kleine vlinders, grote vlinders, opvallend kleurige vlinders en zelfs doorzichtige vlinders. Zo ontzettend mooi!

tropische vlindertuin
tropische vlindertuin

Fotograferen in een tropische vlindertuin

Zoals verwacht ben ik niet de enige die op pad is met een camera, haha. Een vlindertuin is natuurlijk dé ideale plek voor (amateur)fotografen. Ik ben een groot dierenliefhebber en ben daarom helemaal in mijn element. Ondanks dat de vlindertuin erg klein is, ben ik zeker twee uur binnen geweest. Een groot voordeel is dat je zo vaak naar binnen mag als je zelf wilt. Er is een binnen-en buitenterras waar je iets kunt drinken en eten (alleen snacks). Ook ik ben tussendoor even wat gaan drinken en vervolgens ben ik nog een tweede rondje gaan fotograferen. Ideaal.

Het is niet makkelijk om vlinders te fotograferen en ook voor mij was het een behoorlijke uitdaging. Het was even geleden dat ik met mijn camera op pad was en ik was bijna vergeten hoe leuk het kan zijn om gericht ergens naar toe te gaan om te fotograferen. Enigszins jaloers kijk ik naar mijn buurman die een macrolens tot zijn beschikking heeft 🙁 Helaas heb ik geen macrolens, maar ik weet uit ervaring dat ik met mijn Canon 70-200 f/4 ook redelijk vlinders kan fotograferen, mits ik voldoende afstand houd. Wil jij ook vlinders fotograferen? Met deze tips kun jij ook mooie vlinderfoto’s maken:

  • Geen macrolens? Geen paniek want met een telelens kun je ook prima vlinders fotograferen. Je kunt met een telelens meer afstand houden van de vlinder en door het lange brandpuntafstand, krijg je vanzelf een mooie onscherpe achtergrond.
  • Leg de focus op de vlinder en kies daarom voor een open diafragma (laag F getal). Hierdoor vervaagt de achtergrond en springt de vlinder eruit.
  • Zorg voor een snelle sluitertijd want het zal geen verrassing zijn dat vlinders alle kanten op fladderen.
  • Beweeg rustig en maak geen plotselinge bewegingen. Met een beetje geluk gaat de vlinder even op een blad zitten zodat jij de tijd hebt om het beestje mooi vast te leggen.
  • Maak veel foto’s achter elkaar in de hoop dat er een aantal goede en vooral scherpe foto’s tussen zitten. Stel je camera dus in op de continue modus zodat je camera de hele tijd blijft focussen.
  • Ik heb er een haat-liefde verhouding mee, maar een statief kan handig zijn om vlinder te fotograferen. Een statief geeft je extra stabiliteit en maakt het scherpstellen gemakkelijker. Zorg er wel voor dat je niemand in de weg staat want de paden in een vlindertuin kunnen smal zijn. Ik had bewust geen statief meegenomen omdat ik niemand in de weg wilde staan, helemaal nu we afstand van elkaar moeten houden. Zonder statief ben ik flexibeler, maar ik merkte wel dat het lastiger is om scherp te stellen.
tropische vlindertuin

Vlindersafari: Een leuk dagje uit voor jong en oud

Deze tropische vlindertuin is een leuk uitje voor jong én oud. Kinderen krijgen een leuke speurtocht en mogen op zoek naar de diverse vlinders. Zij gaan dus letterlijk op vlindersafari. Houd er wel rekening mee dat je met kinderen waarschijnlijk vrij snel klaar bent. De vlindertuin is klein en als je niet fotografeert, sta je zo weer buiten. Is jouw kind een natuurliefhebber, ben je hier aan het juiste adres. Ben jij een liefhebber van fotograferen? Dan kun je hier helemaal los, haha.

tropische vlindertuin

vlindersafari

Ik heb mij meer dan uitstekend vermaakt en ga zeker een keer terug naar deze tropische vlindertuin. Hebben jullie ooit een tropische vlindertuin bezocht? Ik ben benieuwd of jullie nog aanraders hebben 🙂

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

tropische vlindertuin

You may also like

5 comments

Lizette 27 juli 2020 - 08:59

Hé wat gaaf! En lekker dichtbij voor ons. Hier gaan we deze zomer eens een bezoekje aan brengen. En fijne tips, dan neem ik de macrolens mee. En geen jas 😉 Had je door de warmte last van een beslagen lens? Door de kleine zijn we onbedoeld vroege vogels geworden, komt dat even mooi uit voor de drukte.
Lizette onlangs geplaatst…7x waarom je voor een onvergetelijk verblijf bij Hostel Roots in Tilburg moet kiezenMy Profile

Reply
Linda 2 augustus 2020 - 12:27

Wat een prachtige foto’s! Ik bezocht slechts 1 keer een vlindertuin en dat was in Maleisië, best leuk om eens te doen want vlinders zijn echt enorm leuk om te fotograferen. Hele handige tips voor het fotograferen ook, want dat vond ik toen nog best een uitdaging
Linda onlangs geplaatst…Wat te doen in Drachten & omgeving? 10 leuke tips voor Zuidoost FrieslandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 8 augustus 2020 - 11:19

Vlinders fotograferen is inderdaad een uitdaging. Ik was afgelopen weekend bij de Orchideeënhoeve en ook toen was het een uitdaging.

Reply
Aniek 7 augustus 2020 - 16:37

Wat een gave foto’s heb je gemaakt! Ik ga dit plekje onthouden, lijkt me fijn om hier een paar uurtjes rond te lopen en foto’s te maken. En wat een grote vlinder die op je arm zit.
Aniek onlangs geplaatst…Big Agnes Fly Creek HV UL1 Bikepacking tent reviewMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 8 augustus 2020 - 11:14

Ik was heel blij dat deze vlinder zijn vleugels spreidde want de onderzijde van de vleugels zijn namelijk lichtbruin. Zijn vleugels lijken dan op dorre blaadjes…ik was echt heel verrast toen ik plots die kleuren tevoorschijn zag komen. Echt heel gaaf.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.