Tips voor de eerste keer backpacken

by DutchieontheRoad
2 comments

De kogel is door de kerk…je gaat backpacken. Gefeliciteerd! Goede keus. Je familie en vrienden hebben je al tien keer voor gek verklaard, maar jij staat volledig achter je keuze en terecht. Backpacken is hartstikke leuk. Tien jaar geleden stapte ik met knikkende knieën het vliegtuig in richting Australië. Wat vond ik het spannend. Het is ook niet niks om in je uppie naar de andere kant van de wereld te vliegen. Ik geef tien tips voor de eerste keer backpacken zodat je toch iets geruster het vliegtuig instapt.

#1 Valt het tegen? Dan vlieg je gewoon weer naar huis. Je hebt het dan wel geprobeerd

Ik kan het niet simpeler maken. Dit was echt mijn achterliggende gedachte toen ik tien jaar geleden naar de andere kant van de wereld vloog. Iedereen verklaarde mij voor gek en werkelijk iedereen dacht dat dit helemaal niets voor mij zou zijn. Men dacht dat ik met het eerste vliegtuig terug naar huis zou vliegen. Lekker motiverend, maar ik ging toch. Ik wilde dit zo graag en mijn omgeving was op zijn zachts gezegd erg verbaasd. Wat gaat Kelly in hemelsnaam doen!?

Ik volgde mijn gevoel en zette toch door. Als ik het niet zou proberen, zou ik mijn leven lang spijt hebben. Vind ik het niets, ben ik ‘slechts’ mijn vliegticket kwijt en vlieg ik gewoon terug. Ik heb het dan in ieder geval wel geprobeerd en ben dan weer een les rijker. Het bleek de beste beslissing ooit te zijn.

#2 (Dames) neemt niet teveel troep mee: travel light

Ik weet het, het valt ook niet mee. Het blijft verleidelijk, maar je wilt echt geen 20 kilo op je rug dragen. Less is more en aan de andere kant van de wereld hebben ze ook winkels. Ik geef eerlijk toe geen ster te zijn in lichtgewicht reizen, maar mijn backpack is echt nooit zwaarder dan 15 kilo. Met de volgende tips kun je het gewicht beperken.

  • Beperk het aantal verzorgingsspullen. Neem kleine flesjes shampoo en dergelijke mee. Dit scheelt heel veel gewicht want hier gaan veel kilo’s in zitten. Mij bij althans wel.
  • Dames…beperk het aantal schoenen! Ook dit blijft een lastig dingetje voor mij, haha. Ieder jaar sta ik weer twijfelend voor de kast want die lompe wandelschoenen moeten immers ook mee. Neem naast een goede wandelschoen (of sportschoen) nog een paar slippers en eventueel een paar sneakers mee en that’s it. Drie paar schoenen is echt mijn max.
  • Dit geldt ook voor kleding. Less is more. Ik neem voor hooguit een week kleding mee en de rest laat ik wassen voor een paar euro (lang leve Azië) of was ik zelf.
  •  O ja, rol je kleding op. Nee, dat scheelt geen gewicht, maar wel ruimte. Veel mensen denken dat je kleding dan erg kreukt, maar dat is niet het geval.

Tips eerste keer backpacken

#3 De Lonely Planet is handig…niet heilig

De Lonely Planet is natuurlijk hartstikke makkelijk en ik heb zelf ook een grote collectie in mijn boekenkast. Handig als leidraad, maar absoluut niet heilig. Hotels, hostels, restaurants en bedrijfjes die in de Lonely Planet vermeld staan, zijn vaak duurder omdat ze deze vermelding hebben. Natuurlijk staan er hartstikke goede tips in de Lonely Planet, maar luister vooral naar andere reizigers en locals. Zij kunnen je veel meer vertellen dan welke reisgids dan ook.

#4 Gedraag en kleed je respectvol

Ieder jaar verbaas ik mij weer hoe sommige dames gekleed gaan in het buitenland. Sommige jonge meisjes vinden het de normaalste zaak van de wereld om schaars gekleed een tempel te bezoeken. “Het is warm” krijg je dan als reactie. Sorry hoor, maar al loop je in je blote kont, dan is het nog steeds warm.

Verdiep je in de cultuur en pas je aan. Dit betekent dat je in religieuze gebouwen fatsoenlijk gekleed gaat en je respectvol gedraagt.  In sommige landen worden korte broeken en blote schouders echt niet gewaardeerd. Gedraag je een beetje respectvol en dan behandelen de locals jou ook met respect.

Tips voor de eerste keer backpacken#5 Doe je rug een groot plezier en koop een fatsoenlijke backpack

Een backpack is iets heel persoonlijks. Even een rugzak lenen van iemand anders zou ik niet snel doen. Wat mij past, kan jou vreselijke rugpijn bezorgen. Ga naar een outdoorwinkel en laat je adviseren door een verkoper. Het kost een paar centen, maar neem van mij aan dat je er geen spijt van krijgt. Je kunt wel tien jaar plezier hebben van een goede backpack dus waar hebben we het over? Houd de uitverkoop in de gaten want dat scheelt je al snel een paar tientjes. Mijn backpack was een showroommodel en kocht ik met fikse korting.

Koop niet de eerste beste backpack maar pas er meerdere en loop ook even  door de winkel. Draagcomfort is ontzettend belangrijk en je rug moet immers nog langer dan tien jaar mee.

#6 Scan alle belangrijke documenten in!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen en toch zijn er amper mensen in mijn omgeving die dit doen. Scan al je belangrijke documenten in en mail deze naar jezelf. Het zal je maar overkomen dat je beroofd wordt en al je documenten kwijt bent. Ik heb altijd een apart mapje in mijn mail staan met mijn paspoort, E-Tickets, reserveringen, reisverzekering, rijbewijs en dergelijke. Ook mijn ouders voorzie ik van een (papieren) mapje met deze belangrijke documenten. Better be safe than sorry.

Ook bevat iedere tas een kopie van mijn paspoort zodat men altijd kan achterhalen van wie de tas is. Mocht er toevallig een eerlijke vinder zijn (de wonderen zijn de wereld nog niet uit) weten ze in ieder geval dat het mijn tas is.

Sossusvlei#7 Sluit een goede reisverzekering af

Blijkbaar gaan nog steeds veel mensen zonder reisverzekering op pad. Natuurlijk moet iedereen dat zelf weten, maar ik vind het niet verstandig. Medische kosten kunnen heel hoog oplopen in het buitenland en je hebt een probleem wanneer je iets serieus onder de leden hebt, laat staan een ongeluk krijgt. Je Nederlandse reisverzekering dekt deze kosten niet. Je hebt echt een aparte reisverzekering nodig.

Ik heb een doorlopende reis- en annuleringsverzekering met werelddekking en heb daarnaast ook gevaarlijke sporten bijverzekerd. Let ook goed op de duur van de reisverzekering wanneer je een paar maanden of zelfs een jaar op reis gaat. Bespaar niet op verzekeringen want als je pech hebt, kan het een duur grapje worden.

#8 Boek minstens de eerste overnachting en weet hoe je daar komt

Ik ben de laatste die zal zeggen dat je alles ter plaatse moet regelen want ik ben zelf een enorme controlfreak. Ik maak meestal één verre reis per jaar van ongeveer drie weken en dan vind ik het prettig als het meeste van te voren is geregeld. Als ik langer op reis zou gaan, zou ik dit overigens niet doen. Dit heeft dus hoofdzakelijk te maken met de duur van mijn reizen.

Wat ik je wel mee wil geven is dat je op zijn minst de eerste overnachting vast moet leggen en ook weet hoe je daar komt. Je hebt na een lange vlucht echt geen zin meer om een accommodatie te zoeken. Je wilt dan gewoon lekker bijkomen van de lange vlucht. Mijn eerste overnachting in Thailand vorig jaar boekte ik twee weken voor vertrek en zij hadden een airport pick-up. Ideaal 🙂 .

#9 Ben flexibel en laat het los

Geloof mij nou maar dat het niet altijd loopt zoals je gepland had. Dingen lopen nou eenmaal anders. Accommodaties vallen wel eens tegen, het openbaar vervoer heeft vertraging, je wordt ziek, je bent alleen op momenten dat je een schouder nodig hebt of de regen komt met bakken naar beneden. Die dingen gebeuren. Get over it.

Ga voorbereid op reis, maar sta ook open voor nieuwe situaties. Dat is juist het mooie van reizen. Valt je accommodatie tegen? Zeg toedeloe en ga naar de volgende. Komt de regen met bakken naar beneden? Na regen komt altijd zonneschijn. Wees niet bang om je route bij te stellen en plannen te wijzigen. Laat het los en dan komt alles goed. Echt waar 🙂 .

#10 Gebruik je gezonde verstand, maar vergeet vooral niet te genieten

Mijn omgeving zag honderden beren op de weg toen ik naar de andere kant van de wereld vloog. Heel lief dat ze zo bezorgd waren, maar niet altijd fijn. Ik ben een volwassen vrouw en loop in Nederland ook niet in tien sloten tegelijk, dus in het buitenland ook niet.

Ga je voor het eerst backpacken? Sta open voor wat er op je pad komt, maar blijf wel logisch nadenken. Laat niet merken dat je een onervaren reiziger bent want dan ben je een makkelijk slachtoffer. Ben je het ergens niet mee eens, mag je dat ook best laten merken. Behandel de locals overigens wel altijd met respect! Luister naar je gevoel als het niet goed voelt, reageer dan ook adequaat. Houd je hoofd erbij en vergeet vooral niet te genieten van het geweldige avontuur.

Ik ben benieuwd naar jullie tips 🙂

 

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

 

*De uitgelichte foto is afkomstig van pixabay en gelabeld voor hergebruik

 

You may also like

2 comments

Martin 29 juni 2017 - 20:22

Goeie tips! En inderdaad Less is More…je hebt gewoon veel minder nodig dan je denkt!
Martin onlangs geplaatst…Netflix Chef’s table: Jeong Kwan, chef of non?My Profile

Reply
Gabriëlle 29 juni 2017 - 20:34

Goede tips! Gelukkig ben ik sowieso een type dat niet veel mee neemt, als ik denk dat ik veel mee heb, dan zit ik nog rond de 10 kilo. En ik ben vervolgens mij de enige op de wereld, die nog nooit een Lonely Planet heeft gebruikt, voor mij dus inderdaad niet heilig 😉
Gabriëlle onlangs geplaatst…De Martinitoren beklimmen en heb prachtig uitzicht over Groningen!My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.