Tempels Chiang Mai: Doi Suthep en Wat Umong

by DutchieontheRoad
15 comments

Twee weken geleden deelde ik een mooie wandelroute door het oude centrum van Chiang Mai. Tijdens deze wandeling bezoek je de mooiste tempels van Chiang Mai. Ik ben echter van mening dat de mooiste tempels net buiten Chiang Mai te vinden zijn. Vandaag neem ik jullie mee naar het populaire Wat Phra Doi Suthep en de minder bekende Wat Umong Suan Puthatham.

Wat Phra Doi Suthep

Doi Suthep ligt op ongeveer 15 kilometer van Chiang Mai op de berg Suthep. Doi Suthep is een van de meest bekende tempels van Thailand. Deze tempel stamt uit het Lanna tijdperk, het gouden tijdperk van de Thaise geschiedenis.

Zodra je Doi Suthep bereikt, besef je meteen dat dit een zeer toeristische attractie is. De entree ziet er uit als een ‘kermisattractie’ en het is erg druk, ondanks dat het laagseizoen is. Je kunt de tempel bereiken op twee manieren. Je kunt de tempel te voet bereiken door 306 treden te beklimmen via de beroemde trap. Mocht je daar geen zin in hebben, kun je ook met de lift naar boven.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik met de lift naar boven ben gegaan. Door omstandigheden kon ik die dag erg moeilijk lopen, dus nam ik eieren voor mijn geld en ging braaf met de lift naar boven. Echter kon ik het niet uitstaan dat ik niet over de bekende trap had gelopen, dus ben ik via de trap naar beneden gegaan 😉

Mooi uitzicht bij helder weer

Midden in het tempelcomplex staat een 24 meter hoge gouden Chedi, waar je omheen kunt lopen. Vergeet vooral niet om alle bellen te luiden want dit verjaagt kwade geesten. Vanaf Doi Suthep heb je bij goed weer een mooi uitzicht over Chiang Mai. Helaas viel het uitzicht tegen toen ik er was omdat het heiig was vanwege het regenseizoen. De tempel is erg mooi maar ik vond het er wel erg toeristisch…het was serieus filelopen en dat vind ik dan weer minder.

De entree is 30 baht per persoon. Zorg er wel voor dat je bedekkende kleding draagt binnen de tempelmuren. Voor 10 baht kun je een sarong huren.

Hoe kom je bij Doi Suthep?

Oké, mijn bezoekje viel een klein beetje tegen omdat ik me had laten overhalen georganiseerd naar Doi Suthep te gaan. Ik wilde namelijk ook graag een lokaal dorp bezoeken om te fotograferen. De eigenaresse van mijn hostel adviseerde mij om een tour te boeken, waarbij ik ook een ‘Hilltribe Village’ zou bezoeken. Ik gaf duidelijk aan dat ik geen langnekvrouwen wilde bezoeken omdat ik daar niet achter sta. Ze gaf aan dat dit echt een super leuk authentiek dorpje was en dus ging ik overstag.

Mijn tip: ga nooit naar het Hilltribe Village! Wat een foute toeristische attractie. Zodra ik bij het ‘dorp’ arriveerde, wist ik al dat ik een fout had gemaakt. Ik was er toch ingetrapt. Het was gewoon een foute marktstraat, waar vrouwen spullen verkochten. Geen aanrader dus. Als ik jullie was, zou ik gewoon de rode taxi naar Doi Suthep nemen. Deze rijden af en aan en dan kun je gewoon de tijd nemen om dit mooie tempelcomplex te bezichtigen.

Doi Suthep - Thailand

Doi Suthep - Thailand

Wat Umong

Ik had geleerd van mijn fout en nam daags nadien de rode taxi naar Wat Umong 😉 Deze oude oerwoudtempel stond hoog op mijn lijstje en was een absolute must-see. Ik moest en zou Wat Umong bezoeken. Wat was ik blij dat ik naar mijn gevoel had geluisterd…Wat Umong is echt magisch mooi en is zonder enige twijfel mijn favoriete tempel van heel Chiang Mai.

Wat Umong is maar liefst zevenhonderd (!!) jaar oud en in tegenstelling tot andere tempels, is hier geen goud te bekennen. Echt een verademing na alle pracht en praal. Deze oude tempel bevindt zich op een klein stukje grond waar vooral heel veel bomen staan. Waarschijnlijk komt daar de bijnaam ‘oerwoudtempel’ vandaan.

Wat Umong is minder populair dan Doi Suthep maar naar mijn mening is Wat Umong vele malen mooier. Deze tempel is echt een oase van rust en ik heb serieus amper twintig toeristen rond zien lopen. Alle tempels in Thailand zijn onwijs goed onderhouden maar in Wat Umong ervaar je hoe oud deze bijzondere tempel is. Deze tempel is opgenomen door de natuur en dat vond ik zo ontzettend bijzonder.

tempels chiang mai

tempels chiang mai

Onder de Chedi ligt een heel bijzonder grottenstelsel. Umong betekent tunnels in het Thais. Het gerucht gaat dat de tunnels gebouwd zijn om een geestelijk gestoorde monnik binnen de tempel te houden.

Ik vond het heel bijzonder om deze tunnels te bezichtigen. De verzameling slippers voor de ingang, verraadt de ingang van de tunnel. De tunnels zijn wel vrij laag dus lange Nederlanders zullen even moeten bukken. Het is er vrij donker maar toch licht genoeg om te kunnen lopen. Ik had een klein statief bij me zodat ik toch goede foto’s kon maken bij weinig licht. Ideaal!

De entree is gratis, wat natuurlijk mooi meegenomen is.

Hoe kom je bij Wat Umong?

Je kunt Doi Suthep en Wat Umong overigens ook goed op één dag combineren. Neem in Chiang Mai de rode deeltaxi en bezoek de ene tempel in de ochtend en de andere in de middag. Bij beide tempelcomplexen staan rode taxi’s of tuktuk om je naar de volgende tempel te brengen. Bij Wat Umong is het wel rustiger. Mocht er geen taxi of tuktuk staan, kun je langs de weg wachten tot er taxi voorbij komt, of het even vragen bij het restaurantje aan de overkant.

Tempels chiang Mai

Zijn jullie wel eens naar deze tempels in Chiang Mai geweest?

Liefs Kelly

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

You may also like

15 comments

Judith | Worldwife.nl 9 september 2016 - 21:06

Ik heb ze allebei op de todo-list staan voor november. Dan ga ik 3 weken naar Thailand ??

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 11 september 2016 - 16:59

Jaaaa…zeker doen Judith. Vooral Wat Umong is mijn grote favoriet 🙂 .
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…PhotoFridayMy Profile

Reply
Yvonne 11 september 2016 - 23:04

Ondanks dat de Wat Doi Sutep een toeristische attractie is vond ik het wel de moeite waard. Toen wij er waren zagen we ook veel locals die kwamen bidden en voor ons was dit de eerste kennismaking met het Boeddhisme. Was voor ons dus een bijzondere ervaring. 🙂
Yvonne onlangs geplaatst…Accommodaties Sri Lanka – onze favorietenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 17 september 2016 - 11:07

Als deze tempel je eerste ervaring is met het Boeddhisme, is dat inderdaad een hele bijzondere ervaring. Mijn eerste bezoek aan een tempel vond ik ook ontzettend bijzonder. Het is er inderdaad erg toeristisch, maar desondanks is deze tempel zeer de moeite waard.

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 12 september 2016 - 08:33

Wat een prachtige omgeving inderdaad, rond Chiang Mai! Wat doi Sutep is sowieso éèn van mijn favoriete tempels in Azië. Geweldig! De andere tempels heb ik helaas niet bezocht, maar zien er ook geweldig uit!

Reply
DutchieontheRoad 17 september 2016 - 11:09

Doi Suthep is inderdaad heel erg mooi! Iets te druk naar mijn mening, maar zeker het bezoeken waard. Wat Umong was toch wel mijn favoriet in Thailand omdat het zo totaal anders was. Daar houd ik wel van 😉 .

Reply
Aniek - travelwriter.nl 16 september 2016 - 09:28

Ook kermisattracties kunnen mooi zijn. Deze dan, en niet de letterlijke kermisattracties. 😉 Als ik de foto’s zie, zou ik hier toch wel heel graag eens naartoe gaan!
Aniek – travelwriter.nl onlangs geplaatst…Hiken naar de Partschinser Wasserfall: 2e etappe Meraner HöhenwegMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 17 september 2016 - 11:11

Klopt helemaal Aniek! De Thai weten natuurlijk heel goed hoe ze alles moeten aankleden, dus ze hebben van de ingang een attractie gemaakt, haha. Desondanks kan ik een bezoek zeker aanraden want Doi Suthep is één van de mooiste tempels van Thailand.

Reply
Bianca 16 september 2016 - 10:21

Prachtig om zo’n tempel te bezoeken lijkt me. Ik ben zelf nog nooit in een tempel geweest. Het is juist erg leuk dat je beide tempels hebt bezocht en dat ze zo verschillend zijn 🙂

Reply
DutchieontheRoad 17 september 2016 - 11:12

Ik ben dol op tempels! Ik vond het contrast ook zo leuk 🙂 .

Reply
Carolien | Dream the World 16 september 2016 - 18:28

Ja, ik vond Wat Doi Sutep ook mooi. Thailand was onze eerste verre reis dus alles maakte toen indruk 😉 Het is alweer lang geleden. Toen was het ook al druk, maar nog niet echt kermisattractie, er waren ook veel locals. Wij gingen met songtaw, gelukkig niet met een tour.
Carolien | Dream the World onlangs geplaatst…Alles over kamperen in AustraliëMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 17 september 2016 - 11:14

Je eerste reis naar Azië is altijd heel indrukwekkend. Je komt dan in een totaal andere wereld! Het viel mij ook op dat het bij Doi Suthep erg druk was, ondanks het laagseizoen. Deze tempel is toch wel één van de populairste tempels van heel Thailand, en terecht. Een tour zou ik inderdaad niet meer aanraden. Tja, soms laat je je wel eens overhalen tot iets 😉 .

Reply
Berthy 7 juli 2017 - 11:22

Ik woon in Thailand en weet natuurlijk wel dat als je op vakantie in o.a. Chiang Mai bent, je bij lange na niet alle tempels kunt bezoeken. Maar mocht je weer eens in de buurt zijn, bezoek dan ‘onze’ tempel in Doi Saket eens. Het is een tempel-complex, bekijk het op:
http://www.sifaa.nl/doi-saket/

Reply
Marian 24 november 2018 - 15:31

Wat Umong is schitterend en ik vind vele malen mooier dan Doi Suthep. Diverse keren geweest en blijft mooi. Gelukkig nog niet zo bekend bij toeristen en hoop dat het ook zo blijft. Woon zelf in Thailand 20 km van Chiang Mai.

Reply
DutchieontheRoad 26 november 2018 - 20:26

Wat leuk dat je in Chiang Mai woont Marian. Ik vond Chiang Mai een erg leuke plek en ik ben blij dat Wat Umong nog niet ontdekt is door de grote massa toeristen. Ik vond het een geweldige plek en inderdaad vele malen mooier dan Doi Suthep.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.