Tangkahan National Park op Sumatra: paradijs op aarde

by DutchieontheRoad
10 comments

Na twaalf uur vliegen, een paar uur wachten op Kuala Lumpur en weer een uur vliegen, zijn we eindelijk gearriveerd in de dampende tropenstad Medan. Helaas duurt het nog even voordat we daadwerkelijk kunnen bijkomen van de lange reis want we moeten nog een uurtje of vier rijden naar Tangkahan National Park op Sumatra. Het duurt even, maar dan heb je ook wat.

Tangkahan National Park: Paradijs op aarde

We rijden over slechte wegen langs oliepalm- en rubberplantages en zien vele eenvoudige dorpjes. Na een aantal uur hobbelen en zweten, komen we eindelijk aan bij onze accommodatie. Via een wiebelige hangbrug lopen we naar de lodge. We zijn inmiddels bijna 24 uur onderweg maar een luxe douche zit er de komende twee dagen niet in aangezien de accommodatie heel eenvoudig is. Daarentegen verblijven we wel midden in het regenwoud met een geweldig uitzicht. We kunnen relaxen aan de rand van de rivier, zwemmen of baden in de hete bron en douchen onder een jungle waterval. Hey, waar hebben we het dan over. We zijn in paradijs op aarde!

Tangkahan Nationaal Park

Waarom je NOOIT op een olifant moet rijden!!!

Ik geef het eerlijk toe…vroeger wilde ik op een olifant rijden. Shame on me! Het was toen ‘normaal’ en niemand stond er bij stil dat deze dieren vreselijke behandeld worden. Waarom zou je dat een dier immers aandoen? Dat kwam niet in ons hoofd op. Thailand was in opkomst en dat zag er toch wel gaaf uit. Ik wist niet beter.

Jaren geleden zag ik een documentaire over olifanten in Thailand. Ik heb serieus zitten brullen als een klein kind. Jonge olifanten worden gescheiden van hun moeder, opgesloten in kleine kooien, dagenlang wakker gehouden, geslagen, geschopt en gruwelijk mishandeld. Vervolgens richt de nieuwe eigenaar ze af als een circusdier zodat ze toeristen kunnen vervoeren of dienen ze als fotomodel. Hier wil je toch niet aan meewerken!?

Mensen…denk alsjeblieft aan dit verhaal als je een olifant ziet lopen met ‘zijn eigenaar’. Vreselijk woord eigenlijk. Zolang toeristen op olifanten blijven rijden, werken wij mee aan deze manier van exploitatie. Zolang het geld oplevert, blijven deze mensen de olifanten vangen en mishandelen. Vorig jaar zag ik in Thailand nog steeds heel veel westerse mensen (ook Nederlandse gezinnen met kinderen) dit soort activiteiten ondernemen. Dit is tegenwoordig echt NOT DONE! Zo…dat moest ik even kwijt.

Tangkahan Nationaal ParkOlifanten wassen…check!

Maar dan blijft er toch die wens om iets met olifanten te ondernemen. Ik snap het. Ook ik ben dol op olifanten. In Tangkahan National Park worden de olifanten goed behandeld en niet uitgebuit zoals op veel andere plekken in Azië. Ze hadden hier vroeger veel overlast van de wilde olifanten. De opstandige olifanten zijn door mahouts getraind (zonder stokken, geweld en dergelijke praktijken) en deze dieren zijn vandaag de dag een grote hulp voor het behoud van het nationale park. De olifanten en mahouts houden toezicht op het bos en stoppen illegale houtkap en jagers. De mahouts bieden toeristen af en toe de mogelijkheid om de olifanten te wassen in de rivier. Dat klinkt beter dus kies ik voor een dergelijke wasbeurt.

Gewapend met harde borstels lopen we richting de rivier. Nu weet ik waar de uitdrukking ‘olifantenhuid’ vandaan komt. Ik voel de harde, ruwe en harige olifantenhuid onder mijn handen en besef hoe bizar dit is. Ik ben gewoon een olifant aan het wassen. Na deze wasbeurt zijn we zelf aan de beurt voor een olifantendouche. Ik voel een slurf op mijn hoofd en plots valt er een grote hoeveelheid water over mijn hoofd. De ene na de andere waterval komt over me heen en ik ben doorweekt. Nog even een leuke fotoshoot en dan zit de wasbeurt er weer op.

Tangkahan Nationaal Park
Tangkahan Nationaal Park

Mijn ervaring: Sumatra versus Thailand

Vorig jaar heb ik ook olifanten gewassen in Thailand dus kan ik inmiddels een vergelijking maken. In Thailand heb ik heel goed onderzoek gedaan want ik weet dat er heel veel uitbuiters zijn die de olifanten niet goed behandelen, ondanks dat ze anders beweren. Ik vond gelukkig een prima organisatie waar de olifanten netjes werden behandeld MAAR deze ervaring viel in het niet vergeleken met mijn ervaring in Sumatra. Dit was gewoon vele malen beter.

In Thailand stonden we met tien mensen rond één olifant in een modderbad. In Sumatra hadden we één olifant met z’n tweeën en werden de olifanten in de rivier gewassen. Dit zorgde uiteraard voor veel meer bewegingsvrijheid voor de olifanten. Ze werden gewassen door een handjevol toeristen, maar mochten ook zelf lopen en spelen in de rivier. Dit voelde gewoon vele malen beter.

Tangkahan Nationaal Park

Tuben over de rivier

Na het wassen is het tijd voor wat ontspanning en besluiten we een middag te gaan tuben. Wat is tuben? Je gaat met je achterste in een autoband zitten en drijven maar. Je hoeft alleen maar heerlijk achterover te liggen en de stroming van de rivier doet de rest van het werk. Hoe relaxt is dat!? We genieten van de schitterende omgeving, zien her en der wat apen in de bomen slingeren en zo nu en dan trotseren we een kleine stroomversnelling. Jazeker, we hebben het zwaar. Ik lijd in stilte 😉 We stoppen bij een waterval voor een verfrissende douche. Na deze stop vervolgen we onze weg en genieten van het prachtige uitzicht. Wat een heerlijke dag!

Na een tijdje is het helaas tijd om onze banden te verlaten. We lopen via een dorpje terug naar onze accommodatie en ik kom tot de ontdekking dat ik erg verbrand ben tijdens het tuben. Dat was te verwachten. Al met al heb ik nog dagen plezier van deze mooie middag.

Wil jij graag orang-oetans zien op Sumatra? Lees dan vooral mijn artikel over Bukit Lawang.

Tangkahan Nationaal Park

Tangkahan National Park: Waar overnachten?

Wij verbleven in de Linnea Lodge, aan de Buluh rivier. Dit is een eenvoudige lodge met sobere kamers. Houd hier dus rekening mee. Deze lodge ligt in een prachtige tropische tuin, waar je uitkijkt over de rivier. Er is een uitstekend restaurants en je kunt hier heerlijk relaxen aan de rand van de rivier of zwemmen. Zucht…heimwee. Hadden jullie wel eens gehoord van Tangkahan National Park?

Zouden jullie hier willen verblijven, ondanks het feit dat het vrij primitief is?

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

 

Tangkahan National Park

You may also like

10 comments

Jenny 7 juni 2017 - 20:32

Tijdens mijn reis door Sumatra heb ik dit plekje overgeslagen. Ik vind het heel moeilijk in te schatten waar olifanten wel en niet goed behandeld worden – ik sla dit soort plekken daarom maar helemaal over…

Reply
Elisa 8 juni 2017 - 20:39

Ik zou zoiets ook wel eens willen doen, maar ben altijd een beetje bang dat ik dan net de plek tref waar de dieren niet goed worden behandeld. Lijkt me wel een unieke ervaring!
Elisa onlangs geplaatst…Wandelen langs de mooiste bezienswaardigheden van DelftMy Profile

Reply
Carolien 9 juni 2017 - 10:26

Het ziet er prachtig uit! Ik vind het ook altijd lastig om in te schatten of dieren het naar hun zin hebben of niet. Het lijkt er in dit geval wel op. De omgeving lijkt me sowieso prachtig.
Carolien onlangs geplaatst…Love to camp: natuurkampeerterrein de KnotwilgMy Profile

Reply
Sigrid 9 juni 2017 - 15:27

Wat ontzettend leuk om weer even terug te gaan naar Tangkahan. Ik vind deze plek echt geweldig en mijn ervaring is echt vergelijkbaar met de jouwe! Mooie foto’s ook 🙂

Reply
Roger 9 juni 2017 - 16:36

Ik kies meestal voor wat luxere accommodaties, maar voor deze zou ik heel graag een uitzondering maken. Goed dat je jezelf zo goed informeert over het welzijn van de dieren. Prachtige ervaring lijkt me!

Reply
Yvonne 10 juni 2017 - 10:54

Dat is wel een ontzettend lange reis om er te komen, maar het ziet eruit alsof het ‘t helemaal waard is. Super mooie plek en inderdaad heel anders dan de foto’s van massatoerisme die je vaak rondom olifanten ziet. Fijn dat je er zo’n goede ervaring hebt gehad!
Yvonne onlangs geplaatst…Fotogenieke plekken op de Canarische eilandenMy Profile

Reply
Rowan 12 juni 2017 - 14:00

Wat een prachtige foto’s! Alles is zo mooi en groen daar! Sumatra staat echt heel hoog op mijn bucketlist!
Rowan onlangs geplaatst…Nieuw in huis | foto op aluminiumMy Profile

Reply
Monique Molenkamp 12 mei 2019 - 09:23

Wat een leuk stukje! Wij gaan deze zomer met onze kinderen een reis maken door sumatra en en bali. Ik kwam jouw artikel tegen toen ik zocht op olifanten in sumatra. -zeker iets om te onthouden. Ik wil de kinderen ook kennis laten maken met olifanten. Maar wij hebben een slechte ervaring in Thailand ook meegemaakt 13 jaar geleden. Zoals wel meer onwetende toeristen zaten we ook op een olifant. Deden alsof ze er zo goed voor waren, tot de stok met scherpe haak te voor schijn kwam.. voelde me zo rot achteraf dat we DAAR aan meegewerkt hadden… sumatra klinkt een stuk diervriendelijker. Ik ga me er verder in verdiepen, dank je wel voor het delen.

Reply
Monique Jongejan 15 januari 2020 - 16:06

Hi Monique, wij gaan as zomer met onze kinderen naar Sumatra en Bali. Heb jij misschien ergens je ervaringen staan? Ook vooral benieuwd naar je ervaring van Tangkahan? worden de olifanten echt goed behandeld??

Reply
Mirre 18 mei 2019 - 15:02

Jemig, ik krijg plaatsvervangende heimwee, al ben ik er nog niet eens geweest. Zucht.. wanneer mag ik? 😉 Wat een fijne plek lijkt me dat. En fijn dat ze de olifanten zo goed behandelen, dat doet me goed om te lezen.
Mirre onlangs geplaatst…Groeten uit de natuur: Bescherming van slingerapen in de AmazoneMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.