Toiletperikelen in China

by DutchieontheRoad
16 comments

Openbare toiletten fobie, welke vrouw heeft er geen last van? Ik in ieder geval wel. Al die toiletperikelen in China. Het idee alleen al dat iemand naast je weet dat jij een bepaalde boodschap aan het doen bent, zorgt ervoor dat menig vrouw die boodschap bewaart tot haar eigen veilige toiletje. Deze fobie in combinatie met een reis door China is niet de meest ideale combi aangezien hier een belangrijk element ontbreekt bij de openbare toiletten, de deur!

Chinezen en privacy is als de democraten versus de republikeinen en Patty versus La Paay, het gaat niet samen. Ze geven geen drol om privacy, letterlijk aangezien je ze regelmatig voorbij ziet komen. Zeg nou zelf, met 1.3 miljard Chinezen is een beetje privacy ook wel veel gevraagd. Als je ergens voor toiletperikelen komt te staan, dan is het wel in China.

Chinese toiletten, niet schoon maar wel gezellig

In de hutongs in Beijing hebben de huizen standaard geen toiletten. Op iedere hoek van de straat is een openbaar toilet te vinden. In Nederland zouden wij dit geweldig vinden. Neem van mij aan dat je niet voor je plezier naar een dergelijk openbaar toilet gaat. Je hoeft ze niet te zoeken want je ruikt ze al op grote afstand. Verwacht geen westerse privacy bij openbare toiletten. Het motto in China is: Chinese toiletten, niet schoon maar wel gezellig. Het is de normaalste zaak van de wereld dat de tussenmuren niet tot het plafond reiken.

Gebruik maken van het toilet in China is een sociale gebeurtenis. Door de veelal ontbrekende deuren en de lage tussenmuren is het een gezellige boel. Deze ‘groepstoiletten’ zijn populaire social meeting points. Terwijl de Chinezen hun behoefte doen, kletsen ze gezellig met de buren om zo de laatste roddels te horen. Tja, in Nederland hebben we de kapper en in China het openbare toilet. Als er wel deuren zijn, worden ze toch niet gebruikt. De gemiddelde Chinees laat de deur wagenwijd open staan zodat je, door de gevreesde hurkstand, tot de amandelen weg kunt kijken.

Privacy? Wat is dat?

Als je geluk hebt, heeft ieder hokje zijn eigen gat in de grond maar met iets minder geluk ligt er een gleuf die door alle hokjes gaat. Neem niet het eerste hokje als je nog moet eten en niet het laatste hokje als je niet tegen vijf paar Chinese billen wil kijken. Aan de andere kant kun je beter wel het laatste hokje nemen om te voorkomen dat er vijf Chinezen lachend jouw witte derrière aan het bestuderen zijn.

Chinese vrouwen vinden het erg interessant wanneer er een westerse vrouw het toilet betreedt. Terwijl wij zo veel mogelijk onze blik af wenden om de vrouwen een beetje ‘privacy’ te gunnen, staren de Chinezen je onbeschaamd na terwijl ze nog net niet om het hoekje komen kijken.

toiletperikelen

Toiletperikelen in China: Smerige gaten in de vloer

Tijdens menig toiletbezoek balanceer je wijdbeens boven een gat met daaronder vieze en stinkende drab. Terwijl je een sjaal over je mond en neus drapeert, in de hoop geen ammoniakvergiftiging op te lopen, hoop je dat je balans goed genoeg is om te voorkomen dat je voeten in die gierput terecht komen. Je probeert je blik van het gat af te wenden maar op een of andere onverklaarbare reden worden je ogen gewoon richting dat gat getrokken. Slumdog Millionaire déjà vu!

Deze openbare gierputten zijn vooral langs de weg op het Tibetaanse plateau te vinden. Menig toerist stapt hier het verkeerde toilet binnen aangezien de Chinezen zo slim zijn om de dames-en herentoiletten aan te duiden in Chinese tekens. Tja, een foutje is dan snel gemaakt. Met een beetje pech stuit je op vijf monniken die een ongecensureerd sluitspierconcert aan het geven zijn met als achtergrondmuziek een Tibetaanse mantra.

Voordelen Chinese toiletten

De Chinezen zien het echter van een heel andere kant. Zij vinden de hurktoiletten uitermate hygiënisch. Zittend op een toiletbril vinden zij alles behalve fris voor de bips. Honderden bilpartijen die achter elkaar op een toiletbril zitten en daarbij allerlei restjes achterlaten is pas onhygiënisch. Hurken boven een gat zorgt voor een schoon achterwerk en is goed voor de spieren. Dat is dus dubbel voordeel.

Iedereen weet dat de meeste bacteriën zich op deurklinken en sloten bevinden dus…geen deuren maar wel schone handen. Het toilet doorspoelen is zeker niet de gewoonste zaak van de wereld in China. In westerse restaurants is het gelukkig wel mogelijk maar de openbare toiletten zijn niet voorzien van een luxe doorspoelsysteem. Je laat gewoon vallen wat je wilt laten vallen. Een groot voordeel is dat je nadien die vieze knop hoeft aan te raken dus je bespaart je handen veel bacteriën.

De schoonste toiletten in China

De schoonste toiletten van China bevinden zich in…de buitenlucht! Je hebt geen last van vreemde luchtjes en achtergelaten voorwerpen. Je kiest je eigen veilige plekje uit zodat je gegarandeerd een schoon toiletje hebt. Dit in combinatie met de meest fenomenale landschappen als uitzicht zorgt ervoor dat ik de voorkeur geef aan een dergelijke sanitaire stop.

Het minst toegankelijke toilet is zonder twijfel bij Leisha’s eetcafé in Langmusi. Terwijl de vrouw des huizes je door de keuken heen loodst, stuit je op een enorme waakhond ter grote van een flinke pony. Als je nog niet bent gevlucht kom je bij een douchegordijn met daarachter een geul die richting de rivier gaat. Daar staat iedere westerse vrouw op te wachten.

Toiletperikelen China

Het mag duidelijk zijn dat drie weken China voor veel toiletervaring zorgt. De ideale oplossing voor vrouwen die India nog op het wensenlijstje hebben staan, zoals ik. Vrouwen van Nederland, kom met zijn allen naar China voor een cursus ‘Help, ik heb een Openbare toiletten fobie’. Ik ben inmiddels genezen verklaard en huppel voortaan zonder problemen ieder tankstation in Nederland binnen voor mijn kleine boodschap. China, bedankt!

Tot zo ver mijn toiletperikelen in China. Ik ben benieuwd naar die van jullie 😉

Liefs Kelly

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

16 comments

AnneMarie 17 augustus 2016 - 09:30

Leuk onderwerp. Ik ben inmiddels ook genezen van.mijn fobie. Wel zo handig moet ik zeggen. China heeft mij net als jou van deze fobie afgelopen.

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2016 - 19:38

Echt he!? Ik was wel huiverig voor mijn bezoek want ik had echt een fobie. Ik vond alles al vrij snel vies. Was ik even genezen toen ik weer thuis was. Alles valt mee als je eenmaal in China geweest ben. Wel handig 😉 .

Reply
Narelle | wegvanhetnoorden.nl 17 augustus 2016 - 19:46

Hahaha, dit wist ik dus écht niet. Wat een toestand, niks voor mij! 😉 Mooi artikel!
Narelle | wegvanhetnoorden.nl onlangs geplaatst…Florida & the Deep South #9 | Het PretparkenparadijsMy Profile

Reply
Jennifer 17 augustus 2016 - 19:49

Herkenbaar, ook in Ghana ging het er voor mij een tijdje zo aan toe (alleen dan waren de muren wel iets hoger, hilarische foto) daarom heb ik er mijn eigen oplossing voor gezocht. In het huis waar ik over een tijdje heen ga hebben we gelukkig een privé toilet (en badkamer). Scheelt een heleboel
Jennifer onlangs geplaatst…Happy new theme!My Profile

Reply
Cindy 17 augustus 2016 - 21:58

Wat betreft de hygiëne hebben ze wel een punt, maar geef mij toch maar een deur die ook nog eens op slot kan. :-))

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2016 - 19:41

Klopt, doe mij ook maar een deur. Nadeel in China is wel dat er meestal geen gelegenheid is tot het wassen van de handen. Ik heb dan ook twee flesjes met desinfectie gebruikt in China, haha.

Reply
Jessica | Corners of the World 19 augustus 2016 - 04:43

Hahaha hilarisch :p Mijn slechtste toiletervaring was ook op een berg, al hurkend met allemaal Chinese vrouwtjes naast me die gezellig kletsten alsof ze een theekransje aan het houden waren.. Leuk artikel! 🙂
Jessica | Corners of the World onlangs geplaatst…Het beste voor het laatst: Baracoa, CubaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2016 - 19:43

Mijn slechts toiletervaring was op het Tibetaanse plateau. Een hokje met meerdere gaten naast elkaar en dat uitzicht beneden…vreselijk! Dat vergeet ik echt nooit meer! Ik wilde niet kijken maar mijn ogen werden er naar toe getrokken. Ik heb nog nooit zo’n berg met ….. gezien. Bah!

Reply
Lizette 19 augustus 2016 - 14:46

Achteraf vond ik het erg komisch, maar daar vond ik de wc’s toch wel vaak lastig hoor! Ik heb nog nooit zulke smerige wc’s meegemaakt als daar. Eigenlijk was ik vaak blij dat het maar een gat in de grond was, dan is de afstand tot de billen groter en raak ik niks aan. Vooral de vrouwenwc’s zonder de tussenschotten zijn me er bij gebleven, want wat voor ons gek is, is voor hen echt de normaalste zaak van de wereld en daar zit je dan opeens op een rijtje…

Reply
DutchieontheRoad 19 augustus 2016 - 19:45

Ik vond het ook echt verbazingwekkend. Als er al deuren zijn, doen ze deze toch niet op slot. Ik zocht regelmatig een toilet op in het winkelcentrum want deze waren dan nog wel oké. Meer dan eens trok ik een deur open, om deze weer net zo snel dicht te doen. Bezet. Volgende deur…oeps…weer bezet. Wij zouden echt totaal in paniek raken als er plots iemand de deur open doet. De Chinezen geven daar echt helemaal niets om.

Reply
Yvonne 21 augustus 2016 - 13:18

Whahaha, dat plaatje bovenaan!! Ik moet zeggen dat ik dit stukje van China heel erg verdrongen had, maar door je artikeltje is het weer naar boven gekomen… het was niet echt nodig, maar toch weer een streepje aan de “nooit-meer-naar-China” kant. 🙂
Yvonne onlangs geplaatst…Road to MandalayMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 21 augustus 2016 - 14:07

Wat knap dat je dat verdrongen hebt Yvonne…dat lukt mij echt niet, haha 😉 . Momenteel zullen er sowieso weinig reizigers naar China reizen met de huidige visumproblemen. Ik zeg niet “nooit-meer naar China” maar voorlopig staan er nog meer dan voldoende andere landen op mijn lijstje.

Reply
Jenny - ikreis.net 21 augustus 2016 - 17:04

Ik herinner me nog een toilet ergens in China waar geen schotten waren, en de maden tussen de poep en tampons krioelden. Zo smerig!

De schotten hadden voor mij meestal geen zin, ik ben te lang en alles stak uit 😉

Reply
ivonne 22 augustus 2016 - 21:06

Haha, ik herken dit nog helemaal uit Tibet. Je kunt heerlijk kletsen met de buurman, een spreekbeurt houden of speech geven. Wat moet dat moet, maar ik kan er niet echt aan wennen.
ivonne onlangs geplaatst…Bundi opnemen in je trip door Rajasthan of niet?My Profile

Reply
Sanne 22 augustus 2016 - 22:00

Wat een verhaal en het plaatje ook er bij. 🙂
Sanne onlangs geplaatst…Mooiste stranden en baaien van IbizaMy Profile

Reply
Sanne 24 augustus 2016 - 10:19

Prachtig verhaal! 🙂 Heel herkenbaar! Wij waren in Bejing bij iemand thuis eten in een hutong, toen ik wel heel nodig naar de wc moesten. Met -5 graden, in een openlucht wc, waar er ongeveer tien wc naast elkaar stonden (lees: gat in de grond), terwijl ik aan het plassen was, kwam er een mevrouw naast me zitten die al luid kreunend haar behoefte ging doen. O my god! Het was grappig en vies te gelijk. In ieder geval een gebeurtenis die ik nooit meer ga vergeten! 🙂
Sanne onlangs geplaatst…Een zee aan bloemen en lichtjes tijdens het Diwali festivalMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.