Top 10: Mijn favoriete Thaise gerechten

by DutchieontheRoad
17 comments

Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat de Thaise keuken grandioos is. Ik ben sowieso dol op de Aziatische keuken in het algemeen. Als halve vegetariër is het in Azië makkelijker om vegetarisch te eten dan bijvoorbeeld in Afrika. Terwijl in Afrika de lappen vlees om je oren vliegen, kan ik in Azië genieten van rijst, noedels, groenten en curry’s .
Thailand is een waar eetwalhalla. Op iedere hoek van de straat kun je voor een paar euro heerlijk eten. Deze week deel ik mijn 10 favoriete Thaise gerechten met jullie.

#1 Massaman Curry

Ik ben echt gek op curry dus was als een kind zo blij toen ik de Massaman curry proefde. Normaliter serveert men deze curry met kip maar ik at hem uiteraard vegetarisch of met vis. Deze kruidige, gele curry met groenten en aardappelen is echt om je vingers bij af te likken. Yum! Deze curry is erg gekruid dus houd daar wel rekening mee. Mijn maag begint spontaan te knorren als ik aan de Massaman Curry denk en daarom is deze curry één van mijn favoriete Thaise gerechten.

Massaman Curry - Thailand

#2 Tom Yam Kung

Ik ben een liefhebber van soep dus moest uiteraard Tom Yam proberen. Bestel alvast een fles water want Tom Yam is vrij heftig! Ik kreeg een pan soep voor mijn neus waar je U tegen zegt, en halverwege stroomden de tranen over mijn gezicht. Nee, ik was niet verdrietig 😉 Tom Yam is een zure, pittige soep gemaakt van citroengras, limoenbladeren, laoswortel, koriander, sjalotjes en veel chilipepers. Mijn grote favoriet is Tom Yam Kung, geserveerd met garnalen. Ik maakte deze soep ook tijdens een kookworkshop dus ik kan tegenwoordig mijn eigen Tom Yam maken 🙂

Tom Yam Kung - Thailand

#3 Green Curry

Weer een curry! Ik proefde deze curry voor het eerst in Bangkok en was meteen verkocht. Zo…dat smaakte naar meer. Normaliter wordt deze curry met kip geserveerd maar ik had uiteraard een vegetarische variant. De groene kleur is afkomstig van de groene chilipepers die in de kruidenpasta zitten. Ben jij net zoals mij een liefhebber van romige kokosmelk en aubergines? Dan zit je met deze curry gebeiteld. Groot voordeel: deze curry is milder dan de rode curry’s.

Green Curry - Thailand

#4 Pad Thai

Pad Thai mag uiteraard niet ontbreken in de lijst van favoriete Thaise gerechten want dit is zonder enige twijfel het bekendste gerecht van Thailand. Ik heb echt veel, heel veel Pad Thai gegeten. Het is namelijk niet altijd mogelijk om vegetarisch te eten. Als ik dan vroeg om een Pad Thai zonder vlees, was dat nooit geen probleem. Blijkbaar kunnen ze daar makkelijker een vegetarische variant van maken.

Pad Thai kun je echt op iedere straathoek kopen! Een goede Pad Thai serveert men met taugé, pinda’s, ei, lente-ui, vissaus én een limoentje. Ik heb hele goede Pad Thai gegeten maar helaas ook slechte. Omdat dit gerecht zo populair is, heb je helaas ook veel slechte varianten.

Favoriete Thaise gerechten

#5 Som Tam

Ik ben dol op salades en dacht wel goed te zitten met een heerlijke papayasalade. Wow! Ik moest direct een fles water bestellen want daar had ik even niet op gerekend. Som Tam is een heerlijke zoete en zure salade, met stukjes papaya, tomaat, sperzieboon en gedroogde garnalen. Heerlijk, maar wel erg pittig.

#6 Mango Sticky Rice

Wie naar Thailand gaat, kan onmogelijk het populairste Thaise toetje negeren. Ik kon me eerlijk gezegd niet voorstellen dat sticky rice lekker zou zijn als toetje. Boy, what was I thinking!? Mango Sticky Rice is echt zo ontzettend lekker. Ik ben sowieso een toetjesmens (toet moet) dus als ik nog een plekje vrij had, bestelde ik dit overheerlijke dessert. Ook dit dessert heb ik leren maken tijdens een kookworkshop. Happy Kelly 🙂

Favoriete Thaise gerechten

#7 Pad See Ew

Ben je ook een liefhebber van noedels? Probeer dan absoluut Pad See Ew! Dit heerlijke gerecht wordt geserveerd met sojasaus, knoflook, ei, broccoli en is mogelijk met of zonder vlees. Ideaal!

Pad See Ew - Thailand

#8 Springrolls

Springrolls mogen uiteraard ook niet ontbreken. Dit gerecht wordt bij veel Aziatische gerechten geserveerd, en dat is in Thailand niet anders. Deze kleine loempia’s kun je bestellen met vlees, vis en vegetarisch. Heerlijk als voorgerecht of hapje tussendoor.

#9 Banaan in kokosmelk

Ik wilde een ander dessert uitproberen en bestelde daarom banaan in kokosmelk. Dit is een ontzettend simpel maar lekker dessert. Verwarm kokosmelk samen met suiker en dan krijg je een heerlijke stroperige kokosmelk…heerlijk. Gooi er een banaan in, en je hebt een waanzinnig lekker dessert.

#10 Bananenpannenkoek

Ik kan natuurlijk de bananenpannenkoek niet overslaan. Ik ben dol op pannenkoeken en banaan, dus dit gerecht bestelde ik regelmatig. Bananenpannenkoeken kun je eten als ontbijt, lunch en avondeten. Maakt niet uit…bananenpannenkoeken zijn altijd goed 😉

Bananenpannenkoek

Volg een kookworkshop

Zoals ik al had aangegeven, heb ik een kookworkshop gevolgd. Dit is een ontzettend leuke en populaire activiteit in Thailand en één van de leukste dingen die ik heb ondernomen. Ik ben dol op lekker eten en koken, dus een kookworkshop stond hoog op mijn verlanglijstje. Ik had een geweldige en hele gezellige avond. Je kunt echt in iedere stad/dorp een kookworkshop volgen en over het algemeen zijn ze overal goed.

Ik volgde een avondworkshop in Chiang Mai bij Siam Rice Cooking School en dit kan ik van harte aanbevelen! De recensies op Tripadvisor liegen er niet om, dit is echt een hele goede kookschool! Ze zijn er ontzettend lief en de begeleiding is erg goed. Vegetarisch koken is geen probleem.

Favoriete Thaise gerechten

Thailand en vegetarisch eten

Zoals ik al aangaf kun je prima vegetarisch eten in Thailand. Ik eet echter wel vis en dat maakt het een stuk makkelijker. Eet je geen vlees en vis, of ben je zelfs veganistisch, kun je het wel moeilijker hebben. In praktisch ieder gerecht zit vissaus en dat kan het lastig maken.

Ben je streng vegetarisch, houd er dan rekening mee dat ze op straat praktisch overal varkens- of kippenbouillon gebruiken. Zelf heb ik daar geen problemen mee, waardoor het voor mij makkelijker was. Wil je écht vegetarisch eten, kun je beter in een restaurantje eten en duidelijk aangeven dat je écht vegetarisch eet. Ik heb ook wel eens aangegeven dat ik vegetarisch at en kreeg vervolgens een bord met droge rijst en groenten. Ik heb liever een sausje maar het kan dus wel 😉

Benieuwd naar mijn reisroute door Thailand? Lees dan vooral meer over mijn drieweekse route.

toetjemarkt
Geen idee hoe het heet, maar het was onwijs lekker 🙂

Dit waren mijn favoriete Thaise gerechten. Wat is jullie favoriete Thaise gerecht?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

17 comments

Denise - Follow my footprints 2 september 2016 - 12:59

Oh, hou op, hou op, heerlijk!!!! Ik vind het allemaal súperlekker en mis het nog steeds. Leuk dat je Pad See Ew noemt, dat vind ik ook lekker. En tom ka kai nog, en noodle soup, en khao pad, en pad krapow… Allemaal heer-lijk! Ik at daar 2x per dag Thais, gewoon aan tafeltjes op straat en kreeg er na een jaar nog steeds geen genoeg van. Ik mis het!! Mmmmm…! (En nu heb ik ineens heel erg trek.)
Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Fotoblog: de nieuwe Pier van ScheveningenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 4 september 2016 - 11:47

Je kunt inderdaad heerlijk eten op straat. Ik heb de nodige reizigers gesproken die ziek waren geworden, maar ik heb nergens last van gehad. Misschien is mijn maag al gewend na meerdere reizen door Azië 😉 . Ik heb toevallig vorige week voor het eerst Massaman Curry thuis gemaakt, heerlijk. Mmmm…ik denk dat ik het deze week nog een keer ga maken 🙂 .

Reply
Yvonne 4 september 2016 - 11:42

Ohhh… nou heb ik hier zin in! Allemaal! Bedankt hè?! 😉 De Massaman curry… die konden ze op Ko Mak ZOOO Goddelijk maken! Ik ga van de week echt even iets Thais maken. 🙂
Yvonne onlangs geplaatst…5x Onmisbare reisitems voor oudersMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 4 september 2016 - 11:48

Ik ga deze week ook nog een keer Massaman Curry maken…zo ontzettend lekker. Echt mijn favoriet 🙂 .

Reply
Sanne 7 september 2016 - 12:28

Ik krijg hier gewoon honger van! 🙂 Pad Thai is mijn favoriet! Ik dacht dat de lassi’s oorspronkelijk ook uit Thailand komen? Dat drink ik tijdens mijn reizen in Azië ook wel heel vaak! Yumm!!
Sanne onlangs geplaatst…Governors Island, ontsnap even aan de drukte van New YorkMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 10 september 2016 - 19:28

Lassi’s heb ik ook de nodige gedronken…heerlijk!! Pad Thai ben ik ook dol maar op een gegeven moment wilde ik ook wel eens iets anders 😉 .

Reply
Carolien | Dream the World 9 september 2016 - 09:50

Oh heerlijk! Ik heb ook zo genoten in Thailand. Al moet ik zeggen dat ik niet zo hou van heel pittig, dus not spicy was wel mijn zin bij het bestellen. Ik heb overigens ook gefrituurde sprinkhaan gegeten op straat en dat smaakte naar nootjes best lekker. En oh ja, ben ook echt toetjes mens, dus die sticky rice en pancakes regelmatig gegeten 🙂
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Twee dagen hiken in de jungle van Corcovado NP #dag2My Profile

Reply
DutchieontheRoad 10 september 2016 - 19:29

Gefrituurde sprinkhaan zou ik dan weer niet eten. Heel erg dapper hoor. Naar mijn mening zijn insecten niet voor consumptie bedoeld 😉 .

Reply
Stephanie 9 september 2016 - 12:45

Jaa Massaman Curry is mijn grote favoriet. Pad thai een goede tweede. Wil graag nog een keertje terug met mijn vriend om hem het echte Thailand te laten proeven. Nergens zoveel van het eten genoten als daar 😉
Stephanie onlangs geplaatst…New York: Street art spotten in Bushwick, BrooklynMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 10 september 2016 - 19:30

Dat kan ik me voorstellen. Eten in Thailand is iedere dag een feestje 🙂 .

Reply
Jessica | Corners of the World 9 september 2016 - 16:24

Wat onwijs leuk! Ik ben zelf helemaal geen liefhebber van koken, maar lekker eten gaat er natuurlijk altijd in hihi. Ik voel me altijd een beetje zoals die ondertitel van de laatste foto haha! Vaak heb ik geen idee wat de naam van een gerecht is :’) Misschien zou alleen daarom een kookcursus wel een keer goed zijn voor mij :p
Jessica | Corners of the World onlangs geplaatst…Hoe gevaarlijk is Jamaica daadwerkelijk?My Profile

Reply
DutchieontheRoad 10 september 2016 - 19:31

Een kookcursus volg ik eigenlijk altijd wel in het buitenland. Ik kook wel ontzettend graag en vond het echt onwijs leuk om Thais te leren koken 🙂 .

Reply
Jenny - ikreis.net 9 september 2016 - 17:41

Heerlijke gerechten! Volgens mij heb ik ze allemaal wel geprobeerd 😉

Sticky Rice met mango voor een paar cent op Kao Sarn Road hoort bij mij tot het ultieme BKK gevoel.

Reply
DutchieontheRoad 10 september 2016 - 19:32

Daar ben ik het helemaal mee eens Jenny 🙂 .

Reply
anto 11 september 2016 - 11:42

Ahhh Pad Thai … we gaan in december 10 dagen naar Thailand en kik er nu al naar uit. Ik leerde Thais eten pas echt waarderen toen ik het einde van onze vorige reis daar naderde, dus kom maar op met dat goddelijke eten!
anto onlangs geplaatst…Things to do in Tasmania that aren’t outdoor adventuresMy Profile

Reply
ivonne 15 april 2017 - 19:34

Mijn favoriet is na al die reizen door Thailand nog steeds de Pad Thai, heerlijk! Curry’s ook erg lekker, maar dan wel #Mai Pet” en de groene curry is me echt te heet. Is het raar dat ik nu gelijk weer naar thailand wil ?? Ga eze even delen op mijn Facebook op de shoutout Saturday.
ivonne onlangs geplaatst…Golden Cap, hoogtepunt van het South West Coast PathMy Profile

Reply
Bianca 3 april 2018 - 11:46

Behalve de sticky rice ziet aller er erg lekker uit maar zelf eet ik wel echt veggie dus het zou moeilijker zijn dan

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.