Top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

by DutchieontheRoad
2 comments

Ik ben dol op december! Kerstboom optuigen, lampjes aan, open haard, kaarsjes, warme chocolademelk met slagroom, lekker eten, gezelligheid en kerstmarkten. I love it! Ieder jaar bezoek ik minstens één kerstmarkt, om me daags nadien best schuldig te voelen over wat ik allemaal weer gegeten heb. Ik ben heel eerlijk: Duitsland is the place to be als het gaat om kerstmarkten. We proberen het in Nederland wel maar de Duitsers winnen met vlag en wimpel. Toch heeft Nederland ook een aantal kerstmarkten die de moeite waard zijn. Deze week mijn Top 5 leukste kerstmarkten.

#1 Keulen

Keulen

Dit jaar ben ik voor het eerst naar Keulen geweest en ik was zeer positief verrast. De kerstmarkt in Keulen is groots en heel bijzonder. Er zijn maar liefst zes sfeervolle kerstmarkten rondom de prachtige Dom. De kraampjes zijn allemaal mooi versierd en je kunt er natuurlijk overal heerlijk eten. De spulletjes die verkocht worden zijn veel van hetzelfde (zoals op iedere kerstmarkt) maar het draait eerlijk gezegd dan ook voornamelijk om de gezelligheid en lekker eten…en dat hebben de Duitsers goed begrepen. Het is maar goed dat ik geen Duitse ben want dan zou ik minsten vijf kilo zwaarder wegen ondanks dat ik geen vlees eet. Voor mij geen Wurst maar Glühwein, Kaiserschmarren, Flammkuchen, Reibekuchen, Crêpes met Nutella en Käsespätzle.

Buiten al het lekkere eten en gezelligheid, is Keulen ook een bijzonder mooie stad! Bij mijn volgende bezoek aan Keulen zal ik gegarandeerd blijven overnachten want Keulen is een geweldige stad voor het ultieme Kerstgevoel. Keulen is zonder enige twijfel één van de leukste kerstmarkten die ik bezocht heb.

Entree: Gratis
Locatie: rondom de Dom

#3 Düsseldorf

Düsseldorf is volgens mij toch wel de bekendste en populairste kerstmarkt van Duitsland. Deze stad pakt groots uit tijdens de kerstperiode en staat bekend als één van de leukste kerstmarkten in Duitsland. Op maar liefst zes pleinen zijn kerstmarkten te vinden, met elk hun eigen specialiteit. Aan het einde van het jaar wordt Dusseldorf omgetoverd in een winter wonderland. Zin in een heerlijk dagje weg? Geniet dan van de vele versierde hutjes en kraampjes, kerstverlichting, de enorme kerstboom, kerststallen, ijsbaan en de bijna honderd jaar oude carrousel. Het is al een aantal jaartjes geleden dat ik in Düsseldorf ben geweest maar deze kerstmarkt hoort absoluut thuis in mijn rijtje van favoriete kerstmarkten. Alle kerstmarkten liggen op wandelafstand .

Entree: Gratis
Locatie: 6 pleinen in het centrum

leukste kerstmarkten

#3 Oberhausen

Ik ben al meerdere keren in Oberhausen geweest omdat het natuurlijk hartstikke gunstig ligt voor de Brabanders. Deze stad heeft twee kerstmarkten: één in winkelcentrum CentrO en één in de binnenstad. Ik ben nog nooit in de binnenstad geweest maar wel meerdere keren bij CentrO. Dit is het grootste winkelcentrum van Europa, dus perfect voor een dagje gezellig kerstshoppen. Tijdens de kerstperiode is dit enorme winkelcentrum prachtig versierd met kerstbomen en lichtjes. Buiten het winkelcentrum is er een kerstmarkt en verschillende activiteiten voor kinderen zoals een sneeuwscooterbaan en een gigantische sneeuwglijbaan waar de kinderen met een band naar beneden kunnen glijden. Wie wil dat nou niet? Ik wel maar mocht helaas niet…

Ik was vorig jaar in Oberhausen en het was ontzettend koud en nat, maar toch hebben we een leuke dag gehad omdat je jezelf ook prima in het winkelcentrum kunt vermaken. In het winkelcentrum is overigens ook een geweldige winkel voor kinderen: Build a Bear Workshop. Hier kunnen kinderen hun eigen knuffeldier uitzoeken, vullen en bijpassende kleding kopen. Mijn petekinderen zijn trotse bezitters van een dergelijk knuffeldier en hebben ook al bijpassende kleding uit Londen en Dubai waar deze winkels ook te vinden zijn. Leuk souvenir om mee te nemen voor je neefjes/nichtjes alhoewel ik het kledingadvies van de verkoper uit Dubai toch niet heb opgevolgd. Een boerka voor een knuffelbeer vond ik toch niet zo geslaagd dus werd het een t-shirt met Dubai op de voorkant. Leek me iets geschikter voor een kind met haar knuffelbeer.


Entree: Gratis (activiteiten kinderen zijn niet gratis)
Locatie: binnenstad en winkelcentrum Centro
Gratis parkeren bij CentrO (serieus…alle Nederlanders zoeken naar een parkeerautomaat maar die is er niet

leukste kerstmarkten

#4 Londen

Ik ben dol op Londen! Vraag me niet waarom maar ik heb iets met deze wereldstad. Vorig jaar was ik met mijn moeder en schoonzus in Londen om te bewijzen dat Londen WEL een leuke stad is. Ik kreeg overigens wel gelijk. Londen is toch wel the place to be om kerstinkopen te doen. Nergens is het beter shoppen dan Londen in de periode voor kerst. De winkels en straten zijn geweldig versierd!

Een kerstmarkt mag uiteraard ook niet ontbreken. Daarom hebben ze aan de voet van Londen Eye, een kerstmarkt neergezet. Het heeft iets weg van een Duitse Kerstmarkt maar het kan er eerlijk gezegd niet aan tippen. Ook Hyde Park is de moeite waard om te bezoeken gedurende de kerstperiode. Rond Serpentine Road staat een reuzenrad, een ijsbaan en andere attracties voor groot en klein. De leukste winkels vind je rond Oxford Street, Regent Street, Carnaby Street en uiteraard mag Covent Garden ook niet ontbreken. De etalages zijn in Londen een feestje om naar te kijken. De mooiste kerstversiering is bij warenhuis Harrods te vinden alhoewel ik daar eerlijk gezegd liever niet kom. Meestal loop ik snel naar binnen, mezelf voorhoudend dat ik gewoon rustig moet blijven, om er vervolgens vijftien minuten later weer naar buiten te rennen. Knettergek word ik daar. De enorme speelgoedwinkel Hamley’s heeft hetzelfde effect op mij maar dat vind ik zo’n geweldige winkel, dat ik het daar langer volhoud.

Buiten het feit dat Londen een geweldige stad is gedurende de feestmaanden, kun je je hier ook dagen vermaken in de vele musea. Volgende keer ga ik toch maar een paar dagen langer naar Londen.

Locatie: overal in Londen

Londen

#5 Maastricht

Ik rijd in een uurtje naar Maastricht dus voor mij is dit een ideale stad om te bezoeken. In de kerstperiode is Maastricht extra gezellig en is er genoeg te zien en te beleven. Uiteraard kun je hier je kerstinkopen doen en zodra de avond valt, kun je naar de tientallen kraampjes op het gezellige winterse Vrijthof. Maastricht is ook leuk voor kinderen want zij kunnen zich vermaken met de vele attracties zoals de ijsbaan, draaimolen en het bekende reuzenrad. De historische binnenstad is mooi verlicht en uiteraard kun je er heerlijk eten in de vele restaurants en cafe’s. Voor mij voldoende reden om naar het Zuiden af te reizen, waar de G nog zachter is dan de mijne 😉

Entree: Gratis (attracties niet gratis)
Locatie: Vrijthof Maastricht

leukste kerstmarkten

Dit was mijn top 5 leukste kerstmarkten. Ik ben benieuwd naar jullie favoriete kerstmarkt.

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

2 comments

Pim & Narelle | wegvanhetnoorden.nl 16 december 2015 - 18:00

Wij gaan dit weekend naar Hannover! Nog nooit geweest, een keer wat anders 😉

Reply
DutchieontheRoad 19 december 2015 - 15:15

Leuk! Ik ben ook nog nooit in Hannover geweest. Ben benieuwd wat je er van vinden.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.