Top 5 bijzondere overnachtingen

by DutchieontheRoad
6 comments

Door Pim & Narelle van Weg van het Noorden, ben ik uitgedaagd om een top 5 van bijzondere overnachtingen te maken. Erg moeilijk want mijn lijstje is behoorlijk lang. Meerdere malen sliep ik buiten onder de sterrenhemel, overnachtte ik in homestays , nachttreinen of op bijzondere locaties. Uiteindelijk ben ik tot de volgende top 5 gekomen. Ik heb niet echt duidelijke foto’s van de overnachtingen (behalve van Semonkong) want dat zijn dingen die ik geregeld vergeet. Onderstaande foto’s zijn overigens wel gemaakt rondom de accommodaties.

Wadi Rum, Jordanië

Tja, lijkt me duidelijk. Ik wilde een échte woestijn zien, zo eentje als in Lawrence in Arabia. Dan moet je dus naar Wadi Rum. Ik sliep één nacht onder de sterren in deze prachtige woestijn en wat was dat gaaf. Dat ik daags nadien geveld werd door een salmonella infectie was dan weer jammer. Desondanks staat Wadi Rum op numero uno! Ik sjokte op mijn hoogbejaarde dromedaris Robin Hood door deze bijzondere woestijn, maakte een mooie wandeling in de omgeving, genoot van een prachtige zonsondergang, at een overheerlijke maaltijd met Arabische muziek op de achtergrond en rolde mijn slaapzakje uit in dit vijfmiljoen-sterren-hotel. Welterusten! This was my room with a view 🙂 .

Wadi Rum

Semonkong, Lesotho

Lesotho is een prachtig land en het gebied rondom Semonkong is erg populair onder wandelaars. Semonkong ligt erg afgelegen en de weg er naar toe is niet erg comfortabel te noemen, hoewel ze dat inmiddels verbeterd hebben. Toch is het zeer de moeite waard want in ‘the middle of nowhere’ ligt een prachtige lodge verscholen: Semonkong Lodge.
Deze lodge is een onderdeel van de plaatselijke gemeenschap in Semonkong. Tientallen mensen uit de omgeving werken in deze lodge. Daarbij stimuleren ze om tijdens activiteiten gebruik te maken van de kennis van de lokale mensen. Er zijn veel verschillende activiteiten mogelijk zoals paardrijden, wandelen, mountainbiken, kroegentocht op een ezel (serieus), stadswandeling, lunch in het dorp, uitleg over de traditionele dekens en de hoogte abseil ter wereld langs de Maletsunyane Falls waterval (204 meter!!). Deelnemen aan deze activiteiten zorgt voor inkomsten voor de lokale mensen en dit is erg belangrijk in deze omgeving. Omdat deze lodge zo betrokken is bij de lokale gemeenschap, heeft men er ook voor gezorgd dat er schoon drinkwater beschikbaar is voor de dorpsbewoners.

Je kunt bij de lodge je tentje opzetten, er zijn backpackerskamers maar ook prachtige huisjes en rondavels voor twee tot vier personen. Sommige kamers hebben zelfs een open haard waar wij dankbaar gebruik van hebben gemaakt tijdens de koude winter. Mr. Smiley zorgt iedere avond dat de haard weer brandt en als je die man ziet, kun je alleen maar lachen. Er is warm water en stroom van 8.00 uur tot 22.00 uur. Er is een keuken waar iedereen gebruik van kan maken en waar altijd schoon drinkwater beschikbaar is. Iedere ochtend om 7.15 uur wordt er thee met koekjes naar je kamer gebracht! Dat is pas lekker wakker worden na een koude nacht. Bij de lodge is een restaurant/tavern waar je heerlijk kunt eten en ook vegetarische maaltijden zijn geen probleem. Er is een winkeltje waar lokale producten worden verkocht. Alles wat hier wordt verkocht gaat ook rechtstreeks naar de persoon die het heeft gemaakt. Achter de lodge ligt ‘de snelweg’ van Semonkong. Dit is een zandpad waar de hele dag herders met hun kuddes voorbij komen en dit erg leuk om te zien en te fotograferen.

Semonkong Children’s Centre

Vergeet in Semonkong ook het lokale weeshuis niet. Je kunt een bezoekje brengen aan het Semonkong Children’s Centre waar de Engels/Nederlandse Tara Baanen-Kinsey missionaris is. Zij zorgt met haar gezin en medewerkers voor tachtig wezen waarvan een deel ook HIV besmet is. Zij doet echt ongelooflijk goed werk voor deze kinderen en hun omgeving!

Wij hebben hier drie nachten overnacht en ik heb serieus een zwak voor deze omgeving gekregen. Ze verrichten hier geweldig werk, de omgeving is prachtig en de mensen zijn zo ontzettend vriendelijk. Al met al heel veel redenen om dit bijzondere gebied te bezoeken.

Semonkong Lodge

Semonkong

Tangkahan, Sumatra

Veel mensen gaan op Sumatra alleen naar Bukit Lawang. Slechts een enkeling waagt zich aan de bumpy ride naar Tangkahan. Ik waagde me aan dit hobbelige ritje en het bleek één van de hoogtepunten te zijn van mijn reis. Tangkahan is een klein dorpje aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Je moet er wel een aantal uur stuiteren in een 4WD voor over hebben maar het is wel een rit door een geweldig landschap.
Tangkahan is nog steeds een zo goed als onontdekte groene parel in de jungle. Na aankomst moet je nog een stukje klimmen en klauteren (inclusief een enigszins onstabiele hangbrug) maar dan heb je ook wat. Er zijn meerdere lodges waar je kunt verblijven maar wij verbleven in Linnea Resort Tangkahan. De accommodatie is zeer eenvoudig te noemen maar dan verblijf je ook op een geweldige locatie! Je bent hier ver van de bewoonde wereld, geen licht en elektriciteit na 22.00 uur en je bent alleen met de geluiden uit de jungle.
Je kunt hier mooie wandelingen maken maar ook de olifanten bezoeken. Liefhebbers kunnen een ritje maken op een olifant. Omdat ik zelf geen voorstander ben van dergelijke ritjes, heb ik dat niet gedaan. Daarentegen is het wel geweldig om ze te wassen en scrubben. De olifanten genieten in de rivier en ik was zo blij als een kind dat ik deze immense dieren mocht wassen.

De huisjes zijn zeer eenvoudig. Je hebt een klein slaapkamertje met twee eenvoudige bedden met klamboes tot je beschikking. De badkamer heeft een normaal toilet en wassen is mogelijk met koud water. Wij hebben ons echter gewassen in de rivier met uitzicht op de jungle. Hoe gaaf is dat!? De immense varaan die ons wasritueel verstoorde en plots in de rivier sprong, was minder gaaf. Hoe snel kun je worden in een dergelijke situatie. Als drie gillende keukenmeiden stormden we rivier uit. Helaas voor ons waren er een aantal getuigen vanuit de lodge…hadden die mannen even een lol. Een verblijf in Tangkahan is niet voor de luxe reizigers maar dit is een stukje paradijs dat je niet wilt missen. Dit is genieten met de hoofdletter G!

Tangkahan National Park

Munduk, Bali

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen hele hoge verwachtingen had van Bali. Ik ben meer van de ‘ruigere’ gebieden en had van Bali een enorm toeristisch beeld. Dat bleek ook enigszins te kloppen maar toch heb ik daar een uniek pareltje ontdekt. Munduk is een klein plaatsje in de groene heuvels van Bali met een prachtig uitzicht op de vallei. Dit minuscule plaatsje wordt maar mondjesmaat bezocht door toeristen en de meeste bezoekers zijn lokale dagjesmensen. Het is dus heerlijk rustig en authentiek.

Wij verbleven in Puri Lumbung. De Lumbung is een onderdeel van uniek cultureel erfgoed van Bali. Deze rijst graanschuren werden met kleine aanpassingen omgetoverd tot eenvoudige, maar charmante huisjes. Ik was erg gecharmeerd van deze schattige huisjes en dat was ook buiten te horen, haha. Ik vond ze in ieder geval erg leuk! Wij hadden echt een briljant uitzicht over de schitterende vallei. Ons huisje lag alleen wel boven de kikkervijver maar daar hadden we minder last van dan van de voetbalsupporters. Wij dachten namelijk het WK van 2014 te kunnen ontlopen door naar Indonesië te gaan maar nu blijkt dat je dat nergens kunt ontlopen. Wij waren tijdens de halve finale in Munduk en deze wedstrijd werd om 3.00 ’s nachts gespeeld…niet handig. Ondanks deze geweldige accommodatie, heb ik dus geen oog dicht gedaan want alle voetbalsupporters bleken praktisch onder ons balkon de wedstrijd te kijken. Rond 5.30 uur was het ineens doodstil dus begreep ik dat we verloren hadden. Jammer voor Nederland, fijn voor mij want ik had namelijk beloofd bij winst de finale te kijken in Ubud in een oranje outfit.

Ondanks deze slapeloze nacht, zou ik er zo weer naar toe gaan want ik vond Munduk erg leuk en had er graag een extra dagje willen spenderen. Je kunt er leuk wandelen in de omgeving, er zijn een aantal leuke restaurantjes en de lokale bewoners waren zo vriendelijk ons even uit te nodigen. Altijd leuk! Er is een geweldig restaurant bij het hotel (yummy) en ’s avonds worden er ook Balinese dansvoorstellingen gehouden. Er worden kookworkshops gehouden maar deze dien je wel vooraf te reserveren. Dat wisten wij helaas niet want anders had ik gegarandeerd een Indonesische kookworkshop gevolgd. Altijd handig voor thuis.

Munduk

Munduk

Homestay Mekong Delta, Vietnam

Ik ben dol op homestays! Tijdens ons verblijf in de Mekong Delta, overnachtten wij één nacht bij een Vietnamese familie thuis. Dit is een unieke gelegenheid om het dagelijkse leven van dichtbij mee te maken. De accommodatie is heel eenvoudig maar eerlijk gezegd vond ik het best meevallen. We hadden ieder een stretcher met een klamboe en buiten waren gewone toiletten en zelfs een douche (met koud water weliswaar). Alles met een normaal toilet vind ik al prima 🙂 .
De familie was echt heel erg lief en we mochten ook even meehelpen in de keuken. Oma was gewoon te schattig voor woorden. Van het eten ga ik nu nog watertanden want dat was echt geweldig! Sowieso is het eten in Vietnam heerlijk. ’s Avonds zie je de zon ondergaan boven de kleine kanalen en maak je mee hoe de Vietnamezen hun avonden vullen met rijstwijn (jagges) en gezelligheid.

Mekong Delta

Bonus: Nachttrein, China

Oké, de opdracht was om een Top 5 te maken maar deze mag eigenlijk niet ontbreken. Het is geen bijzondere locatie maar zeker één van de meest oncomfortabele overnachtingen ooit. Daarom dus een stiekeme nummer 6 😉 : mijn ervaring in de nachttrein van Beijing naar Xian.

Nachttrein

Bijzondere overnachtingenDe wagon is verdeeld in open couchettes met ieder zes bedden, drie boven elkaar. Ik blijk het middelste bed te hebben en ben daar zeer tevreden mee. Het bovenste bed is niet heel praktisch voor westerse mensen en het is een hele klim naar boven.
Vijf minuten na vertrek is het al een groot eetfestijn. Alle Chinezen lopen meteen naar de watertap en ik zie de een na de andere bak met noedels voorbij komen. De wagon ruikt al snel naar een rijdende afhaalchinees. Terwijl ik om me heen kijk en luister, ben ik weer verbaasd over de eetgewoontes van de Chinezen. Dat het de Chinezen mag smaken is maar al te duidelijk. De Chinezen hebben het razend druk met het consumeren van alles wat enigszins eetbaar is. Dit allemaal vindt plaats op het onderste bed. Ik prijs mezelf zeer gelukkig met het middelste bed. De andere Nederlander in mijn couchette heeft minder geluk. Bij het zien van een Chinees viergangendiner op zijn bed, besluit hij te verhuizen naar een van de krappe klapstoeltjes waar ik inmiddels mijn draai ook gevonden heb.

Workshop zonnebloempitten splijten met je voortanden

We krijgen allerlei Chinese delicatessen aangeboden van de Chinezen in onze couchette ondanks het feit dat ze geen woord Engels spreken. Binnen een mum van tijd krijgen we een Chinese workshop zonnebloempitten splijten met je voortanden. Ik bedank daarvoor, in een poging mijn voortanden te redden. Om de paar minuten komt er een rijdende eetkar voorbij en wordt er al luid roepend allerlei etenswaren aangeboden. Terwijl er nog steeds grote bakken met noedels voorbij blijven komen, vermaak ik me uitstekend totdat het 22.00 uur is. Plots gaan de lampen uit en dat betekent…slaap lekker. Een Chinese vrouw kijkt me verbaasd aan als ik met opgestroopte broekspijpen het toilet uit loop, terwijl ik net een knap staaltje balanceren heb laten zien boven mijn geliefde hurktoilet.

Welterusten

De Chinezen vermaken zich kostelijk als ik een poging doe in mijn bed te komen. Alleen de onderste bedden zijn namelijk hoog genoeg om rechtop te zitten. Als een lompe boerin klim ik omhoog en probeer in foetushouding in mijn bed te kruipen. Mijn Chinese onderbuurman gaat er eens goed voor staan om mijn geklungel te aanschouwen en aan zijn gelach hoor ik dat hij zich uitstekend vermaakt met dit dramatische uitzicht.
Ik ben deze nacht gezegend met een hardsleeper en dat is na verloop van tijd inderdaad…hard! Het valt niet mee om je draai te vinden in zo’n minuscuul en hard bedje en uiteindelijk leg ik me daar bij neer. Ik breng de nacht door met mijn mp3-speler terwijl ik zachtjes mee deins met de beweging van de trein.

Na een aantal uur gaan eindelijk de lampen aan. De ochtend is eindelijk aangebroken en ik voel me gebroken. Al met al heb ik misschien vijf minuten geslapen dus dat wordt een lange dag. Binnen een paar minuten is het weer een drukte van jewelste in de wagon. Terwijl ik vanuit mijn bedje door het gangpad staar, zie ik meerdere westerse gezichten met slaperige ogen te voorschijn komen. Het blijkt dat ik niet de enige ben met wallen tot aan mijn knieën. Na enige navraag over de staat van de toiletten, besluit ik dat mijn plasje best nog even in mijn blaas kan bivakkeren. Reizen met de trein in China is een aanslag op je zintuigen maar wel een zeer leuke aanslag.

Dit was mijn top 5 + 1! Zijn jullie al eens op één van deze plekken geweest? Ik ben benieuwd wat jouw meest bijzondere overnachting is! Ik nomineer de volgende bloggers om ook hun Top 5 samen te stellen.

Ivonne van myfootprints 

Vincent van reizenoverdewereld  

You may also like

6 comments

Pim & Narelle | wegvanhetnoorden.nl 30 november 2015 - 15:44

Heel leuk om te lezen! Stuk voor stuk prachtige locaties. De Vietnamese familie lijkt ons een mooie ervaring. Mooie foto’s van Bali ook.

Pim wordt, als treinenliefhebber, trouwens helemaal enthousiast van de trein naar China! Hij heeft al ervaring met de Trans-Siberie Express, wat trouwens wel iets luxer is. Hij vindt het er top uitzien (?!) haha!

Reply
DutchieontheRoad 2 december 2015 - 17:09

De Vietnamese familie was inderdaad bijzonder! Ik ben ook wel een treinenliefhebber…de Trans-Siberië Express lijkt me helemaal geweldig! Fijn dat die iets luxer is 🙂

Reply
ivonne 30 november 2015 - 16:25

Ai, wat een leuke tag! Ik heb al wel een paar bijzondere overnachtingsplekjes in gedachten…. Dank voor “het stokje”, ik ga er mee stoeien.

Reply
DutchieontheRoad 2 december 2015 - 17:09

Top…ik ben benieuwd 🙂

Reply
Vincent 2 december 2015 - 15:21

Leuk om te lezen. Zo’n homestay in Vietnam lijkt me ook wel wat.

Bedankt voor de nominatie trouwens, maar ik heb deze tag al ingevuld. Zie: http://www.reizenoverdewereld.nl/vijf-bijzondere-slaapplaatsen-in-de-wereld/

Reply
DutchieontheRoad 2 december 2015 - 17:10

Oeps…niet gezien dat je deze tag al hebt ingevuld 🙂 . Ik zal hem eens lezen 🙂

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.