Tips voor Rome

by DutchieontheRoad
2 comments

Onlangs publiceerde ik een artikel over mijn favoriete steden. Rome stond daar op numero uno. Waarom eigenlijk? Rome is een groot openlucht museum en je kunt er uiteraard heerlijk eten. Ik ben dol op deze stad, ben er daarom al twee keer geweest en zal er zeker nog een derde keer naar toe gaan. Wat zijn mijn tips voor Rome?

Hotel Regno

Veel toeristen verblijven in de buurt van treinstation Termini maar wij kozen bewust voor een centraler gelegen hotel. Beide keren verbleef ik in dit hotel en de volgende keer zou ik weer dit hotel boeken…ideaal. Wij logeerden in Hotel Regno aan de Via Del Corso. Centraler kan haast niet. Ik zal een aantal voorbeelden geven:
Pantheon: 300 meter afstand
Trevifontein: 200 meter afstand
Piazza Venetia: 400 meter afstand
Forum Romano: 400 meter afstand
Spaanse Trappen: 700 meter afstand
Vanaf de ingang van het hotel zie je zelfs het Colosseum liggen welke ook op loopafstand is. Moet ik nog meer uitleggen? De kamers zijn prima in orde, net zoals het ontbijt. Enige nadeel is dat sommige kamers wat gehorig kunnen zijn aangezien dit hotel wel aan een van de drukste straten van Rome ligt. Met paar oordoppen heb je echter nergens last van dus dat valt makkelijk op te lossen. Je kunt vele bezienswaardigheden lopend bereiken en dat is ideaal.

Van het vliegveld naar het centrum van Rome

Er zijn twee vliegvelden in Rome: Fumicino en Ciampino. Wij landden op Fumicino en vanaf hier reis je makkelijk voor € 14,- met de Leonardo Express naar het Termini Station. Vanaf Ciampino rijdt een bus naar Termini. Veel hotels in Rome zijn vlakbij het Termini Station gelegen. Ligt je hotel elders in Rome, kun je eenvoudig met de metro of bus verder reizen.

Openbaar vervoer in Rome

Het openbaar vervoer is in Rome prima geregeld. Omdat ons hotel erg centraal lag, hebben wij echter weinig gebruik hoeven te maken van het openbaar vervoer. Er zijn verschillende buslijnen in Rome en de meeste vertrekken en eindigen op het hoofdstation Termini. De bussen rijden overdag tussen 6.00 tot 24.00. Tussen 0.30 tot 5.30 rijden er nachtbussen.
Kaartjes kun je aanschaffen bij de ATAC kaartautomaat, informatiepunten, kiosken en Tabacchi’s (tabakszaken). Er zijn verschillende kaartjes beschikbaar:
• Enkele reis
Geldig voor een onbeperkt aantal buslijnen en één metrorit
Geldig tot 75 minuten na stempelen
Kosten: € 1,50

• BIG – Biglietto Integrado Giornaliero
Dagkaart
Ongelimiteerd geldig in de bus, metro en tram
Geldig tot 00:00 op de dag waarop deze gestempeld wordt
Kosten: € 6,-

• BTI – Biglietto Turistico Integrado
Kaart voor 3 dagen
Ongelimiteerd geldig in de bus, metro en tram
Ook geldig voor de trein naar Ostia (2e klas)
Geldig tot 00:00, twee dagen nadat deze gestempeld wordt
Kosten: € 16,50

• CIS – Carta Integrata Settimanale
Kaart voor 7 dagen
Ongelimiteerd geldig in de bus, metro en tram
Ook geldig voor de trein naar Ostia (2e klas)
Geldig tot 00:00, zes dagen nadat deze gestempeld wordt
Kosten: € 24,-

• Roma Pass
Kaart voor 3 dagen onbeperkt gebruik van bus-, metro- en tramvervoer in Rome
Gratis toegang tot de eerste 2 bezochte musea of archeologische sites
Korting op de toegangsprijs op alle andere musea in de stad
Korting op toegangskaarten voor diverse exposities, evenementen en festiviteiten
Inclusief gratis stadsplattegrond
Inclusief gratis handige gids met informatie over de musea waar je met korting geen kunt op vertoon van de Roma Pass
Inclusief nieuwsbrief met actuele evenementen en festiviteiten in de stad
Kosten: € 30,-

Voldoende keus lijkt me. Vooral de Roma Pass is erg interessant voor mensen die in een hotel in de buurt van Station Termini verblijven. Je zal dan toch geregeld gebruik maken van het openbaar vervoer en dan is een dergelijke pas erg handig. Uiteraard kun je ook gebruik maken van de bekende Big Bus want ook deze rode bus rijdt door Rome. Let op voor zakkenrollers in het openbaar vervoer van Rome. Met name lijn 64 en lijn 40 tussen Termini en het Vaticaan zijn berucht.

Omzeil de lange wachtrijen

Wij stonden geregeld in een lange wachtrij en dat is toch zonde van de tijd. Zijn lange wachtrijen te omzeilen in Rome. Ja, dat kan. Onderstaande tips kunnen van pas komen.
• Ga mee met een georganiseerde tour
Niet mijn ding maar zeker een aanrader wanneer je weinig tijd hebt. Voor elk monument staan vele gidsen die je een rondleiding aanbieden. Voordeel is dat je natuurlijk veel informatie krijgt en niet in de rij hoeft te wachten.
• Toegangskaartjes online kopen
Kijk, dit zou ik dus de volgende keer zeker doen. De wachtrijen bij het Colosseum en Vaticaanmuseum kunnen echt enorm lang zijn (spreek uit ervaring) en hoe handig is het als je meteen kunt doorlopen. Koop je kaartjes via de website van deze monumenten en dan kun je meteen naar binnen. Ideaal! Let wel op dat je kaartjes via de officiële verkoopkanalen koopt want er zijn veel online woekeraars!!!! Villa Borgehese kom je niet binnen zonder reservering.
• Roma Pass
Ik kaartte de Roma Pass al even aan. Wij maakten bijna geen gebruik van het openbaar vervoer maar wanneer je dit wel nodig hebt, kan deze pas een uitkomst zijn. Je kunt ook nog eens bij twee (de duurste uiteraard 😉 ) bezienswaardigheden naar binnen zonder in de rij te hoeven staan.

Gratis naar het Vaticaan Museum

Pardon? Gratis? Jazeker…gratis! Tijdens mijn eerste bezoek aan Rome, stuitte ik toevallig op deze mogelijkheid. Normaliter is het museum op zondag gesloten, behalve de laatste zondag van de maand. Op de laatste zondag van de maand is het Vaticaan Museum GRATIS te bezoeken van 9.00 uur tot 12.30 uur. Wow…dat was even leuk! Wij dachten dat het enorm druk zou zijn maar dat was juist niet het geval omdat veel toeristen dachten dat het gesloten was.

Mocht je niet op de laatste zondag van de maand in Rome zijn, koop dan je kaartje vooraf online. De wachtrijen kunnen echt heel erg lang zijn (tot twee uur!!). Je betaalt online wel iets meer maar dat is nog altijd beter dan twee uur in de rij staan. Wil je geen kaartje online kopen, zorg dan dat je zo vroeg mogelijk naar het museum gaat. Zo kun je een zeer lange wachtrij voorkomen. Tips Rome

Als je dan toch bij het Vaticaan Museum bent, bezoek dan natuurlijk ook meteen het Sint Pietersplein. Dit plein is ook gratis te bezoeken (ik had een leuke gratis dag) . Je bent hier omringd door de grote meesters zoals Caravaggio, Bernini en Michaelangelo.

Let wel op dat je netjes gekleed bent als je het Vaticaan bezoekt. Schouders en knieën bedekt! De controle is zeer streng en ze sturen je zonder pardon terug. Er is een zware security check. Ik heb vele (half naakte) toeristen zien vertrekken omdat ze niet netjes gekleed waren. Is toch erg jammer als je die informatie net gemist hebt in je Lonely Planet. Niet vergeten dus!

Maak een fietstour

Wij Hollanders zijn echte fietsers dus waarom niet een leuke fietstour maken door Rome. Baja Bikes is een Nederlandse organisatie die fietstours en wandeltochten organiseert door Rome en 42 andere steden in Europa en de rest van de wereld. Deze groepen worden begeleid door Nederlandstalige gidsen dus dat is altijd handig. Deze tours duren gemiddeld 3 uur en je ziet op een leuke en ontspannen manier de highlights, maar ook onbekende plekjes van Rome.

Bernini Mysterie Tour

Rome is natuurlijk ook zonder enige twijfel verbonden aan Dan Brown. Wie heeft zijn boeken niet gelezen? Ik heb toentertijd ook gezocht naar de originele plekken uit het boek.
Altijd al nieuwsgierig geweest naar de originele plekken uit de bestseller “Het Bernini Mysterie”? Voor de echte fans is er zelfs een speciale tour die je meeneemt door Rome. Je krijgt onder andere de vier “Wetenschapsaltaren” te zien, mysterieuze plekken en kerken en de originele filmlocaties. Er zal ook verteld worden wat waarheid en fictie is in het boek.

Ook al enthousiast geworden over Rome? Ik wel en zou zo weer terug willen! Zijn jullie al eens in Rome geweest? Wat zijn jullie ervaringen en tips?

You may also like

2 comments

Rowan - sillysis.nl 23 maart 2016 - 22:08

Wat een handige tips, dit artikel sla ik meteen op. Rome staat heel hoog op mijn lijstje!

Reply
Yvonne 10 april 2016 - 16:26

Jeetje, wat een ideaal hotel zeg, qua ligging. Daar wordt een mens blij van. En wat een mazzel hadden jullie, om gratis naar het Vaticaan te gaan en dat het niet eens erg druk was. Goed gedaan en bedankt voor deze handige tip!
Yvonne onlangs geplaatst…Groningen fotorondreis door stad en ommelandMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.