Hoe fotografeer je een mooie zonsondergang of zonsopkomst? Iedereen geniet van een mooie zonsondergang en daarom worden ze op vakantie ook veelvuldig vastgelegd. Toch valt die foto thuis vaak wat tegen. De zonsondergang was op vakantie toch mooier en de kleuren net wat warmer. Hoe kan dat nou? Er zijn genoeg manieren om dit te veranderen. Deze week deel ik 10 praktische tips met betrekking tot het fotograferen van een zonsondergang of zonsopkomst.
#1 Zet de automatische witbalans uit!
Velen hebben geen idee hoe belangrijk een goede witbalans is. Over het algemeen staat de witbalans bij de meeste mensen op automatisch. De wat gevorderde fotograaf kan deze nadien in een fotobewerkingsprogramma aanpassen, maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Bij het fotograferen van een zonsondergang of zonsopkomst pas ik ALTIJD mijn witbalans aan! Kies de witbalansinstelling voor bewolking of schaduw. Dit zal serieus een wereld van verschil zijn want de rode kleuren komen zo beter tot hun recht. Probeer het maar eens uit…het verschil is enorm! Je witbalans aanpassen is echt een must bij de fotograferen van een mooie zonsondergang.
#2 Controleer hoe laat de zon ondergaat of opkomt
Klinkt heel logisch maar op vakantie ben je daar niet altijd mee bezig. Je ziet toevallig een mooie zonsondergang, pakt je camera en maakt de foto…klaar. Ben je echt op een bijzondere locatie en dol op fotografie, is het raadzaam te je verdiepen wanneer de zon ondergaat of opkomt.
In Nederland doe ik dit ook altijd, op vakantie zou ik het eigenlijk vaker moeten doen. Ik heb serieus twee keer een zonsopkomst gemist, omdat ik gewoon te vroeg was. Kan dat? Ja…ik kan dat. Je zet je wekkertje, loopt naar buiten, kijkt eventjes, concludeert dat het weer tegenvalt en kruipt vervolgens weer lekker je bedje in. Vervolgens zie ik een aantal uur later een aantal briljante foto’s van de zonsopkomst, een half uur nadat ik weer in mijn bed lag. Oeps.
Jaren geleden waren er nog geen handige apps, maar tegenwoordig gelukkig wel. Controleer van te voren op een app hoe laat de zon opkomt of ondergaat. Daarmee voorkom je dergelijke gênante vertoningen…zoals die van mij.
#3 Goede voorbereiding is het halve werk
Je weet op welk tijdstip je paraat moet staan…maar waar? Als je bewust ergens een zonsondergang op zonsopkomst wil fotograferen, is het handig om van te voren te kijken waar je de foto wilt nemen. Als je dat namelijk op het tijdstip zelf nog moet bepalen, is de kans aanwezig dat je mooie momenten mist. Ik moet het voornamelijk hebben van de zonsondergang want ik ben niet zo’n vroege vogel. Als ik een zonsondergang wil gaan fotograferen, zorg ik dat meestal minimaal vijftien minuten van te voren aanwezig ben. Ik moet namelijk mijn materiaal nog opzetten, standpunt bepalen, proefopname maken enz. Dat kost even tijd. Ook kijk ik in Nederland vaak even naar mooie locaties om foto’s van een zonsondergang te maken…lang leve social media. We hebben het tegenwoordig dus maak er ook gebruik van. Leer van elkaar!
#4 Zorg voor een interessante voorgrond
Een zonsondergang zelf is vaak niet voldoende. Iedereen kan die mooie oranje ronde bol vastleggen. Kijk om je heen of je misschien een mooi silhouet kan creëren. Zoek een interessante voorgrond of een interessant element zodat de foto spannender wordt. Silhouetten van bijvoorbeeld palmbomen of mensen doen het altijd goed.
Ik vind het persoonlijk mooier om de omgeving vast te leggen tijdens een zonsondergang. Staar je niet blind op de zon die langzaam in de zee zakt. Dat is het minst interessante van de zonsondergang. Kijk om je heen welk effect het licht om de omgeving heeft. Ga op zoek naar een goede compositie die het zonlicht zou kunnen versterken.
Wil je meer weten over landschapsfotografie? Lees dan deze handige tips voor landschapsfotografie.
#5 Experimenteer met een lange sluitertijd
Ik ben niet heel geoefend in het gebruik van een lange sluitertijd maar dat heeft puur te maken met het feit dat ik bijna nooit een statief meeneem op reis (shame on me). Als de zon opkomt of ondergaat, krijgt de wereld een prachtige gloed. Met behulp van een statief, kun je opnames van meerdere seconden maken. Dat levert vaak bijzondere resultaten op. Vooral bij stromend water kun je hele mooie dynamische opnames maken.
#6 Ga niet te vroeg weg zodra de zon onder is
Dit is zo’n veelgemaakte fout. Iedereen zegt altijd dat ik zo eigenwijs ben zodra ik weer blijf zitten als de zon al onder is of bij een tegenvallende zonsondergang. “Het is toch voorbij? Kom…we gaan eten. Nee, ik ga nog niet eten. Ik blijf wachten.”
Geloof me nou…blijf wachten! Vaak worden de kleuren nog veel mooier zodra de zon onder is. De zon is wel onder maar de lucht wordt vaak een groot kleurenspektakel. Zo zonde dat maar weinig mensen het geduld hebben om even te wachten. Zit ik daar in mijn eentje…te genieten van al dat moois.
#7 Maak een stervorm van de zon
Wie heeft ze niet op Instagram gezien: de foto’s met de zon in stervorm. Ik wel en zie helaas ook geregeld dat deze in de foto zijn geplakt met een fotobewerkingsprogramma 😉 Toch kun je dit gewoon zelf doen met een kleine aanpassing in je camera. Stelt niets voor. Het enige wat je hoeft te doen is je diafragma aanpassen. Dit is tegenwoordig ook mogelijk met vele compactcamera’s dus je hoeft daar geen geavanceerd toestel voor te hebben. Door een klein diafragma (hoog getal) te kiezen, kun je van de zon een stervorm maken. De foto zal zo veel sprankelender worden.
#8 Ken je camera
Ik zie op vakantie geregeld mensen in gevecht met hun camera. No Worries…zo stond ik een aantal jaar geleden ook. Ik baalde als een stekker als mijn camera weer niet wilde doen wat ik wilde. Newsflash: dat lag aan mezelf! Ik had mijn camera namelijk nog niet onder controle en dan krijg je die situaties. Inmiddels heb ik enigszins een aversie gekregen voor de automatische stand en fotografeer ik voornamelijk manueel of voorkeuze voor diafragma/sluitertijd (zonsondergang altijd manueel). Ik weet inmiddels goed wat ik wil van mijn camera en daarom wil ik dat ook zelf bepalen.
Ik heb inmiddels meerdere workshops en cursussen gevolgd en daar heb ik mijn camera veel beter leren kennen. Ik kreeg een figuurlijke schop onder mijn kont dat ik nog steeds op de automatische stand fotografeerde en men leerde mij hoe ik mijn camera moest instellen. Dat wil niet zeggen dat ik nog steeds wel eens voor een uitdaging sta. Ik ben nog steeds lerende en wil mezelf altijd verbeteren.
Fotografie is spelen met licht, en daarom is het handig dat je weet hoe je camera werkt. Vooral tijdens moeilijkere lichtomstandigheden, zoals een zonsondergang, is het handig als je de camera handmatig kunt onder- of overbelichten. Tijdens een zonsondergang doe ik regelmatig bewust een klein beetje onderbelichten omdat de kleuren in de lucht dan vaak mooier uitkomen. Er is helaas niet één recept voor het fotograferen van een mooie zonsondergang. De lichtomstandigheden zijn iedere paar minuten weer anders en daar moet jij als fotograaf op kunnen anticiperen. Dus…oefenen, oefenen, oefenen!
Wil je nog meer tips met betrekking tot het maken van betere reisfoto’s? Lees dan vooral mijn artikel met 12 tips voor betere reisfoto’s.
#10 Fotografeer tijdens het gouden uurtje
Ik ben dol op het gouden uurtje. Vorig jaar volgde ik een geweldige workshop en sindsdien ben ik verkocht. Het gouden uur, ook wel het magische uur genoemd, wordt vaak omschreven als het eerste en laatste zonlicht op de dag. Als je toch een zonsondergang of zonsopkomst gaat fotograferen, kun je net zo goed meteen even het gouden uurtje meepikken. Dit bijzondere licht levert namelijk zeer fraaie plaatjes op!
Hoe weet je nou wanneer het gouden uurtje is? Er zijn tegenwoordig meerdere apps waar je eenvoudig kunt checken wanneer het gouden uurtje is. Ideaal en ik maak er dan ook geregeld gebruik van. In Nederland fotografeer ik heel vaak tijdens het gouden uurtje en sindsdien zijn mijn foto’s velen malen mooier. Fotograferen tijdens het gouden uur is absoluut de moeite waard. De warme kleuren van de laagstaande zon zal je foto positief beïnvloeden.
Ik word altijd erg blij van een mooie zonsondergang en nog blijer als ik er mooie foto’s van heb kunnen maken. Dat voelt toch altijd een beetje als een overwinning, haha. Ik ben dol op warme kleuren dus misschien ben ik daarom zo’n enorme fan van de zonsondergang. Hopelijk heb ik jullie een beetje op weg kunnen helpen met deze tips over het fotograferen van een mooie zonsondergang.
Wat is jullie ervaring met betrekking tot het fotograferen van een zonsondergang of zonsopkomst? Hebben jullie nog tips?
Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin
7 comments
Eerst en vooral heel mooie foto’s, ik ben tamelijk jong en heb niet het geld voor een goede camera. Ik heb wel een camera maar niet echt de meest luxueuze, soms baal ik daar echt van want dan wil ik de prachtige zonsondergang fotograferen hier op Lanzarote en dan komt het er alleen heel zwart uit! Ik had een heel goede telefoon tot als die tegen de grond ging, zo nu heb ik een vervangtelefoon maar die is niet zo kwalitatief zoals de vorige. Mijn ervaring met zonsondergang en zonsopgang fotograferen is neem een leuke foto maar investeer niet al je tijd erin. Er moet ook tijd zijn om ervan te genieten! 🙂
Bedankt voor je reactie Catherine. Je hebt helemaal gelijk! Natuurlijk is het erg belangrijk om lekker te genieten van een mooie zonsondergang. Dat vergeet ik nog wel eens omdat ik veel bezig ben met fotografie. Toch geniet ik ook want tijdens het fotograferen neem ik toch wel mijn momentjes om te genieten van het uitzicht. Ook heb ik niet altijd zin (dat komt wel eens voor) om mijn camera te voorschijn te halen dus dan ga ik inderdaad gewoon genieten van het moment. Zou ik vaker moeten doen, maar mijn camera schreeuwt vaak vanuit mijn rugzak, haha.
Goed artikel! Je kunt wel zien dat je al veel geoefend hebt, je fotos zijn prachtig! Ik ben nog niet zo goed met het fotograferen zonder automatische stand, maar oefening baart kunst toch? Ik ga eens kijken naar de golden-hour app, ben benieuwd!
Claudia onlangs geplaatst…Travel Hacks: 7 Tips voor reizen met alleen handbagage
Dank je Claudia 🙂 . Oefening baart inderdaad kunst. Het is een kwestie van heel veel oefenen en uitproberen. Die app is echt heel handig. Ik gebruik deze ook vaak in de zomermaanden in Nederland.
Wat een mooie foto’s! Ik heb sinds kort een spiegelreflex en moet nog een hoop leren haha. Maar probeer inderdaad zoveel mogelijk op handmatig te schieten. Die van de witbalans ga ik onthouden voor Thailand! <3
Ik heb genoten van je foto’s! Ze zijn prachtig.
Zitten een aantal goede voorbeelden bij waar ik zeker eens gebruik van ga maken.
Fijn dat het artikel van pas komt Deborah! Veel plezier met fotograferen 🙂