Terracottaleger in Xi’an: een must-see

by DutchieontheRoad
1 comment

Het terracottaleger in Xi’an is een absolute must-see tijdens je rondreis door China. Stel, je bent veertien jaar oud en koning van de Chinese staat Qin. Waar zal een veertienjarige aan denken? Terwijl ik op mijn veertiende nog stiekem met barbiepoppen speelde, kon Koning Zheng maar aan één ding denken: het bouwen van zijn graf! Erg logische gedachte voor een tiener. Terwijl Zheng amper de baard in de keel had, was hij als de dood dat hij in het hiernamaals bedreigd zou worden. Het bouwen van een terracottaleger zou vast en zeker helpen tegen zijn diepgewortelde angst. Rijp voor het Pieter Baan Centrum zullen we maar zeggen.

Ontstaan van het Terracottaleger

Toen ‘Zhengetje’ uiteindelijk Keizer Zheng werd, vond hij het tijd om het wat groter aan te pakken. Hij liet 700.000 dwangarbeiders uitleven op zijn grafkamer met modellen van paleizen, tempels, bestuurlijke gebouwen en een compleet leger. Een leger waarin elke soldaat een uniek gezicht heeft. Toen de grafkamer volledig was ingericht, werd deze afgedekt en werd er bovenop een heuvel aangelegd.

Uiteindelijk moest de wrede Zheng er toch aan geloven en nam zijn intrek in de grafkamer maar niet alleen. Na zijn dood werd zijn personeel en alle concubines, die geen kinderen voor hem hadden gedragen, levend bij hem begraven in zijn onderwereld. Hoe bizar is dat? 2200 jaar later zijn een stel boeren bezig een put te graven en voilà…een terracottasoldaat. Daar lag ineens de grootste archeologische vondst van de 20ste eeuw.

TerracottalegerMijn ervaring

En dan is het tijd dat je zelf de grootste archeologische vondst van de 20ste eeuw mag aanschouwen. Hoe is dat? Geweldig! Het Terracottaleger is echt heel erg indrukwekkend om te zien. Ik had niet verwacht dat het zo’n indruk zou maken. Wat moet ‘Zhengetje’ bang zijn geweest dat je tot zoiets belachelijk immens in staat bent. Het is te bizar voor woorden dat dit leger ruim 2200 jaar onder de grond heeft gelegen.

Restauratiewerkzaamheden zijn nog steeds in volle gang. Er zijn een kleine honderd grafkamers waarvan er nog maar enkele geopend zijn. Het graf van de keizer is nooit geopend en men verwacht ook niet dat het ooit geopend zal worden.

Het Terracottaleger staat in vijf kuilen, verdeeld over drie hallen. Een vierde hal is in aanbouw. Er zijn tot nu toe meer dan 8000 figuren opgegraven! Als je dit immense leger met eigen ogen wil aanschouwen maak dan niet de grote fout om hal 1 als eerste te bezoeken.

Hal 1 is het meest spectaculair en dan valt de rest ongelooflijk tegen. Bezoek dus eerst hal twee en drie en laat het indrukwekkendste als laatste over. Indrukwekkend zal het in ieder geval toch zijn. ‘Zhengetje’ mag dan een hele vreemde tiener zijn geweest, de hele wereld weet dat hij heeft bestaan en wat hij heeft laten bouwen.

Meer lezen over wat je allemaal kunt doen in Xi’an? Lees dan mijn blogartikel over de highlights in Xi’an.

Hoe kom je er?

Het Terracottaleger is de reden waarom toeristen naar Xi’an reizen. De opgravingen liggen op ongeveer 30 kilometer ten oosten van de stad. Vanaf de parkeerplaats van het Xi’an Train Station rijden groene minibusjes op en neer naar het museum. Deze groene minibusjes worden speciaal ingezet voor toeristen maar je kunt ook de reguliere bus 306 pakken. De ritprijs is gelijk en ze doen er beide ongeveer een uur over. Het maakt dus niets uit welke bus je neemt. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 15 minuten lopen. Vanaf deze parkeerplaats kun je ook weer terug naar Xi’an.

Kom niet in de verleiding om een georganiseerde tour te doen want dan loop je in polonaise achter een gids te rennen. Ik heb smakelijk gelachen om de hollende Japanse toeristen die maar liefst tien minuten de tijd hadden om een hal te bezoeken. Snel even een foto nemen en door naar de volgende hal. Niet doen! Lekker zelf gaan en de tijd nemen.

Hebben jullie het Terracottaleger wel eens gezien?

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

1 comment

Jessica 10 juli 2016 - 20:36

Ik vond het geheel inderdaad erg indrukwekkend! Wel jammer dat je de beelden alleen van zo ver weg in de kuil ziet. Het is begrijpelijk dat je niet langs de beelden kunt lopen, maar het was denk ik nog veel gaver geweest als je er echt tussendoor en langs had kunnen lopen om te zien hoe groots het is.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.