Top 10 bijzondere overnachtingen

by DutchieontheRoad
12 comments

Geregeld slaap ik op hele bijzondere locaties. Soms overnacht ik heel basic en de andere keer weer iets luxer. Ik vind het leuk om op afwisselende locaties te overnachten. Soms valt het tegen, maar soms stuit ik ook op onverwachte pareltjes. Het leek mij leuk om een top 10 van bijzondere overnachtingen te maken. Erg moeilijk want mijn lijstje is behoorlijk lang. Meerdere malen sliep ik buiten onder de sterrenhemel, overnachtte ik in homestays , nachttreinen en ga zo maar even door. Dit is mijn top 10 bijzondere overnachtingen.

#1 Jordanië: slapen onder de sterrenhemel in Wadi Rum

Tja, lijkt me duidelijk. Ik wilde een échte woestijn zien, zo eentje als in Lawrence in Arabia. Dan moet je dus naar Wadi Rum. Ik sliep één nacht onder de sterren in deze prachtige woestijn en wat was dat gaaf. Dat ik daags nadien geveld werd door een salmonella infectie was dan weer jammer. Desondanks staat Wadi Rum op numero uno van bijzondere overnachtingen! Ik sjokte op mijn hoogbejaarde dromedaris Robin Hood door deze bijzondere woestijn, maakte een mooie wandeling in de omgeving, genoot van een prachtige zonsondergang, at een overheerlijke maaltijd met Arabische muziek op de achtergrond en rolde mijn slaapzakje uit in dit vijfmiljoen-sterren-hotel. Welterusten! This was my room with a view 🙂

Meer lezen over Wadi Rum? Lees dan vooral mijn blogpost over deze prachtige woestijn.

Wadi Rum

#2 Lesotho: bijzondere ecolodge in Semonkong

Wij hebben hier drie nachten overnacht en ik heb serieus een zwak voor deze omgeving gekregen. Ze verrichten hier geweldig werk, de omgeving is prachtig en de mensen zijn zo ontzettend vriendelijk. Al met al heel veel redenen om dit bijzondere gebied te bezoeken.

Je kunt bij de lodge je tentje opzetten, er zijn backpackerskamers maar ook prachtige huisjes en rondavels voor twee tot vier personen. Sommige kamers hebben zelfs een open haard waar wij dankbaar gebruik van hebben gemaakt tijdens de koude winter. Mr. Smiley zorgt iedere avond dat de haard weer brandt en als je die man ziet, kun je alleen maar lachen. Er is warm water en stroom van 8.00 uur tot 22.00 uur. Er is een keuken waar iedereen gebruik van kan maken en waar altijd schoon drinkwater beschikbaar is. Iedere ochtend om 7.15 uur wordt er thee met koekjes naar je kamer gebracht! Dat is pas lekker wakker worden na een ijskoude nacht. 

Bij de lodge is een restaurant/tavern waar je heerlijk kunt eten en ook vegetarische maaltijden zijn geen probleem. Er is een winkeltje waar lokale producten worden verkocht. Alles wat hier wordt verkocht gaat ook rechtstreeks naar de persoon die het heeft gemaakt. Achter de lodge ligt ‘de snelweg’ van Semonkong. Dit is een zandpad waar de hele dag herders met hun kuddes voorbij komen en dit erg leuk om te zien en te fotograferen.

Semonkong Children’s Centre

Vergeet in Semonkong ook het lokale weeshuis niet. Je kunt een bezoekje brengen aan het Semonkong Children’s Centre waar de Engels/Nederlandse Tara Baanen-Kinsey missionaris is. Zij zorgt met haar gezin en medewerkers voor tachtig wezen waarvan een deel ook HIV besmet is. Zij doet echt ongelooflijk goed werk voor deze kinderen en hun omgeving!

Meer lezen over dit bijzondere gebied? Lees dan mijn blogartikel over Lesotho.

Bijzondere overnachtingen

Semonkong

#3 Sumatra: overnachten in de jungle in Tangkahan National Park

Veel mensen gaan op Sumatra alleen naar Bukit Lawang. Slechts een enkeling waagt zich aan de bumpy ride naar Tangkahan. Ik waagde me aan dit hobbelige ritje en het bleek één van de hoogtepunten te zijn van mijn reis. Tangkahan is een klein dorpje aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Je moet er wel een aantal uur stuiteren in een 4WD voor over hebben maar het is wel een rit door een geweldig landschap.

Tangkahan is nog steeds een zo goed als onontdekte groene parel in de jungle. Na aankomst moet je nog een stukje klimmen en klauteren (inclusief een enigszins onstabiele hangbrug) maar dan heb je ook wat. Er zijn meerdere lodges waar je kunt verblijven maar wij verbleven in Linnea Resort Tangkahan. De accommodatie is zeer eenvoudig te noemen maar dan verblijf je ook op een geweldige locatie! Je bent hier ver van de bewoonde wereld, geen licht en elektriciteit na 22.00 uur en je bent alleen met de geluiden uit de jungle.

De huisjes zijn zeer eenvoudig. Je hebt een klein slaapkamertje met twee eenvoudige bedden met klamboes tot je beschikking. De badkamer heeft een normaal toilet en wassen is mogelijk met koud water. Wij hebben ons echter gewassen in de rivier met uitzicht op de jungle. Hoe gaaf is dat!? De immense varaan die onze zwempartij verstoorde en plots in de rivier sprong, was minder gaaf. Hoe snel kun je worden in een dergelijke situatie. Als drie gillende keukenmeiden stormden we rivier uit. Helaas voor ons waren er een aantal getuigen vanuit de lodge…hadden die mannen even een lol. Een verblijf in Tangkahan is niet voor de luxe reizigers maar dit is een stukje paradijs dat je niet wilt missen. Dit is genieten met de hoofdletter G!

Meer lezen over Tangkahan National Park? Lees dan vooral mijn blogpost over dit bijzondere natuurgebied.

Tangkahan National Park

#4 Japan: Overnachten in een traditionele ryokan

Je bent niet in Japan geweest als je niet in een ryokan overnacht hebt. Een ryokan is een traditionele Japanse vorm van een bed & breakfast of herberg. Een ryokan kan basic tot super luxe zijn en ook hier is de keuze reuze. Over het algemeen slaap je meestal op een futonbed op de grond, maar er zijn ook ryokans met bedden. Een overnachting in een ryokan is kan een duur grapje zijn, maar ik wilde het toch ervaren. Wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb. Alleen voor het eten wil je dit al ervaren, echt een feestmaal waar je je vingers bij aflikt.

Slapen in een ryokan is echt heel tof en kan ik van harte aanbevelen. Ik overnachtte in Ikariya Ryokan in Yudanaka. De mensen waren er zo ontzettend lief! De kamers waren ontzettend ruim en je slaap er op traditionele futonbedden. Het lag comfortabeler dan verwacht en ik heb ondanks mijn rugproblemen prima geslapen. De badkamers en toiletten worden gedeeld en zien er keurig netjes uit. Uiteraard kun je ook gebruik maken van de lokale onsen in het dorp, maar dit heb ik niet gedaan want dat is niet mijn ding.

Meer lezen over mijn overnachting in een traditionele ryokan? Lees dan mijn ervaring van deze bijzondere overnachting.

slapen in een ryokan

Reisroute Japan

#5 Nepal: overnachten bij de mensen thuis in een homestay

Wil je écht een keer iets bijzonders en meer contact met de lokale bevolking? Kies dan voor een homestay. Meer dan eens verbleef ik in een Homestay en ik kan een dergelijk verblijf alleen maar aanbevelen. Is dat niet eng om bij mensen thuis te slapen? Helemaal niet. In het begin is het misschien een beetje onwennig, maar neem maar van mij aan dat de mensen er echt alles aan doen om je op je gemak te stellen. De mensen zijn zo gastvrijheid, je krijgt een kijkje in het dagelijkse leven van de lokale bevolking en je steunt ze ook nog. Mijn eerste kennismaking met een Homestay was in Vietnam en in Nepal verbleef ik twee maal bij een community stay.

In Paunati verbleef ik bij een gezin in huis waar ik een eigen woonkamer en slaapkamer had. De badkamer deelde ik met het gezin en we aten ook samen in de gezamenlijke keuken. De gastvrouw leerde mij momo’s maken en de dochter des huizes bracht henna aan op mijn hand waar ik een behoorlijke periode mee rond heb gelopen, haha.

In Chitwan National Park verbleef ik in een community stay waar ik mijn eigen huisje had. Dit was een stukje luxer dan bij het gezin, ondanks het feit dat dit voor de meeste mensen nog steeds basic is. Ik vond het er geweldig! Je had echt je eigen huisje en logeerde tussen de lokale bevolking. De mensen waren er zo ontzettend aardig en het eten was geweldig.

Meer lezen over waarom je voor een homestay zou moeten kiezen? Lees dan meer over mijn ervaringen met een homestay.

Chitwan National Park

#6 Thailand: overnachten in de jungle van Khao Sok National Park

Khao Sok National Park is een geweldige bestemming in het zuiden van Thailand, en is een van de oudste regenwouden ter wereld. In dit nationale park zijn kalksteenrotsen, watervallen, grotten en een schitterend meer te bewonderen. Toen ik drie weken ging backpacken in Thailand, wist ik dat ik hier naartoe wilde gaan. Ik zag mezelf al helemaal zitten in een schattig houten huisje in de jungle van Thailand.

De keuze is reuze in Khao Sok, maar ik regelde mijn houten huisje bij Khao Sok Riverside Cottages. Deze accommodatie ligt echt in het regenwoud, aan de rivier. Omdat de accommodatie aan de rivier ligt en ik in het regenseizoen reisde, had ik wel onwijs veel last van muggen. Na twee dagen Khao Sok reisde ik terug naar Bangkok met meer dan 50 muggenbulten…maar mijn wens om in een schattig houten huisje in de jungle van Thailand te overnachten is uitgekomen, haha.

De huisjes zijn basic, maar van alle gemakken voorzien. Ook is er een klamboe aanwezig welke je écht nodig hebt maar gezien het feit dat ik heel onrustig slaap, lag ik voortdurend in de knoop met mijn klamboe (zoals gewoonlijk). Er is Wifi in de gemeenschappelijke open ruimte en de keuken is echt fenomenaal. Vanuit de gemeenschappelijke ruimte heb je uitzicht op de rivier waar je de gibbons door de bomen heen ziet slingeren. Zo leuk om te zien. Ook hadden ze een aantal huiskatten dus dan ben ik sowieso helemaal om, haha. Je kunt eenvoudig diverse tours boeken om meer van de omgeving te zien…aanrader!

Meer lezen over Khao Sok National Park? Lees dan mijn artikel over dit mooie nationale park.

Bijzondere accommodaties

#7 Botswana: Overnachten in de Okavango Delta

Overnachten in de Okavango Delta is voor de échte diehards, maar een bijzondere ervaring is het zeker. Verwacht hier geen voorzieningen…want die zijn er gewoonweg niet. Overnachten in dit bijzondere gebied vergeet je nooit meer. Ik heb een diepgewortelde angst voor nijlpaarden en dat is niet bepaald handig als je de Delta in gaat. Het stikt er namelijk van de nijlpaarden (en krokodillen) en ik ging twee dagen op pad met een houten kano. Top idee Kelly!

Wij overnachtten twee dagen op een klein eilandje midden in de Okavango Delta, zonder enige vorm van voorzieningen. Het toilet is een gat in de grond (of in mijn geval achter de bosjes) en vanwege de beestenboel is het niet toegestaan om ‘s nachts je tent te verlaten. Ik heb dan ook enigszins slechts geslapen deze nachten want ik vond het eerlijk gezegd toch wel erg spannend.

Achteraf vond ik het geweldig en na twee dagen zat ik helemaal relaxed in de houten mokoro. Dat had ik nooit verwacht, haha. De Okavango Delta is echt een wonderschoon gebied en we hebben diverse dieren gezien waaronder vele vogels, insecten, nijlpaarden en zelfs een olifant. Zo tof. Wil je een keer iets bijzonders meemaken in Afrika, dan wil je hier zeker naartoe.

Meer lezen over de Okavango Delta? Lees dan mijn artikel over één van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld.

Bijzondere overnachtingen

#8 Namibië: overnachten in de Namib-woestijn

Namibië is zonder enige twijfel één van de meest bijzondere landen waar ik geweest ben. Ik heb sowieso een zwak voor woestijngebieden en hier kun je natuurlijk het bijzondere Deadvlei bezoeken. Als je door Namibië reist, zal je ongetwijfeld ook gaan kamperen. Dat kan ik tenminste wel aanbevelen. Over het algemeen zijn de campsites in Namibië dikke prima. Veel campsites zijn ook netjes afgezet zodat je ‘s nachts geen bezoek krijgt van groot wild naast je tentje. Toch zijn er uitzonderingen. Ik heb werkelijk geen idee meer op welke campsite ik overnacht heb in de Namib-woestijn, onderweg naar de Sossusvlei en Deadvlei…maar ik weet wel zeker dat deze overnachting thuishoort in deze top 10.

Deze nacht overnachtten we in de middle of nowhere…midden in de Namib-woestijn. Ik kan mij de sanitaire voorzieningen niet meer herinneren, dus het zal niet vreselijk geweest zijn maar volgens mij was er niet veel aanwezig, haha. Wel weet ik dat de campsite niet omheind was en dat heb ik geweten. Toen ik ‘s ochtends mijn tent verliet, zag ik duidelijke sporen naast de tent die er de vorige avond niet stonden. “Uuhhhh….what’s this”…weet ik voorzichtig uit te brengen. “Oh…that’s a hyena” krijg ik te horen. Oké, top! Godzijdank was het geen leeuw of andere katachtige maar het feit dat er die nacht een hyena naast mijn tent gestaan heeft, vond ik toch best wel spannend. Gelukkig waren we hier slechts één nacht en sliep ik de volgende dag wel op een omheinde campsite 😉

Wil je meer lezen over de hoogtepunten van Namibie? Lees dan mijn artikel met de 10 mooiste foto’s uit Namibië.

Bijzondere overnachtingen

#9 Bali: overnachten in een voormalige rijst-graanschuur

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen hele hoge verwachtingen had van Bali. Ik ben meer van de ‘ruigere’ gebieden en had van Bali een enorm toeristisch beeld. Dat bleek ook enigszins te kloppen maar toch heb ik daar een uniek pareltje ontdekt. Munduk is een klein plaatsje in de groene heuvels van Bali met een prachtig uitzicht op de vallei. Dit minuscule plaatsje wordt maar mondjesmaat bezocht door toeristen en de meeste bezoekers zijn lokale dagjesmensen. Het is dus heerlijk rustig en authentiek.

Wij verbleven in Puri Lumbung. De Lumbung is een onderdeel van uniek cultureel erfgoed van Bali. Deze rijst-graanschuren werden met kleine aanpassingen omgetoverd tot eenvoudige, maar charmante huisjes. Ik was erg gecharmeerd van deze schattige huisjes. Wij hadden echt een briljant uitzicht over de schitterende vallei. Ons huisje lag alleen wel boven de kikkervijver maar daar hadden we minder last van dan van de voetbalsupporters. Wij dachten namelijk het WK van 2014 te kunnen ontlopen door naar Indonesië te gaan maar dat hadden we een beetje verkeerd ingeschat. Wij waren tijdens de halve finale in Munduk en deze wedstrijd werd om 3.00 ’s nachts gespeeld…niet handig. Ondanks deze geweldige accommodatie, heb ik dus geen oog dicht gedaan want alle voetbalsupporters bleken praktisch onder ons balkon de wedstrijd te kijken. Rond 5.30 uur was het ineens doodstil dus begreep ik dat we verloren hadden. Jammer voor Nederland, fijn voor mij want ik had namelijk beloofd bij winst de finale te kijken in Ubud in een oranje outfit.

Ondanks deze slapeloze nacht, zou ik er zo weer naar toe gaan want ik vond Munduk erg leuk en had er graag een extra dagje willen spenderen. Je kunt er leuk wandelen in de omgeving, er zijn een aantal leuke restaurantjes en de lokale bewoners waren zo vriendelijk ons even uit te nodigen. Altijd leuk! Er is een geweldig restaurant bij het hotel (yummy) en ’s avonds worden er ook Balinese dansvoorstellingen gehouden.

Munduk
Munduk

#10 China: Overnachten in de nachttrein

Eén van de meest oncomfortabelste nachten ooit is zonder enige twijfel de nachttrein tussen Beijing en Xian. Toch vind ik dat deze overnachting in deze top 10 hoort want ik heb ook onwijs veel lol gehad tijdens deze treinrit. Ik reis graag met de trein, maar de nachttrein in China was toch wel een hele bijzondere ervaring.

Wij sliepen in een open couchette met ieder zes bedden, drie boven elkaar. Het bovenste bed is alles behalve prettig voor westerse mensen en het onderste bed wil je ook niet hebben, tenzij je een complete Chinese familie op je bed wil hebben zitten. Ik was dan ook erg blij met het middelste bed, haha.

Slapen in een nachttrein is echt een ervaring op zich. Het is namelijk een groot eetfestijn en de wagon ruikt al snel naar een rijdende afhaalchinees. Chinezen spreken geen woord Engels, maar toch heb ik de meest amuserende ‘gesprekken’ gehad tijdens deze treinreis. Ik ben van nature al een hele slechte slaper en het spreekt voor zich dat ik deze nacht geen oog dicht heb gedaan. Toch had ik deze treinreis voor geen goud willen missen. Reizen met de trein in China is een aanslag op je zintuigen maar wel een zeer leuke aanslag.

Nieuwsgierig naar mijn ervaring met de nachttrein in China? Lees dan mijn verhaal over mijn slapeloze en onvergetelijke treinrit.

bijzondere overachtingen

Deze overnachtingen zijn slechts een kleine greep uit die vele overnachtingen van de afgelopen vijftien jaar. Ik zou er een heel boekwerk over kunnen schrijven, maar deze 10 bijzondere overnachtingen zijn mij het meest bijgebleven.

Ik ben benieuwd naar jullie bijzondere overnachtingen.

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

bijzondere overnachtingen

*Dit artikel bevat enkele affiliatelinks

You may also like

12 comments

Annemarie 18 januari 2022 - 19:25

Jaaa, overnachten in de Okavango Delta vond ik ook heel bijzonder. Vooral omdat we ‘s avonds allemaal de tent in moesten omdat er leeuwen rond ons kamp liepen. Die geluiden ook, dat vergeet ik nooit meer. In Namibië hebben we ook op veel bijzondere plekken overnacht. Slapen onder de sterren in Wadi Rum lijkt me echt heel gaaf, dat zou ik ook wel eens willen doen!
Annemarie onlangs geplaatst…Lake Oanob bij Rehoboth als start van je kampeerrondreis door NamibiëMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 20 januari 2022 - 19:56

Leeuwen in de kamp is wel heel spannend. Volgens zou ik het in mijn broek doen, haha.

Reply
Janet 21 januari 2022 - 15:56

Wauw wat een lijst zeg. Je hebt al heel wat toffe overnachtingen gehad. Ik vond overnachten in Wadi Rum ook heel erg tof. Ik zou heel graag eens in de Okavango Delta willen overnachten en tijdens mijn volgende bezoek aan Thailand wil ik graag in Khao Sok overnachten.
Janet onlangs geplaatst…Jaaroverzicht: persoonlijke doelen en goede voornemens voor 2022My Profile

Reply
Denise 21 januari 2022 - 19:57

Jaaaa, mooi allemaal hoor. Oh, wat kun je dat soort bijzondere ervaringen missen in deze tijd zeg! Ik vond slapen onder de sterrenhemel ook heel mooi, in de bergen in Spanje deed ik dat een keer, maar ook op een onbewoond eiland. In de woestijn sliep ik ook 2x, maar dat was beide keren in een tent. En in de jungle inderdaad… Zucht, was het maar weer zoals ‘vroeger’.
Denise onlangs geplaatst…Jaaroverzicht 2021: 3 landen, 3 eilanden en 30 Nederlandse steden (terugblik en reistips!)My Profile

Reply
Aniek 21 januari 2022 - 20:08

Overnachten in de jungle in Tangkahan National Park lijkt me gaaf! Ik overnachtte 2 weken in the middle of nowhere in een vallei in Kirgizië, tussen de yurts van de nomaden.
Aniek onlangs geplaatst…Het Boomkroonpad van Lipno in Tsjechië: wandelen boven de boomtoppenMy Profile

Reply
Linda 21 januari 2022 - 21:18

De chinese nachttrein vond ik de hel op aarde. Wij hadden het bovenste en onderste bed. Op die bovenste voelde ik mij zo claustrofobisch, dat wij ombeurten maar probeerden te slapen op het onderste bed (een iemand echt in bed, de ander maar op het voeteneinde). We kwamen beide keren allebei hondsberoerd aan op bestemming, voelde ons echt niet goed na een nacht met geen slaap en uren in zo’n trein. Het hoort erbij, maar wat een drama hahah. Verder wel gave overnachtingen! Ik vond onze overnachting de Bako NP op Maleisisch Borneo heel leuk

Reply
DutchieontheRoad 3 februari 2022 - 15:46

Het bovenste bed in een nachttrein is inderdaad vreselijk…had ik in Thailand en toen had ik notabene ook nog ruim 3 uur vertraging. Zit/lig je daar op je bedje. Dat vond ik écht niet tof!

Reply
Yvonne 21 januari 2022 - 22:15

Stuk voor stuk schitterende overnachtingsplekken, waaruit ik niet eens zou kiezen welke ik de tofste vind. Ik wil ze eigenlijk gewoon allemaal een keer proberen! De Chinese trein hebben wij zelf wel meermaals als slaapplaats gehad. Was niet zo geslaagd.. ik ruik die zweetvoeten nu nog, haha.
Yvonne onlangs geplaatst…wandelen Wekeromse Zand op de Veluwe – stuifzand, bos en heideMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 3 februari 2022 - 15:45

De Chinese nachttrein was inderdaad niet de meest comfortabelste nacht ooit, haha. Zweetvoeten kan ik mij gelukkig niet herinneren.

Reply
Raïssa Bruijn 22 januari 2022 - 12:15

Wat een super toffe overnachtingsplekken zeg. Mijn leukste ervaring tot nu toe was denk ik bij locals ergens in een dorpje in Thailand en in de Sahara in Marokko. Overnachten in de jungle in Tangkahan National Park zou ik ook weleens willen.

Reply
Michal 26 januari 2022 - 09:53

Leuk zo’n overzicht van bijzondere overnachtingsplekken. De nachttrein is inderdaad niet de meest comfortabele. Doe mij dan maar de jungle, al ben ik geen held. Heb een keer een nachtje in een tent in een wildpark in Burkina Faso geslapen. Halverwege de nacht ben ik naar één van de huisjes gevlucht (dat gelukkig open was) want ik vond al die geluiden zó eng hahaha.
Michal onlangs geplaatst…Wandelen met kinderen in Rotterdam en daar net buiten; dit zijn de leukste korte wandelroutesMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 3 februari 2022 - 15:44

Ik vind het fantastisch om in de jungle te slapen…die geluiden zijn altijd zo bijzonder. Vooral de gekko’s vind ik erg leuk om te horen ‘s nachts…kakkerlakken vind ik dan weer iets minder. Die heb ik ooit in mijn bed gehad. Nog nooit zo snel mijn bed uit gesprongen.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.