Swaziland: Mlilwane Wildlife Sanctuary

by DutchieontheRoad
13 comments

Swaziland? Nooit van gehoord! Dat is negen van de tien keer de opmerking die ik hoor wanneer ik zeg dat ik in Swaziland geweest ben. Swaziland is een klein koninkrijk en ligt tussen Mozambique en Zuid-Afrika in. De meeste reizigers – ik ook-  bezoeken Swaziland vanaf het Krugerpark. Je kunt diverse natuurreservaten bezoeken zoals Mlilwane & Hlane, maar je vindt hier ook talloze traditionele dorpen die de moeite waard zijn. In Swaziland heeft de tijd stilgestaan. Swaziland is het land met bijzondere landschappen, natuurreservaten, bergen, watervallen en een koning met vijftien vrouwen.

Condooms bij de grenspost: welkom in Swaziland

Vanaf het Kruger Park rijden we richting het Koninkrijkje Swaziland. Zodra we bij de grenspost arriveren, moeten we uitstappen voor de nodige stempels. We lopen tweehonderd meter over de grens tussen hekken met gaas en prikkeldraad om daar weer een stempeltje voor Swaziland te halen. Tijdens deze reis zal mijn paspoort van tien stempels voorzien worden! Daar word ik heel erg blij van 😉 .

Zodra mijn paspoort is voorzien van een stempel valt mijn oog op iets bijzonders bij de grenspost namelijk een bak vol met condooms!? Ik heb ze op Schiphol nog nooit zien staan bij de douane maar in Afrika is het de normaalste zaak van de wereld dat je overal gratis condooms kunt krijgen. Een groot probleem is het hoge aantal aidsslachtoffers in Swaziland. Veertig procent van de bevolking is geïnfecteerd met het HIV-virus! Swaziland is het land met het hoogste percentage HIV-patiënten ter wereld. Volgens de officiële statistieken zijn ongeveer 200.000 burgers besmet maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, aangezien veel inwoners zich nooit hebben laten testen.

Swaziland

De koning met vijftien vrouwen

In Swaziland woont een van de laatste koningen van Afrika. Koning Mswati III staat erom bekend niet bepaald monogaam te zijn. Volgens oude stammentradities is hij namelijk polygamist. Hij mag met zoveel vrouwen trouwen als hij kan onderhouden en het is volstrekt geaccepteerd dat de koning zoveel vrouwen heeft.

Ieder jaar vindt er een ritueel plaats waar maar liefst 50.000 maagden aan deelnemen. De koning kiest ieder jaar zijn nieuwe bruid en inmiddels heeft de koning al vijftien vrouwen. De bruid kan een leven van luxe tegemoet zien. O ja, een bijzonder feitje. Een aantal jaar geleden heeft hij één van zijn vrouwen verstoten omdat ze vreemdging. De man in kwestie (zijn minister) werd direct ontslagen en belandde in de cel.

In 2008 gaf het koningshuis 168 miljoen euro uit aan de extravagante levensstijl. Hoe bizar is dat?! De koning kost Swaziland meer geld dan onderwijs en gezondheidszorg. Het totale vermogen van de koning wordt op meer dan tweehonderd miljoen dollar geschat terwijl het gemiddelde maandinkomen van een inwoner van Swaziland elf dollar is!!!

Swaziland

Het eerste natuurreservaat van Swaziland: Mlilwane Wildlife Sanctuary

Swaziland is verrassend groen en overal zie je zwaaiende kinderen. Halverwege de middag arriveren we eindelijk in Mlilwane, het oudste wildreservaat van Swaziland. Ook hier worden we welkom geheten door een grote groep voetballende kinderen die zwaaiend achter ons aan rennen.

Mlilwane Wildlife Sanctuary is gelegen in een schitterende omgeving nabij de hoofdstad Mbanane. We verblijven hier in ontzettend leuke beehives. Verwacht hier geen luxe, maar daar zijn we ook niet naar op zoek. Wat een prachtig stukje Afrika. Hier kan ik het wel even volhouden 🙂 . Het kamp is rustig ontspannen en dieren zoals impala’s, nyala’s en wrattenzwijnen wandelen continue tussen de faciliteiten. Vooral de wrattenzwijnen zijn erg leuk want als je te dichtbij komt om te fotograferen, willen deze wel eens een schijnaanval doen. Je ziet dus geregeld een vluchtende toerist met Pumba in zijn kielzog 😉 .

Als we ’s avonds rondom het haardvuur zitten, worden we getrakteerd op een traditionele dans. Ik blijf nog even bij het vuur zitten, terwijl ik op de achtergrond een bewaker met geweer voorbij zie lopen. Blijkbaar is dat nodig omdat de nijlpaarden van de nabijgelegen waterpoel nog wel eens te ver afdwalen. Het was een lange, maar mooie dag.

Swaziland

Swaziland

swazilandWandelsafari en nijlpaarden

Het fijne aan Mlilwane Wildlife Sanctuary is dat je hier op eigen gelegenheid kunt rondlopen. Er zijn verschillende trails die de moeite waard zijn. Het spreekt voor zich dat je wel bij de receptie moet aangeven dat je een bepaalde trail gaat lopen. Zodra je weer veilig terug bent, meld je dat weer bij de receptie. Wij besluiten de ‘Hippotrail’ te gaan lopen.

Het is een mooie route en onderweg zien we vooral impala’s en in de verte een kudde gnoes. Het landschap is prachtig en ik kan hier wel uren rondlopen. We eindigen bij de nijlpaardenpoel en jawel hoor…daar liggen er twee te snurken. Wat een gigantische beesten zijn het toch.

Eenmaal terug blijkt de minister-president van Swaziland in het kamp te zijn dus maken we even een praatje. Je ontmoet niet iedere dag een minister-president, laat staan die van Swaziland.

Je kunt de volgende activiteiten ondernemen in Mlilwane:

  • Wandelsafari
  • Jeepsafari
  • Paardrijden
  • Mountainbiken

Swaziland

Swaziland

Swaziland

SwazilandFair Trade souvenir: koop een kaars bij Swazi Candles

Hebben jullie ooit die mooie Swazi Candles in de Wereldwinkel gezien? Deze worden dus handgemaakt in Swaziland en je kunt ze hier kopen. Er werken hier zeventig mannen en vrouwen die zijn opgeleid tot kaarsenmaker. Geloof mij maar dat de kaarsen in de wereldwinkel in het niet vallen bij de kunstwerken die je hier ziet. Kaarsen in de vorm van olifanten, neushoorns, giraffen en ga zo nog maar even door. Hier maken ze kunst met de hoofdletter K!

Ik kan mezelf dus wel voor mijn hoofd slaan dat ik geen kaars heb gekocht. Ik was zo overdonderd dat ik gewoon niet kon kiezen en uiteindelijk bedacht ik mezelf dat ik een dergelijke kaars nooit heel zou kunnen vervoeren. Nog steeds heb ik spijt als haren op mijn hoofd dat ik toch geen kaars heb gekocht. Breng dus vooral een kijkje in deze kaarsenmakerij waar overigens ook demonstraties worden gegeven. Super interessant om te zien en ze voldoen ook nog aan de fair traide normen. De ideale souvenir voor thuis 🙂 .

Zouden jullie Swaziland bezoeken als je in Zuid-Afrika bent?

 

Meer lezen over Zuid-Afrika?

 

Volg mijn reisavonturen ? FacebookTwitterInstagramBloglovin

You may also like

13 comments

Elisa | Lies rond de wereld 13 maart 2017 - 20:05

Leuk dat jij ook in Swaziland bent geweest! Ik vond het echt een hele fijne verassing tijdens onze rondreis vorig jaar. Tof ook dat je in de beehives kon slapen, bij ons zaten ze vol. Iets voor later dus 😉
Elisa | Lies rond de wereld onlangs geplaatst…Bijzonder overnachten in een kasteel in de ArdennenMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 25 maart 2017 - 20:17

Wat jammer dat de beehives vol zaten Elisa. Ik vond dat echt zo bijzonder.

Reply
Marcella 17 maart 2017 - 20:16

Ja, ik zou zeker ook naar Swaziland willen! Klinkt als een bijzonder land, en het ziet er prachtig op jouw foto’s. Ik moest wel lachen om het bord waar je gewaarschuwd wordt voor nijlpaarden, en dat je op het pad moet blijven. Alsof je dan veilig bent 😉 En die bak met condooms is wel logisch, maar ook gek om te zien lijkt me 😉
Marcella onlangs geplaatst…Half Dome, Yosemite National ParkMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 25 maart 2017 - 20:19

Swaziland is inderdaad een bijzonder land. Ik moest ook zo lachen om dat bord. Als nijlpaarden het op je gemunt hebben, moet je gewoon zo snel mogelijk wegrennen. Ik stond ook wel vreemd te kijken bij het invullen van mijn visumpapieren bij de grens. Staat daar ineens een grote bak condooms naast je. Dat verwacht je niet.

Reply
Yvonne 19 maart 2017 - 19:24

Ik vond Mlilwane echt zo’n fijne, relaxte plek. Overigens heb ik de condooms bij de grens helemaal gemist. En ik moet zeggen dat ik ze ook nergens anders in Zuid-Afrika heb gezien… laten we ‘t erop houden dat ik met andere dingen bezig was, haha. En jemig, jij hebt gewoon de minister-president van Swaziland ontmoet! Wat stoer! 🙂
Yvonne onlangs geplaatst…Iran met kinderen – interviewMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 25 maart 2017 - 20:20

Ik stond ook wel vreemd te kijken bij het invullen van mijn visumpapieren bij de grens. Staat daar ineens een grote bak condooms naast je. Dat verwacht je niet, haha. Ik vond Mlilwane ook heel fijn. Zeker een plek om een tweede keer te bezoeken 🙂 .

Reply
Sanne 21 maart 2017 - 12:18

Wat een mooie reis en avonturen! Ja die paspoortstempels zijn altijd gewild en het is dan ook eeuwig zonde bij een nieuw paspoort ze er gaten in boren… Een mooi souvenir ook van die kaarsen. Zo help je ook echt de lokale bevolking.
Sanne onlangs geplaatst…Hotspot: Aloha in het voormalige Tropicana, RotterdamMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 25 maart 2017 - 20:24

Ik vind het ook zo naar als er weer een gat in mijn paspoort zit 🙁 . Ik wist bij mijn eerste paspoort ook niet dat je het mee terug mocht nemen. Ze namen mijn paspoort gewoon in beslag. Daar ging mijn stempel uit Australië…balen. Bij mijn tweede paspoort heb ik dan ook meteen aangegeven dat ik hem wilde houden. Gelukkig gaat dit paspoort tien jaar mee 🙂 .

Reply
Carolien 24 maart 2017 - 21:13

Klinkt als een mooi avontuur! Wel oppassen met die hippies want ze zijn niet altijd even lief ? prachtige foto’s
Carolien onlangs geplaatst…Voorbereidingen roadtrip Zuid EngelandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 25 maart 2017 - 20:25

Ik heb ook serieus schrik van nijlpaarden. Vooral de Okavango Delta in Botswana was een uitdaging voor mij want ik heb echt een diepgewortelde angst voor nijlpaarden. Niet handig in de Delta 😉 .

Reply
corbett park 10 september 2017 - 11:11

mlilwane is amazing place to visit. thanks for sharing this article. but there are so many other wildlife sanctuaries where you can explore your experience. Jim Corbett national park is one of them. Check it out and give some review.

Reply
BCP Veterinary Pharmacy 5 mei 2020 - 17:25

What a lovely place!

Reply
wild heritage 11 maart 2022 - 13:39

I have not visited this but Jim Corbett’s wildlife sanctuary. Book jungle safari packages in Jim Corbett with us today and stay at our Jungle Treasure Resort. Get information on resorts, packages, wildlife sightings.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.