Top 10: mijn favoriete nationale parken

by DutchieontheRoad
4 comments

De afgelopen jaren heb ik de nodige nationale parken mogen bezoeken, de een nog mooier dan de ander. Ik ben dol op de natuur. Even ontsnappen aan alle drukte. Heerlijk. Vandaag deel ik mijn favoriete nationale parken.

#1 Namib-Naukluft Nationaal Park in Namibië

Al jaren stond Namibië bovenaan mijn bucketlist. In 2015 was het eindelijk zover…ik maakte een droomreis van Kaapstad tot de Victoria watervallen. In vier weken tijd reisden we door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe en Zambia, en het was geweldig!!!! Het absolute hoogtepunt voor mij was toch wel Namib-Naukluft Nationaal Park in Namibië. Wie wil er nou niet Sossusvlei zien! Dit is zo’n bizar mooi landschap, zo desolaat. Sossusvlei is een klei-vallei in het midden van de Namibwoestijn. Gevoed door de rivier Tsauchab, staat het gebied bekend om de hoge, rode zandduinen die het omringen en het tot een grote zee van zand maken. Vlakbij de Sossusvlei liggen de Deadvlei en Hiddenvlei. Vooral Deadvlei is te mooi voor woorden..magisch mooi.

Deadvlei, Namibië#2 Okavango Delta in Botswana

De Okavango Delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Hier is de schitterende natuur nog in haar volle glorie te bewonderen. De Okavango Delta is een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld. De Delta is een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de Okavango rivier. Het gebied bestaat uit een systeem van rivierarmen en stroompjes, beboste eilanden, riet-, lelie- en papyrusvelden, grasvlakten en savanne.

Dat de Okavango Delta zo hoog op mijn favorietenlijstje staat, is een wonder want ik had serieus schrik om de Delta in te gaan. Jazeker…jullie lezen het goed. Kelly had schrik om de Delta in te gaan. Ik heb namelijk een diepgewortelde angst voor nijlpaarden en dat is nou niet bepaald handig als je de Delta in gaat. Nijlpaarden zijn serious business in Afrika! Daar moet je niet mee dollen want als je de verkeerde treft heb je een serieus probleem…dat is het kassie wijle, basta, over en uit. Don’t mess with a hippo!!! Echter werd ik zo overdonderd door de schoonheid van de Delta, dat ik mijn angst overwon (nou ja…een beetje dan). Ik vond het zo spannend om dit gebied te bezoeken maar ik vond het zo ontzettend gaaf!! Echt…ik heb zelden zo’n mooi gebied bezocht.

Okavango Delta, Botswana#3 Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika

Het Kruger Nationaal Park is de plek bij uitstek voor een safari in Zuid-Afrika. Het Kruger Nationaal Park huist de zogenoemde Big Five: olifant, leeuw, buffel, neushoorn en het luipaard. Wij hebben helaas geen leeuwen gezien in Kruger Nationaal Park maar de andere vier hebben we wel gespot.

Kruger is het ideale park voor een self-drive want de wegen zijn verhard, de bewegwijzering is goed en er zijn goede lodge faciliteiten. Wij hadden echter een georganiseerde tour door dit Nationale Park en dat vond ik ook zeker een aanrader. Wat die rangers allemaal zien!? Niet normaal meer. Ik zie dat echt niet als ik zelf rij. De rangers weten precies waar de favoriete schuilplekken zijn van alle dieren en dat kan erg handig zijn.

Wij waren in de Zuid-Afrikaanse winter in Kruger Nationaal Park en qua vegetatie is het park dan niet op zijn mooist. Echter zijn er dan wel heel veel dieren te zien en daardoor vond ik Kruger zo gaaf. Wij zagen hier veel meer dieren dan in andere nationale parken.

Kruger, Zuid-Afrika#4 Chobe Nationaal Park in Botswana

Chobe Nationaal Park is het derde grootste wildpark van Botswana. Chobe Nationaal Park staat bekend om zijn immense olifantenpopulatie. Hier zijn olifanten gegarandeerd! Dit park heeft de hoogste olifantdichtheid per vierkante meter in heel Afrika. Je kunt hier geweldige safari’s maken en wij zagen hier eindelijk leeuwen en een luipaard. Woehoe! In Chobe Nationaal Park kun je waarschijnlijk ook één van de mooiste bootsafari’s maken van heel Afrika. Boek een sunset boat cruise en geniet van de schitterende zonsondergang terwijl je de nijlpaarden en olifanten op de achtergrond ziet. Briljant!

Wij verbleven op een camping aan de rand van het nationale park en deze was goed afgezet met hekken. ’s Avonds bleek ook waarom want terwijl wij gezellig rondom het kampvuur zaten, liep er een grote kudde olifanten langs het hek, op amper vijftien meter afstand! Het is daar dus best een grote beestenboel. In mijn tentje hoorde ik de dieren goed op de achtergrond. Ik vond Chobe geweldig en daarom verdient dit park zeker een plekje in de top 10.

Chobe, Botswana

#5 Etosha Nationaal Park in Namibië

Ik had onwijs hoge verwachtingen van Etosha National Park en ondanks dat we minder dieren zagen dan verwacht, is dit nationale park meer dan de moeite waard. Wij waren er in de winter en veel dieren waren naar het warme noorden getrokken. Wil je dieren in Etosha Nationaal Park zien, moet je gewoon bij de waterpoelen zijn. Je kunt uren rondrijden zonder één dier te zien (heel frustrerend) maar bij een waterpoel is het gegarandeerd kassa. Ik zag de mooiste zonsondergang ooit bij de Okaukuejo waterplaats. Een grote kudde olifanten…aanstormend terwijl de fel rode zon onderging. Magisch mooi! Ook overdag kun je hier tientallen dieren zien.

favoriete nationale parken#6 Gunung Leuser Nationaal Park in Sumatra

Het Gunung Leuser Nationaal Park op Sumatra is één van de laatste plekken waar luipaarden, tijgers, neushoorns, olifanten en orang-oetans nog in het wild leven. De meeste reizigers komen het Gunung Leuser National Park binnen via Bukit Lawang. In Bukit Lawang worden veel jungletochten georganiseerd en je vindt hier ook het orang-oetan rehabilitatiecentrum.

Al vanaf kind zijde ben ik gefascineerd door apen, vooral orang-oetans. Vraag me niet waarom maar ik heb gewoon iets met apen. Een orang-oetan in het wild zien was voor mij dan ook een grote droom. Het valt echter niet mee om deze prachtige dieren in het wild te zien. Wij moesten een behoorlijk pittige tocht maken door de jungle voordat we ze uiteindelijk zagen. Na een volle dag in de jungle stond bij ons de teller op vier orang-oetans. Happy Kelly 🙂

Orang-Oetan, Sumatra#7 uKhahlamba Drakensberg Park in Zuid-Afrika

Drakensbergen is zonder enige twijfel één van de mooiste plekken in Zuid-Afrika. De hoogste bergen van Zuid-Afrika vind je in de Drakensbergen. De Zuidelijke Drakensbergen is het ruigste gebied. Hier is ook de mooie ‘Sani Pass’ te vinden. Deze pas klimt van 1200 naar 2874 meter en is de oversteek tussen de Drakensbergen en Lesotho.

De Centrale Drakensbergen staan bekend om rotsschilderingen van 25.000 jaar oud en in de Noordelijke Drakensbergen is het populaire Royal Natal National Park te vinden. Hier ligt op grote hoogte het Ampitheather. Je kunt echt prachtige wandelingen maken in Drakensbergen. Wij waren in hartje winter in Drakensbergen en hadden ongelooflijk veel geluk met het weer. Het is heel normaal dat er sneeuw ligt in de Drakensbergen maar wij hadden stralend weer. Ik heb hier een prachtige wandeling gemaakt in t-shirt…heerlijk!

Trek je bergschoenen aan, rugzak op je rug, camera mee en wandelen maar. Wandeltochten zijn er in alle afstanden en gradaties en daardoor is het gebied voor iedereen toegankelijk. De Drakensbergen is met zijn grillig gevormde bergen een lust voor het oog.

Drakensbergen, Zuid-Afrika#8 Bryce Canyon Nationaal Park in Amerika

Bryce Canyon was toch wel een van de hoogtepunten van de westkust van Amerika. Bryce Canyon heeft misschien wel de meest bijzondere rotsformaties die je ooit zult zien. In de amfitheaters staan talloze zeer grillig gevormde rotsformaties in allerlei kleurschakeringen, variërend van wit, pastelroze, vurig oranje en rood tot knalrood. Deze rotspartijen zijn door erosie ontstaan.
Bryce Canyon is zo ontzettend mooi en fascinerend. Je kunt hier blijven fotograferen. Het loont zeker de moeite om voldoende tijd uit te trekken voor deze bijzondere plek want er zijn vele wandelmogelijkheden. Je kunt Bryce Canyon bezichtigen vanaf de vele uitzichtpunten maar het is zeker aan te raden een wandeling te maken waarbij je afdaalt in de canyon. Ik vond Bryce Canyon eigenlijk stiekem zelfs mooier dan de Grand Canyon.

Bryce Canyon#9 Grand Canyon Nationaal Park in Amerika

De Grand Canyon is toch wel één van de grootste toeristentrekkers van Amerika. Wie wil hem niet zien…hoe toeristisch dan ook. Dit nationale park trekt maar liefst vijf miljoen bezoekers per jaar en staat bij velen hoog op het reislijstje! Deze canyon is maar liefst 450 kilometer lang en op bepaalde plekken maar liefst 29 kilometer breed. Er zijn twee belangrijke toeristengebieden: de North Rim en de veel drukker bezochte South Rim, waar de meeste bezoekers zijn. De kloof is miljoenen jaren geleden gevormd door de bekend Colorado River en staat sinds 1979 op de Werelderfgoed van UNESCO.

Een van de meest bijzondere activiteiten die je kunt doen tijdens je bezoek aan de Grand Canyon is een helikoptervlucht. Zo…wat is dat gaaf!! Een vlucht boven deze indrukwekkende canyon is een waar spektakel. Je kunt een korte vlucht boeken van ongeveer dertig minuten maar ook vluchten van zestig minuten. Ik koos voor de lange vlucht…ik ben er immers waarschijnlijk maar één keer. Ogen dicht, verstand op nul, creditcard geven en thuis kijken wat de schade is. Uiteraard kun je natuurlijk ook geweldig wandelen dus trek zeker één of twee dagen uit voor deze enorme canyon.

Nationale Parken#10 Kakadu Nationaal Park in Australië

Kakadu Nationaal Park is het grootste nationale park en een van de hoogtepunten van Australië. Dit Nationale Park bestaat uit zandstenen kliffen, enorme watervallen, diverse landschappen, Aboriginal Art en een indrukwekkende flora en fauna. Er zijn geweldige wandelmogelijkheden en het gebied staat ook vooral bekend om haar vele – en grote – krokodillen.

Ik bezocht Kakadu Nationaal Park in de ‘build-up season’, net voor het regenseizoen. Dit was niet het meest handige seizoen om Kakadu te bezoeken want de luchtvochtigheid is zo hoog, dat je amper tot iets in staat bent. Een eventuele volgende keer zou ik Kakadu dan ook in een ander seizoen bezoeken omdat de watervallen namelijk ook droog stonden. Dat is toch jammer. Echter maakte ik wel een geweldige boottocht en zag ik prachtige Aboriginal Art. Kakadu Nationaal Park is meer dan een bezoek waard.

Kakadu

Het viel niet mee om een keuze te maken maar dit was mijn top 10. Ik ben benieuwd naar jullie favoriete nationale parken 🙂

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂 

You may also like

4 comments

Sarah 18 maart 2019 - 18:15

Wat een lijst! Aangezien ik nog niet in Afrika ben geweest, staat er nog heel wat van je lijst op mijn planning. 😉

Reply
Anne - Ditisanne.nl 21 maart 2019 - 14:45

Heel gaaf! Ik ben in het Kruger geweest, wat echt waanzinnig was. Ook de Drakensbergen vond ik echt een fantastische ervaring; we hadden een lodge, best wel hoog in de heuvels, dus werden ‘s ochtends wakker met uitzicht op Cathedral Peak. Heb nu alweer heimwee… 🙂

Zelf vind ik het Killarney National Park in Ierland heel erg mooi. En het Slowaaks Paradijs (Slovensky Raj) vond ik het leukste NP waar ik ooit was want hier kun je echt supertoffe spannende wandelingen maken!

Botswana en Namibië staan bij mij heel erg hoog op mijn bucketlist dus die parken bezoeken we ongetwijfeld nog wel een keer!
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…Dit was mijn winter: Veel leuke dingen gedaan!My Profile

Reply
Marcella Molenaar 31 maart 2019 - 17:31

Mooie top 10! Bij de parken in Amerika ben ik geweest, de Afrikaanse natuurparken én Kakadu in Australië staan nog op mijn wishlist! Ik zit meteen na te denken over mijn top 10, misschien ga ik er ook een blog over maken!
Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Maart 2019 – Dag lieve schoonmoederMy Profile

Reply
5x Mijn favoriete Nationale Parken - 22 januari 2023 - 22:13

[…] van Dutchie on the road inspireerde mij om na te denken wat mijn favoriete nationale parken zijn. Zelf maakte ze een gave […]

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.