Sukhothai Historical Park: het mooiste stukje Thailand

by DutchieontheRoad
22 comments

Toen ik besloten had naar Thailand te gaan, stond één bestemming bovenaan de lijst: Sukhothai Historical Park. Ik moest en zou Sukhothai bezoeken. Vele reizigers sprak ik onderweg en iedereen had overwogen Sukhothai in de route op te nemen maar uiteindelijk ging niemand er naar toe omdat het niet logisch op de route ligt. Dat klopt, dat was ook mijn probleem. Niet aan denken…gewoon GAAN!!!! Vandaag ga ik jullie overtuigen Sukhothai Historical Park vooral wel te bezoeken.

Sukhothai Historical Park: Het mooiste stukje Thailand

Sukhothai is een klein stadje in Centraal Thailand en sommige noemen het de belangrijkste historische plaats van Thailand.
Sukhothai Historical Park is gelegen in de oude stad, twaalf kilometer buiten de huidige nieuwe stad. Sukhothai zelf is niet bijzonder maar een bezoek aan de tempels is wel een absolute aanrader. De oude stad bestaat uit een ommuurd gedeelte en hier zijn prachtige tempels te bezichtigen. Ook buiten de ommuring zijn vele tempels te vinden. Het gebied is vrij groot en in maar liefst vijf delen onderverdeeld, waarvan er drie zeker het bezoeken waard zijn. Voor elk deel betaal je een toegangsprijs van 100 baht (€ 2,50).

Bezoek de grote favoriet Wat Mahathat

Alle ruïnes in één dag bezoeken zal niet gaan lukken en de vraag is of je daar ook daadwerkelijk zin in hebt 😉 Huur een fiets en start de dag in het Historical Park waar de meeste (en mooiste) tempels te vinden zijn. Breng hier zeker een bezoekje aan de grote favoriet Wat Mahathat maar sla ook vooral Wat Sa Si en Wat Sri Sawai niet over. Het park is enorm goed onderhouden en de tempels zijn erg goed bewaard gebleven.

Ik fietste hier ongeveer twee tot drie uur rond, fotografeerde vele tempels en keek mijn ogen uit. Wauw! Zelden heb ik zo’n mooie tempels mogen aanschouwen en ik ben serieus van mening dat de immens populaire Borobudur niet onder doet voor Sukhothai Historical Park. Dat is een pittige vergelijking maar ik was echt onder de indruk.

Sukhothai Historical Park

Wat Sa Si: De grootste Boeddha van Sukhothai

Nog niet genoeg gezien? Vergeet dan vooral Wat Sa Si niet te bezoeken want deze schoonheid wil je absoluut niet missen. Wat Sa Si ligt twee kilometer ten noorden van het historische park en ook hier betaal je 100 baht entree. Wat Sa Si is de grootste Boeddha die je in Sukhothai kunt bezichtigen. Met groot, bedoel ik ook echt GROOT!

Ik keek mijn ogen uit en bedacht voor deze Boeddha hoe gaaf het zou zijn als er nu een monnik in beeld kwam. Dat zou het beeld helemaal compleet maken. Karma…want vijf seconden laten kwam er serieus een monnik voor mijn neus staan, haha. Manifesteren noemen ze dat volgens mij tegenwoordig 😉

 Beklim Wat Saphan Hin

Heb je nog wat puf over? Ik wel en bezocht daarom ook Wat Saphan Hin waar je 110 baht entree betaalt (geen idee waarom deze tempel 10 baht duurder is). Deze tempel ligt op een paar kilometer fietsen van Wat Sa Si. Bovenop een heuvel aan de noordkant van het oude Sukhothai tref je een metershoge staande Boeddha. Bereid je voor op een fikse klim maar vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Vroege vogels kunnen hier genieten van de mooiste zonsopkomst in Sukhothai. Ik kan het jullie niet vertellen want ik ben geen vroege vogel.

Ik vond Sukhothai echt helemaal geweldig! Wel was ik iets te enthousiast op de fiets en kwam echt kapot en uiteraard zwaar verbrand aan bij mijn guesthouse. Ik had het iets kalmer aan kunnen doen op mijn eerste dag Thailand. Ik doe iets goed of niet dus ben op een Hollands tempo door Sukhothai gaan fietsen (racen). Misschien had ik iets vaker moeten rusten, maar daar ben ik niet zo goed in 😉

SukhothaiHoe kom ik er?

Oké, niet geheel onbelangrijk. Hoe kom ik in Sukhothai als het zo onlogisch op de route ligt. Ik wilde koste wat kost Sukhothai bezoeken en paste daarom mijn route aan.

Vanuit Bangkok:

Per vliegtuig: dit is de makkelijkste en snelste, maar ook meteen de duurste optie. Ik had slechts drie weken de tijd in Thailand en had geen zin om moeilijk te doen. Bangkok Airways vliegt twee maal per dag vanuit Bangkok met een propellervliegtuig naar Sukhothai. De vluchten vertrekken om 7.00 uur en om 15.15 uur (juni 2016) en duren 70 minuten. Ik betaalde € 45,- voor deze vlucht (inclusief maaltijd en 20 kilo bagage) en dat is voor Thaise begrippen een pittige prijs voor zo’n korte vlucht. Helaas is Bangkok Airways de enige maatschappij die op Sukhothai vliegt en dat is de duurste maatschappij van Thailand.

Je landt serieus op de mooiste en meest relaxte luchthaven van heel Azië. De luchthaven bestaat uit slechts één landingsbaan, er is zelfs geen bagageband, één kleine incheckbalie in de buitenlucht, er is een prachtig aangelegde tuin met vijver inclusief lotusbloemen en er lopen zelfs twee giraffen rond – nee, je bent niet op het verkeerde continent terecht gekomen.

Op de luchthaven is een kleine balie waar je transfer kunt regelen naar de stad. Dit kost afhankelijk van je accommodatie tussen de 150 en 300 baht. Ik verbleef bewust in oud Sukhothai en betaalde daarom 300 baht (€ 7,50). Je wordt voor de deur van je accommodatie afgezet dus dat is ook wel wat waard.

SukhothaiPer bus:

Je reist vanuit Bangkok Mo Chit Station je per bus naar Sukhothai wat ongeveer zes tot zeven uur in beslag zal nemen.

Per trein:

Veel mensen nemen de trein naar Sukhothai. Helaas heeft Sukhothai geen treinstation en daarom zal je de trein moeten nemen naar Phitsanulok wat ongeveer vijf tot zes uur in beslag zal nemen. Vervolgens reis je per bus in een uur naar Sukhothai. Houd er dus rekening mee dat je minimaal zes tot zeven uur onderweg bent.

Vanuit Kanchanaburi of Ayutthaya:

Veel mensen willen vanuit Kanchanaburi naar Ayutthaya en vervolgens naar Sukhothai. Dat kan maar het zal even duren. Vandaar dat veel mensen Sukhothai overslaan.

Vanuit Kanchanaburi reis je heel makkelijk per bus naar Ayutthaya. Dit kun je overal in Kanchanaburi regelen. Verblijf dan minimaal één dag in Ayutthaya om de vele tempels te bezichtigen. Vanuit Ayutthaya kun je de snelle trein (express) nemen naar Phitsanoluk. Vandaar gaan er ieder uur bussen naar Sukhothai wat ongeveer één tot twee uur in beslag zal nemen. Al met al ben je een volledige reisdag kwijt om van Ayutthaya naar Sukhothai te reizen.

Tip: vanuit Sukhothai reis je makkelijk per bus naar Chiang Mai. Ik regelde mijn busticket in mijn guesthouse voor slechts 207 baht (€ 5,37). De busrit nam ongeveer vijf uur in beslag.

SukhothaiWaar overnachten?

Er zijn meer dan voldoende overnachtingsmogelijkheden in Sukhothai. De meeste toeristen verblijven in het nieuwe gedeelte van Sukhothai omdat accommodaties daar iets goedkoper zijn en het levendiger is dan oud Sukhothai. Mijn tip: verblijf lekker in het oude deel van Sukhothai. Je wilt toch het historische park bezoeken? Dan heb je toch geen zin om eerst twaalf kilometer te overbruggen naar het oude deel van Sukhothai. Er zijn voldoende accommodaties in het oude deel, voldoende eetgelegenheden, er is een busstation, pinautomaten en een 7-Eleven. Meer heb je toch niet nodig? Ik zal drie betaalbare accommodaties voor jullie op een rij zetten. Onderstaande accommodaties heb ik overwogen en uiteindelijk besloot ik mezelf te verwennen in het Thai Thai Sukhothai Guesthouse.

1. Thai Thai Sukhothai Guesthouse

Thai Thai Sukhothai Guesthouse is gelegen in het oude deel van Sukhothai op fietsafstand van het historische park. Ideaal gelegen dus. Het personeel is zeer vriendelijk en het guesthouse is van alle gemakken voorzien. Standaard kamers zijn te boeken vanaf € 25,- en de authentieke Thaise houten bungalows vanaf € 28,-, inclusief ontbijt. Voor 50 baht kun je fietsen huren waarmee je de hele dag het historische park kunt verkennen.

Thai Thai Guesthouse
2. Dorm of Happiness by Tharaburi Resort

Dit prachtige resort is ook gelegen in het oude deel van Sukhothai en heeft zelfs een zwembad! Je kunt een privékamer boeken in het resort MAAR er is ook een dorm huis beschikbaar waar je op een slaapzaal kunt verblijven. Ik heb meerdere recensies gelezen waaruit blijkt dat de kans zeer aanwezig is, dat je een privé-kamer hebt als je een slaapzaal boekt. Blijkbaar weten nog maar weinig backpackers dit resort te vinden. Voordeel: als je een slaapzaal boekt, mag je ook gewoon gebruik maken van alles faciliteiten van het resort dus ook het zwembad 😉 . Goede deal! Privékamer met eigen badkamer vanaf € 36,- en een slaapzaal met gedeelde badkamer vanaf € 14,-.

dormofhappiness
3. Old City Gueshouse

Dit sfeervolle gueshouse is gelegen vrijwel direct voor de ingang historische park. Topligging dus! De kamer zijn ruim en netjes maar schijnen wel wat gedateerd te zijn. Nadeel: je kunt blijkbaar niet vooraf reserveren maar alleen ter plekke boeken. Voordeel: prijs vanaf € 8,-.

Al met al heb ik jullie meer dan voldoende redenen gegeven om Sukhothai te zoeken 😉 Ik vond Sukhothai Historical Park echt één van de hoogtepunten van Thailand en kan een bezoekje alleen maar aanbevelen.

Meer Thailand?

*Dit artikel bevat twee affiliate links.

Sukhothai Historical Park

You may also like

22 comments

Yvonne 18 juli 2016 - 15:46

Wij vonden Sukhothai ook super! Ik kan me alleen totaal niet herinneren dat het ongunstig ligt. Misschien kwam het doordat wij lang op reis waren en gewoon per plek zagen wat onze volgende bestemming zou zijn. Ik snap dat 45 euro best een pittig bedrag is, maar aan de andere kant is het ook wel heel relaxt, zeker als je “maar” 3 weken hebt. Mooie foto’s!

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 18 juli 2016 - 22:31

Blijkbaar ligt het inderdaad in een ongunstige hoek waardoor de meeste mensen het overslaan. Ik heb vele mensen gesproken die toch voor Ayuttaya kozen omdat dit gunstiger ligt. De meeste mensen reizen standaard eerst naar Kanchanaburi en vervolgens naar Ayuttaya. Ze willen dan eigenlijk nog naar Sukhothai, maar willen eigenlijk liever meteen de nachttrein naar Chiang Mai nemen omdat dat makkelijker is. Vandaar dat veel mensen Sukhothai overslaan. Als je vliegt vanuit Bangkok heb je daar inderdaad geen last van 😉 . Daarom bezocht ik Kanchanaburi en Ayuttaya (dagtrip vanuit Bangkok) aan het einde van mijn reis en dat verklaarde waarom ik daar zoveel Nederlanders trof die net onderweg waren 🙂 .
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…Sukhothai Historical Park: het mooiste stukje ThailandMy Profile

Reply
ivonne 20 juli 2016 - 07:05

Ik vond Sukothai geweldig. Ik was er lang geleden met een groepseis en toen Frank en ik een aantal jaar geleden voor het eerst naar Thailand gingen wilde ik persé weer naar Sukothai om het hem ” te laten zien”. Wij reisden in 3 weken met de trein vanuit Bangkok naar Chiang Mai en daarna in kleine stapjes met de bus weer terug en ik vond het daardoor niet zo “om” maar gewoon goed op de route. Als je in Thailand bent moet je Sukothai echt niet overslaan, zooonde! Prachtige foto’s Kelly!

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 24 juli 2016 - 12:27

Klopt Ivonne! Ik vind ook dat je Sukhothai niet mag overslaan…erg zonde. Gelukkig voor ons is het wel lekker rustig in Sukhothai dus laat de mensen het maar lekker overslaan 😉 . Als je Sukhothai perse wilt zien, kun je makkelijk de route aanpassen. Het is nou eenmaal een kwestie van keuzes maken.
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…PhotoFridayMy Profile

Reply
Denise - Follow my footprints 24 juli 2016 - 12:22

Ja, wat Kelly zegt is inderdaad de reden. Ik heb in Thailand ook heel veel mensen geholpen met het plannen van hun route, en uit tijdgebrek en omdat ze ook naar de River Kwai wilden, en met de nachttrein naar Chiang Mai, én een trekking, én nog een eilandje, kozen uiteindelijk toch veel mensen ervoor Sukothai over te slaan.

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 24 juli 2016 - 12:32

Klopt Denise…mensen willen teveel. Ik had dat ook maar wilde perse naar Sukhothai dus daarom paste ik mijn route aan. Daardoor kwam ik ook erg weinig Nederlanders tegen want zij zaten allemaal bij de River Kwai, Phuket of Koh Samui 😉 . Ik ben begonnen in Sukhothai, vervolgens naar Chiang Mai gegaan met de bus, gevlogen naar Krabi en Ao Nang bezocht, met de bus weer naar Khao Sok, vanuit Surat Thani met de nachttrein naar Bangkok (om toch een nachttrein te ervaren), Kanchanaburi weer en terug naar Bangkok. In Bangkok heb ik uiteindelijk nog een dagtrip naar Ayutthaya gemaakt. Velen vonden het een vreemde route maar voor mij was het de meest logische route omdat ik naar Sukhothai wilde. Je moet nou eenmaal keuzes maken.
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…PhotoFridayMy Profile

Reply
Denise - Follow my footprints 26 juli 2016 - 12:16

Dat is absoluut waar en je hebt hele mooie plekken gezien!
Denise – Follow my footprints onlangs geplaatst…Zonsondergang op het strandMy Profile

Reply
Jenny - ikreis.net 24 juli 2016 - 14:54

Ik ben verschillende keren in Thailand geweest, maar nog nooit in Sukothai. Deze oude hoofdstad zou ik een volgende keer dolgraag willen bezoeken.

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 25 juli 2016 - 12:33

Sukhothai vond ik toch wel het hoogtepunt van mijn reis dus ik kan een bezoekje zeker aanbevelen 🙂
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…Kort maar krachtig-tagMy Profile

Reply
Stéphanie 25 juli 2016 - 12:20

Als ik de foto’s zie snap ik waarom je er toch voor koos om deze bestemming in je route op te nemen, wat prachtig! Omdat ik best sportief ben lijkt het mij erg leuk om, zoals jij deed, fietsend deze omgeving te verkennen. Wat een schitterende foto trouwens van die staande boeddha! Zo rustgevend en dat oranje steekt zo mooi af tegen het grijze. Hij kan zo ingelijst worden 🙂
Stéphanie onlangs geplaatst…Wandelen op Corsica: Lac de Melo en Lac de CapitelloMy Profile

Reply
Kelly | Dutchie on the Road 25 juli 2016 - 12:34

Ik ben niet zo sportief maar fietsen doe ik uiteraard wel graag op vakantie…ik ben en blijf ook maar een Hollander 😉 . De staande boeddha zal misschien ook worden ingelijst voor in de tuin. Ik ben nog op zoek naar een tuinschilderij en ik acht de kans aanwezig dat het deze foto gaat worden 🙂 .
Kelly | Dutchie on the Road onlangs geplaatst…Kort maar krachtig-tagMy Profile

Reply
Aniek -travelwriter.nl 25 juli 2016 - 20:47

Nu zie ik de Instagram foto toch nog in zijn geheel. Zo is hij zelfs nog mooier! <3
Aniek -travelwriter.nl onlangs geplaatst…Het mooiste UNESCO Werelderfgoed in GriekenlandMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2016 - 12:31

Dank je Aniek! Ik ben zelf ook heel blij met het resultaat 🙂 .

Reply
Maud 25 juli 2016 - 21:26

Erg leuk om deze kant van Thailand eens te zien. Wanneer ik verhalen hoor of blogs lees over Thailand, hoor/lees ik nooit iets over dit historical parc. Ik geloof meteen dat dit het mooiste stukje van Thailand is!
Maud onlangs geplaatst…Hotspot: Mercado Atarazanas in MalagaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2016 - 12:33

Klopt, de meeste mensen gaan naar Ayutthaya wat overigens ook erg mooi is hoor. Je leest inderdaad weinig over Sukhothai omdat het gewoon minder handig op de route ligt. Mensen moeten keuzes maken en kiezen dan toch voor het populaire Ayutthaya. Ik heb beide gezien en mijn voorkeur gaat toch echt duidelijk uit naar Sukhothai. Het is gewoon vele malen mooier en nog lekker rustig.

Reply
anto 25 juli 2016 - 22:27

Helaas ben ik niet in Sukhothai geweest maar heb voor Ayutthaya gekozen, mede vanwege het tijdsgebrek. Ik moet zeggen dat dit er toch wel een stuk mooier uit ziet. Wie weet gaan we ooit nog terug die kant op, dan hou ik het zeker in gedachten!
anto onlangs geplaatst…Everest Base Camp Trek day 4: Namche to Mong-LaMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2016 - 12:34

Tijdsgebrek is inderdaad de reden dat veel mensen toch voor Ayutthaya kiezen en vanuit deze plaats kun je natuurlijk makkelijk de nachttrein naar Chiang Mai nemen. Ik heb beide steden gezien en Sukhothai heeft toch wel duidelijk mijn voorkeur dus voor een volgend bezoek zou ik deze zeker in gedachten houden 🙂 .

Reply
Gabriëlle 26 juli 2016 - 11:46

Sukhothai had ik nog niet veel over gelezen of gehoord, waarschijnlijk dus omdat veel het overslaan. Maar ik weet wel dat als ik in Thailand ben dat ik het absoluut niet ga overslaan. Jouw foto’s zijn prachtig en het is echt de moeite waard om van de “route” af te wijken.

Reply
DutchieontheRoad 28 juli 2016 - 12:36

Zeker niet overslaan Gabriëlle, hartstikke zonde 🙂 . Sukhothai was echt het hoogtepunt van Thailand vond ik persoonlijk (als je van tempels houdt uiteraard) en je kunt er inderdaad geweldig fotograferen.

Reply
Kirsten | Travelaar.nl 15 januari 2017 - 06:10

Sukhothai lijkt me prachtig! Helaas na in totaal ongeveer 4 maanden in Thailand te zijn geweest nog steeds niet geweest. Telkens kwam er wel iets tussen óf dachten we dat we voorlopig wel even genoeg tempels hadden gezien 😉 Maaaarr altijd een reden dus om nog eens terug te gaan!
Kirsten | Travelaar.nl onlangs geplaatst…Dagboek #38: Kerst, o&n en een grote aankoopMy Profile

Reply
DutchieontheRoad 15 januari 2017 - 13:22

Wat jammer dat jullie Sukhothai niet hebben bezocht Kirsten. Ik vond Sukhothai echt het mooiste van Thailand 🙂

Reply
Wat te doen in Bangkok: 20 keer doen & zien - Stripe Away 24 april 2019 - 12:22

[…] van Dutchie on the Road ontdekt het prachtige Historische Park Sukhothai. Volgens haar het mooiste stukje […]

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.