Street Art in Krakau

by DutchieontheRoad
5 comments

Onlangs was ik in Krakau en deze stad verraste mij enorm. Ik wist dat er de nodige street art te vinden was en ik werd niet teleurgesteld. Krakau is een super mooie stad maar ook een hele rauwe stad. Daar houd ik van! Ben jij net zoals mij ook een groot liefhebber van street art? Ga dan snel naar Polen want er is hele gave street art in Krakau te bewonderen.

Street Art in Krakau

We weten het allemaal…toeristen gaan naar Krakau om Auschwitz en Birkenau te bezoeken. Geheel terecht want ook ik was zo’n toerist. Na ruim vijf dagen door Krakau gelopen te hebben, ben ik tot de conclusie dat deze stad veel meer te bieden heeft. Ik zal overigens binnenkort meer schrijven over Auschwitz.

In Krakau ligt de kunst letterlijk op straat. Er zijn vele musea maar de echte kunst bevindt zich gewoon op straat…gratis en voor niets. Er is echt hele toffe street art te vinden in Krakau en hieronder zal ik vertellen waar je dit kunt vinden.

Street Art in KrakauStreet Art in de Joodse wijk Kazimierz

De meeste street art is te vinden in de joodse wijk Kazimierz. Deze wijk is sowieso een absolute must-see en is zonder enige twijfel mijn favoriete wijk in Krakau. Er is hier ontzettend veel te zien en je vindt hier onwijs leuke restaurantjes en cafeetjes waar je heerlijk kunt eten. Ook niet onbelangrijk 😉 Gewoonweg een heerlijke wijk waar je uren rond kunt slenteren.

De populairste en meest gefotografeerde muurschildering zonder enige twijfel de afbeelding van Gene Kelly uit de film ‘Singing in the rain’. Ook ik kon het niet laten om even aan de lantaarnpaal te hangen. Je vindt deze muurschildering op de hoek van Bożego Ciała en Meiselsa.

Mijn favoriet is toch wel de zwart-witte muurschildering van de Israëlische kunstenaar Broken Fingaz op Plac Bawół 3 . Deze indrukwekkende schildering is een eerbetoon aan de Joodse familie die generaties lang in het desbetreffende gebouw heeft gewoond.  Neem zeker even een kijkje bij dit oude en rauwe gebouw…zeker de moeite waard.

Een stukje verderop (Św Wawrzyńca 16) vind je Skewer Judah, een foodtruck plein waar je zeker even wil pauzeren voor een hapje. Tegelijkertijd kun je meteen het kunstwerk van de Israëlische kunstenaar Pil Peled bewonderen, een grote muurschildering van een jongetje met een leeuwenmuts. Wisten jullie trouwens dat je in Krakau meer dan prima vegetarisch kunt eten? Benieuwd? Lees dan vooral ook mijn artikel over vegetarisch eten in Krakau.

In de joodse wijk zijn ook een aantal grote portretten te bewonderen van belangrijke personen die opgegroeid zijn in de wijk Kazimierz. Je vindt deze muur van portretten op Ulica Jozefa 17. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen bij de kleurrijke muurschildering op de hoek van Nowa en Jozefa .

Street Art in Krakau
Street Art in Krakau
Street Art in Krakau

Street Art in de wijk Podgórze

Ook in de wijk Podgórze zijn diverse muurschilderingen te bewonderen die meer dan de moeite waard zijn. De bekendste is toch wel ‘Ding Dong Dumb’ van de Italiaanse kunstenaar Blu. Dit kunstwerk is zonder enige twijfel het meest controversiële in Krakau. Het geeft namelijk de complexe relatie weer tussen de Poolse cultuur en de katholieke kerk. Polen is héél katholiek en deze schildering bevindt zich notabene in de voormalige joodse getto.

Een stukje verderop (Józefińska 24)  prijkt een enorme robot op de zijkant van een gebouw…kun je haast niet missen. Op de Lwowska  is ook een belangrijke en kleurrijke muurschildering te vinden van de kunstenaars Marcin Wierzchowski en Mikołaj Rejs. Vlak achter de fabriek van Oskar Schlinder is een parkeerterrein waar graffitikunstenaars vrij werk te mogen maken.

Street Art in Krakau

Krakau: een super kleurrijke stad

Al met al is er ontzettend veel toffe street art te vinden in Krakau en zelfs in Stare Miasto zag ik een aantal toffe werken. Heb je geen zin om zelf al die muurschilderingen zelf te gaan zoeken (zo moeilijk is het niet hoor), kun je ook overwegen om deel te nemen Street Art Tour. Ook heel leuk en je krijgt dan ook alle ins en outs over de kunstwerken te horen.

Street Art in Krakau

Ik vond Krakau oprecht een super leuke stad waar ontzettend veel te doen is. Wij hebben ons geen moment verveeld. Wisten jullie dat er zo ontzettend veel toffe street art in Krakau te bewonderen is?

 

Volg mijn reisavonturen ? Facebook – Twitter – Instagram – Bloglovin

Pinnen voor later 🙂

Street Art in Krakau

You may also like

5 comments

Jenny 9 augustus 2019 - 17:50

Gave werken heb je gespot! Ik kan me weinig herinneren van street art in Krakau – misschien was het er toen nog niet?

Een goede street art tour voegt echt veel toe aan de beleving.

Reply
Denise 10 augustus 2019 - 23:29

Tof dit. Ik heb op de Balkan afgelopen maand ook veel street art gespot. Vooral in Belgrado. Soms wil je er idd graag meer over weten.
Denise onlangs geplaatst…Daarom wil je op vakantie naar de Balkan!My Profile

Reply
Janet 13 augustus 2019 - 18:02

Wat gaaf zeg! Ik ben alleen nog maar in Gdansk geweest, maar wil graag meer van Polen ontdekken. Ik vond Gdansk heel leuk (daar heb je trouwens ook een wijk met allemaal street-art), dus mijn bezoek smaakte echt naar meer!

Reply
Rowan 21 augustus 2019 - 14:25

Wat gaaf zeg! Ik wil graag een keer naar Krakau. Mocht ik er een keer zijn dan ga ik zeker op zoek naar streetart!
Rowan onlangs geplaatst…DIY: geborduurde notitieboekjes (Action hack)My Profile

Reply
13x Doen in Gdansk - 1 mei 2020 - 16:52

[…] Wist je dat in Krakou veel street-art te vinden is? Lees ook: Street-art in Krakou […]

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.